Tujina

ANIMACIJA: S pravočasnim ukrepanjem bi kapitan lahko rešil ladjo

Portorož, 23. 01. 2012 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
72

Slovenski strokovnjak za pomorstvo ni prepričan, da je italijanski kapitan povsem na svojo roko plul tako blizu otoku. Je pa prepričan, da bi se bilo mogoče nesreči izogniti. Naredil je tudi simulacijo poti ladje, ki si jo lahko ogledate v videu.

Predavatelj na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu Marko Perkovič nam je pojasnil, da ladja Costa Concordia, ki je v petek 13. nasedla na čer pri toskanskem otoku Giglio, ni plula po svoji običajni poti. Avgusta lani se je podobno približala otoku, vendar je bila pot ladje takrat po besedah Perkoviča, ki je analiziral vse poti ladje mimo omenjenega otoka v zadnjem letu in pol, precej drugačna.

"Običajno ladja pluje precej stran od otoka, včasih gre med obema otokoma, le dvakrat pa je šla v zadnjem letu in pol zelo blizu otoka v t. i. show off ali pozdrav zaradi razkazovanja," pravi Perkovič. Ob tem pojasni, da so takšne stvari kapitanom včasih naročene tudi neformalno, zato sam ni popolnoma prepričan, da je kapitan Francesco Schettino vse skupaj naredil povsem na svojo roko, kot to trdi njegov delodajalec.

Zelena črta kaže varno pot, rdeča črta pa kaže pot, po kateri je ladja plula na dan nesreče. Zgoraj levo je videti, da se je zaradi manevra precej bolj približala otoku.
Zelena črta kaže varno pot, rdeča črta pa kaže pot, po kateri je ladja plula na dan nesreče. Zgoraj levo je videti, da se je zaradi manevra precej bolj približala otoku. FOTO: Fakulteta za pomorstvo in promet

Tako razkazovanje je bilo načrtovano 14. avgusta lani, ko je ladja prav tako plula zelo blizu otoka. Takrat se je po besedah Perkoviča ladja že ob izplutju iz pristanišča držala poti, ki ji je omogočala, da je plula povsem vzporedno z otokom, in manevri, kakršne so izvajali tokrat, niso bili potrebni. Ladja je namreč na svoji zadnji poti med otokoma plula po sredini kanala in potem v zadnjem trenutku naredila nagel zavoj.

To se je dogajalo v večernih urah, ko na ladjah nekaterim gostom še strežejo večerjo. Zato po mnenju Perkoviča kapitan ni želel nagibati ladje in je naredil, kolikor je bilo mogoče, blag zavoj. "Je omejil maksimalne odklone krmil, da se ladja ni nagibala," pojasnjuje slovenski strokovnjak. Zanimivo je, da tudi minuto pred nesrečo ni spreminjal krmil, temveč je le nekoliko pospešil in tako nekoliko zmanjšal krožnico zavoja. Perkovič pravi, da so v simulatorju izračunali, da bi se ladja izognila skali, če bi kapitan pravočasno tudi povečal odklon na krmilu.

Čeri so zagotovo vrisane na kartah

Na fakulteti so tudi analizirali tri vrste sodobnih navigacijskih kart. Med njimi naj bi bila tudi taka, kot jo je imel kapitan na ladji Costa Concordia. "Vsaka taka karta sproži do šest alarmov že štiri do pet minut prej," pravi Perkovič in ne verjame trditvam, da skale na kartah, ki jih je imel kapitan, niso bile vrisane. Če bi imela tako pot ladja zarisano že ob izplutju iz pristanišča, bi ga navigacijski sistem opozoril, da pot ni mogoča.

Pot, ki jo je ladja Costa Concordia naredila od pristanišča Civitavecchia do nesreče.
Pot, ki jo je ladja Costa Concordia naredila od pristanišča Civitavecchia do nesreče. FOTO: Fakulteta za pomorstvo in promet

Svojo študijo je pripravljen tudi nadgraditi in ponuditi italijanskim organom, če bo to potrebno. Zatrdil je, da ima fakulteta opremo, ki omogoča tudi take analize.

Ob trku je ladja približno 50 metrov drsela ob skali, saj je imela pred trkom hitrost dobrih 15 vozlov. Pri tem je nastala na zadnjem levem boku ladje okoli 40 metrov dolga luknja, zaradi katere je hitro poplavilo strojnico. Pri tem je ladja ostala brez pogona, kar je zmanjšalo možnosti manevriranja. Ladja je imela pol minute po trku še inercijo in je plula s hitrostjo okoli osem vozlov, nazaj ob otok pa jo je potisnil veter, pravi Perkovič, ki dodaja, da jim je nekaj takega potrdila tudi simulacija. Kapitan je verjetno ladjo skušal ustaviti tudi s sidrom, vendar mu ga je, kot kaže, odtrgalo, saj ga preiskovalci na ladji niso našli. Tako je ladjo veter nosil nazaj proti čerem, kjer se je nato ustavila, ker je bila že do določene mere poplavljena in zato tudi manj stabilna, pa jo je nato na čereh ob pomoči vetra nevarno nagnilo.

