Tujina

Kalašnikovke v roke ruskih poslovnežev

Moskva, 23. 09. 2013 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dva ruska poslovneža bosta kupila skoraj polovični delež v družbi, ki izdeluje svetovno znane puške kalašnikovke. Za nakup bosta odštela dobrih 30 milijonov evrov, eden od njiju pa meni, da bi se mu lahko naložba povrnila že v petih letih.

Kalašnikovka je najbolj razširjena avtomatska puška na svetu. Uporabljajo jo v številnih vojnah povsod po svetu.
Kalašnikovka je najbolj razširjena avtomatska puška na svetu. Uporabljajo jo v številnih vojnah povsod po svetu. FOTO: Reuters

Rusija bo za dobrih 30 milijonov evrov prodala 49-odstotni delež v največji ruski tovarni orožja Skupini Kalašnikov. Skupina po koncu hladne vojne ni več ustvarjala dobička, zato so se ruske oblasti odločile prodati delež v eni največjih tovarn orožja na svetu.

Delnice bo prodala ruska državna družba Rostec, kupca pa naj bi bila poslovneža Aleksej Krivoručko in Andrej Bokarev, ki sodelujeta z ruskim operaterjem letališč Aeroexpress. Bokarev je tudi solastnik železniške družbe TransMashHolding, premogovniške družbe Kuzbassrazrezugol in moskovske podzemne železnice.

Dogovor o nakupu je bil sklenjen pod nekaj pogoji. Tako sta morala kupca obljubiti, da bosta v prihodnjih dveh letih vložila več kot 57 milijonov evrov in tako poplačala vse dolgove proizvajalca svetovno znanih kalašnikovk, ki proizvede več kot 95 odstotkov vsega lahkega ruskega orožja.

Bokarev je dejal, da mu je nakup veleval njegov finančni čut, Krivoručko pa meni, da bi se mu lahko naložba povrnila v petih letih.

Po sestanku z direktorjem Rosteca Sergejem Čemozovom je nakup odobril sam predsednik države Vladimir Putin, odobrilo pa ga je tudi ministrstvo za industrijo.

Javno-zasebno partnerstvo je najučinkovitejši model za reformo industrije, meni Čemozov. Po drugi svetovni vojni je v tovarni Kalašnikov močno upadla proizvodnja. Drugi kolaps za podjetje pa je pomenil razpad Sovjetske zveze, zaradi česar ima podjetje težave na modernih trgih.

Podjetje Kalašnikov Group so ustanovili avgusta letos, potem ko je leto pred tem bankrotirala tovarna v Iževsku, kjer so izdelovali tudi svetovno znane avtomatske puške kalašnikovke. Omenjeno družbo so ustanovili zato, da so lahko združili obe omenjeni tovarni.

Skupina Kalašnikov trenutno deluje v Tuli južno od Moskve in v Iževsku, ki je v Uralu, od tam pa prihaja tudi prvi inženir Mihail Kalašnikov. Proizvodnjo bi lahko potrojili, tako da bi letno proizvedli do 1,9 milijona enot, kar pomeni, da bi lahko prihodki narasli do 555 milijonov evrov.

