Tujina

Ekvadorski predsednik: Assange lahko na veleposlaništvu ostane za vedno

London, 17. 08. 2012 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Julian Assange je dobil politični azil v Ekvadorju, a do države ne more priti. Takoj ko bo stopil na ozemlje Velike Britanije, ga bodo namreč izročili Švedski. Ekvadorski predsednik mu je zato dejal, da na njihovem veleposlaništvu v Londonu lahko ostane za zmeraj.

Kljub temu da je Ekvador ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu odobril politični azil, britanski zunanji minister William Hague ostaja odločen, da bodo Assangea prijeli, takoj ko bo stopil na njihovo ozemlje, nato pa ga izročili Švedski. Britanci so sicer zanikali govorice, da bi grozili z vdorom na ekvadorsko veleposlaništvo. So pa veleposlaništvu izročili pismo, v katerem zahtevajo, naj se Assange sam preda.

In kakšne možnosti ima Assange? Po mnenju nekaterih bi lahko Ekvador Assangeu podelil nekakšen diplomatski status. Tako bi Assange dobil imuniteto, a britanska policija je v preteklih letih že aretirala kar nekaj diplomatov, predvsem zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vseeno se lahko diplomati izognejo pregonu zaradi splošne diplomatske imunitete. Vendar je ta možnost težko izvedljiva, saj se mora s podelitvijo statusa strinjati tudi država, v kateri je oseba, ki bi imuniteto dobila.

Kako bo Assange zapustil veleposlaništvo?
Kako bo Assange zapustil veleposlaništvo? FOTO: Reuters

Če bi se Assange lahko izognil aretaciji, ko bi prišel z veleposlaništva, bi se lahko odpeljal z avtomobilom veleposlaništva. Diplomatska vozila so namreč zavarovana z mednarodnim zakonom in jih tako policisti ne morejo preiskati ali zaseči. Policija bi avtomobil lahko ustavila, ne bi pa ga smela pregledati, da bi ugotovila, ali je notri res Assange. Ta pa bi, tudi če bi se odpeljal z diplomatskim avtomobilom, spet tvegal aretacijo, ko bi moral iz avtomobila, da bi se vkrcal na letalo.

Pojavila se je tudi ideja, da bi Assange zapustil veleposlaništvo v zabojniku. Obstajajo namreč stroga pravila glede "diplomatskih torb", ki omogočajo, da države v državo gostiteljico prinašajo in iz nje odnašajo dokumente. Diplomatske torbe so lahko kakršne koli oblike in organi države gostiteljice jih med potjo ne smejo odpreti. A zakon določa tudi, da so tovrstni paketi namenjeni uradnim, pisarniškim materialom, in težko si je predstavljati, kako bi Assangea spravili v škatlo in ga odposlali v Ekvador. Še posebno zato, ker bi britanske oblasti gotovo posumile, kaj se skriva v škatli.

Obstaja možnost, da bo Assange ostal na ekvadorskem veleposlaništvu precej časa. Znani so namreč primeri, ko so iskalci političnega azila preživeli na veleposlaništvih več let. Najdaljši znan primer je primer kardinala Jozsefa Mindszentija, ki je v 50. letih 20. stoletja na ameriškem veleposlaništvu v Budimpešti preživel 15 let. Pozneje mu je uspelo zbežati v Avstrijo. Ob tem je potrebno dodati, da je ekvadorski predsednik Rafael Correa danes dejal, da Assange lahko na njihovi ambasadi ostane za zmeraj.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Velika Britanija in Švedska sta sicer ostro kritizirali Ekvador zaradi odločitve, da podeli politični azil Assangeu. Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je dejal, da upa, da bodo z Veliko Britanijo rešili to težavo. Dejal je, da morajo v Veliki Britaniji spoštovati odločitev Ekvadorja, sicer bodo izkoristili vse zakonske možnosti, ki so na razpolago, da bi omogočili Assangeu varen prehod. Med njimi se tako omenja tudi pritožba Ekvadorja na Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

"Spor so pričakovale vse strani"

Kot je za 24ur.com povedal diplomat in poznavalec mednarodnih odnosov Borut Šuklje, ima vsaka država določen postopek, na kakšen način odobri azil za tujce, ki zanj zaprosijo. Običajno so razlogi politične narave ali varovanje človekovih pravic, je pojasnil in dodal, da je Assange očitno videl, da je zanj najboljše, če poišče državo, ki ni v Evropski uniji (EU) in ki ni močno gospodarsko vezana na EU in Združene države Amerike. Očitno so tudi Assangeevi odvetniki ugotovili, da je postopek pridobivanja političnega azila v Ekvadorju lahko razmeroma hiter, saj lahko tovrstni postopki sicer trajajo tudi leto ali pa dve, meni Šuklje.

