Tujina

FOTO: Kandidata o zunanji politiki: agresiven Obama preglasil Romneyja

New York, 23. 10. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
40

Predsedniški kandidat Obama je na zadnjem soočenju z Romneyjem nastopil agresivneje od nasprotnika. Kandidata sta razpravljala o zunanji politiki, Romney pa se je z Obamo pogosto strinjal. Po soočenju so ankete pokazale, da bi, če bi takoj volili, zmagal Obama.

Ameriški predsednik Barack Obama je na zadnjem televizijskem soočenju z republikanskim predsedniškim kandidatom Mittom Romneyjem nastopil agresivneje od nasprotnika, ki se je presenetljivo veliko strinjal s sedanjo zunanjo politiko ZDA, kar je bila glavna tema sinočnje debate na floridski univerzi Lynn v Boca Ratonu.

Nemudoma po soočenju je anketa med neopredeljenimi volivci televizije CBS pripisala zmago Obami s 53 proti 23 odstotkom. Po anketi televizije CNN med registriranimi volivci pa je Obama zmagal z 48 odstotki proti Romneyjevim 40 odstotkom. Obama je torej zmagal po točkah glede zunanje politike, vendar pa je vprašanje, koliko bo to vplivalo na nadaljnji potek kampanje.

Soočenje, ki ga je vodil Bob Schieffer s televizije CBS, je namreč s področja zunanje politike pogosto "pobegnilo" nazaj h gospodarskim temam, ki volivce letos najbolj zanimajo in Romney je pri tem ponavljal svoj glavni argument, da je okrevanje pod Obamo prepočasno. Zunanja politika ni v ospredju in demokratski strateg Bob Shrum je pred soočenjem tujim dopisnikom v New Yorku povedal, da bo gledanost zadnjega soočenja zanesljivo manjša od prejšnjih dveh.

Kandidata sta debatirala o temah, ki so bile doslej v ospredju kampanje. To so Iran, Afganistan, Sirija, Libija, Izrael, Kitajska, Rusija in obrambni proračun ZDA. Izzivalec Romney ni ponudil drugačnih odgovorov na izzive od tistih, ki jih daje Obamova zunanja politika, svoje privržence pa je morda malce razočaral, ker se je s predsednikom pogosto strinjal.

Obama je bil na zadnjem soočenju napadalen, Romney pa pomirljiv.
Obama je bil na zadnjem soočenju napadalen, Romney pa pomirljiv. FOTO: Reuters

Uvoz zunanje politike iz 80. let

"Ne moremo vseh pobiti, da bi se rešili iz te zmešnjave. Morali bomo sprejeti celovito in trdno strategijo, če bomo hoteli pomagati islamskim deželam in drugim delom sveta, da zavrnejo radikalen in nasilen ekstremizem," je o tematiki Bližnjega vzhoda dejal Romney. Dodal je, da je tisto, kar morajo doseči, to, da bo islamski svet sposoben sam zavrniti ekstremizem. Obama pa je Romneyja zbodel: "Kaže, da želiš voditi zunanjo politiko iz 80. let, kot želiš uvoziti socialno politiko iz 50. let in gospodarsko politiko iz 20. let prejšnjega stoletja."

"Zaradi spoštovanja Bližnjega vzhoda potrebujemo močno in stabilno vodstvo, ne napačno in nepremišljeno vodstvo, ki poskuša narediti vse naenkrat, in na žalost je to eno od mnenj, ki si jih ponudil med kampanjo, in to ni recept za ameriško moč," je še nadaljeval Obama. Romney pa mu je odgovoril, da napad nanj ni dober načrt in ne nudi odgovorov, kako se bodo spopadli z izzivi na Bližnjem vzhodu.

O Iranu, Iraku in bin Ladnu ...

