Tujina

FOTO: Kriza z begunci spodbudila EU k ukrepanju

Rim, 21. 04. 2015 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./J.S.
Komentarji
78

Med 27 preživelimi potniki tragedije čolna z imigranti, v kateri je umrlo okoli 800 ljudi, sta bila tudi kapitan in prvi častnik čolna. Zdaj sta za zapahi, osumljena tihotapljenja ljudi. V četrtek bo potekal izredni vrh EU o problematiki beguncev. Tudi ZSSS in KSJS pozivata EU k takojšnjemu ukrepanju.

Iz visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) so sporočili, da je v nesreči v noči s sobote na nedeljo umrlo 800 in ne 700 ljudi, kot so predvidevali. Na plovilu so bili ljudje iz Sirije, Eritreje, Somalije in drugih držav, med njimi otroci, stari med 10 in 12 let. Gre za najbolj smrtonosen incident, ki so ga kdajkoli zabeležili v Sredozemlju.

Med 28 preživelimi, ki so jih pripeljali na Sicilijo, sta bila tudi tunizijski kapitan in sirski član posadke, ki ju je italijanska policija aretirala, ker naj bi pripadala tolpi, ki je organizirala usodno potovanje. Kot je pojasnilo tožilstvo iz Catanie, 27-letnega kapitana Mohameda Alija Maleka sumijo odgovornosti za napake v krmarjenju in za prenatrpanost plovila. Grozijo mu obtožbe o trgovini z ljudmi, večkratnem uboju in povzročitvi brodoloma. 25-letnemu članu posadke Mahmudu Bihitu očitajo pomoč pri tihotapljenju ljudi.

Na otoku Lampedusa tudi Epilog

Tudi ekipa oddaje Epilog je obiskala otok Lampedusa, v bližini katerega je potonila ladja z begunci. Več v četrtkovi oddaji.

Od začetka leta v Sredozemskem morju umrlo več kot 1750 beguncev

Od začetka letošnjega leta je v Sredozemskem morju umrlo že več kot 1750 beguncev, kar je približno 30-krat več kot v enakem obdobju lani, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Tudi v UNHCR so znova opozorili, da se bo število beguncev, ki se iz Afrike preko morja prebijajo v Evropo, verjetno še povečevalo - po eni strani zaradi brezvladja in prepustnih mej v Libiji, ki je njihovo glavno izhodišče, po drugi strani pa zaradi lepega vremena in mirnega morja, ki prihajata. V Libiji naj bi po ocenah EU na odhod čakalo kar milijon ljudi.

Pozivi EU k ukrepanju

Po nedeljski tragediji se iz Evropskega parlamenta vrstijo pozivi k ukrepanju. Pričakovanja od izrednega vrha EU v četrtek so velika. Takrat se morajo namreč vlade EU zavezati k dobro financirani in resnično evropski operaciji za iskanje in reševanje beguncev v Sredozemlju, je poudaril vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt.

reševanje migrantov
reševanje migrantov FOTO: Reuters

"EU ne sme biti ravnodušna do tragičnih dogodkov"

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS) sta prepričani, da Evropska unija ne sme biti več ravnodušna in tragičnih dogodkov ne sme zgolj pometati pod preprogo, ampak mora takoj in učinkovito ukrepati. "Evropska unija ne sloni na zniževanjih javnofinančnih primanjkljajev, temveč na Evropskem socialnem modelu in temeljnih vrednotah spoštovanja človeškega dostojanstva. Zato resnično pričakujemo veliko manj besed in izmikanja, ter veliko več konkretnih dejanj, ki bodo končala to tragedijo na Sredozemskem morju," so zapisali v skupni izjavi.

Zato so se pridružili Evropske konfederacije sindikatov (EKS) v pozivanju EU k delitvi finančnih bremen z Italijo, Malto in ostalimi državami, ki so na poti migrantom ter k izrednemu zasedanju Evropskega sveta, kjer naj se dogovori o mednarodnem programu zaščite.

"Najbogatejše države sveta ne smejo stati ob strani in opazovati obupane ljudi, ki se utapljajo v tisočih tik pred obalo Evropske unije", je povedal konfederalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov Luca Visentini.

