Tujina

Kakšna je razlika med kaznivim dejanjem in grehom?

Charlotte, 01. 06. 2012 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji ameriški senator Edwards se je izognil kazni zaradi prikrivanja spolnega razmerja in otroka. Očitali so mu, da je pri tem uporabljal denar, ki je bil namenjen za kampanjo. Sam je vztrajal, da je ljubico in otroka skrival zaradi žene, in ne zaradi kampanje.

Porota je v četrtek nekdanjega demokratskega senatorja ter kandidata za ameriškega podpredsednika in predsednika Johna Edwardsa oprostila ene od šestih točk obtožnice, povezane s kršenjem zakona o financiranju političnih kampanj, glede drugih pa se ji ni uspelo poenotiti. Edwardsu je grozila kazen 30 let zapora in plačilo 1,5 milijona dolarjev kazni, vendar tožilstvo ni uspelo prepričati porote o kazenski odgovornosti politika, ki naj bi zunajzakonsko razmerje in pozneje tudi otroka prikrival s pomočjo denarja dveh bogatih donatorjev.

Odvetniki so trdili, da Edwards ni zavestno kršil zakonov, in četudi bi vedel, da je šel denar donatorjev za njegovo ljubico Rielle Hunter, to še ne bi bilo kaznivo dejanje, saj ni šlo za donacije za kampanjo, ampak za osebno darilo. "To je razlika med grehom in kaznivim dejanjem. Samo zaradi laganja ga ne bi smeli obsoditi," je dejal odvetnik Abbe Lowell, ki je prepričeval poroto, da je Edwards razmerje s Hunterjevo skrival zaradi žene, in ne zaradi kampanje.

Edwards je po odločitvi porote, ki je zasedala devet ur, v spremstvu starejše hčerke Cate in svojih staršev pred sodiščem dejal, da ne verjame, da je kršil zakone, čeprav je storil veliko stvari narobe. "Sam sem odgovoren za svoje grehe, vendar Bog še ni končal z mano in še so dobre stvari, ki jih lahko naredim," je dejal Edwards in omenil, kako rad ima hčerko, ki jo ima s Hunterjevo, ter vse svoje otroke. Na vprašanje, ali se bosta s Hunterjevo zdaj poročila, pa ni odgovoril.

John Edwards z družino pred sodiščem
John Edwards z družino pred sodiščem FOTO: Reuters

Kdo je John Edwards in kako se je razvijal škandal?

John Edwards je bil leta 2004 podpredsedniški kandidat demokratov, leta 2008 pa se je neuspešno potegoval za predsedniško nominacijo stranke. Njegova kampanja je dobila nekaj zagona predvsem zaradi osebne tragedije, saj je njegova žena Elizabeth zbolela za rakom na dojki, zaradi katerega je leta 2010 tudi umrla. A še pred smrtjo je izvedela za moževo nezvestobo.

Edwards je leta 2006 v newyorškem baru srečal Rielle Hunter ter z njo začel razmerje. V svoji kampanji jo je zaposlil kot snemalko s pogodbo, vredno 250.000 dolarjev. Žena Elizabeth jo je opazila decembra 2006 in zahtevala, naj jo odpusti, kar je tudi storil, a se je z njo še naprej na skrivaj srečeval in poleti leta 2007 je zanosila.

Hunterjeva je februarja 2008 rodila hčerko Frances Quinn Hunter, očetovstvo pa je lažno priznal Edwardsov sodelavec v kampanji Andrew Young. Ta je s pomočjo denarja bogate dedinje Rachel Mellon in odvetnika Freda Barona skupaj s svojo ženo Hunterjevo skrival pred mediji po dragih hotelih in tudi doma. Za to je šlo skoraj milijon dolarjev, Edwards pa je trdil, da za denar ni vedel. Hunterjeva je od Barona leta 2008 dobila tudi žepnino 9000 dolarjev na mesec in plačilo za najem hiše v Severni Karolini v višini 2700 dolarjev na mesec.

Younga so pozneje privili tožilci in privolil je v pričanje proti Edwardsu, ki je razmerje s Hunterjevo priznal šele avgusta 2008, očetovstvo hčerke pa januarja 2010. Njegova žena Elizabeth pa je istega leta umrla za rakom.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
02. 06. 2012 11.16
Razlika med grehom in kaznivim dejanjem je ta, da grehe lahko odpustimo,oprostimo, če se seveda ne pojavljajo in ponavljajo še naprej. Medtem ko kaznivega dejanja ne oprostimo in ne odpustimo kar tako saj je hujši in bolj nasilen kot greh.
Ramzess
02. 06. 2012 10.48
Razlika je odvisna od tega, kateremu kultu pripada, oz. si ga prisvaja, določen pojem, ...en zakonski, pravni, drugi verski, religijski.
Nimivseeno
01. 06. 2012 17.25
+2
Greh priznaš cerkveni avtoriteti (župniku), plačaš odpustek in si prost. Bog odpusti vsem, ne glede na velikost greha. Kaznivo dejanje: Ne glede na to, koliko denarja imaš boš v pravi demokraciji šel v zapor. Ne moreš plačati odpustka in nisi prost, dokler ne odslužiš prisojene kazni.
andrejm1
01. 06. 2012 16.19
+2
V tej nikakršni državi je nekaterim (tajkuni, politiki, sodstvo, državna birokracija) dovoljeno vse. Lahko kradejo, lažejo, karkoli pač, pa to še greh ni. Če navaden državljan naredi karkoli proti tej državi (ukrade 10 eurov ali se zameri kakšni uradi osebi), je to kaznivo dejanje.
Rossi 46
01. 06. 2012 12.43
+0
Vsi državljani Republike Slovenije in širnega Sveta zavedajte se da Vsemogočni Bog odpušča vse grehe le NOROSTI NE. Amen
Nimivseeno
01. 06. 2012 17.27
+2
Glede na dogmo nimaš prav. Bog odpusti vse, samo greh proti Svetemu Duhu ne odpusti. Torej, če ne verjameš v odpuščanje, ti ne bo odpuščeno. (Vir: Katekizem katoliške cerkve)
Izbrisani18
01. 06. 2012 12.01
+5
Če si pingi za kaznivo dejanje v Slovenije ne odgovarjaš, za greh ti je pa vseen.
kim llsung
01. 06. 2012 14.37
+2
ivan je se hujsi naredi kaznivo dejanje in gre h mas pa ima cisto vest to je se hujse od pingvinstva