Tujina

Kanada odstopa od kjotskega sporazuma

Toronto, 13. 12. 2011 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kanada je v ponedeljek kot prva država na svetu sporočila, da odstopa od podpisa kjotskega sporazuma o podnebnih spremembah. S tem so kanadske oblasti zadale hud udarec že tako načetemu okoljskemu sporazumu.

Kanadsko gospodarstvo sloni na energetski preskrbi, kritiki pa jo zaradi stopnjevane proizvodnje energentov označujejo za podnebno odpadnico, Kanada pa se je že dlje časa pritoževala nad dejstvom, da je kjotski sporazum omejujoč in neizvedljiv.
Kanadsko gospodarstvo sloni na energetski preskrbi, kritiki pa jo zaradi stopnjevane proizvodnje energentov označujejo za podnebno odpadnico, Kanada pa se je že dlje časa pritoževala nad dejstvom, da je kjotski sporazum omejujoč in neizvedljiv. FOTO: Reuters

Kanadski minister za okolje Peter Kent je sklep o tem, da Kanada uradno odstopa od določil kjotskega sporazuma, sporočil po vrnitvi s pogovorov v Durbanu, kjer so članice sprejele sklep, da bodo kjotska določila podaljšale še za pet let, obenem pa pripravile še ostrejši sporazum, s katerim bi velike onesnaževalce prvič v zgodovini uradno prisilili zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Prepričan je, da kjotski protokol ni korak naprej k svetovni rešitvi podnebnih sprememb. "Kvečjemu je le ovira na tej poti," je poudaril in dodal, da tudi dogovor v Durbanu ne predstavlja poti naprej.

Kanadsko gospodarstvo sloni na energetski preskrbi, kritiki pa jo zaradi stopnjevane proizvodnje energentov označujejo za podnebno odpadnico, Kanada pa se je že dlje časa pritoževala nad dejstvom, da je kjotski sporazum omejujoč in neizvedljiv, ker vključuje toliko različnih pomembnih dejavnikov onesnaževanja, Kent je uradno odstopno izjavo podkrepil s podatki, da je vztrajanje pri določilih zaradi finančnih bremen doseglo stopnjo nevzdržnosti.

Na odstopno izjavo so se ostro odzvali okoljevarstveni krogi, ki sklep označujejo za "nacionalno sramoto, s katero je premier pljunil v obraz ljudem sveta, ki so zaradi klimatskih sprememb že tako postavljeni v položaj med življenjem in smrtjo“.

Desnosredinska vlada premierja Stephena Harperja je poudarila, da je kazen 14 milijard kanadskih dolarjev zaradi preseganja vrednosti emisij toplogrednih plinov v Kanadi do konca leta 2012 nesprejemljiva. Če bi Kanada želela slediti ostrim določilom sporazuma, bi morali nemudoma ukiniti ves avtomobilski promet in s cest umakniti tovornjake, traktorje ter terenska vozila, poudarja Kent. Po teh izračunih bi morala za liberalno zapuščino vsaka kanadska družina odšteti 1.600 kanadskih dolarjev, ob bremenih za Kanado pa kazni ne bi doletele ZDA in Kitajske kot največjih onesnaževalcev na svetu.

Kent sicer ni sporočil, do kdaj namerava Kanada popolnoma odstopiti od določil sporazuma, odločitve pa kanadske oblasti niso sporočile niti na konferenci v Durbanu. Prva faza prvotnega dogovora se sklepa s koncem leta 2012, a so jo podpisnice podaljšale do konca leta 2017.

Kent je poudaril, da si bo Kanada tudi v prihodnje prizadevala za upoštevanje nove podnebne pogodbe, kljub prizadevanjem pa določila niso zavezujoča za največji svetovni onesnaževalki Indijo in Kitajsko, ki sporazuma nista podpisali. Po prihodu na oblast so konservativni krogi nemudoma sporočili, da ne bodo dosledno upoštevali kanadskih obveznosti v zvezi s klimatskim sporazumom, saj bi tako trpela kanadsko gospodarstvo in energetski sektor.

Država je bila po mnenju okoljskih organizacij vrsto let zgleden mednarodni igralec v okoljskih in podnebnih zadevah, v zadnjih letih pa se je vse bolj odmaknila od te vloge in postaja s svojo naftno industrijo, ki vse bolj sloni na okoljsko spornem pridobivanju nafte iz bitumenskih peskov, na tem področju celo vse bolj problematična.

