Tujina

Če zasebni viri ne bodo dovolj, bodo pomoč morale zagotoviti države

Bruselj, 26. 10. 2011 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Voditelji članic EU so dosegli dogovor o dokapitalizaciji bank. Banke bodo morale imeti po 30. juniju 2012 devet odstotkov najbolj kakovostnega kapitala za zaščito pred šoki. Ta ureditev bo začasna in izjemna.

Očitno so voditelji evroobmočja našli skupni jezik.
Očitno so voditelji evroobmočja našli skupni jezik. FOTO: Reuters
V izjavi vrha EU ni številke o znesku potrebne dokapitalizacije, a po neuradnih navedbah naj bi ta znašala 108 milijard evrov.

Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju dosegli dogovor o dokapitalizaciji bank, je sporočilo poljsko predsedstvo. Banke bodo morale imeti po 30. juniju 2012 devet odstotkov najbolj kakovostnega kapitala v zaščito pred šoki zaradi izgub ob odpisu grškega dolga. Ta ureditev bo začasna in izjemna.

Poljski premier Donald Tusk, čigar država v drugi polovici leta predseduje EU, je razpravo o dokapitalizaciji bank opisal kot "vročo" in "čustveno".

Voditelji EU so dosegli "konsenz o bančnem svežnju", v katerem se strinjajo, da so "ukrepi za povrnitev zaupanja v bančni sektor nujni".

Ti ukrepi se nanašajo na potrebo po zagotovitvi srednjeročnega financiranja bank v izogib kreditnemu krču in za zaščito kreditnega toka v realno gospodarstvo ter potrebo po krepitvi kakovosti in količine kapitala bank za zaščito pred šoki, kot je izguba zaradi odpisa grškega dolga.

Tusk je še ocenil, da je celovit politični dogovor o rešitvi za dolžniške težave območja evra zelo blizu, a da obstajajo še nekatera tehnična vprašanja, ki bodo terjala več časa.
Tusk je še ocenil, da je celovit politični dogovor o rešitvi za dolžniške težave območja evra zelo blizu, a da obstajajo še nekatera tehnična vprašanja, ki bodo terjala več časa. FOTO: Reuters

V izjavi vrha EU piše, da obstaja "širok dogovor" o potrebi po bistveno višjem – devetodstotnem deležu najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) po upoštevanju tržne vrednosti naložb v državne obveznice članic območja evra na datum 30. septembra letos. Namen je, da se ustvari varnostni blažilec, ki ga upravičujejo "izjemne okoliščine".

Pri julijskih stresnih testih za evropske banke je bil ta prag določen pri petih odstotkih, izgube zaradi državnih obveznic pa niso bile zadostno upoštevane. Na testih je padlo osem bank, a 16 – med njimi tudi Nova Ljubljanska banka (NLB) – pa jih je test prestalo le za las.

Cilj devetih odstotkov najbolj kakovostnega kapitala – to je kapital, ki ga morajo imeti banke v gotovini ali v instrumentih, ki jih je mogoče zlahka pretvoriti v gotovino, zaradi česar je res na voljo v času nuje – bo treba doseči do 30. junija 2012.

Neuradno: Dokapitalizacija v višini 108 milijard evrov

Znesek, 108 milijard evrov, je sicer odvisen od tega, kolikšen bo prispevek zasebnih upnikov pri drugi pomoči Grčiji, je pojasnil poljski finančni minister Jacek Rostowski. Ta znesek bo po navedbah Rostowskega oznanila Evropska agencija za nadzor v bančnem sektorju (Eba), ne vrh.

Omenjeni cilj glede deleža najbolj kakovostnega kapitala bank bo treba doseči na podlagi načrtov, dogovorjenih z nacionalnimi nadzorniki, ki jih bo uskladila Eba.

Rostowski je povedal, da bo ta ureditev veljala za sistemske banke, torej tudi za NLB.

Pri tem bo veljal postopen pristop. Banke bodo morale najprej uporabiti zasebne vire na trgih. Če to ne bo zadoščalo, bodo morale pomoč zagotoviti države iz javnih sredstev in v zameno sorazmerno vstopiti v lastništvo bank. In če še to ne bo dovolj, se bo v skrajni sili za države v območju evra uporabil začasni sklad za zaščito evra (EFSF).

Vsako obliko javne pomoči bankam bo preučila Evropska komisija in presodila, ali je v skladu z veljavnimi pravili za državne pomoči, prilagojenimi sistemski krizi.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je po prvem delu današnjih sestankov poudaril, da so vsi voditelji izpostavili odločenost, da bodo storili vse za premostitev krize in da se bodo z izzivi pred EU in območje evra soočili v duhu solidarnosti.