Amnesty International: Hudič je v podrobnostih

V organizaciji Amnesty International so ocenili, da je EU končno priznala potrebo po soočenju s krizo z begunci v Sredozemlju, kar je dobrodošel odmik od dosedanje politike zanikanja in prazne retorike, a "hudič je v podrobnostih". Odgovor na vprašanje, kolikšna bodo finančna in druga sredstva, ki bodo na voljo za iskanje in reševanje, bo odločil o tem, ali bodo življenja rešena. Četrtkov izredni vrh bo lakmusov papir za zavezanost Evrope k reševanju življenj, poudarjajo v AI.

Pascouau: Morda lahko preprečimo umiranje beguncev na morju, kaj pa potem? Nova taborišča?

Analitik na European Policy Center (EPC) Yves Pascouau ocenjuje, da je težava za nezadostno ukrepanje EU glede krize z begunci v Sredozemlju pomanjkanje politične volje in ne nazadnje tudi solidarnosti v članicah unije.

Po njegovem mnenju je pomemben razlog za nezadostno ukrepanje to, da večine članic ta problem ne zadeva neposredno. Ker ne čutijo migracijskega pritiska, ne občutijo potrebe po podpori tistim državam, ki so najbolj na udaru.

Načrt desetih točk za takojšnje ukrepanje, ki ga je pripravila Evropska komisija, Pascouau opisuje kot "napol poln ali napol prazen kozarec". Prva točka na primer predvideva krepitev že obstoječih skupnih operacij v Sredozemlju s povečanjem finančnih sredstev in razširitvijo področja delovanja.

Namen je po njegovem mnenju vsekakor dober, a vprašanje je, ali obstaja politična volja za zadostno okrepitev operacij s financami in plovili. Tudi načrti glede preseljevanja beguncev so dobri, a številka 5000 beguncev, ki se omenja, je po analitikovih besedah izjemno majhna. O načrtih za vzpostavitev vojaške operacije za zaseg in uničenje plovil, ki jih uporabljajo tihotapci z ljudmi, pa pravi, da se zdi pravno izvedljiva, a da je prav tako treba počakati na to, kako se bo razvila razprava na vrhu.

Pascouau EPC opozarja tudi na načrte za ustavitev tokov beguncev v tretjih državah, od koder prihajajo. "To bi preprečilo njihovo umiranje na morju, ampak kaj potem? Nova begunska taborišča? To ni način," poudarja.

Četrtkov izredni vrh EU o krizi z begunci v Sredozemlju bo po analitikovem mnenju izjemno pomemben, saj bo dal jasno sliko politične volje v članicah. Če bo rezultat razočaral, bo to omejilo tudi ambicijo nove strategije o migracijah, ki se pričakuje od Evropske komisije sredi maja, je opozoril.

Italijanski minister: Krive so tihotapske tolpe

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je poudaril, da najnovejše tragedije z migranti ni mogoče pripisati pomanjkljivi reševalni akciji, ampak so odgovorne tihotapske tolpe. Italija je po njegovih besedah trdno odločena, da proti tihotapcem sprejme ciljne ukrepe. Za rešitev krize z migranti je po ministrovem mnenju ključna ponovna vzpostavitev vladavine prava in avtoritete oblasti v Libiji.

Preživeli: Umrli so kot podgane v kletki

Medtem na dan prihajajo podrobnosti strahotnega dogajanja na čolnu. 32-letni preživeli je policistom povedal, da je bilo na čolnu 950 ljudi, potonil pa je, ko so ljudje na krovu pohiteli le na eno stran plovila, ko so opazili trgovsko ladjo. Oblasti sicer preiskujejo, ali je prišlo do trčenja obeh plovil.

"Bilo je okoli 200 žensk in 50 otrok. Številni so bili zaklenjeni. Umrli so kot podgane v kletki," je dejal za La Sicilio.
Vito Margiotta, kapitan ribiške ladje, ki je iskala preživele, pa je dejal, da je bil prizor, na katerega so naleteli, kot uresničitev najhujše nočne more: "Povsod so bile razbitine, plavala so trupla, mnogi so se držali za roke. Prebijali smo se skozi trupla, da bi našli preživele, a kaj, ko so bili vsi mrtvi."

Peščica preživelih pa je povedala, da so se oklepali trupel mrtvih tovarišev, da ne bi potonili na morsko dno. Za njih je rešitev prišla tik preden bi tudi sami omagali. Njihovo preživetje je nagrada tudi za reševalce, pravijo: "Iskali smo po morju, polnem trupel, nato pa smo našli dva preživela. Bila sta zelo utrujena in na koncu z močmi, a živa."

