Tujina

Rehn: Dodatne pomoči Grčiji ne bo

Bruselj/Berlin/Atene, 23. 01. 2012 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančni ministri evroobmočja poskušajo doreči ukrepe za boj proti krizi. Med bolj perečimi je vprašanje dodatne pomoči Grčiji, kar je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Rehn izključil, češ da obstaja oktobrski dogovor, ki še vedno velja.

Evro vse bolj slabi, kriza pa se poglablja. Kaj bodo dorekli evropski finančni ministri?
Evro vse bolj slabi, kriza pa se poglablja. Kaj bodo dorekli evropski finančni ministri? FOTO: Thinkstock

Finančni ministri Evropske unije na sestanku poskušajo doreči ukrepe proti krizi, ki jih bodo 30. januarja sprejeli voditelji Evropske unije. Nov poskus pomiritve finančnih trgov in rešitve vse slabšega položaja evra bo zahteval oster odziv in hitro ukrepanje. Glavne sestavine odziva so medvladna pogodba o fiskalnem paktu za krepitev proračunske discipline, krepitev sklada za zaščito evra in druga pomoč Grčiji.

Voditelji članic EU so oktobra lani dosegli politični dogovor o drugi pomoči Grčiji, ki vključuje 130 milijard evrov javne pomoči in privolitev bank v 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic. Grški javni dolg naj bi na tej podlagi padel na vzdržnih 120 odstotkov bruto domačega proizvoda, seveda če bi se Grčija prihodnje leto izvila iz primeža recesije.

Grško vprašanje še brez rešitve

Prav grško vprašanje zahteva kar najhitrejši odgovor, vendar je za konkretne odločitve najprej potreben dogovor zasebnih upnikov in Grčije.

Banke in grške oblasti naj bi po pisanju medijev že v petek dosegle dogovor, po katerem naj bi za obveznice z daljšo ročnostjo, ki bi jih upniki sprejeli v zameno za določen del obveznic s krajšo ročnostjo, plačale obrestno mero v povprečni višini štirih odstotkov.

Vendar naj bi se v zadnjem trenutku vmešali predstavniki IMF in članic evroobmočja, ki naj bi zahtevali, da se povprečna obrestna mera oblikuje pod štirimi odstotki, saj drugače Grčija ne bo stopila na pot vzdržne zadolženosti, kar je cilj drugega paketa pomoči Grčiji.

Grško vprašanje je še nerešeno.
Grško vprašanje je še nerešeno. FOTO: Reuters

Banke Grčiji dale zadnjo ponudbo

Vodilni predstavnik zasebnih upnikov prezadolžene članice evroobmočja Charles Dallara se je od pretekle srede do nedelje skupaj z Jeanom Lemierrom iz francoske banke BNP Paribas pogajal z grškim finančnim ministrom Evangelosom Venizelosom in premierjem Lucasom Papademosom.

Grško ministrstvo za finance je objavilo t. i. 'seznam sramote', na katerem so imena več kot 4.000 poslovnežev in znanih oseb, ki državi ne plačujejo davkov. Vsi skupaj državi dolgujejo okoli 14 milijard evrov.

Grčiji je v nedeljo predstavil zadnji predlog, ki je po njegovih besedah najboljši, ki ga lahko damo v okviru prostovoljnega odpisa dolgov Grčiji, sedaj je vse odvisno od držav evroobmočja, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB). Zadnji kompromisni dogovor je Dallar opisal kot do zdaj neviden prostovoljni odpis dolga kaki državi. Po njegovih besedah je treba sedaj odločno ukrepati, da se dogovor formalizira in tako stabilizira Grčijo, evroobmočje in posredno globalno gospodarstvo. "Sedaj je bolj ali manj v rokah javnih upnikov, da se odločijo, po kateri poti bodo poslali Grčijo – prostovoljnega odpisa dolga ali razglasitve nezmožnosti odplačevanja obveznosti," je poudaril Dallara.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes že izključil možnost dodatne pomoči Grčiji, češ da obstaja oktobrski dogovor, ki še vedno velja. "Imamo trdne odločitve iz oktobra, na podlagi katerih delujemo," je dejal in izrazil upanje, da bo dogovor zasebnih upnikov in grških oblasti o delnem odpisu dolgov dosežen čim prej, še ta teden. Medtem ko je v lanskem letu šlo za omejevanje krize, mora biti letošnje leto tisto, v katerem bo dolžniška kriza rešena, je še poudaril Rehn.