Van Rompuy je tudi izpostavil, da so ukrepi za krepitev zaupanja v bančni sektor del širšega svežnja in odločitev, ki jih bo danes sprejelo območje evra, delo pa bodo dokončali finančni ministri unije.

Tusk pa je na novinarski konferenci po koncu vrha EU še poudaril, da bi pri dogovarjanju članic območja evra morale sodelovati tudi tiste države, ki bodo v prihodnosti prevzele evro, med njimi seveda tudi Poljska.

Poleg tega je napovedal, da bo poljsko predsedstvo predstavilo "pragmatične" predloge za izboljšanje gospodarskega upravljanja v območju evra. S tem želijo preprečiti delitve znotraj unije.

Zasedanj se je udeležil tudi slovenski premier <b>Borut Pahor</b>.
Zasedanj se je udeležil tudi slovenski premier <b>Borut Pahor</b>. FOTO: Reuters

Juncker: Približujemo se resnici

Ob prihodu v Bruselj je luksemburški premier in vodja evroobmočja dejal, da se približujemo resnici. "Danes moramo sprejeti oprijemljive odločitve. A nedvomno se ne bomo dogovorili o vsem v najmanjše podrobnosti," je pojasnil. Na vprašanje, ali je optimističen glede dogovora, pa je odvrnil, da če ne bi verjel v dogovor, ne bi več prihajal na ta srečanja, če bi bil popolnoma prepričan o njem, pa prav tako ne bi bil tu. S temi izjavami je sicer Juncker potrdil, kar so pred tem nakazali že v Evropski komisiji – da popolnega dogovora danes zelo verjetno ne bo, temveč se bo po vrhu nadaljevalo tehnično delo.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je pred zasedanjem dejala, da je še vedno veliko problemov, ki jih je treba rešiti. Vseeno pa verjame, da so voditelji na vrh prišli s ciljem, da se doseže velik napredek.

Na zasedanje v Bruselj je že prišla tudi prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki pa je dejala le, da se bodo dela danes lotili z "veliko dobre volje". Britanski premier David Cameron, čigar država ni v območju evra, pa je ob prihodu poudaril, da je rešitev krize v britanskem interesu, še posebej dogovor o krepitvi evropskih bank. Poudaril je, da je potrebna čim širša podpora čim širšemu dogovoru.

Grški premier George Papandreu, čigar država je v središču pozornosti in po mnenju mnogih je tam tudi "izvirni greh" krize, pa je poudaril, da morajo evropski voditelji danes sprejeti odločitve za rešitev evra in evropskih idealov. "Trud Grkov je nadčloveški," je še izpostavil. "Naš izziv danes ni zgolj rešiti evro, temveč tudi zavarovati ideale, ki jih tako cenimo v Evropi - socialno kohezijo in miroljubno sodelovanje med evropskimi narodi," je tudi menil.

Merklova pravi, da je problemov še veliko, Papandreu pa da morajo pri reševanju težav zavarovati ideale, ki jih cenimo v Evropi.
Merklova pravi, da je problemov še veliko, Papandreu pa da morajo pri reševanju težav zavarovati ideale, ki jih cenimo v Evropi. FOTO: Reuters

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde pa je dejala le, da jih čaka še veliko dela in da se bodo tega lotili z "veliko dobre volje".

Precej bolj neizprosen je bil nizozemski premier Mark Rutte. "Potrebujemo resnično rešitev, ničesar ne bomo pridobili z mlačnimi kompromisi. Nekaj se more resnično zgoditi," je bil jasen.

"Danes moramo govoriti o Grčiji in zagotoviti, da bo grški dolg vzdržen in da končno končamo to zgodbo. Moramo govoriti o bankah in kako zagotoviti, da pridejo skozi to težavno fazo. Moramo zagotoviti, da bo EFSF, ta bazuka, dovolj močna, da trge prepričamo, da mislimo resno," je med drugim pojasnil.

"To službo opravljamo zato, da lahko sprejemamo odločitve. Ni lahko, a mora se zgoditi," je sklenil.

Belgijski premier Yves Leterme je izrazil upanje, da bo uspelo voditeljem najti dogovor o krepitvi posojilne sposobnosti sklada za zaščito evra, tako da bo ta "kar precej" nad 1000 milijardami evrov.

Irski premier Enda Kenny – Irska že prejema pomoč iz EFSF – pa je izpostavil, da je treba polno uporabiti dogovorjeno večjo prožnost začasnega mehanizma, zato da se zagotovi gotovost trgov v ukrepanje EU in območja evra.

