Tujina

Kakor zapiha veter: Trump po novem ne bi več mučil in pobijal teroristov

New York, 05. 03. 2016 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vodilni predsedniški kandidat republikanske stranke Donald Trump je v petek dejal, da ameriškim vojakom ne bo izdajal nezakonitih ukazov o mučenju terorističnih osumljencev in pobijanju njihovih družin, kar je sicer zagovarjal še nazadnje v četrtek na soočenju predsedniških kandidatov v Detroitu. Vodilna kandidata za predsednika ZDA sta si sicer nakopala tožbe.

Donald Trump je znan po tem, da spreminja svoja stališča, včasih celo znotraj istega pogovora. Tako je bilo tudi po zadnjem soočenju predsedniških kandidatov v Detroitu. Čeprav je še na četrtkovem soočenju zagovarjal mučenje in pobijanje terorističnih osumljencev, pa je svoje mnenje le dan za tem spremenil.

"Močno čutim, da je potrebno te teroriste, ki napadajo in pobijajo naše ljudi, napasti in pobiti. Poznam ljudi, ki so umrli 11. septembra 2001 in bom uporabil vso zakonito moč, da zaustavim teroristične sovražnike. Obenem pa razumem, da ZDA zavezujejo zakoni in mednarodne pogodbe in vojski ali drugim uradnikom ne bom izdal ukazov, naj kršijo te zakone in jih bom vprašal za nasvete. Jasno je, da bom kot predsednik zavezan istim zakonom, kot vsi Američani," je sporočil Trump.

Protikandidat senator iz Floride Marco Rubio se je v četrtek iz Trumpa norčeval, da je zelo fleksibilen, ker nenehno spreminja stališča, podobno priznanje pa so od milijarderja izsilili tudi voditelji televizije Fox, ki so povezovali soočenje. Trump je spreminjanje stališč predstavil kot vrlino, pri čemer je bil s pogledom že uprt v splošne volitve novembra, ko se bo pomeril z demokratsko kandidatko Hillary Clinton, morda pa celo s senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom.

Manipuliranje z izjavami

Zaradi tega po novem več ne nasprotuje povečanju števila vizumov za nadarjene tujce, z izgonom milijonov nezakonitih priseljencev pa morda nikoli ni resno mislil, kar naj bi neuradno povedal uredniškemu odboru New York Timesa, vendar za zdaj še zavrača objavo posnetka pogovora. Teksaški senator Ted Cruz in Rubio sta petek posvetila napadom na Trumpa zaradi spreminjanja stališč, koliko bo to pomagalo, pa bodo pokazale naslednje strankarske volitve in zborovanja.

Donald Trump svoje spreminjanje stališč dojema kot vrlino.
Donald Trump svoje spreminjanje stališč dojema kot vrlino. FOTO: AP

Trump je na dobri poti, da osvoji nominacijo, vodstvo stranke, ki si ga želi ustaviti, pa ima novo taktiko. Doslej si je elita želela, da v tekmi ostane le še en protikandidat, v katerega bodo vrgli ves denar, vendar pa v tekmi vztraja poleg senatorjev iz Teksasa in Floride še guverner iz Ohia John Kasich. Nova taktika pravi, da v tekmi ostanejo vsi trije in do konca volitev odžirajo delegate za konvencijo v Clevelandu.

Potem bi vse te delegate združili in jih dali enemu od treh. Taktika ima eno veliko pomanjkljivost, kar je to, da bodo v primeru takšnega izigravanja s Trumpom vred odšli tudi njegovi volivci in demokratom bo odprta pot do novih štirih let Bele hiše.

Med kandidati, ki bi jih lahko izbrali delegati na konvenciji ne bo nekdanjega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ki je v četrtek pozval republikance naj ne volijo Trumpa. Zaradi tega si je prislužil novo ljubkovalno ime od milijarderja – "Neumni Mitt".

Trump je v četrtek senatorja iz Floride krstil za Malega Marca, senatorja iz Teksasa pa za Lažnivega Teda, na soočenju pa je postal prvi ameriški predsedniški kandidat v zgodovini, ki se je javno pohvalil z velikostjo svojega spolnega organa. John Adams je nekoč Alexandra Hamiltona ozmerjal za razvajenega pankrta, ki preganja prostitutke, vendar zasebno.