O sporu zaradi Assangea med Veliko Britanijo in Ekvadorjem je Šuklje dejal, da je pričakovan. Pojasnil je, da so tako Assangeevi odvetniki kot oblasti v obeh državah že računali na ta spor. Dejal pa je, da so malo presenetile informacije, da naj bi britanske oblasti vdrle na veleposlaništvo. Poudaril je, da je to redka in nenavadna praksa. Se pa bi to lahko zgodilo pod predpostavko, da bi ekvadorsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji izgubilo zunajteritorialni položaj, je razložil in dodal, da bi seveda to zahtevalo določen čas, postopek in da dvomi, da bi šla vsa zadeva lahko tako daleč.

Glede možnosti, ki jih ima zdaj Assange, je Šuklje dejal, da mu ne ostane prav veliko. Še nekaj manevrskega prostora pa imajo Assangeevi odvetniki, ki so dobro plačani in usposobljeni, in oblasti obeh držav, da najdejo neko tiho rešitev, da bo volk sit in koza cela, je razložil Šuklje. Na vprašanje, ali bi lahko Assange dobil status diplomata in s tem imuniteto, je Šuklje dejal, da je to težko, saj se mora s tem strinjati tudi Velika Britanija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogiEmil
18. 08. 2012 07.57
-1
Lepo se ga odpelje v diplomatskem zabojniku, nikjer ne piše na kaj naj bi bil napisan uradni dokument, a ne? Lepo nej nanjga z alkoholcom napišejo po celmu telesu eno uradno zadevo, poštempljajo pa ne vem kaj še, valjda prej ga slečejo, da bo dokument viden, ga zapakirajo v box in na letališče. In to je to, bo pa on živi uradni dokument, katerega morajo ekvadorske oblasti prebrati. To je to. Big deal. Če so bili včasih golobi pismonoše, pa na ne vem na kaj so še vse pisal, nej bo pa zdej Assange live document, eto ....
platon26
18. 08. 2012 08.53
+0
res si bogi lep primer tv sprančka za katerega je vse tako enostavno iz prebranega se vidi da živiš v pravljičnem svetu!
BogiEmil
18. 08. 2012 09.16
pa mi ti, pametnjakovič, razloži, zakaj ne bi mogel imeti napisano depešo na telesu in jo poslati v diplomatskem zaboju?
bkaval
18. 08. 2012 14.23
KosezVeliki
17. 08. 2012 23.36
+6
Napad na Assangea je barbarsko in podlo dejanje ! Za njegovo obtožnico in pripravo montiranega procesa, ki ga pripravljalo na Švedskem proti Assangeu stojita desničarski predsednik vlade Fredrik Reinfeldt in zunanji minister Carl Bildt. Oba znana kot tesna sodelavca ameriške CIE in kolaboranta, ki sta dejansko podprla ameriško invazijo na Irak in podprla transport, nastanitev ter mučenje in zasliševanje vojnih ujetnikov na teritoriju Švedske.
KosezVeliki
18. 08. 2012 00.07
+1
Vse o tem podrobno in dokumentirano pise v Wikileaksovih depesah.
KML
17. 08. 2012 21.31
+12
Britanski politiki so pa res patetični ameriški pudlji, evropske države, ki se hvalisajo s svojo demokratičnostjo, pa čisto navadni ameriški vazali.
KlubPravilnoPretepenihŽena
17. 08. 2012 21.29
+1
predlagam mu Katapult
KosezVeliki
17. 08. 2012 21.08
+1
Se še spomnite Cubrickove mojstrovine Barry Lyndon ? Mogoče bi Assange lahko odšel ušel iz Velike Britanije, tako kot je Barry ušel iz ujetništva v Friderickovi Prusiji. :-)
bkaval
18. 08. 2012 14.25
Vedno se da uiti. Zato je potrebno pač plačati ustrezne kadre in to je to.
GIGI5
17. 08. 2012 19.40
+5
Jaz sem bil prepričan da ko so pred veleposlaništvom skakali podporniki Assangea z maskami Anonimusa na glavah, da se je tudi on takrat izmuznil z masko. Tudi če bi se, najkrajša pit iz VB je Rokavski preliv, ampak dvomim da bi mu katerakoli država v Evropi pomagala. Razen če bi se spet zatekel na ambasado... Vseeno mu želim srečno pot na Ekvador!
slosap
17. 08. 2012 18.12
+1
Šuklje ne ve, da zunajteritorialnosti že dlje časa ni več, marveč je teritorij veleposlaništva, teritorij je namreč teritorij s posebnim statusom...
aleaiactaest
17. 08. 2012 18.12
+5
Na ambasadi se usede v diplomatski avtomobil Ekvadorja, ki je nedotakljiv, na letališču jih čaka ekvadorsko tovorno letalo \"diplomatsko seveda\" :) in Assange se, \"ne da bi z eno nogo stopil na britansko ozemlje,\" v avtomobilu lepo zapelje direkt na letalo ter odfrči proti Ekvadorju. Ne? :) ...sicer ekvadorska ambasada bojda nima dovoza oz dvorišča, pa se tu zaplete...ampak... ...naj kak stebriček (po nesreči :) ) porušjo pa en prekršek naredijo pa spravijo ta avto do tja. :)) Kaj pa motor - diplomatski seveda? :))