Britanski premier David Cameron, čigar država ni v območju evra, je ob prihodu poudaril, da je rešitev krize v britanskem interesu, še posebej dogovor o krepitvi evropskih bank. Izpostavil je tudi, da je potrebna čim širša podpora čim širšemu dogovoru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
27. 10. 2011 15.08
Še nismo na dnu....še ne. A tja bomo morali Slovenci pasti slej ko prej, da se bomo zbudili iz lastnega sna...Žal nam še vedno drugi vcepljajo svoje neumnosti...Grki bi morali nam vsem dati in ne obratno!
12345s
27. 10. 2011 09.51
nikhrast, banka nam ne podarja svojega denarja, pač pa manipulira z našim denarjem, kar je samo njena stranska dejavnost. "odpis" dolgov pomeni, da jih bomo državljani poplačali.
12345s
27. 10. 2011 09.45
bravo kleopatra ps. titu se ni treba obračati v grobu, ker ima mirno vest.
nikhrast
27. 10. 2011 05.23
Saj ne razumem nekaterih, "saj ne potrebujemo bank", kje pa živite, na luni, pod kakšnim kamenom. Kako pa dobite plačo parkrat na mesec, pa penzion konec meseca, pa kako uredite finančne transakcije, pa kako uporabljate kreditno ali debitnikarto brez bank. Mislil bi da bi rekli da gotovina, to je cash, se redkokdaj uporablja, za kakšne manjše transakcije, drugače pa se vse kupuje s kreditno karto. Saj sploh ne moreš najeti rent-a-car ali pa sobe v hotelu če nimaš kreditne karte.
Andres Ivanovic
27. 10. 2011 03.34
Kako je vse povezano in nalašč režirano. Danes 27.10 je v Reykjavika konferenca IMF (mednarodnega denarnega sklada) kjer naj bi Islandijo zelo pohvalili in kajpak poudarili, da je ta država, ki je prva zabredla v krizo, tudi že skoraj zunaj. Vse to kajpak predvsem zato, ker IMF potrebuje novo žrtev, v tem primeru Grčijo. Sledita kajpak Španija in Italija, Slovenija pa ne bo na vrsti še tako kmalu, saj nima naravnih dobrin, do gozdov pa svetu vladajočim ni. Torej. Zapomniti si gre, da kar bo danes in naslednje dni pisalo o Islandiji in njenem gospodarskem uspehu po bančnem udarcu, ne gre vzeti kot sveto resnico. Še vedno do 1000 ljudi mesečno čaka na vrečko hrane, ki jo delijo pri dobrodelni organizaciji. Kajpak je več kot vrečka na razpolago za dodatno obrazložitev, a o tem rajši drugič.
eljaske
27. 10. 2011 00.28
počasi bo konec z evropo
yarrick
26. 10. 2011 23.43
Hesus_Hristus 26.10.2011, 21:51 točka 3: vedo kak bo odziv in ravno zaradi tega jih nočejo pritisniti. Če politika deluje količkaj pdobno kot v US of A, potem vemo od kje političnim strankam denar, ane? Ni denarja = ni medijske kampanje = ni stolčkov v parlamentu = benefitov tistim ki so finančno podprli politično kampanjo. @crnkamn 26.10.2011, 23:28 Bomo videli v prihodnjih tednih kaj se bo iz tega izcimilo, vendar po prebranih analizah Eu in EMU napovedujejo zelo črno usodo... Tko da če si pameten, poskrbi zase sedaj dokelr lahko, ker ko bo prepozno... LP
crnkamn
26. 10. 2011 23.28
Grim_reaper: Ja grki se obresti za kredite ne morejo odplacevat! In samo totaln norec vzame kredit, da grciji 100-200 miljonov, in garantira z 3,7 miljardami porostev. Pol se nam pa poslabsa bonitetna ocena, k imamo svoje banke v razsulu in placujemo vecje obresti na te kredite, grkom jih pa znizajo! Grki nimajo sans da placajo, torej mi kot porok bomo placali se miljarde evrov! V 30 letih niso naredili plusa ampak 300 miljardno izgubo, in prekrsili kriterij pakta stabilnosti evra ki je 60% na 180% (mi smo bili leta 2008 na 21% BDP zadolzitve v casu Janse, danes pa 43%) Mi smo se kriterijev drzal do zdej v vseh vladah! Ko pa pogledas podatke drugih drzav, pa vidis da jih vecina krsi lastne predpise! Zdej bomo pa placali vsi, ker je nekdo ki je imel v soli matematiko pozitivno, izracunal da je mozno