Zaradi vsega tega je Trump v petek odpovedal udeležbo na konferenci Ameriške konservativne zveze, ki ga tako ali tako ne podpira. Tja je prišel Ben Carson in dokončno potrdil svoje slovo od kampanje. 64-letni upokojeni temnopolti kirurg je zatrdil, da ga imajo ljudje radi, vendar pa ne volijo zanj. Zaradi tega je odnehal, vendar ne povsem. Vodil bo organizacijo "Moja vera voli", ki bo mobilizirala kristjane, da volijo republikance.

Obe stranki danes nadaljujeta s strankarskimi volitvami v Kansasu in Louisiani. Republikanci imajo še strankarska zborovanja v Mainu in Kentuckyju, demokrati pa v Nebraski. V nedeljo bodo imeli zborovanja v Mainu. Te tekme ne bodo prinesle velikih sprememb, na republikanski strani pa bo dan odločitev 15. marec, ko so volitve tudi v Ohiu in Floridi.

Če Kasich oziroma Rubio doma ne zmagata, bosta ostala brez kredibilne poti naprej, Trump pa bo v primeru zmag v obeh državah praktično, če že ne povsem tehnično, postal kandidat stranke. Pomena obeh držav se zaveda tudi sam in namerava zapraviti v obeh državah po milijon dolarjev težko prisluženega lastnega denarja za politične oglase. Nasprotnika sta namreč zasula eter z oglasi proti njemu, ki niso laskavi.

Vodilna predsedniška kandidata ZDA imata težave s pravosodjem

Tako Donald Trump kot tudi Hillary Clinton, ki imata najboljše obete za osvojitev predsedniške nominacije republikanske oziroma demokratske stranke, se soočata s sodnimi težavami. Trumpa trenutno tožijo nekdanji študenti, Clintonovo pa preganjajo zaradi elektronske pošte.

Zgodba o zasebnem strežniku elektronske pošte Hillary Clinton v času, ko je vodila State Department se vleče leto dni, začela pa jo je konservativna organizacija Judicial Watch s tožbo. State Department in obveščevalne agencije se prebijajo skozi goro dokumentov, ki jih morajo po nalogu sodišča objaviti, razen v primeru, če gre za zaupne zadeve.

Hillary Clinton se zagovarja zaradi zasebnega strežnika.
Hillary Clinton se zagovarja zaradi zasebnega strežnika. FOTO: AP

Doslej so nekaj sto dokumentov označili kot zaupne za nazaj, v času pošiljanja in sprejemanja pa te oznake ni bilo in s tega vidika ni nobenega kaznivega dejanja. Dokumente in celotno zgodbo okrog zasebnega strežnika pa preverja tudi pravosodno ministrstvo ZDA oziroma njena policija FBI, katere agenti so večinoma republikanci in ni nobenega dvoma, da ne bodo pozabili obrniti nobenega kamna.

Clintonova je sprva trdila, da gre za novo v vrsti desničarskih zarot, in se izogibala odgovorom na vprašanja, kar je le sprožalo še več vprašanj. Razložila je, da si je zasebni strežnik na svojem domu v Chappaqui v državi New York omislila zato, da ne bi nosila naokrog hkrati dveh telefonov, njeni kritiki pa jo obtožujejo, da je s tem ogrozila nacionalno varnost.

V bistvu upajo, da je v elektronski pošti karkoli nerodnega ali še bolje kaznivega. Doslej objavljena vsebina pošte nima nobene tako imenovane kadeče se pištole. Problem zanjo bo nastal le, če bo FBI odkril kaj kaznivega.

Pred kratkim je prišlo na dan, da je tehnik, ki je vzpostavil strežnik, Bryan Pagliano sprejel imuniteto in da bo povedal vse, kar ve, vendar pa Clintonova in njen volilni štab že mesece govorita, da to v celoti podpirata in so Pagliana prepričevali, naj vse pove že kongresu. Politična škoda, kolikor je sploh je, je sicer že narejena in Clintonova zaradi tega ne bo izgubljala ali dobivala glasov. Težave z zaupanjem pri volivcih je imela že brez tega.

Trump jo na svojih zborovanjih in televizijskih soočenjih že nekaj časa pošilja v zapor, skupaj z drugimi kandidati, dokler pa FBI česa ne odkrije, so to le pobožne želje.

Trumpa tožijo opeharjeni študenti

Podobno velja za obtožbe na račun Trumpa glede njegove nekdanje univerze, ki je tik pred propadom nepremičninskega trga nadobudne ameriške bogataše prepričevala v zanesljiv zaslužek z nepremičninami, če bodo plačali za recept Donalda Trumpa. Ljudje so plačali v upanju, da bodo prišli do modrosti, kako veliko zaslužiti, vendar je trg vmes propadel.

