Tujina

VIDEO in FOTO: Grozijo z novimi napadi v Keniji

Nairobi, 03. 04. 2015 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
19

"V ponedeljek nam je ravnatelj dejal, da so v kampusu opazili neznance. V torek so nas poslali domov in zaprli našo univerzo, medtem ko je bil kampus normalno odprt. In zdaj so napadli," je po krvavem napadu na kenijski kampus dejala študentka. Štirje napadalci so mrtvi, pozneje so aretirali petega osumljenca.

Priča boste še več smrtnim napadom v vaši državi. predstavnik skrajne skupine Šejk Ali Mohamud Rage

Skrajna somalijska islamistična milica al Šebab je dan po napadu na kenijski študentski kampus zagrozila z novimi napadi. "Dokler bodo kenijski vojaki v Somaliji, za Kenijce ne bo več varnih mest," je dejal predstavnik skrajne skupine Šejk Ali Mohamud Rage, ki je ciljal na kenijsko vojaško sodelovanje v misiji Afriške unije, ki v boju proti milici al Šebab pomaga somalijski vladi. A kenijski notranji minister Joseph Nkaissery je dejal, da se Kenija ne bo uklonila terorističnim grožnjam. Medtem v državi žalujejo za žrtvami napada, kenijski Rdeči križ pa poziva k darovanju krvi za okoli 79 ranjenih.

Aretirali petega domnevnega napadalca

Vojska in varnostne sile so po 15 urah prevzele nadzor nad kampusom univerze v Garissi. Štiri pripadniki somalijske islamistične milice al Šebab, ki so sodelovali v napadu, so mrtvi. Detonirali so eksplozivne jopiče, ki so jih nosili. Pozneje so aretirali še enega domnevnega napadalca.

V kampus so vdrli zgodaj zjutraj, ko so študenti spali. Izpustili so muslimane, zajeli in pobijali so le študente krščanske veroizpovedi. Ubili so najmanj 147 in ranili najmanj 79 študentov, okoli 500 je uspelo pobegniti. Med obleganjem je bilo ves čas slišati streljanje in eksplozije.

Po besedah študentke Grace Kai je bilo že prej govora o nevarnosti napada. "V Garissi so opazili neznance, za katere se je govorilo, da so teroristi. V ponedeljek nam je ravnatelj dejal, da so jih opazili v kampusu. V torek so nas poslali domov in zaprli našo univerzo, medtem ko je bil kampus normalno odprt. In zdaj so napadli," je dejala.

Študent Eric Wekesa se je zaklenil v svojo sobo. Po hodnikih je slišal napadalce govoriti: "Prišli smo ubijat in na koncu bomo ubiti." Študent Augustine Alanga je dejal, da je bilo grozno, da so vsepovprek streljali. Po njegovih besedah je žalostno, ker sta kampus varovala zgolj dva varnostnika.

Odredili policijsko uro, ponudili nagrado za domnevnega organizatorja napada

Garissa na severovzhodu Kenije je približno 150 kilometrov oddaljena od meje z nemirno Somalijo. Po napadu so odredili policijsko uro v štirih obmejnih regijah. Odgovornost za napad je prevzela skrajna milica al Šebab, ki naj bi se skušala maščevati po posredovanju kenijske vojske v sosednji Somaliji.

Kenijske varnostne agencije so objavile fotografijo domnevnega organizatorja napada, poveljnika milice al Šebab Mohameda Mohamuda in zanj ponudile 200.000 evrov nagrade. Sicer je Kenijec, nekdanji učitelj korana iz Garisse, ki se je pridružil somalijski milici in se v njej hitro vzpenjal po lestvici. Na begu naj bi bil od decembra, ko so ga povezali z napadom Šebaba, v katerem je bilo ubitih kakih 60 ljudi, a do danes je bila za njegovo ujetje razpisana desetkrat nižja nagrada kot po novem.

Napad je bil najhujši v Keniji od napada na veleposlaništvo ZDA leta 1998. V istočasnih bombnih napadih na ameriški veleposlaništvi v Nairobiju in v tanzanijskem Dar es Salaamu je bilo leta 1998 ubitih več sto ljudi. Napadi so prvič usmerili pozornost na Osamo bin Ladna in Ajmana al Zavahirija in njuno teroristično organizacijo Al Kaido.

Trpi turizem

Zaradi napadov al Šebaba so vse hujše vrzeli med muslimani in kristjani. V zadnjih dveh letih je v Keniji umrlo več kot 200 oseb, zaradi napadov trpi tudi turizem. Zadnji napad je postavil pod vprašaj besede predsednika Uhuruja Kenyatta, ki je pred nedavnim zatrdil, da je Kenija varna država, in pozval turiste k obisku.

Minister Erjavec izrazil sožalje

Krvavi napad je ostro obsodil papež Frančišek, ki je dogodek označil za dejanje "brezčutne krutosti". Obenem je dejal, da bo molil za grešnike, da se spremenijo.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu odsvetujejo turistična in druga nenujna potovanja. "Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov," je zapisano na njihovi spletni strani.

Ob tragičnem dogodku je slovenski zunanji minister Karl Erjavec izrazil sožalje kenijski kolegici Amini Mohamed. Obenem so na ministrstvu ostro obsodili napad, "v katerem so bila izgubljena številna dragocena mlada življenja. Barbarsko nasilje teroristov somalijske islamistične milice Al Šabab odraža popolno odsotnost človeških vrednot in slepi fanatizem. Sočustvujemo z družinami, ki so v terorističnem napadu izgubile svoje najdražje."

Odzval se je tudi somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamud. Po njegovih besedah morata Somalija in Kenija okrepiti varnostno sodelovanje. Obenem je dejal, da žaluje za življenji nedolžnih študentov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
04. 04. 2015 12.29
tale demokracija nikjer ni dobra
aaaaaa122121
03. 04. 2015 12.01
-5
Wesley Clark za Cnn:"Isis je ustvarjen in sponzoriran s strani Zda in njihovih zaveznikov"!!!!
Ramzess
03. 04. 2015 22.45
-2
Za njim sta CIA in Mossad, pravijo. Nič ne preseneča.
appollyon
03. 04. 2015 10.37
+12
Lep primer islama in njihovega miroljubnega ljubeznivega početja! In tako bo 1.5 miljarde muslimanov, hitro pozabilo, se odmaknilo v kot in mirno podpiralo te islamske skrajneže ki so po afriki v zadnjih letih pobili 100x več ljudi kot pa je umrlo palestincev! Ampak za palestince pa znajo protestirat, ko tej streljajo raketice na sosede pa dobijo po kepi!
Ramzess
03. 04. 2015 10.27
-7
Dejstvo je, žal, da so bili preveč krščanski, da bi se zlagali, če jih ni imelo kaj izdati, ... da bi si rešili življenje. Poskusiti ni greh.
hondica
03. 04. 2015 10.17
+9
Ko bi vsaj trpel terorizem, kot ste napačno napisali....samo tile študentki, ki vam pišejo članke morajo biti pa res poceni.
Ramzess
03. 04. 2015 10.32
+0
Žal res, ... ne vem kaj si sicer mislijo njihovi učitelji, tudi bivši, o takih izdelkih njihovih učencev, študentov.
spet-sam-jest
03. 04. 2015 10.08
+2
Ma brez veze pisat o slouničnih napakah tehle kvazi novinarjou, pač teli 24urouci nimajo dnarja za šolan kadr, kaj čmo! Ampak de tam ena država nima saj tolk usposoblenga kadra, deb eno tako dramo rešila kej prej kt u 15. urah, je pa res katastrofa. Kt de bi jim dal nalašč čas, de jih čim več pobijejo. Pa bi zastopu če bi blo saj 100 napadalcou, ampak 4 bi pa res lohk kej prej zrihtal!
drmr1980
03. 04. 2015 10.56
+1
Ti si tipičen primer slovenskega šolarja. Zato tej državi gre na bolje...
brezcasni
03. 04. 2015 09.56
+4
Dokler si v Keniji lahko policaj brez urjenja ,brez pregleda o psihofizični pripravljenosti in za 25000 ksh kar je en ako 250 euri bo tako kot je.V Mombasi je na tržnici orožja kolikor hočeš-prodajajo ga Somalci in mejo ne stražijo uradni vojaki ampak lokalne milice........torej rezultat je tak kot je....
brezcasni
03. 04. 2015 09.50
+6
kdor je tole pisal naj gre delat kot pastir in naj vrne zadnjih 10 plač....ker to je čisti nesposobnež......
Dohtar-SLO
03. 04. 2015 09.46
+8
Trpi terorizem? Verjetno bolj turizem!!! Lol!
antz11
03. 04. 2015 09.39
+5
Trpi terorizem Zaradi napadov al Šebaba so vse hujše vrzeli med muslimani in kristjani. V zadnjih dveh letih je v Keniji umrlo vec kot 200 oseb, zaradi napadov trpi tudi turizem ?????
proofreader
03. 04. 2015 09.12
+30
"Napadali so mrtvi." Invazija zombijev?
Abica
03. 04. 2015 08.45
+24
"Napadali so mrtvi." Kakšno razliko v pomenu lahko naredi ena manjkajoča črkica.
DonDonDan
03. 04. 2015 08.49
+14
Štiri pripadniki somalijske .... Pravilno je: štirje pripadniki ....
FIGEC
03. 04. 2015 08.53
+16
Sem se mislil malo pošaliti na račun neznanja novinarjev, pa vidim, da sta že vidva pred menoj vse razkrila. Obema +++
Ramzess
03. 04. 2015 10.31
+3
Če pomislite, da vejica lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Izpusti ga, ne obesiti. Izpustiti ga ne, obesiti.