Spet bo treba še bolj zategniti pasove

Evrska skupina danes v skladu s pričakovanji še ni sprejela odločitve o položaju v izvršilnem odboru Evropske centralne banke (ECB), za katerega kandidira tudi slovenski minister Mitja Gaspari. Sedaj se bodo začela neformalna posvetovanja, da se preveri, kakšna je podpora posameznim kandidatom, so povedali viri pri EU.

Grško vprašanje je le del problema, zaradi katerega se vse bolj krha sijaj evra in evroobmočja. Najprej se je sestala evrska skupina, sledil je razširjen sestanek o stalnem mehanizmu za stabilnost evra (ESM), ob 20. uri pa se je začel sestanek o fiskalnem paktu. Najpomembnejša točka današnjih razprav je prav medvladna pogodba o fiskalnem paktu za krepitev proračunske discipline, ki trenutno velja za ključni ukrep proti krizi. Cilj je, da je pogodba zapečatena na vrhu 30. januarja, podpisana marca in uveljavljena 1. januarja 2013.

Govora naj bi bilo tudi o krepitvi stalnega mehanizma za zaščito evra (ESM), ki bo julija nasledil začasnega (EFSF). Italijanski premier Mario Monti, čigar država je prva v vrsti za pomoč iz tega sklada, po navedbah nemškega časnika Spiegl poziva, naj se obseg ESM podvoji na 1000 milijard evrov.

Lagardova za krepitev mehanizmov za zaščito evra

Da je za boj proti krizi potreben močnejši požarni zid v obliki krepitve mehanizmov za zaščito evra in dodatnih ukrepov, poudarja tudi prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Kot možnost za stabilizacijo razmer je omenila tudi skupne evrske obveznice.

Tako kot nedavno predsednik ECB Mario Draghi se je tudi Lagardova na primer zavzela za to, da se okoli 250 milijard evrov neporabljenega potenciala EFSF prelije v ESM. Pozvala je še k jasnejšim načrtom in časovnici glede uvedbe ESM, s čimer se izvaja pritisk na Nemčijo.