Romney je po novem presenetil z izjavo, da podpira umik ameriške vojske iz Afganistana do konca leta 2014, čeprav je doslej nasprotoval določitvi datuma umika. Romney je tudi podprl Obamovo politiko pobijanja terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali, vendar obenem nenehno poudarjal, da je za mir po svetu, uporaba sile pa je tudi zanj tudi glede Irana zadnji izhod.

Glede Irana je Romney vztrajno ponavljal, da so "mule" zdaj štiri leta bližje jedrskemu orožju, Obamo pa je obtožil, da je poslabšal odnose z Izraelom. Ta je vrnil s trditvijo, da varnostno in obveščevalno sodelovanje še nikoli ni bilo na tako visoki ravni in zagotovil, da Iranu ne bo dovolil priti do jedrskega orožja, za kar bo uporabil vsa sredstva.

Kandidata s soprogama
Kandidata s soprogama FOTO: Reuters

Obama je pri tem tudi zanikal poročanje medijev, da se po volitvah pripravljajo neposredna pogajanja med ZDA in Iranom. Edina novost v pristopu je bila Romneyjeva napoved, da bo iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada obtožil genocida zaradi njegovih izjav o Izraelu.

Romney je presenetil tudi z mnenjem, da je bil umik iz Iraka dobra zadeva. Obama je opozarjal, da je imel Romney prej nasprotno stališče.

Pomirljivi Romney med soočenjem skorajda ni omenil napada na ameriški konzulat v Bengaziju. Pohvalil pa je usmrtitev Osame bin Ladna, ki ga je voditelj Schieffer enkrat krstil celo za "Obamo bin Ladna", in uporabo brezpilotnih letal za pobijanje osumljenih teroristov.

O Siriji ...

O Siriji je Romney dejal, da ne podpira vpletanja v vojno. Meni, da ni treba, da bi ZDA v Siriji zdaj ali v prihodnosti vojaško posredovale. Obama je ob tem dejal, da Romney nima boljše ideje, ker je tisto, kar zdaj delajo, prav tisto, kar morajo narediti, in sicer poskušati promovirati zmerno vodstvo v Siriji ter pomagati pri učinkoviti tranziciji, tako da bi predsednik Bašar al Asad odstopil s položaja.

O Kitajski ...

Obama je glede Kitajske dejal, da je ta država hkrati nasprotnik in potencialni partner v mednarodni skupnosti, če sledi pravilom. Dejal je, da bodo ZDA, če bo on predsednik, vztrajale pri tem, da Kitajska upošteva enaka pravila kot druge države. Romney pa je opozoril, da ima Kitajska približno enake interese kot ZDA, torej da hočejo stabilen svet, brez vojn in kaosa. Dejal je, da so lahko partnerji s Kitajsko, da lahko sodelujejo, če so tudi oni na to pripravljeni.

Soočenje je s področja zunanje politike pogosto "pobegnilo" nazaj h gospodarskim temam, ki volivce letos najbolj zanimajo.
Soočenje je s področja zunanje politike pogosto "pobegnilo" nazaj h gospodarskim temam, ki volivce letos najbolj zanimajo. FOTO: Reuters

O Rusiji ...

Beseda je tekla tudi o Rusiji. Romney je opozoril, da se Rusija spopada z ZDA na vsakem zasedanju Združenih narodov. Poudaril je, da na Rusijo ne bo gledal skozi "rožnata očala". "Pred nekaj meseci, ko so te vprašali, kaj je največja geopolitična grožnja, s katero se sooča Amerika, si dejal Rusija. Ne Al Kaida. Rekel si Rusija," je Romneyju dejal Obama in dodal, da se je hladna vojna končala pred 20 leti.

Poskus norčevanja iz Romneyja, ker je v preteklosti Rusijo opredelil za svetovnega sovražnika ZDA številka ena, Obami ni uspel, ker mu je republikanec vrnil z zagotovilom, da on za predsednika Vladimirja Putina ne bo tako prilagodljiv kot Obama.

O ameriški vojski ...