da se Grcija pobere ce jim damo se vec pufa! Da bodo imel 500 miljard izgube! Me zanima kaksno racunico bodo naredil pri Italiji, Spaniji in ostalih krsiteljicah, ker pomoc slovencev in garancije bodo 10x vecje kot za Grke! In a nas bo kdo vprasal a mislimo delat za polovico manj denarja ali slabsi standard zaradi razsipnistva nekoga drugega? Ne, samo dolocil so in gremo, z nasmehom naprej narodu pa zategnit pas dokler ne bo mogel vec dihat! Ne verjamem da se bo to dobro koncalo ne za EU ne za EURo, ne za politike ki so podpisali taksne izjave in tudi ne za bankirje ki so kreditirali zgresene posle!
kleopatra-1
26. 10. 2011 23.14
Smo hoteli biti samostojni, da ne bi dajali več denarja v Beograd. Kako je bilo takrat lepo - v Beograd smo dali, pa še nam je ostalo veliko. Danes, ko smo "samostojni", pa moramo reševati vse evropske države, pa še domači turbokapitalisti v navezi s politiko nam kradejo. Kaj smo naredili z odcepitvijo?! Tito se gotovo obrača v grobu.
izbriši mi profil admin
26. 10. 2011 23.12
preprosto - narod tega ne sme dovolit ! še en dokaz, da se politika obrača tako, kot velijo banke !!!!
crnkamn
26. 10. 2011 23.12
Pomoc nase drzave za dokapitalizacijo hazarderskih bank in drzav krsiteljic pakta o stabilnosti evra, je kraja denarja iz zepov drzavljanov!
kleopatra-1
26. 10. 2011 23.11
namen obstoja države je, da dela za svoje državljane, torej imamo državljani besedo pri tem, kolko in če bomo dali bankam. Če banka nima kapitala, naj propade. Mi bank ne potrebujemo. Še se spomnim časov, ko smo plačo dobili v kuverti, brez stroškov banke. In to je edino pravilno. Poslovanje z gotovino. Bank, kakršne so danes, državljani ne potrebujemo.
izbriši mi profil admin
26. 10. 2011 23.10
Po domače povedano - vzeli bodo nam in dali bankam, da bodo banke potem lahko še naprej obirale državljane !!! zato so protesti - dobro jutro !!!!
nikhrast
26. 10. 2011 22.41
Sto let nazaj so se stvari reševale bolj enostavno. J P Morgan je sklical skupaj največje bankirje, jih zaprl v sobo in jih ni izpustil ven dokler mu vsak ni napisal en debel ček. Ta bazen denarja je šel za reševanje slabih bank, tako da so preprečili "run on the banks". V glavnem se zdaj dela isto, samo nekateri še vedno govorijo da kapitalizem ne dela.
djdj
26. 10. 2011 22.36
Običajnemu človeku ki ne zmore odplačevati kredita zasežejo nepremičnine in premičnine. Naj zarubijo Grčijo in banke bodo poplačane z ozemljem. € rešen.
saintjozef
26. 10. 2011 21.52
Ampak naši so pa bili konkurenčni pri kraji.
Hesus_Hristus
26. 10. 2011 21.51
Tukaj imamo tri probleme; -Švica -Podkupovanje -Bojazen Švic... ima shranjenih okoli dvesto milijard evrov od prav tistih miljonarjev in miljarderjev ki so obkrali Grško državo, toda ni upanja da bi EU dobila tisti denar brez vojaškega posredovanja ali ultimata. 2. Če ne bi tisti ki so obkrali Grčijo podkupovali bi lahko že zdavnaj bili v zaporu, ali morda obtoženi sabotaže države. 3. Veliko držav si tudi boji pritiskati na bogataše saj ne vedo kakšen bo odziv.
yarrick
26. 10. 2011 21.44
@rajko203 26.10.2011, 21:32 pa kateri grk bo bolje živel zaradi tega? si sploh gledal kako globoko s v * ? 450 miljard minusa, pa pod 200 miljard dohodka... Le kdo bo živel fajn ko pa odpuščajo po celi črti, gospodarstvo stoji, davkov se ne pobira.KDO BO BOLJE ŽIVEL V TAKI DRŽAVI, ki je na robu državljanske vojne?!
edy9
26. 10. 2011 21.36
samo da Nemčija in Francija svoj vložek ,beri denar: nazaj dobijo............ pol bo konec eura ni grčija bo utonila na naš dnar lahko pa kar pozabimo zavedajmo se nekaj - premajhni smo
F12
26. 10. 2011 21.33
ja, dokapitaizacija je nujna, ker banke vzpodbujajo mala podjetja in to. baje,