Glede gospodarskih napovedi sklada je ocenila, da bo IMF svoje ocene rasti za večino svetovnih regij poslabšala, prav težave evroobmočja pa so po njenih besedah epicenter trenutnega poslabševanja razmer v globalnem gospodarstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
24. 01. 2012 06.32
+2
Če ECB da 100 miljonov denarja posojila bo Grčija morala odplačati več, zaradi tega, ker bo morala plačati obresti. Ves denar, ki pride v obtok je natisnjen v ECB. Kje bo Grčijo dobila denar za odplačilo dolga? Novega si bo izposodila, da bo odplačala vsaj obresti, ker če odplača glavnico, v obtoku ne bo nič več denarja. Sistem lepo teče, če je gospodarska rast, ker se stari dolg zmanjšuje. Na omejenem planetu je nemogoče pričakovati neskončno gospodarsko rast. Sistem, ki je obsojen na propad.
Nimivseeno
24. 01. 2012 06.22
Ravno zaradi tega, ker ni gospodarske rasti smo tu! Ni je zaradi pomanjkanja in s tem dražjimi resursi. Ta sistem pa za preživetje zahteva eksponentno gospodarsko rast. Na omejenem planetu je nemogoče pričakovati neskončno gospodarsko rast. Sistem je obsojen na propad.
Nimivseeno
24. 01. 2012 06.04
+2
Vsi smo na istem vlaku. Vsi smo zadolženi, vsi smo sužnji dolga privatne banke ECB. Tiskanje denarja in posojanje kot dolg za obresti. Letos se bo slovenija zopet zadolžila za 20% BDP-ja. "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
david21
23. 01. 2012 21.38
+1
SMRT grčiji SLOBODA MAKEDONIJI !!!
MODRIJAN ACI
24. 01. 2012 13.25
david21
23. 01. 2012 21.37
+1
PORAZ grčije SLOBODA MAKEDONIJI!!!
morana69
23. 01. 2012 18.38
+3
Grčija je zaključena zgodba-vlada poskuša nekaj narediti,da pokaže evropi, da misli resno, vendar je pri Grkih problem miselnost in nedelovanje države predvsem v pobiranju davkov, ter dela na črno.Bankrot bo neizbežen in bodo morali uvesti nazaj drahmo.Nemčija in Francija pa rešujeta svoje banke, ki so posodile milijarde eurov, ter posledično z svojimi pogledi ne rešujeta ničesar.Mi pa samo kimamo in dajemo poroštva za denar in pomoč, ki ga nimamo.
Spetsnaz
23. 01. 2012 18.33
-1
Kaj pa ce bi vse drzave tega sveta rekle: DOVOLJ ! NE VRNEMO NITI CENTA DOLGOV !
yarrick
23. 01. 2012 20.22
+2
Optimist ;) . Dobro veš da se to NE BO ZGODILO.Vsaj ne dokler imajo posamezniki znotraj teh vlad velike koristi od tega...
Saloreich
23. 01. 2012 17.59
+11
Končano ena pametna poteza.. Grčija nima nobene industrije, denarne pomoči od EU so metanje v vrečo brez brez dna. Naj že potonejo na dno pa se streznejo.
Ukvalz
23. 01. 2012 18.01
+1
Tako, pa na meji z Makedonijo 30 metrski zid pa minsko polje pa je...
Ukvalz
23. 01. 2012 18.01
-3
Pol pa počasi še na Kolpi -ponovi vajo...
Spetsnaz
23. 01. 2012 18.29
+0
pa okol Ljubljane, pa okli parcele in potem na okna vrece peska,...
Ukvalz
23. 01. 2012 17.58
+5
Zaj sem pa res karnaenkrat za Jankovića - 4% gospodarska rast in pa njegov rek: Lako ćemo to mi mi vlivata novo upanje...
Ukvalz
23. 01. 2012 18.00
+2
Ukvalz
23. 01. 2012 17.48
+7
Vojna, vojna počasi trka na naše duri...
upornik_007
23. 01. 2012 17.54
+1
res je sam zalostno je da nekateri si nocejo priznat in zivijo v lazi in si zatiskajo oci
Ukvalz
23. 01. 2012 17.47
+8
A to pomeni, da je Pahor ves denar enostavno "vrgel stran"? Koliko je bilo že? 400 milijonov evrov? Pa sej to ne morš verjet...
upornik_007
23. 01. 2012 17.34
+2
Rehn: Dodatne pomoči Grčiji ne bo z drugimi besedami z grcijo je dokoncno konec in poslednicno tudi z EU
yarrick
23. 01. 2012 20.50
+1
Dost časa os imeli da so si rešili, kar so lahko.sedaj bodo pa ggrčijo kot grešnega kozla pustili da propade, sami pa se veselo podali naprej iskati novo grešno kozo(hrvaška? slovenija?). Se pa zna zgoditi da bodo investitorji rekli; kaj pa če se to ponovi v drugih rizičnih državah' zakaj bi dajali dnear v nekaj kar lahko izgubimo? To vse skupaj zna povzročiti hude hude težave EU in EMU...
steiermark1918
23. 01. 2012 21.56
+1
Ja, ja, tako je to, ko je vmes balkanska miselnost (nadmudravanje). Nažalost so nas rdčki uspeli predstaviti (in tudi obnašajo se tako) v b alkanski luči in kaj hitro se lahko zgodi, da najprej tujci niso mogli vlagati "zaradi nacionalnih interesov" rdečkarjev, sedaj pa neodo hoteli več "zaradi svojih interesov" in zaščite svojih interesov, saj kdo bo pa"investiral" nekomnu ki je poznan po tem, da zna samo jemati ter te okrog prinašati.
