Tujina

Bi lahko preprečili teroristične napade?

Bruselj, 25. 03. 2016 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko strokovnjaki za varnost poudarjajo pomen sprejetja ostrejših preventivnih varnostnih ukrepov, ki naj bi pomagali pri preprečevanju terorističnih napadov, pa mediji razkrivajo, da naj bi ameriške oblasti poznale identiteto vseh bruseljskih napadalcev, bili naj bi celo na njihovem seznamu potencialnih teroristov.

V luči torkovih terorističnih napadov v Bruslju, sta specialista za varnost iz Švice in Francije povedala, katere varnostne ukrepe bi morali sprejeti, da bi preprečili ponovitev tako tragičnega dogodka.

Niso krive belgijske oblasti

''Belgijski varnostni organi so bili obveščeni o načrtovanih napadih v Bruslju 24 ur prej, preden so se ti dejansko zgodili. Številni opisujejo tajne službe kot šibki člen, vendar ne moreš imeti policistov na vsakem križišču. Poglejte Slonokoščeno obalo, njihova varnostna službe dela odlično, ampak resnica je, četudi imaš vse informacije, ki jih potrebuješ, ni mogoče, da boš vedel, kje točno bodo teroristi udarili,'' je povedal strokovnjak za boj proti terorizmu iz ženevskega centra za varnost (GCSP), Alexandre Vautravers.

Aretacije po napadu v Bruslju
Aretacije po napadu v Bruslju FOTO: AP

Poudaril je pomembnost preventivnih ukrepov za preprečitev radikalizacije mladih ljudi. Omenil je tudi vzpostavitev varnostnih con v številnih državah, vključitev protiradikalizacijskih programov in prisotnost psiholoških centrov po vsej Evropi.

Na vprašanje o nujnih ukrepih, ki bi jih bilo trebba nujno uvesti v boju proti terorizmu, je francoski general Jean-Bernard Pinatel za Sputnik povedal, da bi zato, ker teroristi prosto izbirajo mesto naslednjega napada in organi ne morejo zagotoviti varnost vseh pomembnih objektov, morali dati poudarek globalni politiki, najprej v Franciji in potem po vsej Evropi.

''To vključuje tujo politiko, ki bi vršila pritisk na države, ki nudijo pomoč teroristom,'' pravi Jean-Bernard Pinatel. ''Najprej pa moramo zagotoviti boljše izvrševanje zakonodaje na področjih, kjer vladajo preprodajalci mamil in orožja. Vlada bi morala preusmeriti pozornost stran od socialnih in gospodarskih vprašanj in se bolj osredotočiti na zagotavljanje varnosti za svoje državljane, ki je glavni problem,'' je dodal.

Žalovanje v Bruslju
Žalovanje v Bruslju FOTO: AP

''Prav tako potrebujemo strožje preganjanje mladostniških prestopnikov, ki jih spustimo tudi, če so prej storili že vrsto kaznivih dejanj. Prav tako moramo izključiti Turčijo iz Nata. Povedati bi jim morali, da imajo dovolj veliko vojsko, da lahko zaprejo meje. Namesto tega preganjajo Kurde, ki predstavljajo 20 odstotkov njihove populacije.'' ''Pravzaprav pa pomagamo Turkom, da delajo, kar delajo. Poglejte Angelo Merkel, ki se pogaja s Turčijo. Plačujemo Turkom, ki so aktivni člani v tej vojni,'' je poudaril general Pinatel.

Medtem ko francoska in švicarska strokovnjaka izpostavljata kakšne varnostne ukrepe bi morala Evropa uvesti, da bi zagotovila varnost svojih državljanov, pa je v medije prišel podatek, da ameriške oblasti poznajo identitete treh moških, ki so vpleteni v teroristične napade v Bruslju – med njimi tudi napadalca, ki naj bi bil še na begu, poroča Sky News.

V racijah v belgijski prestolnici so že aretirali šest osumljencev, povezanih z napadom, to pa je o napadalcih znano do sedaj.

Khalid el Bakraoui, 27, Belgijec

Khalid El Bakraoui
Khalid El Bakraoui FOTO: AP

– Razstrelil se je na metroju v podzemni železnici Maalbeek, kjer je umrlo najmanj 20 ljudi.

– Leta 2011 so ga zaradi kraje avtomobila obsodili na pet let zapora.

– Glede na podatke belgijskih medijev, je maja 2015 kršiv pogojni izpust, ko je stopil v stik z nekdanjimi pajdaši - vendar ga je sodnik kljub temu izpustil.

– Pred napadom so na varnostnih kamerah poleg el Bakraouija videli moškega, ki je nosil veliko torbo. Še vedno ni znano, ali je ta osumljenec umrl v napadu ali je na begu.

– El Bakraoui je bil na seznamu možnih teroristov ameriške vlade.

Ibrahim el Bakraoui, 29, Belgijec

Ibrahim El Bakraoui
Ibrahim El Bakraoui FOTO: AP

– Khalidov brat, ki se je razstrelil na bruseljskem letališču Zaventem, pri čemer je umrlo najmanj enajst oseb.

– Leta 2010 so ga obsodili na devet let zapora, ker je med poskusom oboroženega ropa menjalnice ustrelil policista.

– Preskočil je pogojni izpust, potem ko je odslužil manj kot polovico zaporne kazni.

– Turški predsednik trdi, da so el Bakraouija aretirali leta 2015 v bližini sirske meje – in belgijske ter nizozemske oblasti naj bi obvestili, da gre za ''tujega terorističnega borca'', ko so ga deportirali na Nizozemsko.

– Preiskovalci so na računalniku, ki so ga našli v smeteh v predmestju Schaerbeek, od koder so prišli napadalci s svojimi bombami, našli el Bakraouijevo oporoko.

– Del oporoke pravi: "Ne vem kaj narediti. Mudi se mi. Sem na begu. Povsod me iščejo. In če se predam, potem bom končal v zaporu.''

– Tako kot njegov mlajši brat, je bil tudi el Bakraoui na ameriški listi možnih teroristov.

Najim Laachraoui, 25, Belgijec

Najim Laachraoui
Najim Laachraoui FOTO: ENEX

– Drugi napadalec, ki je letališče napadel z bombo v kovčku.

– Februarja 2013 je zapustil Bruselj in odšel v Sirijo. Sumijo, da je prav on naredil jopič z eksplozivom, ki so ga uporabili v lanskih novembrskih napadih v Parizu, pa tudi bombe, ki so eksplodirale v Bruslju.

– Laachraouijev DNK so našli v hišah, kjer so bili pariški napadalci.

– Njegova družina trdi, da ni kazal nobenih znakov radikalizacije, preden je prekinil stike in odpotoval v Sirijo.

– Njegova dejanja je obsodil njegov mlajši brat Mourad, ki je medijem povedal: "Bil je prijazen fant in vrh vsega je bil tudi pameten, tako se ga jaz spominjam."

Neimenovan ''tretji moški'', ki so ga posnele kamere na letališču

Osumljenec sodelovanja pri napadu
Osumljenec sodelovanja pri napadu FOTO:

– Ujele so ga varnostne kamere, ko je po letališču vozil voziček, na glavi je imel kapo in svetel plašč, hodil pa je zraven Ibrahima el Bakraouija in Najima Laachraouija.

– Preiskovalci so povedali, da je bil njegov kovček z bombo največji od vseh, vendar ni eksplodiral in so ga našli v bližini kraja dogodka.

– Videli so ga bežati od terminala in domnevajo, da je še vedno na begu.

– Ameriške oblasti naj bi vedele njegovo identiteto in naj bi bil tudi na njihovi listi možnih teroristov.

Pred napadi v Bruslju so Abdeslama zasliševali vsega eno uro

Belgijske oblasti so osumljenca terorističnih napadov v Parizu, Salaha Abdeslama zaslišavale le eno uro v obdobju od njegove petkove aretacije do torkovega napada v Bruslju. To se je zgodilo v soboto v zaporu v mestu Bruges, zasliševali pa so ga predvsem o njegovem sodelovanju v napadih v Parizu novembra lani. Zaslišanje je bilo zelo kratko, saj je bil Abdeslam prejšnji dan na operaciji in je še okreval, potem ko so ga med petkovo aretacijo ustrelili v nogo. ''Ker je bil zelo slaboten, ga preiskovalci niso imeli namena ponovno zaslišati pred torkom. Niso pomislili o možnosti, da bi se lahko kaj zgodilo v torek zjutraj,'' je povedal neimenovani vir.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
27. 03. 2016 10.32
Joj da so pametni sedaj Američani zakaj pol niso preprečili 11 september Nikoli ne veš ko te gdo napade poči pa je je vse končano tako da nihče ne ve kje točno bo počilo
.jest
26. 03. 2016 19.07
Obletnica agresije. 24. marca 1999 so sile Nata bombardirale Jugoslavijo, v 11 tednih ubile 2500 državljanov in jih ranile veliko več. Ubili so mladoletne ljudi, noseče ženske ...
Salah al-Din
26. 03. 2016 19.01
V imenu znanosti se ni razstrelil še noben ateist.
ferencz 1
26. 03. 2016 18.54
+2
Seveda da bi, saj so jim Grki že decembra sporočili, da bodo napadli bruseljski airport!
razocarani
26. 03. 2016 13.25
+2
dokler bo pokvarjena politika takole pestvala te begunce in teroriste bo vsak dan slabse ,,zato pa davijo svoj narod kolikor se da ,,saj imamo damo dovolj sranja ki ga zavestno povzroca gnila pokvarjena politika in njen birikratski aparat ti so sele teroristi ki morijo cel narod nase dezele ,,le kdaj se bomo uprli tem domacim najhujsim teroristov ,,a ni mramor sef financ teh teroristov ki nas davijo kradejo in unicujejo ,,sebi pa tlacijo v malhe kar jim pride pod kremple ,,tako v bankah kot sodiscih sedijo najvecje barabe ,pokvarjenci in zlocinci
aaaaaa122121
26. 03. 2016 12.24
+3
V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja so po Evropi pokale bombe. Odgovornost za napade so pripisovali različnim skrajno levim skupinam, kot so npr. Rdeče armade. No, tako je veljalo do 24. oktobra 1990, ko je italijanski predsednik vlade Giulio Andreotti priznal obstoj tajne NATO-ve vojske, ki se je v Italiji imenovala Gladio. Parlamentarna preiskava je pokazala, da so te skupine, v katere so bili vključeni tudi fašistični vojni zločinci iz druge svetovne vojne, odgovorne za mnoge bombne napade v Italiji, vključno z masakrom v Bologni. To je sprožilo val preiskav po celi zahodni Evropi, ki pa so v glavnem naletele na zid molka odgovornih in ameriške CIE, ki je te enote pomagala ustanoviti, jih opremljala in včasih tudi nadzorovala
razocarani
26. 03. 2016 13.20
+1
pa se res je in tudi danec imajo ameri prste zraven pri teh novodobnih teroristih ,,tako alkaido kot isis podpirajo ameri ,,zal me boste popljuvali a to je resnica ,,ameri namenoma slabijo evropo da bi spet zasluzili ,,pokvarjenci z neizmernim bogastvom hocejo se vec ,,tem je razum ze tako zlocinsko nastrojen da dobesedno norijo ,,evropska politika pa se jih boji in se jim klanja ,,seveda samo da so ti poniglavi podkupljeni evropsi politiki pri koritu ,,za narode evrope jijim je prav en k...mar ,,saj vidimo kako je z nasimi domacimi zlocinskimi politiki ,,samo da so na oblasti in si basejo malhe ,,
olpop
26. 03. 2016 10.46
Glede na to da pustijo ekstremne imame da širijo svojo vehabijsko različico islama po osrčju EU plus da spuščajo v EU maso osebkov z ponarejenimi listinami oz. celo brez njih, plus za vse extreme vedo da so nevarni ampak ukrepajo šele ko poči
razocarani
26. 03. 2016 13.21
+1
se takrat cim manj ,,samo da nekaj muckajo in meglijo
appollyon
25. 03. 2016 21.49
-1
Seveda bi jih lahko! Na podoben način kot so preprečili nacizmu da se širi po mili volji! S prepovedjio, in prav tako bi mogl narediti z podobnimi ideo9logijami se pravi islamom, ...
Kollerik
26. 03. 2016 09.51
+1
kaj pa so to preprečili nacizmu in fašiznu? Morda to, da lahko zopet dvigujeta glavo?
Annunakii
25. 03. 2016 20.08
+1
ka te bluzite vi ? logično da se da odkrit potencialne terroriste ! isto kot lahk odkrijejo potencialniga morilca,nemoreš ti take psihične motnje skrit in če bi zaj bo čisti primer to : usak musliman ko pride v eu naredo razgovor z psihiatrom bi se takoj odkrilo.pa to je sam en način od mnogih..ampak ne,to je dovoljeno zato da lahk sprejmejo zakone ko ti skrati pravice pa vse v imenu tvoje varnosti
appollyon
25. 03. 2016 21.50
Tui ti si sumljiv, pa kaj naj te kar zaprejo?!? Preprečili bi lahko edino tako da se prepove islam v evropi! Se pravi musliman ki pride v evropo je pod hudim nadzorom z omejenim bivanjem.
Annunakii
26. 03. 2016 16.00
ka te ti govoriš ? kaj ti mogoče neznaš brat ?
kapljač1
25. 03. 2016 20.02
+3
Sej fazona je v tem, da bi napade Belgijci lahko preprečili, če bi bili manj šalabajzerski . Zdej pa naj povrnejo čas za deset minut nazaj, če ga lahko!
aljoteam
25. 03. 2016 19.47
+1
Tezko, ker ne mores zapreti ljudi na podlagi suma, da bi lahko nekaj slabega naredili. Potem bi lahko preventivno zaprli polovico foruma, ki sodeluje v temah o muslimanih/migrantih/beguncih. Guantanamo stil. Preprecis lahko tako, da ustvaris razmer za to, da ljudje vstopajo v sumljive organizacije, ki jim perejo mozgane. Skoraj vsi teroristi, ki so napadali v Evropi so bili vzgojeni, rojeni in so odrascali v Evropi in so ogledalo Evropske druzbe.Vec sprejemanja brez fige v zepu in odprtosti ter manj islamofobije v Evropi pa bo tudi pogojev za to, da se nekomu zmesa in postane terorist precej manj.
aljoteam
25. 03. 2016 19.49
Popravek: *Da ustvaris razmere v okolju, da ljudje nimajo zelje vstopati v sumljive organizacije in da nimajo razloga razmisljati o samomoru...*
Ramzess
25. 03. 2016 16.39
+0
Ne morejo preprečiti, lahko bi rekli ne smejo, kar je diktirano, načrtovano, itd. iz višjih nivojev. Delajo za sistem, ne morejo proti njemu.
aaaaaa122121
25. 03. 2016 15.50
+1
kako je fbi leta 1993 vedel za napad na wtc, storil ni nicesar:)
Ramzess
25. 03. 2016 16.41
+1
Ne more, če sam sodeluje pri tem, tudi pri odstranjevanju dokazov. Sploh vam ni jasno kako deluje sistem.
aaaaaa122121
25. 03. 2016 15.50
+1
Med sojenjem se je izkazalo, da je imela FBI svojega informatorja, bivšega egiptovskega oficirja z imenom Emad Salem. Ta je potrdil, da je o napadu obvestil FBI že 6. februarja 1992, torej več kot leto dni pred napadom. Salem je zatrdil, da je bil originalen načrt FBI, da on zarotnikom dobavi neškodljiv prašek namesto eksploziva, da pa so ga izrabili v druge namene. Na skrivaj je posnel nekaj sto ur telefonskih pogovorov s svojo FBI vezo.
Franci Luzar
25. 03. 2016 15.21
-2
seveda bi ce nebi imeli Muslimanov v svoji drzavi.
aljoteam
25. 03. 2016 19.51
+1
Pod vecino teroristicnih napadov v Evropi se podpisejo nemuslimani, res pa je da niso tako odmevni. Termin terorizem je v medijih namrec rezerviran za muslimane. Ampak v drzavnih statistikah ni tako, lahko preveris.
Kollerik
26. 03. 2016 09.53
Zgleda, da ste vsi skupaj že pozabili, da je EU napovedala ISIS vojno in je poslala tja dol svoje vojaške sile... torej smo v vojni.
masni
25. 03. 2016 14.51
+0
Kaj bi lahko preprečili,nič,sedaj jih imamo tu in vsak mesec bo frčal kakšen v zrak.
masni
25. 03. 2016 16.17
+1
Nekateri muslimani se izgleda ne strinjajo z mano
rde?kar
25. 03. 2016 14.44
-2
Tudi pri nas bi lahko preprečili prehod migrantov. In kdo bo sedaj preprečil napade ,da do njih pride . Aja Cmerar s prdcem.Pa ZL v prvih vrstah.
Franci Luzar
25. 03. 2016 15.22
-3
kaj stokassaj si slovenecidci resitevpri levakih.
aaaaaa122121
25. 03. 2016 14.28
+7
V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja so po Evropi pokale bombe. Odgovornost za napade so pripisovali različnim skrajno levim skupinam, kot so npr. Rdeče armade. No, tako je veljalo do 24. oktobra 1990, ko je italijanski predsednik vlade Giulio Andreotti priznal obstoj tajne NATO-ve vojske, ki se je v Italiji imenovala Gladio. Parlamentarna preiskava je pokazala, da so te skupine, v katere so bili vključeni tudi fašistični vojni zločinci iz druge svetovne vojne, odgovorne za mnoge bombne napade v Italiji, vključno z masakrom v Bologni. To je sprožilo val preiskav po celi zahodni Evropi, ki pa so v glavnem naletele na zid molka odgovornih in ameriške CIE, ki je te enote pomagala ustanoviti, jih opremljala in včasih tudi nadzorovala
puspan
25. 03. 2016 14.33
-3
A dej, dej. Ko si se zbudil, je bilo pa jutro, kajne? Malo manj fantastične filme glej, boš vide, da pomaga.
aaaaaa122121
25. 03. 2016 14.47
+3
V začeku 80-ih let je mladi italijanski sodnik Felice Casson začel preiskavo o bombnem napadu v Peteanu leta 1972. Preizkava je pokazala, da je bombo podstavil Vincenzo Vinciguerra v tesnem sodelovanju z vojaško obveščevalno službo SID. Preiskoval je še naprej in leta 1990 dobil dovoljenje za ogled arhivov SISMI. Tam je našel dokumente, ki so dokazovali, da je v Italiji obstajala skrivna vojska z imenom Gladio (meč), ki je bila del vojaške tajne službe. Našel pa je tudi dokumente, ki so Gladio ter desničarski terorizem v Italiji in zahodni Evropi povezovali z ZDA. Na osnovi odkritih dokumentov se je povezal s parlamentarno preiskovalno komisijo za terorizem. To je zavrtelo klopčič odkritij po celi evropi.
aaaaaa122121
25. 03. 2016 14.47
+0
puspan na zalost so enote gladio zgodovinsko dejstvo, za ofce pa kej druzga, kr bodi ofca se naprej
aaaaaa122121
25. 03. 2016 14.48
-1
ni iz filma, amapak knjig, dokumentarca bbc-ja pa tko naprej, ampak lazje se je slepit imas prav:)
CestniKolesar370Wattov
25. 03. 2016 15.41
+0
Bbc. Kredibilno. Ali bi rekel kar kredEbilno?
aaaaaa122121
25. 03. 2016 15.47
-1
bbc je le eden od njih, dokumentwrec namrec, obstajajo se knjige, pa kaj se sploh kurte, zadeve so se vlacile po sodiscih, jasno je vse, ce zelis, ce pa se slepis, potem pa ti nikoli ne bo jasno. false flag operacije so zgodovinsko dejstvo pa ce se ofce postavte na glavo.
aaaaaa122121
25. 03. 2016 15.52
ja potem tut ni nic res od tega kaj vse pocnejo begunci po eu, ker je vse iz tube, ki je bila vcasih najvecje smetisce, danes pa za ofce najbolj kredibilen vir:)
puspan
25. 03. 2016 14.19
+2
Ni ga mehanizma na svetu, ki bi lahko preprečil teroristična dejanja, ki bodo še sledila. Lahko pa se s pametno strategijo tistih, ki so za to poklicani, terorizem omeji na najmanjšo možno mejo.
Krpan Martin
25. 03. 2016 13.26
+1
na Švedskem 'prijazni' migranti malo potrenirali na novinarjih ytube.com/watch?v=42jpuXJPk0w
aaaaaa122121
25. 03. 2016 14.09
wikileaks colleteral murder, kako smo jim uvazal demokacijo:) tako da z dronom zbombardiras kombi poln otrok:)