Policist Francesco Gallo, na krovu policijskega čolna Monte Sperone, je imel manj sreče: "Videl sem majhnega fantka, starega okoli 10 let. Upal sem, da je živ, a je bil mrtev. Stisnil sem ga v naročje kot bi bil moj sin."

Reševalci odkrito priznavajo, da jih je vsakič, ko pride poročilo o nesreči plovil z migranti, strah, kaj bodo našli. Kapitan ene od reševalnih ladij pa je dejal, da bodo iskali trupla, dokler ne najdejo vseh. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaksn
21. 04. 2015 13.33
+2
Kolko slovencev nima kaj jesti? Koliko jih je? Dajmo fdv jevci raziscite mali? Aja vi samo prepisujete.
gjah
21. 04. 2015 13.22
+0
Morali bi se počutiti indiferentno. Pač tvegali so in jim ni uspelo. Zakaj bi se počutili krivo zaradi neuspešnega tveganja drugih ljudi?
Sam Pejmo
21. 04. 2015 13.33
+1
Zato, ker imajo empatijo in ker so ljudje! za razliko od tebe..
plan9
21. 04. 2015 12.54
-4
...sedaj pa že nehajte pisati o teh beguncih, ker imamo v SLO dosti drugih problemov...
aaaaaa122121
21. 04. 2015 12.55
+2
ofce ne upajo vpit cez domace tajkune, upajo pa bit najbolj glasni k se gre za uboge ljudi, ki nis9 nicesar krivi.
pkorosec
21. 04. 2015 13.37
domace tajkuni so omogocli ravno raja, ki se danes ni razumela, da ne zivimo vec v letu 1968, ampak v 21. stoletju.
Strelja?ko
21. 04. 2015 12.52
+0
Cela italija je že umazana. tolko besa, pa še ne tm.. so ko ekonom lonc...
Strelja?ko
21. 04. 2015 12.44
-1
Zdej se bo pa rasno preseljevalo, enim bo šlo vse skup čez glavo vsi ti čudni ljudje in se odselil v prave države, kjer tega ne tolerirajo.
Transformerji
21. 04. 2015 12.43
+2
Tole bo pa malo hudobno: papež je rekel, naj vendar pomagamo tem ljudem, rekel je tudi, da ne bo dolgo papež-mogoče je hotel povedati, da bo zadnji papež - kajti začela se bo Alahova Evropa, vsaj južni del in Erjavec, zelo prilagodljiva oseba, bo slej ko prej postal predsednik (pa ne po zaslugi penzionistov)!
aaaaaa122121
21. 04. 2015 12.38
torej pravilno da prihajajo v evropo.
aaaaaa122121
21. 04. 2015 12.38
afrika je bila se leta 1913 ena velika kolonija razdeljena med evropske drzave.
aaaaaa122121
21. 04. 2015 12.26
-1
Začetki suženjstva V Centralni in Južni Afriki so španski osvajalci, po zgledu Inkov in Aztekov, zasužnjili milijone prvotnih prebivalcev Amerike, ki so nato delali na njihovih poljih ali služili v hiši. Pravi posel pa je zasužnjevanje postalo šele v po Kolumbovem »odkritju« Amerike leta 1492. Črnce so v Ameriko vozili z zahodnih afriških obal. Bili so pridni delavci, navajeni vročine in ni jih bilo težko nadzorovati. Tako so naseljenci, ki so upravljali obsežne plantaže, zlahka obogateli. O prvih pošiljkah afriških sužnjev poročajo leta 1518. Zgodovinarji ocenjujejo, da so od tega leta pa vse do leta 1865, ko je bilo suženjstvo ukinjeno, prek Atlantika spravili več kot petnajst milijonov mož, žena in otrok.
pkorosec
21. 04. 2015 12.42
admin mi ne dovoli vprasat, kdo pa je vse to prodajal?
aaaaaa122121
21. 04. 2015 12.46
-1
Preden so Evropejci pričeli pustošiti med kulturami Zahodne Afrike, sta regijo zaznamovali dve veliki muslimanski kraljestvi, Gansko in Malijsko. Kraljestvi sta trgovali s sužnji, a je bil vir teh med kriminalci, vojnimi ujetniki in zavoljo dolgov prodanimi sorodniki. Ko je prišlo do širjenja evropskih potreb po brezplačni delovni sili, pa je prišlo do prirejanja lovov na sužnje v notranjosti celine. Žrtve so bili večinoma domorodci priobalnih in notranjih deževnih gozdov Konga in osrednje Afrike – polovica njih bantujskega porekla, druga polovica iz manjših kraljestev in etničnih skupin.
Strelja?ko
21. 04. 2015 12.47
črnci ki so v ameri zdaj lepo razviti, nočejo se vrnit h svojim. pa tudi v afri se pobijajo bratje in sestre po rasi... žalosno...
rdecioktober
21. 04. 2015 11.58
+5
Čez eno leto vas bodo učili kako morate živet:)
pkorosec
21. 04. 2015 12.35
+1
in mi se bomo morali uklonit, ker drugace bomo zalili njihova verska custva.
kraljicavesolja
21. 04. 2015 12.37
-1
Korosec, taki kt ti se prvi uklonjo, reve pač.
pkorosec
21. 04. 2015 12.39
+1
pa preden se pocutis uzaljeno, preberi svoj komentar
kraljicavesolja
21. 04. 2015 12.42
-2
pkorosec
21. 04. 2015 12.48
seveda ne, kot nacek si nad ljudmi, ki ne razmisljajo tako kot ti.
Negan
21. 04. 2015 11.58
+6
Evropa in Zahod se mora SPREMENIT! Dost je tega!!! Zaprite meje!!! Zakaj te pridejo k nam brez vsega in ŠE JIM PLAČAMO DA SO TLE?! Upam da se zavedate da gre za vsakega tega človeka iz naših žepov!!! JAO ZAHOD, NE BIT TAKI PUSSYI!! Jao kje so veliki leaderji, ki so imeli jajca in so naredili kar je treba ...
kraljicavesolja
21. 04. 2015 12.27
-2
Pa kje se najdete vsi naciji. Pluske ti itak naciji dajejo, k se filajo z bedo tega folka.
pkorosec
21. 04. 2015 12.43
poglej se v ogledalo, pa bos videla kraljico novodobnih nacekov.
ecoliqua
21. 04. 2015 11.39
+6
Cerkev je pa tiho, za otroke gre so tiho. Kje ste zdaj ko gre res za otroke? Aje vas samo vaša rit skrbi.
YUGO45
21. 04. 2015 11.39
+1
Ja zdaj so prebezniki krivi....Krivi smo mi,ker nismo preprecli razfuka njihovih drzav! Ja vsi mi smo krivi za ta trupla!
plan9
21. 04. 2015 12.53
+1
METKA102
21. 04. 2015 11.29
+9
Res, z dneva v dan gre le na slabše. Kje so časi neuvrščenih držav, kljub temu, Tudi misijonarji so tam pomagali, jih opismenjevali, itd. V evropske države pa so pošiljali najboj sposobne na študij, večinoma so postali zdravniki, ki so se potem skoraj vsi vračali tja, ne pa sedaj, ko se k nam vali brezpravna, neizobražena raja. Tudi, če smo še tako usmiljeni, tudi, če so še tako ubogi, kam bomo mi z njimi tukaj. Kaj bodo delali? Ko še za domače ni dela? Skrajni čas je, da se ta problem reši v prid njim in nam.
aaaaaa122121
21. 04. 2015 11.27
+0
Afrika je bila se leta 1913 povsem evropska oz popolnoma razdeljena med evropske drzave, kolonije pa to.
pkorosec
21. 04. 2015 12.46
nemcija do leta 1871 sploh obstajala ni :) Finska je bila do leta 1918 navadna ruska kolonija :) Kdaj je Norveska postala neodvisna od Svedske? Prav je torej da nemci, norvezani in finci okupirajo evropo.
aaaaaa122121
21. 04. 2015 11.22
+1
a libijci pa niso ubogi, k imajo ocitno vec milijonov prislekov:)a zdej jim ne bo noben pomagu, kot jim je bilo potrebno ko je bil na celu Gadafi.
kraljicavesolja
21. 04. 2015 11.21
-3
Misija, kaj ko bi ti mal pogledu te ljudi kot ljudi, ne kot žvali. Ni kul tko razmišljat pa konc.
pkorosec
21. 04. 2015 12.47
ni kul racionalno in hladno razmisljat, bi pa mogoce bilo potrebno.
aaaaaa122121
21. 04. 2015 11.14
-2
Začetki suženjstva V Centralni in Južni Afriki so španski osvajalci, po zgledu Inkov in Aztekov, zasužnjili milijone prvotnih prebivalcev Amerike, ki so nato delali na njihovih poljih ali služili v hiši. Pravi posel pa je zasužnjevanje postalo šele v po Kolumbovem »odkritju« Amerike leta 1492. Črnce so v Ameriko vozili z zahodnih afriških obal. Bili so pridni delavci, navajeni vročine in ni jih bilo težko nadzorovati. Tako so naseljenci, ki so upravljali obsežne plantaže, zlahka obogateli. O prvih pošiljkah afriških sužnjev poročajo leta 1518. Zgodovinarji ocenjujejo, da so od tega leta pa vse do leta 1865, ko je bilo suženjstvo ukinjeno, prek Atlantika spravili več kot petnajst milijonov mož, žena in otrok.