Zbadljivk, ki jih opazovalci tovrstnih soočenj najbolj pričakujejo, ni bilo veliko. Najbolj je odmevala Obamova, ko je Romney zagovarjal povečanje porabe za vojsko in dejal, da ima ameriška mornarica danes manj ladij kot v času prve svetovne vojne. Obama mu je odvrnil, da ima danes vojska manj številnih drugih stvari, kot jih je imela v preteklosti, na primer tudi manj konj in bajonetov.

"ZDA gredo po poti Grčije"

Kandidata sta iz površinske debate izpustila številne teme. Med drugim nista omenjala Evrope, razen ko je Romney dejal, da gredo ZDA po poti Grčije.

Obama je napadal Romneyja zaradi njegovih stališč med kampanjo, ki pa jih tokrat ni bilo slišati. Romney se je zavestno premaknil v politično sredino, Obama pa se mora zdaj odločiti, ali bo denar za oglase do volitev 6. novembra namenil predvsem za opozarjanje na spreminjanje stališč, ki nima primerjave v sodobnih predsedniških kampanjah, ali pa se bo posvetil obrambi in napadom glede gospodarske politike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mohandas
24. 10. 2012 13.30
+3
Ma daj... to je totalna farsa od demokracije, ki smo jo uvozili še k nam. Prav nobenega pomena nima kdo zmaga na volitvah, ker z vsemi upravlja vrh kapitalistične piramide.
lolipoly
24. 10. 2012 00.11
+1
@Shisui , Ce bi to vse bilo RES kaj si napisal/a mislis, da ze Donald Trup in njemu, podobni ga nebi spravili iz polozaja? Trump je iz svojega zepa dal $ 1.5 milion doll, naj najdejo nekaj,da ga odstranijo, a so ostali praznih rok. PS, Obama je kristjan ali ne prakticira , kot vecina amerikancev.
nikhrast@yahoo.ca
23. 10. 2012 17.31
-3
Zinger "horses and bayonets" se bomo vsi zapomnili, ni čudno da gre viral po medijih.
patriot007
23. 10. 2012 17.14
+1
Obama, metali bomo bombe po muslimanskem svetu, Romney če bom izvoljen jih bomo še več. oba se obenem sprašujeta, zakaj vedno več teroristov na Bližnjem Vzhodu. Al Kaida je državni sovražnik št 1. Al Kaida to je tista supervelesila v kateri so pripadniki Afganistanskih čobanov, ter nekaj drugih seljakov, v rokah ponavadi nosijo orožje za množično uničevanje katero so dobili v Iraku. Zanesljive informacije o moči te velesile pa so pridobljene od zapornikov iz Guantanama. Čuden je ta muslimanski svet res, c c c
JurijGrmMlajsi
23. 10. 2012 12.40
+6
kdorkoli zmaga bo sam izpolnjeval ukaze!
tedo974P8medo
23. 10. 2012 13.38
+1
Tudi to je žal res, Bilderbergi (lastniki glavnih bank) so šefi tega planeta, zato so tudi izvedli aktualno svetovno gospodarsko krizo, saj zdaj rabijo države in podjetja več kreditov za uspešno poslovanje.
JurijGrmMlajsi
23. 10. 2012 21.05
+1
tedo974P8medo
23. 10. 2012 10.55
+1
Če bo zmagal republikanec (tem je važna samo vojna), je dosti več možnosti, da bo v njegovem mandatu napad na Iran. USA = United States of Aßholes.
JurijGrmMlajsi
23. 10. 2012 12.36
+4