Kanada je največja dobaviteljica nafte in zemeljskega plina ZDA, po sedanjem sklepu pa nameravajo še povečati izvoz surove nafte v sosednjo državo. Da je nujno, da okoljske zaveze upoštevajo vsi predelovalci naftnih derivatov, poudarja kanadska zveza pridelovalcev bencina CAPP, saj bi bila drugače postavljena Kanada v slabši položaj glede na konkurente.

Po obsegu naftnih zalog je država tretja na svetu, ima jih namreč za 170 milijard 159-litrskih sodov. Proizvodnja nafte iz bitumenskih peskov, ki dnevno predstavlja 1,5 milijona sodov, naj bi se do leta 2025 povečala na 3,7 milijona sodov dnevno.

Kanada je v ponedeljek kot prva država na svetu sporočila, da odstopa od podpisa kjotskega sporazuma o podnebnih spremembah. S tem so zadale kanadske oblasti hud udarec že tako načetemu okoljskemu sporazumu.
Kanada je v ponedeljek kot prva država na svetu sporočila, da odstopa od podpisa kjotskega sporazuma o podnebnih spremembah. S tem so zadale kanadske oblasti hud udarec že tako načetemu okoljskemu sporazumu. FOTO: Reuters

Konservativna vlada je napovedala, da bodo šele do leta 2005 dosegli 17-odstotno vrednost emisij iz leta 2005, s tem ciljem pa, če se bodo v imenu okoljevarstvenih zavez obvezali vsi in bodo pripravljeni popuščati vsi v energetskem sektorju, soglaša tudi CAPP.