Misija1
21. 04. 2015 11.15
+3
Na tvojo smolo, pa vecina teh priseljencev iz ladij prihaja ravno iz VZHODNOAFRISKIH drzav, kjer so od nekdaj suznji arabcem, katere so tudi arabci kolonizirali. Mesas hruske in jabolke!
aaaaaa122121
21. 04. 2015 11.20
-3
ja in, vecino sranja v afriki, nekoc in danes so zasejal zahodnjaki, torej naj ga se resujejo,
aaaaaa122121
21. 04. 2015 11.24
-3
pa ce so jih vozili iz vzhodnih delov afrike,.se ne pomeni da niso bili suznji iz celotne afrike:) sam transport je bil hitrejsi cez luzo iz vzhoda afrike.
Misija1
21. 04. 2015 12.25
+2
S cem bos argumentiral to tvojo VECINO? Spet z nekimi podatki, ki so natolcevanje. Vzhodnoafriski del je bil od nekdaj pod arabci, centralna afrika je prepuscena samemu sebi, ker nima perspektive, nikoli ni bila ekstra zanimiva za nobenga. Severna Afrika je bila pod evropskim vplivom, ter juznoafriska republika tudi. In? Poglej drzave, katere so bile pod evropskimi kolonizatorji, ter tiste, ki so bile in so se pod arabskimi. Celoten severni del afrike ima solidno ekonomijo, vsaj 3 do 5 krat boljso od vzhodfnoafriskih drzav pod arabci. Da ne omenjam juznoafriske republike, ki je pod belci postala 7 najmocnejsa drzava na svetu, tako ekonomsko kot vojasko. Danes pa je na meji zloma, ker ni vec belcev. Vprasaj pristne temnopolte tam kaj si mislijo o vodenju belcev, bos na svojo smolo negativno presenecen, kako se jim kolca po casih apartheida. Nekoc so jih zatirali belci, danes temnopolti. Nekoc so imeli dobro ekonomijo, danes NIC!
aaaaaa122121
21. 04. 2015 11.10
+0
Zahodna Afrika pred obdobjem evropskega suženjstva Preden so Evropejci pričeli pustošiti med kulturami Zahodne Afrike, sta regijo zaznamovali dve veliki muslimanski kraljestvi, Gansko in Malijsko. Kraljestvi sta trgovali s sužnji, a je bil vir teh med kriminalci, vojnimi ujetniki in zavoljo dolgov prodanimi sorodniki. Ko je prišlo do širjenja evropskih potreb po brezplačni delovni sili, pa je prišlo do prirejanja lovov na sužnje v notranjosti celine. Žrtve so bili večinoma domorodci priobalnih in notranjih deževnih gozdov Konga in osrednje Afrike – polovica njih bantujskega porekla, druga polovica iz manjših kraljestev in etničnih skupin. Mala kraljestva so sestavljale vasi, v katerih so živeli možje in ženske v sistemu poliginije. Odnosi med spoloma so bili v teh skupnostih bolj enakopravni kot ameriški in evropski odnosi istega obdobja.
jutri_pa_res
21. 04. 2015 11.06
+2
Vzroka za morijo v Afriki ni težko najti: Število prebivalcev se je po ocenah povečalo iz 221 milijonov leta 1950 na 1,1 milijarde leta 2013. To seveda povzroča lakoto in vedno večje spore med plemeni in religijami v borbi za življenski prostor. Kar pa se tiče migracije afričanov v Evropo, pa se bojim, da ne gre za begunce, ampak se začenja nova selitev naroda, tokrat iz Afrike v Evropo. Kako bomo pa na to gledali v Evropi, pa je vprašanje. Slovani bi se mogoče lahko vrnili za Karpate...
dannyer
21. 04. 2015 11.55
+3
neuradno je številka 1,260,000,000 2015 in bo dosegla 4,600,000,000 do leta 2100 azija bo imela 4,660,000,000 leta 2100 pretirana rodnost je problem .