platon26
17. 08. 2012 17.41
+5
Morda bi se pa ekipa assaga morala obrniti na nasega clana martiana on je rekel da je vse simpl ko pasulj kako ga spravit v ekvador! Je strokovnjak na vecih podrocjih toda na zalost kot v tem primeru brca v temo! Sam podrobneje spremljam zadevo in ko sem dejal da ni vse simpl kot pasul vsaj po besedah pravnikov sem dobil 10 minusov no ja sej slovencelji so znani po svojem znanju;-)
Helix Nebula
17. 08. 2012 17.28
+2
Škoda da ni še tiste mu vojaku ki je predav dokumente uspelo zbežat...
Mohandas
17. 08. 2012 16.30
+3
Volk sit in koza cela... Pa ne se hecat. Te ljudi, simbolizirane z volkovi, bi bilo treba nagačit, ne pa kosti jim metat.
nikhrast
17. 08. 2012 16.20
-7
Nekateri ste res naivni, Assange je samo lurka v tej igri. Correa komaj ve kdo je Assange, izkorišča ga pa samo zato da bi bil trn v peti Angležem in Amerikancem. Correa sam ni noben resen demokrat, eden od tisih ki bi bil rad predsednik do konca svojega živlejnja. Ubogi Assange, vsi so ga zapustili, prijatleji in sodelavci, na koncu pa zgleda kot lutka. Zgleda da mu bodo leta in leta dovažali pizze tam na ambasado, pa kakšno življenje je to.
janez6bb
17. 08. 2012 16.25
+4
platon26
17. 08. 2012 18.02
+0
modelx
17. 08. 2012 15.58
+13
zadeva je enostavna. v ekvadorju bodo zaprli diplomata vb zaradi vohunjenja (in naj kdo reče, da tega ne delajo) in ga menjali za assanga.. in bosta koza in volk cela in sita.
Kunar
17. 08. 2012 15.03
+15
Smešna stvar da ti za nekaj tako nedolžnega...objavo resnice grozi doživljensko ali pa celo smrt.
kapuhs
17. 08. 2012 15.23
+1
Ja, in kje naj bi tukaj našli tiho rešitev? Mislim spet me.gla me.gla.
Northwest
17. 08. 2012 14.47
+19
In to vse zato,ker je objavil resnico.
vezuv
17. 08. 2012 14.12
+24
Ah joj in potem takšna Amerrika in Velika Britanija obsojajo početje v iraku, Iranu in še kje - pred svojim pragom naj pometejo
Ksenofont
17. 08. 2012 14.08
+1
Vse skupaj smrdi. Nova kost za lačne?!
SOLbranko
17. 08. 2012 13.34
-12
Assange je podtaknjenec CIE... s temi depešami ni odkril nekaj radikalnega, drastičnega,.... malo smo se nasmejali izjavam o Berlusconiju, Putinu,.... to je pa to... Fora je, da njemu zdaj vsi posiljajo "tajne" dokumente... Americani pa na ta nacin izvejo kdo so tisti, ki izdajajo in lahko tako ocistijo svoje vrste...
janez6bb
17. 08. 2012 13.49
+6
POGLEJ COLLETERAL MURDER POSNETEK V CELOTI, DA BOŠ VEDEL VSAJ PRIBLIŽNO KAJ JE PRIŠLO VSE V JAVNOST:)
grumman
17. 08. 2012 14.08
+8
to sem jst gledu še preden je wikileaks to objavu...kljub temu pa podpiram ekvador- naj se britanci, američani in še kdo drug še malo peni... heheeh
SOLbranko
17. 08. 2012 14.15
+0
janez o vecini stvari smo brali se preden je wikileaks objavil... ni bilo nic kaj pretresljivega... bi cel svet pisal, ce bi bilo res kaj zelo drasticnega... ne vem npr. trgovina z drogo ali nekaj.... Drugace sem pa bral nekje o tem programu, kako so americani mislili izvedet za vse izdajalce znotraj svojih vrst... in nekaj podobnega se dogaja... sem pa pozabil kako so poimenovali ta program grumman se strinjam :))
janez6bb
17. 08. 2012 15.03
+1
NO VIDVA O TEM NISTA MOGLA BRAT, KER JE BIL WIKILEAKS PRVI, KI JE OBJAVIL TA POSNETEK:)
Jamallllll
17. 08. 2012 12.25
+15
če bi prosil slo za azil, pol bi ga še aretiral ne samo zavrnil...
igorcar
17. 08. 2012 13.56
+17
verjetno res. nasa politika se sopiri samo naznotraj, navzen pa se anglesko neznajo. so ponizni ko cucki. bi obama poklical enga nasega veljaka: bi bilo slisat samo yes yes yes, right away, yes.... zvecer bi pa bliznjim vs navdusen pripovedoval: ves s kom sem danes govoril...
kapuhs
17. 08. 2012 15.25
+5
Saj borat je takrat na eni novinarski konferenci kar iz nule rekel, da v sloveniji mu ne bodo dali zatočišča. očitno so ga žicali.
Jamallllll
17. 08. 2012 12.24
+35
svaka čast Ekvadorju!