Tujina

Assange: Ameriška vojna proti žvižgačem se mora končati

London, 19. 08. 2012 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./Ni.J./STA
Komentarji
130

Julian Assange, ki mu je Ekvador ponudil politični azil, a do države ne more priti, je nagovoril javnost. Na balkonu ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je pozval ZDA, naj opustijo "lov na čarovnice", ki poteka proti WikiLeaksu.

Assange na balkonu.
Assange na balkonu. FOTO: Reuters
Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange, ki je v četrtek dobil politični azil v Ekvadorju, a je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, saj ga ne more zapustiti, je nagovoril nagovoril javnost.

"Danes sem tukaj, ker ne morem biti tam z vami," je dejal tistim, ki so se zbrali pred veleposlaništvom. "Ampak hvala za vašo odločnost in velikodušnost," je nadaljeval. "V sredo ponoči, potem ko so grozili temu veleposlaništvu in ko so stavbo obkrožili policisti, ste prišli sem in pazili na veleposlaništvo," je dejal zbranim in dodal, da je lahko slišal policiste pred zunanjimi požarnimi izhodi veleposlaništva. "Če Velika Britanija ni zavrgla pogojev Dunajske konvencije, se je to zgodilo, ker je svet gledal, in svet je gledal, ker ste gledali vi," je še dejal prisotnim.

Assange se je zahvalil Ekvadorju za podeljeni azil. Naslovil pa je tudi državljane ZDA in tamkajšnjo vlado ter pozval ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj ZDA ustavijo "lov na čarovnice" proti WikiLeaksu. "Ne sme biti več govora o pregonu katere koli medijske organizacije, naj bo to WikiLeaks ali New York Times," je dejal. "Ameriška vojna proti žvižgačem se mora končati," je poudaril. Pozval je tudi, naj ameriške oblasti iz zapora izpustijo ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, ki naj bi WikiLeaksu posredoval zaupne dokumente. "Če je Bradley Manning v resnici storil, česar je obtožen, je junak, vzor za vse nas in eden najpomembnejših političnih zapornikov v svetu," je poudaril.

Assange je nagovoril tudi svoja otroka in jima obljubil, da bo njihova družina vendarle kmalu spet skupaj. Assange je s tem potrdil besede svojega odvetnika Baltasarja Garzona, ki je novinarjem predtem dejal, da je njegov varovanec "bojevito razpoložen". Svoje odvetnike je Assange po Garzonovih besedah namreč pooblastil, naj "s pravnimi postopki ščitijo njegove pravice, pravice WikiLeaksa in vseh, proti katerim trenutno teče preiskava".

Assange je v svojem govoru namenil nekaj besed tudi primeru ruske punk skupine Pussy Riot. "Če je zatiranje enotno, potem mora biti enoten in odločen tudi odziv," je dejal.

Spregovoril je z balkona veleposlaništva, saj preddverje in stopnice štejejo za britansko ozemlje. Če bi stopil tja, bi ga namreč Velika Britanija izročila Švedski. Britanski mediji so poročali, da je izhode iz ambasade pred njegovim govorom varovalo okoli 100 policistov.

Assange naj bi bil sicer pripravljen zapustiti veleposlaništvo in sodelovati s Švedsko, če mu le ta zagotovi, da ga ne bo izročila nobeni tretji državi, poroča The Sunday Times. Boji se namreč, da bi ga v roke dobile ZDA, kjer ga po besedah ekvadorskega zunanjega ministra Roberta Patina ne bi čakalo pravično sojenje, temveč "vojaško ali posebne sojenje", grozila pa bi mu tudi smrtna kazen. K izključitvi možnosti, da Assangea izroči ZDA, je Švedsko danes pozvala tudi tiskovna predstavnica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Protestnik pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu.
Protestnik pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu. FOTO: Reuters

Kot je znano, se je Assange na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu zatekel 19. junija, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih. V ZDA mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.

Ne more do Ekvadorja

Čeprav je Assange dobil politični azil, pa se postavlja vprašanje, kako naj sploh pride do Ekvadorja.

