Tujina

Kako preprečiti iransko A-bombo?

Teheran/New York/Moskva, 18. 04. 2006 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Moskvi so se sešli predstavniki petih stalnih članic VS in Nemčije in razpravljali o iranski krizi.

Teden dni po tem, ko je Iran sporočil, da mu je uspelo obogatiti uran, so se v Moskvi sešli namestniki zunanjih ministrov ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije.

Satelitski posnetek iranskega jedrskega reaktorja v Bušeru
Satelitski posnetek iranskega jedrskega reaktorja v Bušeru FOTO: Reuters

ZDA zahtevajo ostrejši pristop k reševanju problema bogatenja urana v Iranu, medtem ko evropska trojka še vedno upa na pogajanja. Kitajska in Rusija nasprotujeta kakršnimkoli sankcijam proti Iranu, vse države pa se strinjajo, da je treba Iranu preprečiti razvoj jedrskega orožja.

Po podatkih ruskega zunanjega ministrstva je zunanji minister Sergej Lavrov v telefonskem pogovoru z iranskim zunanjim ministrom Manušerom Motakijem Iran danes pozval, naj "si vzame odmor" glede bogatenja urana. Na ruskem zunanjem ministrstvu so tudi povedali, da so "prepričani, da niti sankcije niti nasilje ne bo vodilo k rešitvi".

Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi je danes vseh šest držav posvaril zaradi političnega pritiska na Iran in dejal, da bo imel "politični pritisk na islamsko republiko povratne učinke".

Iran vztraja, da je njegov jedrski program civilne narave, Zahod pa se boji, da želi Iran proizvesti jedrsko orožje. Varnostni svet ZN je zato od Irana zahteval, da do 28. aprila ustavi bogatenje urana. Po izteku tega roka so ZDA in Velika Britanija napovedale resolucijo, s katero bi Iran v to prisilili s sankcijami, čemur pa nasprotujeta Rusija in Kitajska.

Iranski kamikaze čakajo na ukaz

Iran naj bi ustanovil enote samomorilskih bombnih napadalcev, ki čakajo na ukaz za napad na ameriške in britanske cilje, poroča ameriški časnik The Sunday Times. Časnik, ki se sklicuje na iranske vire, poroča, da naj bi enote štele kar 40.000 ljudi, ki bi na ukaz izvedli samomorilske bombne napade na ameriške in britanske cilje, če bi se ti dve državi odločili za napad na iranske jedrske objekte.

Pripadniki milice Basidž na veliki vojaški paradi v Teheranu
Pripadniki milice Basidž na veliki vojaški paradi v Teheranu FOTO: Reuters

Specialna enota 'mučenikov' Revolucionarne garde, kot se imenuje iranska vojska, je sodelovala tudi na neki vojaški paradi pretekli teden. Njeni pripadniki so bosili zelene uniforme (zelena je barva islama), okoli bokov so imeli privezane eksplozivne naprave, v rokah pa so držali detonatorje.

V torek je Iran sicer z veliko vojaško parado proslavil Dan vojske, vendar na tej paradi enote samomorilcev niso sodelovale.

Iranski predsednik Ahmadinedžad si ogleduje mimohod vojaške rakete na paradi v Teheranu
Iranski predsednik Ahmadinedžad si ogleduje mimohod vojaške rakete na paradi v Teheranu FOTO: Reuters

"Pripravljeni smo na napade Američanov in Britancev, če bodo napadli iranske jedrske objekte," je dejal vodja Centra za strateške študije pri iranski Revolucionarni gardi, Dr. Hasan Abasi.

V rekrutnem centru nedaleč od Teherana morajo kandidati, ki se želijo priključiti samomorilskim enotam, prinesti s seboj rojstni list, dokaz o stalnem bivališču in izpolniti vprašalnik o tem ali želijo napasti ameriške cilje v Iraku ali delovati v Izraelu, še navaja Sunday Times.

Iran: Jedrsko vprašanje naj se reši v okviru IAEA

Iran vztraja pri reševanju njegovega jedrskega vprašanja v okviru Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je v Rusiji izjavil iranski veleposlanik Golamreza Ansari. Ob tem se je zahvalil državam, ki "iščejo rešitev problema" znotraj IAEA, pri čemer je izpostavil Rusijo in Kitajsko, izrazil pa je tudi prepričanje, da si takšno rešitev želijo tudi evropske države.

"Iran je pripravljen izvajati svoje aktivnosti izključno v skladu z resolucijami IAEA in v skladu s pravili, ki veljajo v IAEA," je izjavil veleposlanik za moskovski radio. Dejal je, da IAEA v Iranu izvaja inšpekcije ter da si Iran želi, da se sodelovanje z IAEA nadaljuje in da se najdejo odgovori na vprašanja mednarodne agencije.

Ansari je tudi izrazil upanje, da bo mednarodna skupnost Iranu priznala pravico do miroljubne rabe jedrske energije v okviru IAEA. Ob tem je izrazil prepričanje, da "mednarodna skupnost ne bo nikomur dovolila, da napade Iran". Dodal je še, da je eden od načinov za preprečitev vojne, da se nanjo pripravljaš.

Bush pušča odprte vse možnosti

Ameriški predsednik George Bush je izjavil, da so odprte vse možnosti, s katerimi bi Iranu preprečili, da bi prišel do jedrskega orožja, dodal pa je, da bo spor še naprej poskušal rešiti po diplomatski poti.

Nekdanji iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani pa je medtem dodal, da je Iran za svoj jedrski program pripravljen na odkrit spopad z ZDA in opozoril na posledice, ki bi jih napad prinesel. Dodal je, da ne iščejo soočenja, toda če nam bo vsiljeno, so nanj pripravljeni.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanko Mlakar
18. 04. 2006 19.06
Čas je za nakup koles! Bencin se bo prekleto podražil! Bush je izumil tisto kar so zaman poskušali 100 let:naredi si "krizo" na bližnjem vzhodu,denar iz celega sveta ti priteka,ti se pa voziš po "sindikalni"ceni.A bo letna SLO inflacija še zmeraj pod 3%?!!!
seqdcer@yahoo.com
18. 04. 2006 17.20
to se ne bo dobro končalo :(