Kjotski sporazum je Kanada podpisala še v času liberalne vlade, po tedanjih določilih pa naj bi Kanada zmanjšala emisije toplogrednih plinov iz leta 1990 do konca leta 2012. Povrh vsega je bila Kanada pri uresničevanju nacionalnih zavez po kjotskem protokolu popolnoma neuspešna. Medtem ko bi morala do leta 2012 izpuste toplogrednih plinov glede na 1990 znižati za šest odstotkov, jih je po najnovejših podatkih celo zvišala za 17 odstotkov. Minister Kent je povedal, da liberalna vlada ne bi smela podpisati sporazuma, za katerega je vedela, da ga ne bo mogla izpolnjevati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fuckislam
13. 12. 2011 19.32
+7
ponavljam! En povprecen vulkan v enem izbruhu izbruha toliko toplogrednih plinov, kolikor jih je clovek od industrijske revolucije do danes.
miha.123
13. 12. 2011 19.04
+10
Končno se velike države treznijo,... Pri vseh očitnih znakih manipulacij in nategovanja okoli "od človeka povzročenega "globalnega segrevanja"", je res že skrajni čas. In da se preneha z bolestnim obdavčevanjem vsenavprek ! Da se podnebje spreminja je neizpodbitno dejstvo, od nastanka slednjega - vedno bilo - vedno bo ! Človek dokazano živi in preživi v silno različnih razmerah - od Sahare do Grenlandije,... in bo tudi v bodoče, pa tudi, če se v 100 letih temperatura v povprečju dvigne za 1,4382 C, kot znajo "zmodelirati" "strokovnjaki". Samo malo manj denarja bo kapnilo v žepe lobistov - "Lučka Kajfež" & co. - kar pa ni absolutno nič slabega.
Brazi
13. 12. 2011 18.44
+4
Edino pravilno, a zdej bojo pa pazili med tem, ko lahko Indija, Kitajska, ZDA pa delajo kakor hočejo?
Nymer
13. 12. 2011 17.32
+0
Men se pa zdi grozno, kako ljudje vedno iščejo najlažjo varianto. Res je ni dokazano, da je globalno segrevanje posledica človekove aktivnosti, ampak se v vsakem primeru dogaja. Segrevanje ozračja povzroča slabljenje toplih morskih tokov, kar povzroča hujše zime, in dolgoročno, lahko globalno segrevanje prinese ohladitev površja. Po branju komentarjev mi postaja jasno, da se ljudje ne zavedajo kako zelo kompleksen je ves problem, ne gre samo za onesnaževanje in izpuste CO2-ja. Zaradi človeko aktivnosti, onesnaževanja in ja tudi izpušnih plinou v tem trenutku izumira ogromno število vrst, biologi ocenjujejo da približno enako število, kot jih je izumrlo, skupaj z dinozavri (hipoteza meteorja). Poleg tega odvisnost od fosilnih goriv (nafta, zemeljski plin, premog, ...) je resnejša zadeva. Ne glede na ceno in težavnost in nezaupanje, ki ga ljudje imajo pred obnovljivimi viri energije (in ne glede na to koliko filtrou in kakšne kvalitete bo imel TEŠ) je čisto vsem jasno, da bo teh virov goriv zmanjkalo. IN če se odnos ne bo spremenil, ne samo oblasti, ampak predvsem splošne javnosti, bo prišlo obdobje, ko bodo cene fosilnih goriv previsoke, da bi jih lahko uporabljali, drugi viri energije, pa ne bodo na voljo. Nihče ne more predvideti razsežnosti krize, ki bo nastala po tem. Ljudje, zbuditi se moramo iz otopelosti in začeti skrbet za naš planet, ne glede na to a verjamemo v globalno segrevanje al ne. Mi bomo globalno segrevanje ali samo posledice onesnaževanja že preživeli, vprašanje je kako bo to preživel preostanek biosfere, od katerega smo, ne glede na to kako si zatiskamo oči, popolnoma odvisni.
Odpri.oci
13. 12. 2011 18.43
+6
In rešitev za \"tvoje probleme\" .... izumiranje vrst, naravne emisije CO2, tople morske tokove....... vse to bo rešil nov davek direktno v žep Gore-u, Pachauriju, Stritihu in Lučki ?????? Lani je \"študentka\" Petra Matoz z akcijo \"Očistimo Slovenijo v enem dnevu\" naredila za Slovenijo, okolje in naravo veliko več, kot vse miliarde, ki jih požrete razni Stritihi, Lučke, Fokusi, Umanotere in podobni paraziti... pa verjetno tudi TI *
Nymer
13. 12. 2011 19.10
+1