Ekvadorske zaveznice v Bolivarskem zavezništvu Amerik (ALBA) so Veliko Britanijo že opozorile na resne posledice v primeru, da bi prekršila ozemeljsko celovitost ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

A obstaja nekaj možnosti. Če bi se lahko izognil aretaciji, ko bi prišel z veleposlaništva, bi se lahko odpeljal z avtomobilom veleposlaništva. Diplomatska vozila so namreč zavarovana z mednarodnim zakonom in jih tako policisti ne morejo preiskati ali zaseči. Policija bi avtomobil lahko ustavila, ne bi pa ga smela pregledati. Assange pa bi nato spet tvegal aretacijo, ko bi moral iz avtomobila, da bi se vkrcal na letalo.

Pojavila se je tudi ideja, da bi Assange zapustil veleposlaništvo v zabojniku. Obstajajo namreč stroga pravila glede "diplomatskih torb", ki omogočajo, da države v državo gostiteljico prinašajo in iz nje odnašajo dokumente. Diplomatske torbe so lahko kakršne koli oblike in organi države gostiteljice jih med potjo ne smejo odpreti. A zakon določa tudi, da so tovrstni paketi namenjeni uradnim, pisarniškim materialom.

Obstaja tudi možnost, da bo Assange ostal na ekvadorskem veleposlaništvu precej časa. Ekvadorski predsednik Rafael Correa mu je namreč dejal, da lahko na njihovi ambasadi ostane za zmeraj.

Policisti skrbno varujejo veleposlaništvo.
Policisti skrbno varujejo veleposlaništvo. FOTO: Reuters

Assangeova mama: Uspelo mu bo

Assangeova mama Christine je prepričana, da bo njenemu sinu uspelo priti v Ekvador, kjer bo nadaljeval delo preiskovalnega novinarja. "To se mi zdi povsem uresničljivo," je odgovorila na vprašanje, ali meni, da mu bo uspelo priti v Ekvador. "Milijarde ljudi po svetu ga podpira in podpora mu raste iz dneva v dan, ZDA pa so skoraj same. Lahko bi se zgodilo, da se Velika Britanija odloči, da ne bo v vsem sledila ZDA in se bo končno postavila za svojo suverenost," je dejala.