Mihail Kalašnikov, ki je star 93 let, je pravice za blagovno znamko že prenesel na novoustanovljeno podjetje, sama blagovna znamka pa naj bi bila vredna več kot sedem milijard evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ikoz
24. 09. 2013 23.16
Škoda ko se tako težko dobi na črnem trgu takoj bi ga imel doma :(
mate08
24. 09. 2013 09.26
+1
Noben novodoben plastik-fantastik ni niti do kolena AK.47.....Nič ni tako zanesljivo kot ta stroj. To je golo dejstvo. Mal poglejte po jutjubu
Mamuth
23. 09. 2013 21.19
+3
Problem pri ak47 je da je to izredno trpežno orožje ki zahteva zelo malo vzdrževanja. Zakaj bi kupoval novo puško če še 50 letni primerki kalašnikov dobro delujejo.
KosezVeliki
23. 09. 2013 21.23
+1
Bistvena težava zastarelega avtomata AK-47 je njegova teža, nepreciznost in slab domet orožja. Problemi se pojavijo, ker proizvajalci, ki izdelujejo kopije tega avtomata AK-47 uporabljajo izjemno slabe materijale in primitivno tehnologijo izdelave. Zato so te puške tudi zelo poceni in jo lahko kupiš v Pakistanu za ca. 2 $ na vsaki tržnici. Takšen izdelek praktično nima neke uporabnosti v profesionalnih vojskah.
Mile91
23. 09. 2013 21.45
+5
Dobro povedano. Najslabše kopije kalašnikova so bile kitajska, romunska in bolgarska, za finskega, izraelskega in jugoslovanskega pa je veljalo da so boljši od izvirnika.
tajkoon
23. 09. 2013 21.54
+2
Ni pa res da jo v Pakistanu dobiš za 2$...
Mile91
23. 09. 2013 22.06
+0
Ma človek božji, za svoj čas ti pravim, logično da so zastareli. Sicer pa, takoj ko so Sovjeti uvedli kakšno novo različico, so tudi ostale "kalaš fans" države posnemale, tako da prav vse jugo kopije niso zastarele. M70 - da, M21 pa prav gotovo ne. Galil se pa nikoli ni preveč uporabljal, še med samimi Izraelci ne, saj je bil precej drag. Finci še razvijajo svoje lastne verzije naprej.
Mil?007
23. 09. 2013 22.09
+1
Seveda dobro deluje, sploh pa ko je treba pobijat sosede na 5 m daleč. Za kaj več pa ni uporabna.
exaglikojot
23. 09. 2013 22.24
+2
KosezVeliki, se popolnoma strinjam z tabo ampak te nove puške so dobre za tiste enote, kjer jih lahko redno vzdržujejo. V realnih konfliktih, v ekstremnih pogojih, pa vedno najbolj prav pride tisto, kar je najbolj enostavno in prenese tudi površno vzdrževanje.
KosezVeliki
23. 09. 2013 22.40
-3
" V realnih konfliktih, v ekstremnih pogojih, pa vedno najbolj prav pride tisto, kar je najbolj enostavno in prenese tudi površno vzdrževanje." To je mit, konstrukcija, urbana legenda...v realnih, ekstremnih pogojih deluje proizvod, ki je izdelan kvalitetno in precizno. Verjemi, da bo tisti kalasnik, ki je izdelan nekvalitetno prežrla korozija ali bo odpovedali mehanizmi, vzmeti, cev...skratka vsak proizvod mora prestati test ekstremnih pogojev (v komori mraza, prahu, vlage, v pečici...) tudi mehanske poškodbe in podobno. Za to so potrebne specialne zlitine in tehnologija izdelave.
exaglikojot
23. 09. 2013 22.45
+1
To ni noben mit ali urbana legenda. To se v resničnem svetu dogaja. Na papirju je FN2000 zelo dobra puška, ki je dala vse te teste, o katerih govoriš, skozi. Kako pa je v realnosti z njo, pa ti lahko ob pivu pove vsak pripadnik SV, ki jo je zadužil... Kaj meniš, kateri puški bo ščepec peska bolj škodil, kalašniku ali plastik fantastik novim puškam?
KosezVeliki
23. 09. 2013 22.51
@exaglikojot Ak-47 je nastal kot nadgradnja nacistične jurišne puške StG-44. AK-47 je nastajal v teških vojnih razmerah, in pri njenem razvoju niso uporabljali kakšne visoke tehnologije ali znanja. Skratka vsaka nova stvar uporabi nekaj dobrega iz starih preizkušenih proizvodov. Ampak verjemi mi, da je AN-94 Nikonov novo orožje v katerem je DNA kalašnikovke neznaten !
exaglikojot
23. 09. 2013 23.08
AN-94 je predrag in verjetno zaradi tega nikoli ne bo dosegel niti približno enakih številk v proizvodnji, kot kalašnik, pa če tudi odmislimo vse puške, ki so se naredile izven Rusije, oziroma Sovjetske zveze. Tudi sedaj jo uporabljajo v zelo malem številu, pa glede na to, da je nastala v 90-ih letih, je to malo čudno, se ti ne zdi? Ne razumi me narobe, tudi jaz imam rad razvoj in nove stvari, a pravim samo, da od novih pušk jih je mogoče par, ki so tako kot na papirju, dobre tudi v praksi. In to so ponavadi tiste, ki so nastale ravno v težkih razmerah, oziroma na izkušnjah pridobljenih v boju. Nekaj čisto drugega je, ko nekdo tišči svoje stvari naprej, ker ima dobro zaledje in denar in reklamo. Ponavadi ni končni uporabnik puške tisti, ki lahko odloča o tem, katero bo vzel v boj in to je tisto, kar je najbolj žalostno.
KosezVeliki
23. 09. 2013 23.16