če nisi opazil, očitno nisi, nisem proti temu, da je Kanada odstopila od Kjotskega sporazuma. Tudi sam ne verjamem v to da bo mednarodni sporazum, prisilil države in ljudi v to da se bo stanje izboljšalo. Jasno mi je, da že zdaj ne deluje in da vse kar počnejo je, da služijo denar in podaljšujejo roke, zdaj pa bodo še od Kanade zahtevali denar. Moj kometar je odgovor na komentarje, ki so bili objavljeni pred mojim. Gre za to, da takoj ko se določeno število znanstvenikov ugotovi, da je globalnega segrevanja ni, potem vsi posplošijo, da ni nič narobe, če živijo naprej tako kot prej, z enako poraba fosilnih goriv, z enakim ali še večjim onesnaževanje, rekoč: saj mi nismo krivi za to. Prav tako ne boš verjel/verjela akcije sem se udeležil in ne požiram nikakršnih miljard od kogarkoli, ker sem ravno tako, kot Petra študent. Vsa čast ji za organizacijo in izvedbo akcije. Vse kar sem hotel povedati je to, da je očitno naš odnos, do sveta nasplošno še vedno napačen.
Nimivseeno
13. 12. 2011 19.35
+5
Seveda je problem kompleksen. 5% kmetov lahko obdeluje vso zemljo samo zaradi nafte in strojev, ki tečejo na nafto. Ko nje zmanjka bo lakota. Vojne, ki se bijejo v deželah z lahko dostopno nafto (Irak, Libija, Sirija, Iran...) se zaradi nafte. To je posledica naše odvisnosti od nafte.
yarrick
13. 12. 2011 19.49
+3
samo glej, zakaj vztrajajo pri nafti, ko pa vsi vemo da obstajajo boljši viri energije? Sam si zastavil dobro tvoj komentar, sedaj pa se vprašaj še tle in potem odgovori.NJIM je VSEENO za naravo, dokelr le njim v žep stalno priteka denar.Vsi tisti pa, ki bi radi napravili boljši svet, spravili na trg alternativne vire energije pa trpijo pod jeklenim škornjem kapitalistične elite...
PejtGaPogledatBrane
13. 12. 2011 16.45
-1
VSEKAKOR OBSTAJA GLOBALNO SEGREVANJE...DELEŽ CO2, KI GA PROIZVEDE ČLOVEK JE ZANEMARLJIV. DEJSTVO JE, DA SE NAŠEMU OSONČJU PRIBLIŽUJE ŠE EN PLANET, KI GA NA SVETE CAJTE ZANESE K NAM IN MIČNO VPLIVA NA ZEMLJINO DOGAJANJE. pirmer: vzamte dva magneta in počas jih približujte, začuti se neko trenje.TO TRENJE DELA TA PLANET NIBIRU, KI PRIHAJA IN MOČNO VPLIVA NA ZEMLJO, PREDVSEM PA NA JEDRO. OD TOD TUDI ČUDNO VREME V ZADNJIH LETIH. JEDRU ZEMLJE SE MEŠA, ZATO SO TUD OCEANI TOPLEJŠI, ČE SE PREGREJEJO...BO FRKA. LAHKO SE ZAMENJAJO MORSKI TOKOVI IN POL BO PA RES FRKA. p.s. nisem nič pil pa kadil :-)
Nimivseeno
13. 12. 2011 17.47
+7
Planeti ne morejo in ne smejo imeti trenja. Če bi to trenje obstajalo, bi se hitrost gibanja planeta z leti upočasnjevala in planeti bi padli proti soncu.
Odpri.oci
13. 12. 2011 16.07
+1
In kaj se vam zdi čudnega ??? Zaradi "globalnega segrevanja" ima sever Kanade v zadnjih 10 letih osem (8) najhladnejših zim v "zgodovini" (beri : odkar merijo temperature)..... Na desetine zmrznjenih žrtev pač ne verjame več v UN nateg stoletja (morda celo tisočletja) !!!!
janez6b
13. 12. 2011 15.24
+9
Neprijetna resnica Veliko ljudi je ‘globalno segrevanje’ sprejelo kot dejstvo po tem, ko je Al Gore predstavil svoj propagandni film z naslovom Neprijetna resnica (An Inconvenient Truth). Tudi mene je najprej preletela misel, da morda pa Al Gore le ni tako slab dečko in se je odločil narediti nekaj koristnega za spremembo. Po izčrpnem raziskovanju lahko rečem sledeče. Njegov film je s tehničnega vidika mojstrovina, v njem je uporabil vse svoje znanje umetnosti besednega prepričevanja in čustvene manipulacije, ki se je skozi njegovo kariero izpopolnilo do točke, da mu je težko ne verjeti. Pika na i pa je del, ko potrebuje dvigalo, da lahko nakaže nivo CO2 v prihodnosti, mojstersko preusmerjanje pozornosti in namigovanje na ‘očitno’. Skrbno se je izmikal znanstveni debati in neumorno zatrjeval samoumevnost svojih trditev. Celo tako daleč gre, da namigne, da ga ni človeka z zdravim razumom, ki bi ne verjel v globalno segrevanje zaradi človekovega načina življenja. Sklep zakona: Angleški sodnik g. Justice Burton je sprejel sodbo v kateri pravi, da ima film Neprijetna resnica 9 velikih znanstvenih napak in da šolski sistem krši zakonodajo, če ga predvaja brez predstavitve druge plati argumentov, torej korektne znanstvene razlage tistih 9 točk