Tujina

Kanadskemu premierju Trudeauju se obeta poraz

Ottawa, 20. 10. 2019 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
20

Kanadski premier Justin Trudeau se je s svojimi liberalci pred parlamentarnimi volitvami znašel v težavah, ki jih še pred meseci ni bilo mogoče predvideti. Ankete kažejo, da lahko izgubi volitve proti konservativcem, ki jih vodi Andrew Scheer z dvojim kanadsko-ameriškim državljanstvom.

Kanada uživa v gospodarskem razcvetu in v nizki stopnji brezposelnosti, kar bi moralo v normalnih razmerah Justinu Trudeauju  jutri zagotoviti ponovno izvolitev, vendar razmere od septembra niso normalne in njegovi nasprotniki s pridom izkoriščajo nerodnost, ki jo je zagrešil pred dvajsetimi leti.

Kanadski premier Justin Trudeau se je s svojimi liberalci pred parlamentarnimi volitvami znašel v težavah.
Kanadski premier Justin Trudeau se je s svojimi liberalci pred parlamentarnimi volitvami znašel v težavah. FOTO: AP

Incident s fotografijami pred dvema desetletjema

Septembra so namreč v javnost prišle fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno. Za incident se je večkrat opravičil, čeprav se mu dejanje v tistem času ni zdelo posebej rasistično. Preoblekel se je v lik iz arabske pravljice. Zdaj se zaveda, da je bilo to rasistično dejanje.

Septembra so namreč v javnost prišle fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno.
Septembra so namreč v javnost prišle fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno. FOTO: Twitter

Ironično je, da je domnevni Trudeaujev rasizem voda na mlin konservativni stranki. Premier je v sredo potarnal, da konservativci letos vodijo tako umazano in pritlehno predvolilno kampanjo kot še nikoli v zgodovini države. Scheer ga je med zadnjim televizijskim soočenjem označil za prevaro, ki si ne zasluži vladajočega položaja.

Na pomoč mu je priskočil celo Obama

Trudeau, ki je imel sloves naprednega voditelja, ki si prizadeva za enakopravnost manjšin, je s škandalom dobil madež, a vprašanje je, ali ga bodo liberalni volivci zaradi tega res zapustili. Na pomoč mu je v sredo priskočil celo nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

"Kot predsednik sem bil ponosen na sodelovanje z Justinom Trudeaujem. Trdo dela, je učinkovit vodja, ki se spopada z vprašanji, kot so podnebne spremembe. Svet v trem trenutku potrebuje progresivne voditelje in upam, da ga bodo naši sosedje na severu podprli za drug mandat," je tvitnil Obama. Trudeau je odgovoril: "Hvala prijatelj."

Obama je v Kanadi neprimerno bolj popularen kot sedanji predsednik ZDA Donald Trump, ki je celo uvedel carine na uvoz kanadskega jekla in izsiljeval tudi pri drugih vprašanjih, dokler Kanada skupaj z Mehiko ni privolila v kozmetične spremembe severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini Nafta.

47-letni Trudeau je za razliko od Trumpa takoj po prihodu na oblast povečal število beguncev, ki jih je Kanada pripravljena sprejeti, posebej pa se je izpostavljal na področju boja proti podnebnim spremembam. Tudi v sedanji kampanji napoveduje, da bodo liberalci do leta 2050 Kanado pripeljali do ogljične nevtralnosti.

Predvolilna kampanja traja šest tednov, letos pa gre bolj kot za vsebino za osebnosti, ki nastopajo v tekmi.
Predvolilna kampanja traja šest tednov, letos pa gre bolj kot za vsebino za osebnosti, ki nastopajo v tekmi. FOTO: AP

Kanadski konservativci sicer tudi priznavajo, da se podnebne spremembe dogajajo, a proti njim bi se raje borili s spodbudami za podjetja kot s kaznimi. Zavzemajo se tudi za odpravo posebnega davka na izpuste toplogrednih plinov.

Predvolilna kampanja traja šest tednov, letos pa gre bolj kot za vsebino za osebnosti, ki nastopajo v tekmi. Ankete trenutno napovedujejo tesen izid med liberalci in konservativci, nobeni od njiju pa ne dajejo možnosti, da bi lahko sama sestavila večinsko vlado, kar krepi pomen manjših strank.

Na nizko podporo lahko računa tudi separatistična stranka

Zadnja anketa raziskovalnega podjetja Nanos je ugotovila, da imajo konservativci 33 odstotkov podpore med volivci, liberalci pa 32 odstotkov.

Mandat za sestavo vlade dobi vodja stranke z največ glasovi, vendar bo za vladanje potrebno sodelovanje z drugimi. Na tretjem mestu je z 19 odstotki podpore leva stranka Novih demokratov, ki jo vodi Jagmeet Singh.

Za Nove demokrate je bolj naravna koalicija z liberalci kot konservativci in Singh je napovedal, da je pripravljen na sodelovanje. Liberalci bi lahko sodelovali tudi s stranko zelenih, ki ima v Nanosovi anketi devet odstotkov podpore. Njihova voditeljica Elizabeth May je sicer izjavila, da je odprta za sodelovanje tako z liberalci kot konservativci.

Na okoli šestodstotno podporo lahko računa črna ovca v kanadski politični družini, separatistična stranka iz Quebeca Bloc Quebecois, ki pa ni zainteresirana za sodelovanje z nikomer razen pri dogovoru o odcepitvi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
21. 10. 2019 17.08
-1
En levi be-bo manj.
supergigi
20. 10. 2019 16.01
+16
Pazite kako se boste v prihodnje omaškarali, čez 20 let vas to lahko stane položaja. Recimo če se ženska našemi v čarovnico, ji lahko v prihodnosti očitajo, da se je norčevala iz žensk.
nebel
20. 10. 2019 16.11
+3
Dobra. Ali pa ugotovijo, da je pravzaprav res čarovnica. Dovolj je, da se bo enemu zdelo tako, pa bo šlo v maloro.
kesmag
20. 10. 2019 15.46
+8
kanadski damjan murko
nebel
20. 10. 2019 15.33
+11
Tale korektna demokracija pa res ni normalna.
nebel
20. 10. 2019 16.08
-4
Tega folka ne razumem. Imajao predsednika, ki dokaj dobro vozi njihovo državo med čermi, enega redkih na sposobni strani. Pa zaradi stvari ,ki vsaj pred dvajsetimi leti ni bila nikomur v napoto (normalnim še danes ni), takoj obrnejo hrbet in hočejo izbrati slabšega, ki jih bo poslal v negotove čase, nekega Trumpa, Borisa Jelcina, EU, proti katerim sta še Putin in Kitajc dobra.
nikhrast
20. 10. 2019 15.31
-3
Kanada sprejme okoli 400 tisoč migrantov, pribežnikov, azilantov... letno, isto je bilo pod prejšnjo konservativno vlado, in bo pod naslednjo vlado. Ekonomija laufa v redu, brezposelnost zelo nizka, problem pa je zahod, v glavnem provincija Alberta ki se zanima za čim večjo črpanje nafte. Alberta samo "oil, oil, oil…", Quebec na vzhodu pa podpira okoljevarstvo. Največ debate pa o gradnji naftovodov, še Trudeau podpira to gradnjo teh naftovodov, samo precej opozicije na strani staroselcev tudi, stvari niso tako enostavne. Parti Quebecois zdaj igra manjšo vlogo, nekaj poslancev bo spet izvoljenih, socialisti, to je Nova Demokratska Partija, pa na federalni ravni še nikoli ni prišla do zmage. Koalicija je pa neznana zadeva v Kanadi, verjetno bo tako manjšinska vlada, liberalna ali pa konservativna.
tomi.passion@gmail.com
20. 10. 2019 15.08
+29
Tipični levičarsko populist, globalist, brez vsebine, ki želi biti zgolj všečen. Za razliko od našega naroda, ki še kar verjame v levico, so ga Kanadčani hitro prebrali.
nenitomožne
21. 10. 2019 17.10
Kaj bi šele bilo, če bi imeli v Kanadi še tebe, ki si tako pameten, da ti kar škodi, kot njemu pustna maska izpred 20 let. Ti si gotovo kakšen desničarski stabilni i...., kot Trump v ZDA ?
yokerxdinterfan
20. 10. 2019 15.03
+32
Kakšna fajn družba je danes. Nekdo si pobarva obraz na črno za noč čarovnic ali maškare pa se ga preganja bolj kot pa kakšnega ki je zagrešil dejanski zločin oz se ukvarjal z nečednimi posli
Noordung
20. 10. 2019 15.59
+6
In najbolj so rasistični črnci in židje,poglej na primer ko je popljuval Charles Barkley Luko da je nesposoben in Evropejec a ga je Luka gladko demantiral.
SERIOUSLY01
20. 10. 2019 14.48
+22
butast in pokvarjen. sem ga gledal na lgbt paradi v kanadi. butel je izjavil: vsem muslimanom čestitatm ob paradi ponosa, čestitam tudi alahu...
Christi Miles
20. 10. 2019 14.36
+30
Dolgo so še rabili, da je folk tam spoznal, da je ta njihov maneken samo podrepnik Makarona in Merklove
User416781
20. 10. 2019 14.41
-13
Komentar poznavalca iz središča dogajanja...
User416781
20. 10. 2019 14.34
+28
Pretiravanje brez meja. Našemiš se v zamorca in je to rasizem...torej bi recimo film Bela modela, kjer sta se dva črnca našemila v dve belski blondinki potrebno bilo prepovedati. Danes je že vse rasizem.
MirkoGorjup
20. 10. 2019 15.03
+19
Se strinjam, bedarija da ni večje. Sicer mi je pa antipatičen, spominja me na našo Barbiko.
mariomandzukic
20. 10. 2019 14.25
+22
zaradi svoje Geografske lege je Kanada,oziroma tale vlada lahk izigravala dobricine in zagovarjala migrante,saj so sprejemal sam tiste,ki jim pasejo,ki so jih sami izbrali..poglejte strukturo 15. tisoc Sirijskih migrantov ki so jih sprejeli..zenske otroci vec kot 50%,ostalo druzine..nikakor pa ne 99% moskih,kot prhajajo k nam..tud Zda jim predstavljajo dobro barijero,pred migranti iz Latinske Amerike in to so Kanadcani spoznali,zato pa zelijo spremembe,saj so videli da je tale maneken sam Igaralec in nc druzga
User416781
20. 10. 2019 14.36
-5
Kakšno zvezo ima tvoj komentar sploh s člankom? Kakšne spremembe pa po tvojem želijo v Kanadi? Uvoz migrantov?
mariomandzukic
20. 10. 2019 14.42
+7
konzervativne spremembe,ker je tale liberalec..zelijo se to mal migrantov ki so jih sprejel,nagnat...saj ce se to nadaljuje bo postal nevdrzno,kot je ze v nekaterih mestih..uglavnem dovolj imajo tega Manekena ki izigrava welcome migranti
yokerxdinterfan
20. 10. 2019 15.02
-5
pač kanadčani so še hujši od zda. nekakšna avstrija odgovorno za dve vojni a folk vidi le nemčijo