tedomedo Demokrati in republikanci so pri pomebnih zadevah isti! demokrati so se vpletli v Vietnam, Korejo, bombardirali Jugoslavijo, zdaj tudi Libijo itn Brez zamere, a to so zgolj iluzije. Obama bi znal biti a kanček bolj previden, a to nima nič za opraviti z neko miroljubnostjo demokratske stranke, gre za njegovo previdnost in tu se strinjam, das je Romney, vsaj po retoriki, bolj nevaren
tedo974P8medo
23. 10. 2012 13.38
+2
Res je, oboji so isti, ampak pri republikancih je vseeno 10% več šans za nasilje.
JurijGrmMlajsi
23. 10. 2012 14.00
+3
Že, a spet samo zato, ker tisti, ki manipulirajo s politko trenutno imajo več lutk pri republikancih oz ker le-ti imajo določene upravljalce kar v lastnih vrstah.
JurijGrmMlajsi
23. 10. 2012 15.10
+3
tedomedo Kot si sam rekel, na koncu vedno pridemo do tistih, ki RES upravljalo s tem cirkusom- Obama in Romey sta sam klovna, ostali pa dresirane opice, ki toti farsi pridno ploskajo
nikhrast@yahoo.ca
23. 10. 2012 17.27
-5
tedo974P8medo
23. 10. 2012 19.07
+2
Nikoli ni važno, s čim se grozi oz. kaj se obljublja pred volitvami, važno je, kaj se zgodi po izvolitvi.
LocoBlanco
23. 10. 2012 09.57
+6
Ma ni važno do kdo bo novi voditelj teh slepcev! Važno, da Slovenija v 20 letih še ni dobila primernega predsednika države in predsednika vlade! Zakaj? Kučan, Drnovšek in še kak stric iz ozadja bi se našu, ki so nam tako lepo prikrojili sedanjost in prihodnost!
LocoBlanco
23. 10. 2012 10.22
+0
tedo974P8medo
23. 10. 2012 10.57
+4
Res, naša oblast nam je naštimala najslabšo verzijo kapitalizma.
olpop
23. 10. 2012 12.15
+2
tedomedo: mislim da se temu strokovno reče fašistični korporativizem (Corporatism)...in zadeva je sedaj že globalna
olpop
23. 10. 2012 12.21
+2
O tem obstaja zelo dober dokumentarec (catastroika slovenian)
Shisui
23. 10. 2012 09.57
+4
Torej Americani imajo na voljo Obamo, se pravi Barrya Sotorra, muslimana, ki se je rodil v Indoneziji in tako sploh nebi smel kandidirati, in verskega fanatika, Romneya, ki je z davcnimi utajami in izvazanjem dela iz Amerike na Kitajsko zasluzil milijone. Skoraj preprican sem bil, da bo Obama se enkrat izvoljen, pa sem uceraj malo raziskoval in glej ga zlomka, kar 6 vecjih bank trenutno zalaga Romneya, seveda ga ne "kupujejo" pri njih so to prostovoljni prispevki. Obama denimo ima samo se eno multi milijardersko organizacijo za seboj. To pa niti ni tako cudno, ce se zavedamo dejstva, da Izrael, se pravi leglo zidov, ki nadzirajo ZDA monetary system trenutno raje vidi Romneya na oblasti, saj se Obama izmika vojne z Iranom. Bought and payed for. Taka je Ameriska demokracija. Vsakdo, ki dandanes to zanika je ignoranten ali pa enostavno ne ve dovolj o temi.
T_one
23. 10. 2012 11.16
+4
Sodnik_Kriv
23. 10. 2012 11.20
-4
glavno da ti vse veš! zato si pa na 24ur! ker si tolk pameten!
Shisui
23. 10. 2012 14.34
+1
Sodnik, to ve vsak, ki si vzame kaksno uro casa in mu anglescina ni tuja.
nikhrast@yahoo.ca
23. 10. 2012 17.29
-6
Shisui, angleščina ti je tuja, ne vem kaj si ti poslupal in bral.
Shisui
23. 10. 2012 19.46
+2
Poslupal? Tebi je ocitno se slovenscina tuja.
nikhrast
24. 10. 2012 00.25
-2
