Tujina

Kanadski letalski strokovnjak: Letalo MH370 so namerno usmerili v vodo

Canberra, 01. 08. 2016 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vse več strokovnjakov je prepričanih, da je izginulo malezijsko letalo nekdo pilotiral vse do konca in ga namerno strmoglavil. To naj bi dokazovale tudi poškodbe najdenega dela letalskega krila, ki kažejo, da ni bilo odlomljeno. "Mislim, da je trup letala v večini nedotaknjen, in leži na dnu Indijskega oceana," je dejal strokovnjak Larry Vance.

Pred enim letom so na otoku Reunion v bližini Madagaskarja našli del letaslega krila pogrešanega MH370, kar je bila prva najdena razbitina tega izginulega letala.
Pred enim letom so na otoku Reunion v bližini Madagaskarja našli del letaslega krila pogrešanega MH370, kar je bila prva najdena razbitina tega izginulega letala. FOTO: Reuters

Eden izmed vodilnih svetovnih preiskovalcev letalskih nesreč Larry Vance je za avstralsko oddajo 60 Minutes dejal, da je prepričan, da je izginulo malezijsko letalo MH370 nekdo namerno zapeljal v morje. Erozija na robu dela letalskega krila, ki so ga našli na francoskem otoku Reunion, kaže nadzorovan pristanek, je dejal. 

Ta teorija podpira tezo o tem, da je nekdo v zadnjih trenutkih upravljal z letalom, kar se sicer ugiba že vse od izginotja. Do zdaj je uradna preiskovalna ekipa to teorijo zavračala, a je zdaj sporočila, da dejavno preiskuje, ali je res šlo za to. Do zdaj so namreč bili prepričani, da pred strmoglavljenjem z letalom ni upravljal nihče. 

Iskanje izginulega letala vodi Avstralija, do zdaj pa se je osredotočalo na morsko dno 2000 kilometrov stran od avstralske zahodne obale. To območje so izbrali na podlagi teorije, da je bilo letalo na avtopilotu, po tem, ko je skrenilo s poti.

A predstavnik, ki sodeluje pri uradnem iskanju, je za 60 Minutes povedal, da bi lahko razbitine bile izven območja iskanja, če je res kdo pred strmoglavljenjem nadziral letalo.

Glede na to, da so v dveh letih našli izjemno malo razbitin, je edino možno, da je letalo MH370 pristalo v nadzorovanih okoliščinah, je prepričan Vance. "Nekdo je pilotiral letalo vse do konca. Nobena druga razlaga ni možna," je dejal. 

Strokovnjak je dodal, da nadzorovan pristanek dokazuje tudi dejstvo, da niso našli nobenih plavajočih razbitin ali rešilnih jopičev, kar potrjuje teorijo po počasnem, nadziranem pristanku.

Kljub obsežnemu in izčrpnemu iskanju južnega Indijskega oceana namreč niso našli nobene sledi o letalu, dokler niso pred enim letom na francoskem otoku Reunion v bližini Madagaskarja našli del letalskega krila, flaperon.

Vance je dejal, da fotografije tega najdenega dela kažejo razbrazdan rob, ki bi lahko nastal zaradi visokega pritiska vodne erozije, ki lahko nastane le, če letalo nadzorovano pristane v vodi.

"Sila vode je resnično edina stvar, ki lahko tako scefra rob, kakor je vidno na fotografiji. Ni bil odlomljen. Če bi bil, bi šlo za oster rez," je dejal.

Del pogrešanega letala, ki so na našli v Tanzaniji.
Del pogrešanega letala, ki so na našli v Tanzaniji. FOTO: AP

Del krila namreč kaže, da je bil flaperon sprožen, ko je letalo zadelo vodo, kar pa dokazuje, da je nekdo nadzoroval in vodil letalo, ko je to zadelo vodo, je dejal Vance. "Flaperon se ne more sam sprožiti, temveč mora to nekdo storiti," je dejal.

Flaperon je namreč površina, ki se uporablja za krmiljenje letala. 

Vance je dodal še, da se letala na avtopilotu, ki strmoglavijo v morje, ob udarcu raztreščijo na milijone koščkov. V primeru MH370 pa so do zdaj našli le nekaj delov krila, čeprav bi v dobrih dveh letih morali morski tokovi na obalo prinesti kakšne dele razbitin. "Mislim, da je trup letala v večini nedotaknjen, in leži na dnu Indijskega oceana," je dejal Vance.

Tudi Peter Foley, direktor iskanja pri avstralskem uradu za prometno varnost, je za isto oddajo povedal, da tip škode, ki so jo našli na flaperonu, zagotavlja dovolj dokazov za teorijo nadzorovanega pristanka.

Foleya so po poročanju BBC-ja vprašali: "Če je z letalom upravljal zlonamerni pilot, ali ni možno, da ga je vodil stran od območja, kjer ga trenutno iščejo?"

Odgovoril je, da je to možno in da obstaja možnost, da je imel nekdo nadzor na koncu in da zdaj aktivno preiskujejo to možnost in iščejo dokaze, ki bi jo podprli.

Junija so sicer v Tanzaniji našli del letalskega krila, ki je pripadal pogrešanemu malezijskemu letalu. Za enega od kosov razbitin so že potrdili, da je pripadal MH370, za druge štiri dele pa so skoraj gotovi, da je pripadal istemu letalu, so sporočile avstralske oblasti.

Oblasti morajo preiskati še 10.000 kvadratnih kilometrov od skupno 120.000 kvadratnih kilometrov velike površine, kar naj bi jim uspelo do decembra.

Ko bodo območje preiskali do konca, bodo najverjetneje prenehali z iskanjem, če v tem času ne bodo šli nobenega novega kredibilnega dokaza.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
01. 08. 2016 13.51
+3
A ni prav na tem mestu ljudi videli let letala, k ije letelo zelo nizko. Torej je nekaj resnice tudi v tem. Vedno bolj jasno je, da gre za prikrivanje nekih resnic, ki niso po godu nekomu.
24Kurceu
01. 08. 2016 11.05
+6
mah, to jz že skoz govorim, da ga je nekdo nalašč potopil