Evakuacija potekala prepočasi

Perkovič še tudi pojasnjuje, da bi se lahko kapitan tudi po trku odzval bolje. "Po trku je imel okoli uro in pol časa, preden je ladjo nagnilo. Posadke pa so običajno izurjene in tudi oprema je tako razporejena, da vsako ladjo lahko evakuirajo v okoli 30 minutah," pravi, pri čemer poudarja, da kapitan o težavah niti ni obvestil obalne straže.

Zakaj tega Schettino ni storil, ni znano, Perkovič pa pravi, da je treba vsakokrat, ko se zaprosi za reševanje, nato plačati visoke račune. Na vprašanje, kako je z neprijavljenimi gosti, ki bi jih lahko vodilno osebje vozilo na ladjo, pa nam je odgovoril, da morajo biti prijavljeni prav vsi ljudje na ladjah, lahko pa osebje svoje sorodnike oziroma prijatelje gosti na ladji, a morajo biti prijavljeni na seznamu osebja. Perkovič pravi, da je deležen dolgih postopkov že, ko študente pelje le na obisk ladje v pristaniščih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sovdatka
25. 01. 2012 23.33
+3
Šalabajzerji pejte maja na internavtiko v marino portorož pa bore na simulatorju probal pelat tako barko kmetje tud za fehtat niste
Neutrino
25. 01. 2012 11.15
-1
Levu ne moreš pristriči kril, ker jih nima. Majhna analogija v zvezi z situacijo v hormuški ožini. Če se Iran odloči zapreti Hormuško ožino mu tega okupatorske sile ne morejo več preprečiti. Prvi ukrep je aktivacija minskega polja skozi ožino. Kdor približno pozna karakteristike te ožine vidi, da je max. globina 55 metrov, kar pomeni da je blitzkrieg taktika - trenutna vodilna taktika okupatorskih sil \"prikradi in napadi\" v štartu onemogočena. Samo osnovno razminiranje ožine bi, ob predpostavki da Iran teh minskih blokad ne bi branil, trajalo več tednov, kar pomeni večtedensko blokado ožine in s tem blokado večine nafte iz Savdske arabije, Omana in seveda Irana. Vsak dan gre skozi ožina vsaj 15 supertankerjev, in nekaj dest \"navadnih\" tankerjev Američani so se zelo opekli že dvakrat z Iranom,ko so zaradi min izgubili dve ladji - USS Tripoli amfibijsko jurišno ladjo med prvo zalivsko vojno 1991 in USS Roberts - jurišna fregato leta 1988 med podobnim razkazovanjem mišic kot sedaj.. Nista sicer potonili, vendar sta bili takoj umaknjeni iz uporabe. Od takrat so Iranci hudo posodobili svoje mine, katere sedaj obsegajo najmodernješe vrste min kot so akustične, potopno talne, dvigajoče (propelerske) mine ipd. Seveda je to prva linija obrambe, sledijo še najnovejše protiladijske rakete tipa Qader in cela množina manjših vrst raket. Potem so tu še podmornice minopolagalke, raketni čolni, močna protizračan obramba na bregovih in še in še. Tukaj okupatorske sile več kot rožljati in patruljirati z orožjem ne upajo, letalonoslike so bolj za zastraševanje saj bodo raje parkirane 300 km od ožine. Eno je gotovo - v hormuški ožini Striček Sam ne bo mirno namakal nog, ker bo lahko stopil na ježa :)
xDev
25. 01. 2012 00.10
+2
neki vleče miško po zemljevidu vi pa posnamete in to je animacija **?
Ramzess
24. 01. 2012 13.54
-2
Lahko je teorizirati, tale kapitan je več kot očitno žrtveno jagnnje, pa kaj je edini član posadke, ki upravlja ladjo, ali kaj, so drugi nesposobni, ali ne upajo oporekati glavnemu in ravnati in ukrepati sami, prav tako vedenje srečamo v pilotskih kabinah, in da rezultat so nesreče z žrtvami, običajno s smrtnimi. Evakuacija ni počasna samo na račun osebja, temveč tudi potnikov samih, a osebja ni treba reševati, ali kaj, ... da ne upoštevamo neprimernega vedenja potnikov, nenazadnje morajo tudi sami vložiti nekaj energije in truda v uspešno rešitev, ne pa čakati da bo drugi