v katerih ‘znanost’ filma Neprijetna resnica totalno odpove. (BBC News članek) KAnada je dojela da je vse skupaj le NATEG. Preroki globalnega segrevanja’ Najprej kdo so ti ‘preroki globalnega segrevanja’ in zakaj je to pravilna oznaka za njih. Pravgotovo je največji in najmodrejši ‘prerok’ Al Gore, da isti človek, ki se je na vse kriplje trudil včlanit ZDA v NAFTA (sevornoameriško prostotrgovinsko zvezo), ki je pripeljala do lakote in upora mehiške kmete v pokrajini Chiapas. Uporniki se imenujejo EZLN oziroma Zapatista. O njih obstaja super knjiga, dobite jo v slovenkih knjižnicah ali TUKAJ. Med drugim je Al Gore solastnik podjetja, ki razvija računalniške programe za izračun CO2, ne bi se čudil, če bi z reševanjem globalnega segrevanja ta program postal obvezen za vsako podjetje, gospodinjstvo… Al Gore je že zaslužil goro denarja z vsemi govori o ’globalnem segrevanju’, ki jih drži po svetu. Da, za vsakega drago računa. Ne bom zgubljal prostora z njegovo kredibilnostjo, ker je žal ni. Potem je pa tu še cela vrsta manjših ‘prerokov’, kot je Leonardo DiCaprio s krajšo vizijo TUKAJ, Yann Arthus-Bertrand s filmom HOME (dom) TUKAJ, naša Lučka Kajfež Bogataj TUKAJ in še številni drugi ‘razsvetljenci’. Spet ne bi izgubljal prostora z njimi, mediji so jih polni. Verjetno ste že videli kak tak propagandni oglas… Oni bi le dobro zaslužili radi, oz vas še bolj obrali do kosti:)
Nimivseeno
13. 12. 2011 15.35
+2
Se strinjam, global warming swindle pa ne bojo propagiral, da ljudje ne bojo dobili napačne predstave.
Zatarra
13. 12. 2011 14.49
+1
Elita se je odločila (tudi v Kanadi) ... Mene samo zanima, kam in kdaj mislijo ti "ljudje" nekoč oditi?
Nimivseeno
13. 12. 2011 14.45
+3
Edini največji toplogredni plin je voda. Če je v plinastem agregatnem stanju povzroča efekt segrevanja, če pa vodne kapljice plavajo v zraku (megla ali oblak) pa prihaja do ohlajanja zemeljskega površja. Če Zemlja ne bi imela toplogrednih plinov bi bila povprečna T na površju okoli -19°C (Vir: Wikipedia)
CDROM
13. 12. 2011 14.10
+2
Zemlja se je skozi milijone let spreminjala (v podnebnem smislu). Imeli smo že ledene dobe, pa hude suše, zaradi katere so izumirale civilizacije in cele vrste živali. Osebno sem skeptik pri teh podnebnih spremembam, saj v večini sloni le na izpustih. Kaj pa razni poskusi (vpliv na vreme), ki jih države izvajajo kot so to Rusija in Kitajska, zakaj pa to raje ne preprečijo? Nas bi radi obdavčili in nam še tisto malo miloščine ki jo zaslužimo, radi pobrali za take zadeve, ki slonijo tudi na sumljivih teorijah - določenih ljudi (je bilo precej tega razkrito v preteklosti). Raje kot te izpuste, bi morali ZELO VELIKO POZORNOSTI NAMENIT ODPADKOM, ki so nam veliko večja grožnja za obstoj!!!
Turgensis
13. 12. 2011 14.43
+5
izpušni plini so odpadki, ne vem kakšne odpadke imaš v mislih ti, industrijske, kuhinjske,...?? bistveno bolj nas ogrožajo odpadki v obliki plina kot trdni odpadki, trde odpadke odložiš, prekriješ in je zadeva rešena, plinaste pa vdihavaš vsako sekundo svojega življenja! Poskusi vpliva na vreme se pa niso obnesli, nimamo takšne moči žal, drugače bi bil problem naravnih katastrof rešen. V enem orkanu je toliko energije, kot je človeštvo v vsem svojem nastanku ni uporabilo, zato so razna upanja o kontroli nad vremenom nesmiselna.
Nimivseeno
13. 12. 2011 15.22
Orkani nastanejo samo zaradi spremembe temperature med različnimi plastmi zraka. Ves sistem teži k ravnotežju, topli zrak v nižinah se dviga, ker je lažji, visoki hladni zrak se spušča, ker je težji.
Nimivseeno
13. 12. 2011 13.45
+2
Noben ne zanika, da se Zemlja počasi segreva. Gre za vprašanje, kaj povzroča to segrevanje. Ali lahko nekaj, kar ga je bilo v pred industrijski dobi 0,027% in ga je sedaj 0,037% bistveno spremeni T ozračja? Zakaj je od leta 1940, do leta 1970 temperatura padala, koncentracija ogljikovega dioksida pa stalno linearno narašča?
Turgensis
13. 12. 2011 14.37
+1