Poleg tega okoli 5000 študentov toži Trumpa, da so drago plačali za informacije, ki so na voljo zastonj. Trump se sicer tožari skozi vso kariero in zaradi te tožbe ne bo izgubil predsedniške nominacije, saj njegovih podpornikov ne zanima nič drugega kot le to, da Trump govori to, kar misli in pove to, kar je. Če si vmes trikrat premisli in sprejme povsem nasprotno stališče, kar je doslej sam večkrat priznal, ni pomembno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
05. 03. 2016 20.31
+1
Saj ni čudno, da piha sem ter tja, ko pa je soproga Melanja tudi iz Slovenije.
ivan.z Doba
05. 03. 2016 16.19
+2
Vsak glas nekaj šteje. Tudi od priseljencev.
Kollerik
05. 03. 2016 17.25
+1
on že ima priseljenko, zato ga imajo migranti verjetno zelo radi (opet naš, press) :))
frako
05. 03. 2016 13.34
-2
Ja no vsakm primeru bodo zgodovinske volitve, če zmaga berni prvi žid za predsednika, hilary bo prva ženska predsednica, rubio prvi latino predsednik, cruz prvi kanadski predsednik, trump zadnji predsednik.
bohinj je zakon
05. 03. 2016 13.28
+0
Trumpi šou.................amerika si ga zasluži
dannyer
05. 03. 2016 13.01
+14
Pop tv manipulacije . zelo slabo prenašajo dogajanje iz zda , ukrejine , sirije, yemna itd. On je skos trdil da bi uničil ne pa da bi šel kaj nezakonito ali mučit . Treba je spremljati . Jasno je da pop podpira hilari, ki je dobila na 100 milijone denarja od se vemo koga. Ameriške predsedniške volitve pa niso demokratične . .Hilery pa sploh kandidirati nebi smela .
frako
05. 03. 2016 14.07
-1
denayer, model trum je jasno in glasno povedal: Jst bi vrnu nazaj waterboarding in še kaj hujšega, njihove familije je treba pobit! Če hočeš navijat za kandidata ki ni v rokah kapitala vol za bernija, ves denar za kampanijo je zbral s majhnimi vložki po 25 dolarjeu.
aaaaaa122121
05. 03. 2016 12.52
-5
Tisti del o tozbah studentov dokazuje, da je Trump le se ena lutka v rokah kapitala.
nikhrast
05. 03. 2016 15.17
+1
Kdo pa ni v rokah kapitala, kako pa kupiš bajto, pa avto, pa kako investiraš za penzion..., brez kapitala si klošar.
aaaaaa122121
05. 03. 2016 15.58
-1
politika ne bi smela biti, sej zato pa je kot je:)
Kollerik
05. 03. 2016 17.26
+0
Ne nikhrast... zaradi kapitala si (lahko) klošar.
aaaaaa122121
05. 03. 2016 12.50
-3
Ofce volitve bi bile prepovedane ce bi lahko kaj spremenile.
fafajonka
05. 03. 2016 12.36
Trumpeten echo......:D
aaaaaa122121
05. 03. 2016 12.35
-4
Trump bo protikandidat Hilaty, kar pomeni da bo ona izvoljena, v bistvu je pa povsem nepomemebno kdo je izvoljen, ker za vsemi je en in isti kapital.
Uporabnik113189
05. 03. 2016 12.28
+5
Ameriška družba je doživela svoj vrh, sedaj je na podobni poti, kot so bile države v Evropi, ko so prišli na oblast diktatorji, Hitler, Mussolini itd..Svoje državljane so s pomočjo medijev in slabega šolanja tako "oprali" da se niso sposobni odločiti kaj je zanje dobro..No, saj tega itak ni možno, ker imajo še tako imenovane superdelegate, kjer brez kapitala nisi nič..Trump ima realne možnosti in ker ni ravno nek dolgoletni politik, obvlada pa medijske prevare, bo menjal stališča primerno odzivom volilnega telesa. Je pa res, njegove (javno razglašane) vrednote so zgrešene, tako kot večine kapitalistov da ne bo pomote. Za ZDA bi bil Sanders upanje, da bi se procesi propada družbe v ZDA preusmerili, vendar nima realnih možnosti. Clintonova nima vrednot, tudi če o njih govori, za mednarodno politiko bo katastrofa in takrat pa res lahko razmišljamo o selitvi ampak daleč pod zemljo..