@exaglikojot Se strinjam ! Vendar bistvo projekta AN-94 ni v tem v koliko izvodih je izdelana in kdo jo uporablja. Bistvo se skriva v zapletenih mehanizmih, katere je konstruktor - inženir Genadij Nikonov preučeval več let ! Po njegovi smrti so pravice in patenti prenešeni na podjetje Izhmash. Le ti pa bodo obogatili biblioteko znanja in razvoja novega oroža, ki ga bodo v prihodnosti načrtovali inženirji Izmasha.
User1063544
24. 09. 2013 08.00
-1
Lej lej, kako smo podučeni o orožju... Ve kateri od vas mogoče kaj je Aquapoonika? :)
arto198
23. 09. 2013 20.55
+0
ma kakšna kalašmikovka , lepo vas prosim. govorimo o AK-47 , oziroma o kalašniku
na juriš KMETJE!
23. 09. 2013 20.37
+2
Teh 30 milijonov pridobi to podjetje v enem mesecu z parimi pošiljkami, to je le predaja podjetja ter tistih 30 milijonov zato, da se enega podmaže da bo to pustil čez radar
KosezVeliki
23. 09. 2013 21.04
Vseh sektorjev gospodarstva in vseh podjetij pa tudi ne more nositi na svoji grbi država. Zato je potrebna privatizacija, ki bo nekatere sektorje industrije prodala zasebnim investitorjem. To je tudi cilj državnega holdinga Rostec. Podjetja, ki so v težavah je potrebno usposobiti za preživetje na trgu in razviti do te mere, da jih lahko kasneje uspešno prodaš novemu lastniku.
KosezVeliki
23. 09. 2013 21.12
+2
To, da Izmash ni imel dobička so nebuloze ! Izmash ustvarja velikanske dobičke po celem svetu. Proizvode Izmash uporabljajo vojske, policije in športniki iz celotnega sveta od Rusije, ZDA, Indije, Kitajske, Venezuele, Indonezije, Pakistana, Saudijske Arabije, Irana, Katarja...celo biatlonska zveza Norveške ! Problem podjetja je bil njegov menedžment in veliki dolgovi, ki so se kumulirali že desetletja !
JuniorMafia
23. 09. 2013 19.46
+15
Meni samo gre eno na živce, da vse novice o KALAŠNIKIH prikazujejo slike teroristov ali vojakov tretjega sveta, ki držijo lesen star AK-47. Dragi ljudje naj vas to NE ZAVAJA, AK-47 in AKM ne proizvajajo v Rusiji več, od takrat ko je na koncu 70. leti bila sprejeta nova puška, AK-74. Obstajajo tudi nove verzije pušk konca 20. in začetek 21. stoletja AK-101,102,103 itd. Najnovejša puška je AK-12. Novejše modifikacij (ki sem jih naštel prej) dandanes množično, uporablja tudi ruska vojska in prosim vas ljudje ne imet misli da je to zastarela puška, ki jo uporabljajo samo TERORISTI. Novejše modifikacije uporabljajo najbolj razvite vojske sveta!!!
KosezVeliki
23. 09. 2013 19.58
+4
Meni pa gre na živce, da ljudje ne razumejo (ali nočejo razumeti), da podjetje Izmash ni bilo likvidirano, ampak ga je z bankrotom in reprogramacijo dolgov rešil tale gospod, ki ga imaš na sliki na avatarju ! Izmash je dobil renično sposoben in vrhunski menedžment, ki razume globalni trg orožja in je niza uspehe tako doma kot v tujini !
JuniorMafia
23. 09. 2013 20.00
+4
Tud če nebi rešil tisti gospod, bi ga država, ker gre to za simbol Rusije!!
KosezVeliki
23. 09. 2013 20.10
+3
Je pa sej on je država :-) Država to sem jaz, je praktično rešila Rusijo pred kolapsom !
JuniorMafia
23. 09. 2013 20.28
+4
M74R
23. 09. 2013 19.36
+5
"Mihail Kalašnikov, ki je star 93 let, je sicer pravice za blagovno znamko že prenesel na novoustanovljeno podjetje, sama blagovna znamka pa naj bi bila vredna več kot sedem milijard evrov." V sovjetski zvezi ni bilo patentov...Mikhail kalashnikov nima nobenih pravic glede orožja. Ne vem kaj je zdej problem.. ne znate prevajat ali namerno pišete bedarije
KosezVeliki
23. 09. 2013 19.49
+4
Mihail Kalašnikov ima vse pravice kar se tiče znamke podjetja in njegovega imena. Mikhail Kalašnikov ne poseduje pravic in patentov, kar se tiče zastarelega modela AK-47, ki je danes po pravici povedano zastarelo orožje brez neke večje vrednosti, saj jo lahko kupiš za 2 $ na vsaki tržnici v Pakistanu. Vse preostale stvari kot so AK-74M, AK-101, AK-102, AK-103, AK-105, AK-108, BIzon submachine gun, šibrenica Saiga-12, Dragunov-SVD, Nikonov-AN94...vse to so proizvodi, katerih avtorske pravice in patenti pripadaju Kalašniku in njegovim sodelavcem v podjetju Izmash.
+10
"...Naložba povrnila v 5 letih".... Torej bomo spet neko vojno ustvarili?
KosezVeliki
23. 09. 2013 19.24
+1
Na 24ur ne razumejo, da je med bankrotom in likvidacijo podjetja ogromna razlika. Izhmash ima lahko dolgove, razglasi bankrot in reprogramira svoje dolgove, se zlije v veliki industrijski holding in nadaljuje svoje delo. Medtem, ko je likvidacija podjetja popolno uničenje podjetja in zarubitev njegovih nepremičnin, strojev in zaprtje proizvodnje. Nove vojne ni potrebno ustvarjati, v kolikor imaš z produktom (Saiga-12) takšne prodajne uspehe, in to na tako velikem trgu kot so ZDA, kjer lahko orožje kupiš v vsakem nakupovalnem centru brez osebnih dokumentov.
24uric
23. 09. 2013 18.46
-12
če bi zaprli tovarno bi bilo boljše za cel planet
KosezVeliki
23. 09. 2013 18.50
+12
Mile91
23. 09. 2013 21.43
+1
muri, ti si ziher trgovski potnik za Colt :D