zato, ker co2 ni edini toplogredni plin, ne smemo ga zanemariti niti ga ni smiselno opisovati kot edinega krivca. treba je gledati celoto.
Nimivseeno
13. 12. 2011 14.45
+2
byteME
13. 12. 2011 13.38
+2
globalno segrevanje, mir, boljša prihodnost, božiček, Jankovičeve predvolilne obljube.... sami nategi!
Nimivseeno
13. 12. 2011 11.56
+2
Edino pravilno!
tronkodak
13. 12. 2011 11.33
+3
Itak nimamo vpliva na segrevanje. Vedno več znanstvenikov objavlja članke, da se to zgodi vsakih 1.500 let in da naši toplogredni izpusti ne vplivajo na spremembe Zemlje. Pač zavajanje javnosti, da bodo lahko črpali še več denarja in si izmišljevali nove davke. Konec koncev, pa Kanada ni tako neumna - tolko denarja bi morali plačati nekomu, potem pa niti ne vedo kam bo šel tisti denar oziroma za kaj bo uporabljen. Spet bodo posamezniki lepo živeli.
speedstar
13. 12. 2011 11.02
+10
Prav nič se ne čudim, da države odstopajo od kjotskega sporazuma. Raziskave še vedno niso pokazale, kakšen efekt imamo ljudje pri segrevanju ozračja. Spomnimo se lahko afere angleških raziskovalcev, ki so ponarejali podatke o segrevanju ozračje, v resnici pa naj bi bilo na podlagi njihovih raziskav segrevanje v zadnjih dvajsetih letih "zanemarljivo". Segrevanje ozračja je bila vroča tema zadnjih deset let in na ta račun je precej veliko znanstvenikov, vleklo zelo lepe denarce. V tem času niso ponudili enega pravega dokaza, da ljudje vplivamo na segrevanje, seveda se pa svojim službam ter "raziskavam" niso pripravljeni kar tako odreči.
CrusaderKnight
13. 12. 2011 11.22
-5
Kdaj se je začel 10 let nazaj sneg, in kdaj se zadnjih 5 let, še vedno misliš da so zanemerljive. Problem je to da se je v celoti samo kanada držala sporazuma, ostale države so pa samo vlekle subvencije, za te zadeve, naredile pa čisto nič!
yarrick
13. 12. 2011 14.48
Samo glej, neglede na to kolk sporazumov imaj, ne rešujejo GLAVNEGA vira težav; nafte. Dokler bo nafta tako poceni in dobavljiva v "neomejenih" količinah se bo na svetu uničevalo.Seveda obstajo tehnologije ki bi jo lahko zamenjale(recimo v nekem normalnem prehodne času recimo 10 let) a je ne bodo zaradi naftnih lobijev.Vpijejo ma to kolk se uničuje narava in ozračje a sami nimajo namena narediti NIČESAR RESNEGA da se to ustavi. Zakaj ne pustijo vzgajanje indust. konoplje iz katere bi lahko pridobivali plastiki podobno snov, ki bi lahko zamenjala na nafti osnovano plastiko?
speedstar
13. 12. 2011 16.24
+1
Trenutno ni snovi ki bi zamenjala nafto. Ja super, uporabimo konopljo. Kje jo boš pa sadil? Že zdajle beležimo rekordne cene hrane, pomankanja
yarrick
13. 12. 2011 19.11
glede na to kak doprinos ima konoplja na hektar niti nebi bilo potrebno tako velikih plantaž kot vsi mislite. pa vprašaj se zakaj se cene hrane dvigujejo in zakaj je pomanjaknje samo v določenih delih sveta(večje pomanjkanje mislim). ko sva že pri cenah; odkupna cena mleka je okoli 25c, dočim ga prodajajo za 80c ali preko evra.KDO je sedaj kriv za visoke cene hrane; kmet ali trgovec?Sploh pa pomisli kako hitro in na omejenem prostoru bi to lahko bilo če bi prešli na hidroponiko in akvaponiko...ni potrebe da sedaj zasadimo celo slovenijo z indust. konopljo.
viros
13. 12. 2011 10.44
Ponekot je kot v peklu.
Mr.Somebody
13. 12. 2011 10.22
+1
ah če bi človk res mel nek vpliv na to segrevanje bi zdele že mel v ljubljani morje in mestno plažo :) Čist odvisn od dejavnosti sonca kakšna je temperatura na svetu in ne od enih dimnikov
exaglikojot
13. 12. 2011 10.13
+4
Ne vem no, če smo lahko v Evropi toliko naredili na tem področju, so ostali vse kekeci ali smo kekeci mi?
PolnKontejner
13. 12. 2011 10.03
+19
Mi pa leta 2011 gradimo termoelektrarno na premog...
exaglikojot
13. 12. 2011 10.15
+0
Kaj pa naj naredimo? Vetrnico ali sončno elektrarno, z katero bomo pokrili 0,001% potrebe po el. energiji? Daj se prvo malo pozanimaj, kakšne filtre bo imel novi blok v Šoštanju, pa potem pametuj. Indija, Kitajska, ZDA in Kanada take tehnologije ne bodo vgrajevali še 30 let ne...