namesto njih vse opravili. Premožne in razvajane riti, to pove vse. "Posadke pa so običajno izurjene in tudi oprema je tako razporejena, da vsako ladjo lahko evakuirajo v okoli 30 minutah" Ja, že, ampak pomislite vendar, to velja samo za običajne okoliščine, ko ladja stoji normalnem položaju, ali bi v primeru, če bi se obrnila za 180 stopinj, tridili enako, očitno bi, ...očitno smo priča sprenevedanju pred očitnimi dejstvi, in pravila (in slepo sledenje le tem) so spet pomembnejša od dejstev. kar slabo mi je ob takem sprenevedanju in slepoti. Ko letalo trešči na tla, na pa nihče ne kritizira, zakaj posadka ni ukrepala in rešila potnikov pravočasno In hitreje, takrat so tudi člani posadki žrtve. Ko pa gre za ladjo pa teh. med njimi, očitno ni.
Ramzess
24. 01. 2012 13.55
-1
Včasih se mi zdi, da se za to nesrečo skriva, vse prej kaj drugega, kot nesreča.
civitasstain@gmail.com
25. 01. 2012 10.43
+1
Tu govorijo samo o kapetanu in o potnikih.. vem, da je več oseb na ladji, ki so enako šolani in sposobni isto kot kapetan, le da je kapetan izvoljena oseba za vodstvo med njimi.So še podkapetan, ali pod oficir itd.Kaj pa ti? in drugo ladijsko osebje? 1000 po številu, kaj pa ti? Pa baje je bilo več nacionalnosti pri osebju, da se sploh niso mogl sporazumet med seboj. Se mi zdi, da se je tu mnogo šparal, pa na napačnem mestu.....
Zoran Pihler
24. 01. 2012 12.05
+4
ne mislim da bi Janša vse rešil
civitasstain@gmail.com
25. 01. 2012 10.47
+1
Bod mal bolj resen, pa pusti politiko v tem slučaju. Pejt še ti v politiko, pa bo en loj še več med njimi!
santamaura
24. 01. 2012 11.13
+1
To pa je simulacija - se vidi, da je profesor na simulaciji bolj počasi vozil, ker je imel zamazan ekran, pa je predvideval, da je na morju megla.
grinc
24. 01. 2012 10.04
+3
Pa le smešno se mi zdi,da bi delal kakšen "show off" ob taki mali pristaniški vasici!Povsem drugače bi bilo če bi to naredil v kakem večjem pristanišču oz. obalnem mestu!!!Samo mnenje
Tadeey
25. 01. 2012 00.47
sam je izjavil da je šel pozdraviti nekega prijatlja ki naj bi hmalu začela delati na ladji..nekaj takega
civitasstain@gmail.com
25. 01. 2012 10.52
Vsak po svoje tollmači novice. Neki viri pa govorijo, da je bilo v neuradnem programu, da vozijo ladje blizu obale in s tem si delajo reklamo. Poleg tega so hotei (ne on osebno, ampak družba) pozdraviti prejšnega kapetana, ki je baje v pokoju. Ja kaj še bo pršlo ven?
ralu
24. 01. 2012 09.40
+4
Kar manjka v zvezi s to ladijo je to, da se James Cameron, Leonardo DiCaprio in Kate Winslet skupaj dobijo na kavi, ...
orangensaft
24. 01. 2012 07.35
+0
upam da ne bo tako kot pri nas, da se bodo zdaj ukvarjali s tem, da bodo dokazovali ali je kapitan ukrepal pravilno ali ne, namesto, da bi ga obsodili, ker se ni držal dnevnika plovbe. če bi se pisal maček, pol bi ugotavljali ali je bil pod gasom ali ne, ne pa da se je peljal po napačni strani tam, kjer se ne bi smel.
lako.surfer
24. 01. 2012 10.43
+3
tako samo tako naprej.Vsi samo da ga obsodijo cimprej.A se je kdo vprasal,kaj ta clovek sedaj cuti,kako je njemu,kaj ga vse se caka???siher vsi ki pisete te komentarje samo proti kapitanu,kdo je kriv in te zadeve,maste sluzbe z velikimi odgovornostmi,a na zalost nobeden nima odgovornost za zivljenja drugih,in se nobenemu se ni zgodila kaka nesreca,kjer je odgovarjal z nekoga,zaradi napakeki se zgodi v delcku sekunde.mar ne gresimo vsi.???mislim da ni cloveka na svetu ki nebi gresil.Sam so greske nekterih zelo neopazne,a greske drugih terjajo zivljenja in posledice drugih.Nocem zalit,recimo prodajalka namesto 5 dkg salam nareze 8 dkg in ni to taka napaka,kot recimo ce kaki voznik mad voznjo nardi napako,in povzroci skodo al se recimo kaj hujsega drugi osebi.zato ne obsojajte kapitana,ker je pac nardil napako,seveda ce je sploh samo njegova napaka.Je samo clovek,kot vsi mi ostali,ki tudi GRESIMO:
girl01
24. 01. 2012 11.02
+1
Res je,se popolnoma strinjam z napisanim.tako to pač je,vsi vidijo samo druge,samo sebe nihče.
civitasstain@gmail.com
25. 01. 2012 10.56
Tako mislim lako tudi jaz. Enega morajo kriviti in sekati po njem, da drugi, ki so morbit prav krivijo za to nezgodo se lepo umaknejo v pozabo.....
pupa_od_anbot
23. 01. 2012 21.04
+1
he, he sej vemo čigav je 24 ur, verjetno mislijo, da je naša razgledanost taka kot tam kjer so doma....
FeelsGoodMan
23. 01. 2012 20.41
+20
Kašno naklučje da je nasedla glih na petek 13.
g.David
23. 01. 2012 20.18
+27
uau kakšne hude animacije! res ste se potrudili pri 24 ur !
hotchilipoper
25. 01. 2012 13.25
+3
Djsajmy
23. 01. 2012 20.17
+1
Pri tej simulaciji nekaj ni prav! Stabilizator ladje bi po simulaciji tudi moral biti v stiku s čerjo!
Dongjang1
23. 01. 2012 19.15
-2
Ma dej Marko spel se - ti nis vidu ladje od znotraj, če si pa jo, si bil kurjač
pupa_od_anbot
23. 01. 2012 19.27
+6
kaj ti škodi prof Perkovič?, se mi zdi, da vidiš morje samo na razglednici, zato ne pametuj! boljše pa, da ne slišite "off de record" kapitanovih "kolegov"...
Dongjang1
23. 01. 2012 19.54
+0
pupa_od_anbot
23. 01. 2012 19.55
+0
in kaj je narobe s šlosarji?, mulo napiši nalogo in spat!
Dongjang1
23. 01. 2012 19.57
-4
šlosarji in veslači se gredo pomorstvo - tko kot vaš Pavliha in ostali bleferji s faksa za veslanje
pupa_od_anbot
23. 01. 2012 20.35
+2
dr Pavliha je kar "vaš" je "samo" priženjen v Istro
pikerr
23. 01. 2012 19.12
-2
zdaj vsi na kapitana blatijo. da upravljaš s takšno ladjo moraš bit majster, kar je ta kapitan zagotovo bil. enemu malinovcu zagotovo ne bi dali v upravljanje takšne ladje. Nesreče se dogajajo, saj je tudi on samo človek. kaj pa če je res kaj zatajilo na ladji, pa zdei vse dajo na kapitana da bi se firma zmazala ven. dnar majo pa se da marsikaj podkupit.......... in verjemite da če bi najavili da se naj potniki zaradi trčenja itd.... pojavijo na palubi da se bodo izkrcali ne veste kaka panika bi nastala. on je pa imel jajca ke je šo na lastno pest na obalo da ni ladja v celoti potonila. zdei ko so vsi pametni kaj bi moral narediti. ko se ti to zgodi zagotovo nemoreš tako trezno misliti kot sedaj mislijo, niti nimaš toliko časa. in beremo sami ČE pa bi to narejo tak, kaj pa ČE...., sami ČE-ji tako kot v vojni. če bi bil oni to naredo bi blo boljš. sam ne pozabite da je vmes zmeraj beseda ČE
Draža
23. 01. 2012 18.17
-15
Sploh ne vem s kakšno pravico lahko naš pomorščak pametuje za takšno ladjo,kdo mu je to dovolil.
Dongjang1
23. 01. 2012 19.17
-9
pomoršak hahaha - na tem faksu majo dva čolna na vesla, pa se gredo šolanje kapitanov. Poglejte ko se boste peljali mimo na enem piše Fakulteta za pomorstvo, na drugem pa Srednja pomorska šola
Drekoselo
23. 01. 2012 17.33
+2
Pixar studios ?
otohazza
23. 01. 2012 17.29
+3
Evo ga pametni Janez.Doma igra PS.
Madkupe
23. 01. 2012 17.03
+9
Važno,da se da sovražni govor prijaviti.Od zdaj naprej nobene več čez zokija,kučana,nobene več čez naše južne brate,če pa ima kdo željo mal udrihat čez slovencapa kar veselo,saj smo tako ali tako manjšina v lastni državi.Moderator hitro brisat,pa lep dan še naprej.
Himself
23. 01. 2012 16.53
-3
Ja najlažji je bit pa pameten pa kazat na kapitana s prstom. Itak more bit tam pa tih in sam poslušat drugi ga pa blatjo na dolg in širok.