fafajonka
05. 03. 2016 12.39
+4
Se je en prpelov po cest z mercedesom, pa vpraša ljudi, k so za cesto travo jedl, zakaj jo jejo, pa so rekl, da zato k so lačn, pa prav gospod, zakaj pa ne greste na drugo stran ceste, tam je detela......:D
tony_abcde@yahoo.com
05. 03. 2016 12.22
-1
Če že zdaj tako hitro spreminja stališča jih bo v primeru izvolitve še 3x hitreje...to je vrlina zase.
Kolani
05. 03. 2016 12.03
+2
Jaz bi pa rekel takole, mediji delajo nekaj narobe, da Trump vodi. Na primer, jaz bi volil za Trumpa samo zato, ker so mediji proti njemu.
Karantanija
05. 03. 2016 11.26
+1
Veliko prepirov za nič. Trump bo lepo še naprej ostal samo mogotec, milijarder s svojimi zlatimi hišami in številčno družino. Treba mu je priznati, da zna grabiti in poiskati denar. Nič več.
?uknaveji
05. 03. 2016 11.15
+6
Pove tako, kot je, če si vmes nekajkrat premisli, ni važno. Se še komu zdi, da tule nekaj ne štima?
LordKEK
05. 03. 2016 11.14
+2
Vsak dan medijski napadi na Trumpa. Ocitno ze nekaj prav dela.
?uknaveji
05. 03. 2016 11.22
+2
Itak. Čudno je to, da mediji vsak dan napadajo kandidata z rednimi rasističnimi izpadi. Ne pa to, da kandidat take izpade sploh ima in da ga kdo sploh jemlje resno.
Salamandros
05. 03. 2016 13.35
+0
Zame so rasisti nad svojo raso tisti, ki dovoljujejo in podpirajo migracije brez dokumentov.
Infraping
05. 03. 2016 11.00
+1
na you tubeu ga skrajneži opisujejo kot fašista, skrajneža
Infraping
05. 03. 2016 11.03
+4
js po eni strani sn zanj, po drugi pa ne - ker hilari je šele fašistka prikrita povzpetniška častihlepna - sam ko slišim njen glas me mine
Ramzess
05. 03. 2016 10.51
Take odločitve niso ravno v domeni 'gledališke lutke', kot tudi marsikatere druge ne.
Mese?nikPajac
05. 03. 2016 10.46
+8
24ur, kaj prepricujete nas, da Trump ni v redu, zmagal bo, pa kakrsnokoli slikco obesite tu gor in karkoli napišete o njem. Boste imeli še dovolj za pisati, ko bo predsednik, sedaj pa se sprostite in zadihajte :) Trump za predsednika!!!
Ramzess
05. 03. 2016 10.53
+1
Četudi zmaga, ima CIA že gotovo kartoteko, katere vsebino lahko uporabi, da ga spodnese. To je stara taktika, ... za vsak primer se pripravi taka kartoteka za vsakega politika in pomembneža na vrhu.
Mese?nikPajac
05. 03. 2016 10.42
+3
Glede na to da so 24ur tako močno proti Trumpu, vidim, da je res odličen kandidat. Navijam za Trumpa, Trump za predsednika !!!
murinar
05. 03. 2016 10.55
-2
Tako ! Pa naj zmaga ! Bo vsaj red naredil!
Kollerik
05. 03. 2016 17.27
Kakšen red pa? Koncentracijska taborišča?
Nightyfly
05. 03. 2016 10.41
+6
hilarija je bila sefica ze za casa njenega moza .V bistvu je ona vodila in vlekla niti vseh potez .Ni sem se videl bolj pohlepne in trde zenske kot je tale . Mislim , da kot zenska zeli ameriki dokazati svoj prav , se bolj pa si zeli direktne konfrontacije z Rusijo , s tem pa Putinom . In zna se zgoditi kaj nepredvidenega . Ni mi vsec ta zenska . Kdorkoli bo zdaj tam vladal ,bo vladal izkljucno v amerisko korist -in to s trdo ,neizprosno roko . Ze v prejsnjih letih je Zahod totalno razsul celo severno Afriko in Bliznji vzhod . In ga destabiliziral .Zdaj je treba samo poslati dol ljudi ,ki bodo zacrtali nove meje in postavili nove marionetne vlade ,ki bodo se naprej usluzni gospodarjem iz Zahoda . Pika .In zgodovina gre naprej . In Turki bodo se naprej morili Kurde , revni bodo kljub nafti se bolj revni , in zenske bodo se bolj tepene kot so bile do sedaj . Upam samo , da se motim .