Christine je povedala še, da njenega sina skrbi, kaj bo, a še vedno ima voljo. "Seveda ga skrbi, da so ZDA v tem primeru pripravljene prekršiti ne le svoje zakone, pač pa tudi mednarodne," je še dodala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
20. 08. 2012 05.36
-2
Assange je vsaj toliko pameten da je šel k frizerju; zgleda pa kot da bi bil v ječi, no, saj je, samo na balkon lahko gre, še ven v hodnik ne sme, ambasada je samo stanovanje. Pa katera kompanija mu bo dovažala pizze vsak dan?
visoki
20. 08. 2012 05.44
+1
nikhrast
20. 08. 2012 05.28
+0
Po komentarjih vidim da je Slovenija še vedno Balkan, precej jih še vedno nostalgira po komunizmu. Stanovnik ima prav, hlapci.
janez6bb
20. 08. 2012 09.10
+3
hehe ubožček, malo pobrskaj po enciklopediji, na čelu eu ti je zaprisežen komunist, kako pa bo potem drugače, živimo v takšen fašizmu kot ga svet še ni videl, tako kot danes vlada kapital še ni nikoli:)
enasmrklja
21. 08. 2012 13.33
taki hlapci kot smo zdaj vsi skupi jih še ni bilo na zelji tej UK, in tudi EU smo hlapci ZDA
platon19
19. 08. 2012 23.20
IMPERATORI I KOLONISTI VECJI OD YANKEA
Jožajoža
19. 08. 2012 19.45
+15
vedno bolj mi je všeč komunizem, kjer so revolucionarji ala Julian Assange bili ali so še narodni heroji
nikhrast
20. 08. 2012 05.25
+0
KisloZelje333
19. 08. 2012 18.52
+16
no koncno nek bolj kredibilen dokaz za povprečnega slovenceljna s slamo v glavi, da so vatikan, zda in izrael gospodarji sveta
SilverBullet
20. 08. 2012 08.57
+1
Moderatorji so res cvetke, nekdo napiše, da so Židje gospodarji teme in somraka na tem svetu, pa mu nihče nič. Pripišeš zraven, da ja, no, sicer... ampak, da ni izumil tople vode... pa te pobrišejo.
ServerAUTOMATIC
19. 08. 2012 18.19
+13
Britanci so kolonialisti. To je dejstvo. Kolonije pa prinašajo diktaturo in plenjenje.
DSS
19. 08. 2012 16.36
+28
Ne maram Britance. Zaradi njih smo izgubili Trst 1954 in smo morali graditi novo pristanišče v Kopru. Londonski memorandum je oropal predvsem Slovence. Morgan z svojo linijo je pa spodkopaval ozemlje Slovenije. Tito bi moral vstrajati na stari Avstroogrski meji med Italijo in Slovenijo( v Avstroogrski monarhiji).
ADMlNlSTRAT0R
19. 08. 2012 16.48
-9
pkj
19. 08. 2012 16.58
+6
bravo tomi... točno tako. ubogim slovencem so vrgli kost (ki so jo seveda zgrabli), da bi bili tiho. zapravli trst, reko, gorico... vzeli istro, vsilili neko srbščino (naj za primerjavo spomnim, da so fašisti tudi vsilili svoj jezik), priseljevali tujce,.... mi pa smo peli "druže tito, mi ..." sedaj pa imamo. stoletja smo se borili za svobodo....lahko bi jo dobili že po drugi vojni. lahko bi bili že takrat samostojna, suverena država s svojo kulturo, jezikom, veroizpovedjo, narodno zavestjo, kajti ničesar od tega nimamo skupnega z ostalimi. sedaj ne bi bilo kolo naša narodna glasba....imamo svojo!!
ServerAUTOMATIC
19. 08. 2012 18.18
+6
Britanci so nam po vojni pokazali pravi obraz. Izgubili smo Trst zaradi njih.
fiftgear
19. 08. 2012 18.33
-3
pa kaj v vsaki vojni so tako imenovane colateral damage, tudi mi smo jo utrpeli ampak life goes on pa nehite pogrevati kaj se je dogajalo leta 45 ker to nikogar ne briga
julij13
19. 08. 2012 20.27
-1
dreko123
20. 08. 2012 05.24
+2
amerika in anglija sta samo mal pripomogli da se je vojna končala prej... če se imamo komu za zahvalit so to samo sovjeti oz. rusi kateri so ali bi pa prej ko slej porazili dolfeta... britanci so po večini samo branili svoj otoček američani so pa sodelovali samo da so si zagotovili političen vpliv v evropi in da so njihove banke dobro služile... kar še vedno traja!
borisl1
19. 08. 2012 16.34
+26
"Če je zatiranje enotno, potem mora biti enoten in odločen tudi odziv" TO SO BESEDE!!! Svet je s tabo, ne daj se!
Mohandas
19. 08. 2012 16.22
+11
V nagovoru je naštel praktično vse t.i. "pink tide" predsednike. Južna Amerika očitno ostaja v boju. Viva la revolucion!
visoki
19. 08. 2012 16.12
+22