yarrick
23. 01. 2012 23.13
+1
ti vidiš rdečkarje kot EDINE krivce za probleme po svetu? a nimajo večino niti v rokah neoliberalci?! Evropo vodi neoliberalni svet politikov, pa vidimo kje smo...
Prassek
23. 01. 2012 16.58
+1
Ja saj. Mi se pa prerekamo med Janšo in Jankovićem. Dober bo smo tisti (verjetno nobeden od njiju), ki bo znal nas toliko povezati, da se bomo izvlekli iz godlje.
steiermark1918
23. 01. 2012 21.58
+0
earl - povleči iz godlje, kamor so nas rdečuhi spravili - zavestno, ker nas je bilo potrebno uničiti ter nas pripraviti za ponovni vstop v balkansko združbo, kjer bom (upam da se nebo več ponovilo) igrali suznje, kkot smo pred 20 leti...
Nimivseeno
23. 01. 2012 15.05
+7
Vsi smo na istem vlaku. Vsi smo zadolženi, vsi smo sužnji dolga privatne banke ECB. Tiskanje denarja in posojanje kot dolg za obresti. Letos se bo slovenija zopet zadolžila za 20% BDP-ja. "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
opicaunited
23. 01. 2012 15.45
+2
Nimivseeno
23. 01. 2012 15.03
+8
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem naroda in mi je vseeno kdo naredi to zakonodajo." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932
opicaunited
23. 01. 2012 15.47
+3
bravo, bravo....gledu sm posnetek, ko je Alex Jones reku Bushu, ko je biu še on senator na eni konferenci: ali ne mislite, da je Federal reserve bank povzročitelj finančnih težav v Ameriki in so ga takoj aretiral...
janez6bb
23. 01. 2012 14.30
+6
Grčiji od kar jo rešuje ˝elita˝ , se je skupni dolg povečal iz 300 milijard na 500, kljub temu da so ga polovico odpisali:) to je za vas nekatere reševanje, grki pa iz dneva v dan bolj revni, otroci v šolah omedlevajo, ker nimajo hrane,itd... bilo dober teden pri poročilih slovenskih televizij, kaj kmalu to sledi tudi pri nas.
Nimivseeno
23. 01. 2012 15.09
+2
Večji kot je dolg, bolj se morajo izposojati novi denar za odplačilo starih dolgov, sistem je jasen. Plačilo papirja sledi v naturalijah, grki imajo lepe otoke, ki jih bodo prodali, dobra podjetja - prodali, zemljo -prodali, ... Postali bodo služabniki na lastni zemlji. Mogočni grki, perzijci jih niso mogli prevladati, papirnati denar jih bo z lahkoto.
yarrick
23. 01. 2012 15.50
+2
Sam to res ni logično; če so zmanjšali porabo (nad čemer bedi IMF , ECB in "Troika") zakaj država še v večjih dolgovih? Bi se ja moralo poznati šparanje denarja in manjša poraba...Da ni kaj na tem, da večje šparanje s sabo potegne tudi manjše povpraševanje, kar za sabo potegne manjšo proizvodnjo kar pa za sabo potegne privatno skrivanje denarja in množične dvige iz bank ter s tem samo še poglobljevanje krize...
janez6bb
23. 01. 2012 17.00
sha to sem se tudi sam spraševal, kako varčujejo če se je dolg skoraj še 1 povečal:) LOL
Ukvalz
23. 01. 2012 18.05
-1
Bašejo dnar pa na Cipru skladiščijo - kakršnakoli podobnost z znanimi "osebami" je zgolj naključna...
dannyer
23. 01. 2012 13.04
le natisk je rešitev ne pa igračkanja kot je zdaj .
Elias47
23. 01. 2012 14.24
+2
Oni še vedno rešujejo Grčijo, da bi rešili evroobmočje; smo kaj, ko je med tem reševanjem umrle Grčije postalo smrtno bolnih še nekaj drugih držav "rešiteljic" iz evroobmočja. Rešitev evroobmočja je samo ta, da razpade; ker očitno je "preveč kuharjev-politikov pokvarilo evro-župo"!
opicaunited
23. 01. 2012 13.00
-2
Poglejte zgornjo sliko evra Skandinavija je narisana v obliki moškega penisa, tako da Norveške sploh ni, Finska je pa narisana kot moška jajca....in to je namerno tko narisan....že ta podatek ti da vedt kakšne igrce se bančniška elita gre ( oni so natisnl ta denar)....to je grozovito, da namerno tiskajo take stvari in naj pol še pričakujm, da bojo oni nardil neki, da bo ljudem boljš....ma nikol...oni majo svoj načrt in usaka nova recesija al kriza al kar kol je le del njihovega končnega načrta....in ta je da majo ceu svet pod kontrolo
opicaunited
23. 01. 2012 13.05
+1
to je res prjatu, ne vem zakaj si mi stisnu disslajk...poglej na kšn kovanec enega al pa dveh evrov, ni na useh, ampak na večini je Skandinavija narisana v obliki penisa...na nekaterih je pa zravn tud Norveško tko, kot bi mogla bit na useh kovancih...zgornja slika je primer tega, kar govorim
opicaunited
23. 01. 2012 13.09
+1