Poglej "š" in "p" sta zraven drug drugega na tipkovnici, uporabljam angleško, treba se je navaditi v katerem jeziku pišeš, ni tako enostavno če se črke na tipkovnici spremenijo.
LocoBlanco
23. 10. 2012 09.55
Ma ni važno do kdo bo novi voditelj teh slepcev! Važno da Slovenija v 20 letih še ni dobila primernega predsednika države in predsednika vlade! Zakaj? Kučan, Drnovšek in še kak stric iz ozadja bi se našu!
Sputnik
23. 10. 2012 09.53
+4
komaj čakam da se pri nas začne karneval. se bomo lahko zabavali ob gledanju zabavljačev in mojstrov laganja predvsem pa mojstrov podtikanja polen. seveda me volitve ne vidijo več. bi pa rad povedal da turka (tjirka, tjerka, tirka, tjrka) ne želim več za predsednika ker niti eden od novinarjev ne zna izgovorit njegovega priimka in je vse skupaj že zelo moteče. rad bi da zmaga zver mandat pa dobi drugouvrščeni :))) wooohooo janša power!!!!
IcemaN-X
23. 10. 2012 09.49
+2
ma romney nima sploh praktičnih možnosti proti obami..teoretično obstaja možnost, vendar ima barack min 60% prednost..
Sodnik_Kriv
23. 10. 2012 09.14
+32
Naj Romney vpraša janšo kako se zmaga tud če nisi izvoljen!
kominterna
23. 10. 2012 08.34
+3
A te komedije še vedno ni konc? V amerikiz maga tist k je večji šovmen al kako? Kot v cirkusu.
Sodnik_Kriv
23. 10. 2012 09.14
+14
v sloveniji pa tist k ni izvoljen! in kje je pravi cirkus?
pr0sac
23. 10. 2012 14.28
-1
aja po tvojem naj bi un ićevc izvoljen vladal z manjšino al kako je to v tvoji bogi knjigi ?
ZakoniZdravja
23. 10. 2012 07.56
+2
Kdor koli bo zmagal v enako smer bodo sli. Tako je v zda in EU. Vsi predsedniki zda od prvega pa do sedaj so bili masoni..torej satanisti...vsi so clani maspnske loze in castijo svojega boga teme...to je dejstvo...lahko ste vi ateisti kolko hocete ampak oni castijo lucifera...oni so sataniati.
Ksenofont
23. 10. 2012 08.26
+1
Lucifer je prinašalec luči. Veliki arhitekt. Nič ni omenjena tema. =)
iChi
23. 10. 2012 08.29
+4
Ne bi rekel da vsi, večina pa. JFK je po moje izjema ..
slovenec09
23. 10. 2012 08.58
+4
porka.malorka
23. 10. 2012 09.13
+5
Zato so ga pa počli. Ker ni hotel da bi iluminati bli lastniki denarja in s tem po njihovo moči.
Shisui
23. 10. 2012 10.01
-1
Lucifer je edini angel, ki se je uprl Bozji moci. If you're not with us, you're against us! Se v nebesih je tako.
Ksenofont
23. 10. 2012 12.38
+1
Ne ni edini po mitologiji je imel še tretjino privržencev. Po legendi je bil Lucifer pomemben nadangel v nebesih, ki ga je napuh privedel do upora protu bogu. Ko je upor propadel ga je Bog skupaj s tretjino svojih privržencev izgnal iz nebes, sedaj naj bi prebival na zemlji. Stara zaveza: Izaija 14:12 "Kako si padel z neba, danica (lucifer), sin zore, zgrmel na zemljo, zmagovalec narodov." Nova zaveza: Peter 1:19 »Tako je preroška beseda za nas postala še trdnejša in prav delate, da nanjo pazite kakor na svetilko, ki sveti na mračnem kraju, dokler ne zasije dan in ne vzide danica (lucifer) v vaših srcih« Pa če je to v resnici Rothschild? =)