nobelovec je pa še kar tih kot rit
kapuhs
19. 08. 2012 16.46
+0
modrook
19. 08. 2012 16.59
+5
kapuhs
19. 08. 2012 17.09
+2
Infadel_no1
19. 08. 2012 16.09
-26
ga bojo že dubl, nč se bt!
aleaiactaest
19. 08. 2012 16.19
+13
fiftgear
19. 08. 2012 18.34
+0
če bi ga res želeli utišati bi to že zdavnaj storili in če ga bodo res želeli bodo to tudi naredili pa ni važno kam nese svojo novinarsko rit, lahko tudi na mars če hoče
aleaiactaest
19. 08. 2012 16.05
+13
Rafael Correa tudi v raznih intervjujih deluje kot pravi revolucionar in ne nek "establishment figurine" ;) Upam da je resnično tako in zaenkrat ga močno podpiram!!
dežnik15
19. 08. 2012 15.54
+6
Zanimiva novica, a ne morem mimo tega: ''Dejal je, da se bodo kmalu snidali.'' Predlagam slovnično pravilno obliko glagola 'sniti se': ''Dejal je, da se bodo kmalu sešli.''
kapuhs
19. 08. 2012 16.47
+1
Pusti, to nalašč počnejo... Saj prihaja jesen... Nezadržno
Jure Herer
19. 08. 2012 15.53
+36
Assange pokazi vraga tem ILLUMINATOM
DeBill
19. 08. 2012 15.49
+20
Južna amerika, dežele bodočnosti. Ljudski in socialni sistem z milim podnebjem in kvalitetnim nogometom.
Infadel_no1
19. 08. 2012 16.06
-8
Se vidi po tem koliko ljudi živi v bedi, favele,...
kapuhs
19. 08. 2012 16.48
+6
Nina Nubia 1
19. 08. 2012 22.47
+1
infadel se vidi koliko ljudi zivi v bedi,getta...mislim za ameriko.
janez6bb
20. 08. 2012 09.11
primorec91
19. 08. 2012 15.42
+43
Američani verjamejo v boga, bog verjame v Assangea.
fiftgear
19. 08. 2012 18.35
+1
bog je še vsakemu naivnežu hrbet obrnil tudi njemu ga bo ;)
emaameli
19. 08. 2012 15.38
+53
Američani največji diktatorji !!
mommmatke
19. 08. 2012 17.04
+8
A Bruselj je pa kaj boljši, se za rokce držijo, naši pa prikimavajo!
emaameli
19. 08. 2012 15.34
+51
Gremo Assange!!!Pokaži američanom!!
jure920
19. 08. 2012 15.30
+29
Me prav zanima,če bi lahko slovenski policaji takole stali pred angleško ali ameriško ambasado v Ljubljani.
DeBill
19. 08. 2012 15.47
+13
Ja, na stopnicah pred Maxijem, ne pa na stopnicah pred ambasado. Sem kipal otroke iz avta, ko so šli v moderno, pa je pristopil amer in težil, zakaj se tukaj ustavljam. Kot da ima kaj s tem, kje se kdo ustavlja izven področja ambasade.
Virtuoz12
19. 08. 2012 15.28
+51
Amerika nas bo vse med sabo skregala oziroma je že... če nebi bilo njih nebi bilo izraela in celi bližnji vzhod bi bil miren. To je le en primer... V vietnam grejo ubit milijone ljudi prav tako iraq, afganistan... pa dajte no a je to demokracija ? A je to moderno ? A je to prihodnost ?
janezpodre
19. 08. 2012 16.12
-4
Kam bi pa ti dal preživele Žide, a nazaj v krematorij. Na bližnjem vzhodu so Šiti,Suniti pa njim povej kaj je demokracija.Pa še eno vprašanje: ali bi raje živel v Kuvajtu ali v Afganistanu.Kdo je okupiral Afganistan, če me spomin ne vara so bili SSSR.
sweetnes
19. 08. 2012 17.59
+5
kdo je zalagal afganistan, če me spomin ne vara so bile to USA
fiftgear
19. 08. 2012 18.37
res je pa tudi rusi niso nič manj nedolžni
Virtuoz12
19. 08. 2012 21.31
+6
Žide bi dal v ameriko, oni jih podpirajo in od tam oziroma zaradi njih sploh izrael obstaja. Demokracijo je ustvaril človek in katerikoli sistem ustvari človek ni popoln. Pomagati, sodelovati, predvsem pa spoštljivo in dostojanstveno komunicirati ! Ne pa takoj Embargo na libijo pa iran samo zato ker noče sprejeti demokracije. To ni noben način. Čez 30 let se bomo smejali in sramovali demokracije kot se danes komunizma. Demokracija je samo laž, ki jo je izmislila amerika, da bi lahko nadzorovala države - " si z mano ali proti meni " to je absurd ! Na svetu imamo preveč različnih ljudi, ras, ver... zato ni za vse enako dobro. Afganistan dobesedno iztrebljajo, tako njegove prebivalce kot surovine. To zadnje vprašanje nima ne repa ne glave. Zakaj pa recimo ne daš primera
Virtuoz12
19. 08. 2012 21.58
+4
Zakaj pa recimo ne daš primera med Kuvajtom ter Brunejom. Ali pa Qatar in Zdruzeni Arabski Emirati...