Tujina

Kako nadaljevati po 'ključnem' vrhu EU?

Bruselj, 18. 12. 2011 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri držav z evrom bodo govorili o reševanju dolžniške krize v območju s skupno evropsko valuto. Tema pogovorov bo predvsem udejanjanje dogovorjenih ukrepov z decembrskega vrha evropskih voditeljev.

Kaj se bodo v telefonskem pogovoru dogovorili finančni ministri?
Kaj se bodo v telefonskem pogovoru dogovorili finančni ministri? FOTO: Reuters

Finančni ministri držav z evrom bodo v ponedeljek govorili o reševanju dolžniške krize v območju s skupno evropsko valuto, so potrdili na ministrstvu za finance. Tema pogovorov bo predvsem udejanjanje dogovorjenih ukrepov z decembrskega vrha evropskih voditeljev.

Medtem ko več državam z evrom grozi znižanje bonitetne ocene, bodo finančni ministri v ponedeljek osredotočeni predvsem na krepitev sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Sklad bi namreč v primeru, da katera od držav z evrom zaradi nezaupanja vlagateljev ne bo mogla refinancirati dolga po vzdržnih obrestnih merah na finančnih trgih, lahko priskočil na pomoč.

Finančni ministri evroskupine bodo po navedbah vira pogovore začeli v ponedeljek ob 16. uri po srednjeevropskem času ter bodo razpravljali o tem, kako nadaljevati po "ključnem" vrhu EU 8. in 9. decembra. Na vrhu so se med drugim odločili o oblikovanju fiskalnega pakta in povečanju sredstev IMF za 200 milijard evrov. Pri tem sicer ni pripravljena sodelovati Velika Britanija

Bonitetna hiša Fitch je v petek izrazila dvom, da bo načrtovano varčevanje evropskih držav rešilo dolžniško krizo območja z evrom ter opozorila, da bi lahko kmalu znižala bonitetno oceno šestih držav, med njimi tudi Slovenije, Španije in Italije.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
19. 12. 2011 10.05
+1
... po 'ključnem' vrhu ... he he he he ... kako nadaljevati ... zaprosit EU za 30 miliard eur ... he he he ....
krtaca15
18. 12. 2011 21.31
Kdaj se bomo spet vozili par nepar? Samo še Milka Planinc manjka... Mogoče bomo pa tokrat za spremembo hodili po kavo in praške v Srbijo. Tistim malo starejšim mora bit ta zgodba malo znana kajne?
Nimivseeno
18. 12. 2011 19.54
+5
V času krize je bilo to vedno rešitev. Ta kriza je pa kriza pomanjkanja surovin in bo vodila v kolaps. Ko bo enkrat lačno ljudstvo nehalo verjet TV-ju in šlo na ulice, takrat nam tudi zlato ne pomaga.
Zlata Rezerva
18. 12. 2011 18.47
+1
zlato in srebro je prava odločitev
Matjaž Zvan
18. 12. 2011 19.32
+5
Za tistega ki ga nima pa svinec : ). ---hec.
Aaron-Heydar
18. 12. 2011 20.26
+1
Za tistega, ki pa nima za zlato ali srebro, so pa hrana, oblačila, obutev in različno orodje...