Tujina

Kampanja, ki je razbesnela svet: Fotograf ponazoril skupinsko posilstvo v Indiji?

New Delhi, 07. 08. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Modna fotografija: Avtobus. Nemočna ženska v nasilnem primežu moških. Za indijskega fotografa kampanja za varnost žensk v javnem prometu, za mnoge druge pa boleč opomnik na brutalno skupinsko posilstvo 23-letne študentke v New Delhiju. Uporabniki družbenih omrežij so besni.

Ko je indijski modni fotograf Raj Shetye na avtobusu posnel fotografije z nekaj moškimi manekeni in eno žensko, si ni predstavljal, koliko besa bo sprožil z njimi.

Ženska manekenka je na posnetkih, imenovanih 'The Wrong Turn' (Napačen zavoj), prikazana kot žrtev zlorabe. Na eni od fotografij jo dva moška pritiskata na sedež avtobusa. Gre za kampanjo, s katero Shetye želi ozaveščati o varnosti žensk v javnem prometu v Indiji.

A fotografije so na Facebooku in Twitterju sprožile pravo nevihto. Uporabniki družbenih omrežij mu namreč očitajo, da je z njimi ponazoril grozljivo skupinsko posilstvo 23-letne študentke 16. decembra 2012 v New Delhiju. "To je gnusno, vsi vpleteni bi morali v zapor zaradi tega!" pišejo zgroženi uporabniki. Obtožili so ga, da je brutalno posilstvo izkoristil sebi v prid zaradi želje po odmevnosti kampanje.

Shetye: To je moja percepcija situacije, ki jo odražam skozi medij, ki ga najbolje poznam

Shetye pa se brani, da je želel poudariti vlogo ženske, a se mu je poskus očitno izjalovil. "Želel sem prikazati indijski patriarh, torej družbo, v kateri dominirajo moški. Pravzaprav sem na posnetku poudaril moč ženske in pomanjkanje njihove varnosti v Indiji. To je moja percepcija trenutne situacije, ki jo odražam skozi medij, ki ga najbolje poznam. S fotografijo sem storil nekaj, kar bi pisatelj ali novinar storil z besedami, če bi pisal zgodbo o tem," je povedal.

Kot trdi, nikakor ni šlo za pozornost, da je fotografija posneta na avtobusu, pa je zgolj slučaj. Po njegovih besedah je v Indiji namreč zelo težko najti primerno mesto za fotografiranje. "Reakcije ljudi, ki opazujejo, variirajo – od zgroženosti, do gnusa in razočaranja. Nisem želel poveličevati incidenta, sploh ne gre za ta primer. Sem odgovoren človek. Zakaj bi predstavljal nekaj tako neokusnega? Priznam pa, da je šla zadeva v napačno smer in zdaj popravljamo škodo," je še dodal.

Fotografije, ki jih je označil z besedami: hot (vroče), sexy, male (moški), revenge (maščevanje), kidnap (ugrabitev) in love (ljubezen), je objavil na spletu, a jih je tudi že umaknil.

Spomnimo

Kaj se je zgodilo leta 2012? Študentko in njenega fanta je na poti iz kinematografa v New Delhiju šesterica zvabila v avtobus, nato pa ju brutalno pretepla. Moški so dekle kar 45 minut posiljevali, nato pa oba vrgli z avtobusa. 23-letnica je za posledicami brutalnega posilstva in mučenja umrla v bolnišnici v Singapurju 13 dni po napadu, primer pa je sprožil silovito razburjenje v Indiji in svetu.

V New Delhiju so izbruhnili tudi protesti, na katerih so ljudje zahtevali strožje kazni za posiljevalce in nasilje nad ženskami. Pred tem je posiljevalcem v Indiji grozilo zgolj od sedem do deset let zapora. Indija je nato spremenila zakonodajo in podvojila minimalno kazen za skupinsko posilstvo, kot najhujšo kazen pa uvedla smrtno kazen.

Sodišče je v povezavi s tem primerom štiri moške obsodilo na smrt, peti, ki je bil tedaj še mladoleten, pa bo v zaporu preživel tri leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni