Tujina

Kajenje: Milijoni mrtvih in milijarde škode

New York, 29. 08. 2009 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najnovejše študije kažejo, da bo zaradi kajenja letos umrlo 5,5 milijona ljudi. Američani so izračunali, da zaradi kajenja nastane za 500 milijard dolarjev gospodarske škode na leto.

Kadilci so se tokrat znašli “na udaru“ ameriških strokovnjakov. Ti so objavili študijo, v kateri ugotavljajo, da bo samo v letu 2009 za posledicami bolezni, povezanih s kajenjem, po svetu umrlo 5,5 milijona ljudi. To naj bi pomenilo, da trenutno vsaka deseta smrtno bolna oseba na svetu umira zaradi kajenja. Tobak torej ubije več ljudi kot aids, malarija in tuberkuloza skupaj!

Kajenje
Kajenje FOTO: Reuters

Število umrlih zaradi kajenja pa naj bi celo naraščalo. Ameriška študija v svojih projekcijah napoveduje, da bo v letu 2030 “na oltarju kadilske strasti“ svoja življenja pustilo približno 8 milijonov ljudi.

Ne glede na to, da v razvitih državah kadi vedno manj ljudi, pa je v državah v razvoju situacija ravno obratna. Ameriška zveza za zaščito pred rakom ugotavlja, da bo zaradi raka na pljučih do leta 2015 največ umrlih (kar 83 odstotkov) ravno v revnih državah.

Veliko število bolnih in umrlih se pozna seveda tudi na področju organiziranja zdravstva in zmanjšani produktivnosti. Stroški zdravljenja in odsotnosti z dela naj bi države na leto stale kar 500 milijard dolarjev. Zanimivo, da so Američani v to vsoto “naračunali“ tudi nepobrane davke od prodaje cigaret na črno. Ta je po svetu seveda še vedno eden bolj cvetočih poslov ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
31. 08. 2009 13.12
guojle To že drži, a vsaj kadilci za razliko od džankijev, kadilci zaradi tega ne ogrožajo navadnih ljudi!
mjolnir
31. 08. 2009 13.10
OK, kot, čeprav občasni kadilec, a vendarle kadilec, jaz nisem objektiven, a bom vseeno podal menje- prepovedali ste kajenje v gostilnah, sicer je to čisti absurd, a zdaj kar je je! Toda, zdaj pa že dajte mir!! Vsak naj dela s svojim telesom kar mu paše! Koliko je debeluhov, ki imajo težave s srcem že pri 30, pa o tem nič ne pišete!! Koliko jih umre zaradi holesterola, sladkorne(ja, sladkorno se da brez kakršnekoli dedne pogojenosti dobiti preprosto od preveč sladkorja) itn. Argument, da kadilci ogrožajo tudi druge v smislu pasivnega kajenja je bil dini, ki je imel koliko toliko teže, zdaj pa je res vse še samo stvar posamezika in MNJEGOVEGA življenja in odločitev! Sam nisem odvisnik, ne kadim vsak dan, in najpomebneje je da ne rabim čika, in zelo pazim na to! So tui takšni kadilci! A tudi če nekdo pospravi 3 škatle na dan, to nikomur ne škoduje razen njemu! In zakaj vi mislite, da jih stalno "skrbi" za naše zdravje? Zaradi nas LOL...seveda, da razbremnijo zdravstvo, sam za to se gre! Drgač, kar se države tiče lohk nas pol crkne, pa nič zato! In celo v Ameriki, kjer je zdravstveno zavarovanje tako "urejeno", da ti lahko oče/mati/otrok umre zaradi bolezni katere zdravljenje je predrago, zdaj ravno TAM oni tako zelo skrbijo za zdravje svojih državljanov!
W.P.
30. 08. 2009 19.48
Cool ! naravna selekcija Jeessss !!!!
Daoist
30. 08. 2009 17.58
Saj pravim več ganje pa manj tobaka če je že možno :)
crnookica
30. 08. 2009 16.23
ateistek1 Kako visoki so pa stroški zdravljenja kadilcev? Si se mogoče vprašal kaj tudi o tem? stroskov ni...to je samo psiha in razvada vsakega posameznika... lp
crnookica
30. 08. 2009 16.21
Kajenje: Milijoni mrtvih in milijarde škode....in koliko zasluzka?ogromno...bom umrl cez 20 let zaradi raka na pljucih...lahko neham kaditi in me bo naslednji dan povozil avto...lahko kadim in me bo nalsednji dan povozil avto..misim da bom se vedno delal tisto kar mi pase...kadil marlboro in vozil avto...bom isto zivel srecno kot tisti ki ne kadi in se zastruplja z drugimi substancami,v podjetjih,okolje,sevanje,plini...heh...cigaret je skodljiv in nevaren...me pa zanima kako skodljiv je alkohol...bolj ali manj?? :) lp
thizzle
30. 08. 2009 15.22
KONČNO ENA REALNA PROTI TOBAKU !!!!!
Roxy.
30. 08. 2009 13.50
še dobr da so prepovedal kajenje v zaprtih prostorih kr men gre kajenje ful na živce. maš prau ateistek1 mi dost lepš žvimo :D
Janez Kranjski Mati?ek
30. 08. 2009 13.12
@ ateistek1: sem ti odgovoril pred kake pol ure, samo so zbrisali oba posta. ko mački stopiš na rep zacvili pravijo :)
ateistek1
30. 08. 2009 12.24
----------@hypersonic: Poleg tega mi, nekadlici, živimo zarad kadilcev dosti lepše kot bi sicer, saj oni državi ustvarjajo velik dobiček, kar je tudi pogoj da ljudje v njej dobro živijo.-------------- Kako visoki so pa stroški zdravljenja kadilcev? Si se mogoče vprašal kaj tudi o tem?
lesnikovsok
30. 08. 2009 12.06
tako je to če ima država dobiček od cigaret.. davki so davki. enostavno prepovedat cigarete in to je to... in ja tud jst kadim sam tako je treba druge ni :)
Janez Kranjski Mati?ek
30. 08. 2009 11.37
papiigor 30.08.2009, 10:03 Zakaj nihče ne zapiše koliko profita imajo od tobaka, tudi Amerikanci? Sama hinavščina... Točno to sem hoto jaz napisat :D Tolko ko majo profita od prodaje tobaka, je teh 500 milijard dolarjev samo pljunek v morje :) Poleg tega mi, nekadlici, živimo zarad kadilcev dosti lepše kot bi sicer, saj oni državi ustvarjajo velik dobiček, kar je tudi pogoj da ljudje v njej dobro živijo. Tako da hvala vam kadilci, podpiram vaše kajenje. Zaradi vas bom živel lepše in dalje :)
Dont.Panic
30. 08. 2009 11.18
he he he, končno spet članek o kajenju, imajo kadilcomrzneži spet priliko izliti svoj gnev. Saj je prav, ne morejo na cigaret (večina najboj zagretih je itak bivših kadilcev), nekje je pa treba dat frustracijo ven he he
Dr Kova?i?
30. 08. 2009 10.53
višji davek in 100% višjo ceno za tobak!!
alpski
30. 08. 2009 10.38
kaj je bolj nezdravo - nekaj cigaret na dan ali stressss v službi?
jansa-arms
30. 08. 2009 10.20
Moj namen ni braniti kadilce in njihovo grdo razvado.Moram pa povedati da so nekadilci postali sila naivni narod in nasedajo propagandi ki jo agresivno vodijo farmacevtske korporacije ki so postale močnejše od tobačne.Odkar je uveden kadilski zakon, so se razni preparati (ki nič ne koristijo) za odvajanje od kajenja, podražili za več kot 200%.Ta ista farmacija pošilja v svet razne gripe in v recesiji je edina braža katera ima dobiček.Za vsemi pa stoji WHO ki odobrava tako spuščanje določenih virusov na prostost in še uporabo zdravil ki so večinoma bolj škodljiva kot pa koristijo.Zanimivo je to ,da se je rak pri človeku pojavil v istem obdobju,kot obvezno cepljenje na zahodu. In rak se širi tako kot pristojnost WHO-ja.Kjer niso cepili raka praktično ni! So pa poskrbeli da je AIDS in ebola.Seveda ti "ameriški strokovnjaki" nimajo nič zveze z nobenim raziskovanjem ker rezultat jim itak napišejo farmacevtski giganti.Oni samo podpišejo,da stvar izgleda kot strokovna.Seveda za naivneže ki jih je iz dneva v dan več!In prav tu pri komentarjih je očitno,kako se naseda taki propagandi in kako sovražno so opredeljeni tisti ki podležejo.Zdaj so prepričani da so cigareti bolj škodljivi od same atomske bombe,čeprav je radiacija hrana za raka.(Černobil,Hirošima;Nagasaki).Verjetno na teh področjih ne umirajo za rakom zato ker so kadilci. Tudi ameriški indijanci niso izumrli zato ker so bili strastni kadilci ! Mal pomislite s svojo glavo preden začnete ponavljati lažne parole farmacevtov.
papiigor
30. 08. 2009 10.03
Zakaj nihče ne zapiše koliko profita imajo od tobaka, tudi Amerikanci? Sama hinavščina...
pink_panter
30. 08. 2009 10.01
cigaretov nebi smeli več delati pa bi blo vse okej. -.-
jazbins2
30. 08. 2009 09.58
kje je moj komentar?
jazbins2
30. 08. 2009 09.57
Koliko jih pa po svetu umira od lakote se kdo vpraša? Pred tem se je veliko govorilo koliko jih bo umrlo zaradi gripe, sedaj zaradi cigaret, saj vem zakaj bom umrla.