Če ne verjameš temu, pejt mal na youtube pa si poglej kakšna podzavestna sex sporočila so v Disneyeveh risankah isto je s temi kovanci temu se reče SUB
opicaunited
23. 01. 2012 13.09
subliminal messeges-podzavestna sporočila
opicaunited
23. 01. 2012 13.14
+1
Isto je z 5 in 20 dolarskim bankovcem, če ga prepogneš v obliko letala dobiš dve stolpnici v dimu...
opicaunited
23. 01. 2012 13.34
Pri tiskanju denarja sem pa stoodstoten, da se nemorš zmotit in pozabt na Norveško, pa še glih tka oblika izpade, kot je penis...to je use skupaj namerno narejeno, tuki pa ne verjamem v slučajnost...
opicaunited
23. 01. 2012 13.50
+1
realnost je kruta, vi kr stskite disslajke...
Ukvalz
23. 01. 2012 17.55
Jst se spomnem rekalme za nek ameriški viski- je bila flaša viskija, pa zravn pepelnik pa goreča cigareta notr - in v dimu se je videlo take smrtke mjhne - češ, ko si samodestruktiven ali ti kaj narobe gre, podzavestno potem na osnovi teh sub sporočil greš na tisti viski...
Ramzess
23. 01. 2012 12.16
+0
Ali kdo verjame tem igricam za javnost, kakšna rešitev Evra, če pa je interes da se ga zruši, ali vsaj oslabi, da dolar pridobi svojo moč in veljavo, ki mu jo evro odvzema.
Turgensis
23. 01. 2012 12.31
+2
motiš se, vsem je v interesu rešitev evra, zato ga rešujeta tudi zda in kitajska, njegov potop bi bila še hujša gosodarska kriza kot jo je povzročil potop Lehman brothers. Poleg tega, dolar ne mora pridobiti na veljavi, ker ima maksimalno možno veljavo, večje veljave ni možno dobit, je svetovna valuta, čisto vse se na svetovnih borzah prodaja v $ in vsaka valuta se računa na podlagi dolarja!
Elias47
23. 01. 2012 14.27
+2
Edini interes "elite" je zrušiti VSE svetovne valute, da bodo lahko potem uvedli Eno Svetovno Valuto! Kar se pa dogaja ravnokar, pa se imenuje "centralizacija bogatstva" in "odvzemanje ljudem pravic in lastnine".
janez6bb
23. 01. 2012 14.28
janez6bb
23. 01. 2012 14.28
+2
a še res ljudje ne vidijo da jih ropajo vsega:) ne razumejo nkeateir bistva kredita:)
yarrick
23. 01. 2012 15.55
+3
@fox12 Tule se pa peklensko motiš.Libija je bila na dobri poti, da uvede zlati dinar, ki bi zamenjal NIČVREDNI dolar kot valuto za trgovanje z nafto v tisti regiji.Iran ima resen plan trgovati z nafto v nacionalni valuti oz v valuti največjih strateških partneric ne več v dolarjih.indija isto. Dolar NI VEČ (upajmo da tudi ne bo več) največja valuta, brez katere svet ne more več preživeti; ga je povozil čas ter nerazumne odločitve federalnih rezerv ter ameriške politike...
chadmaster1
23. 01. 2012 11.44
+12
Veste na papirjih je EU in trenutni monetarni sistem genialen in prijazen do ljudi. In na papirju se Unicef, Rdeči Križ zdita genialna in prijazna do ljudi samo, če pa veste da 90% doniranega denarja gre naravnost v finančne elite in njihove žepe. Veste vera, ki uči ljubezen do sočloveka in sožitje z vsem je tudi genialna...................samo če pa ljudje, ki širijo vero posiljujejo dečke in deklice ter svet nagovarjajo kako majhen in nemočen je človek je pa groza in parazit. Veste vse inštitucije, unije, vere, kapitalizem so genialna ideja vendar, ko vse to vodi človek iz generacij bogatih družin, ki širijo sovraštvo in izkoriščevanje pa postane problem. če je človek preudaren in ni naiven na in INTERNETU lahko dobi celotno sliko delovanja sveta in ko vsak kotiček od EKONOMIJE, ZGODOVINE, ZNANOSTI, PSIHOLOGIJE............poveže v CELOTNO SLIKO je žalosten in jezen na mejo tolorance izkoriščanja ljudi po celem svetu. Še eno leto nazaj sem bil samo 18 letni mulac, ki mu je blo napit se ga s kolegi in med šolo travco vlečt glavni cilj in sam sem bil povprečen 18 letnik brez cilja in občutka nemočnosti.............sedaj pa ob poslušanju naših starejših tovariših vidim kako globoko imajo glavo v pesku.
jester1970
23. 01. 2012 12.04
+4
Ja, veš, velikokrat ljudje raje mižijo, da jim drek ne kaplja v oči, da se jim ni potrebno soočit in ukvarjat z dejstvo ampak raje ostajajo brezbrižni in verjamejo vsem neumnostim, ki jim jih oblastniki plasirajo.
hercul
23. 01. 2012 12.16
+4
...čeprav si še mlad, odlično razmišljaš... sam imam 20 let več, pa imava zelo podobne probleme... tudi moji vrstniki imajo glavo še vedno v pesku, medtem pa se sistem podira na "malega človeka", mi pa si želimo boljši avto, čeprav še za kruh dobro nimamo...