Tujina

'Kaj sem razmišljal pred nesrečo? Ne vem'

Madrid, 31. 07. 2013 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu se je pojavila transkripcija zaslišanja španskega strojevodje, ki je zakrivil najhujšo železniško nesrečo v Španiji v zadnjih desetletjih. Vztrajal je, da pred vožnjo ni pil alkohola, priznal pa, da je vozil prehitro.

Španski strojevodja, ki je osumljen umora iz malomarnosti, vendar še vedno ni obtožen za nesrečo, v kateri je umrlo 79 ljudi, je oblastem povedal, da ne ve, kaj je razmišljal v trenutkih pred nesrečo. Na spletni strani španskega El Pais se je namreč pojavila transkripcija zaslišanja Francisca Joseja Garzona.

Zakaj je strojevodja vozil tako hitro, še sam ne ve.
Zakaj je strojevodja vozil tako hitro, še sam ne ve. FOTO: Reuters

Na zaslišanju, ki so ga opravili, preden so odprli črne skrinjice, je Garzon tožilcu Antoniu Romi povedal, da je, preden je sedel v kabino, pil le kavo in nič alkohola. Prav tako je pogledal na iPad, kjer je imel elektronsko verzijo poti, vztrajal pa je, da ni gledal osebnih elektronskih sporočil ali Facebooka.

''O čem ste razmišljali, preden ste zapeljali v drugi predor (pred ovinkom, kjer se je zgodila nesreča)?'' je vprašal tožilec. ''Ne vem, če bi vsaj … teža, ki jo bom nosil vse življenje, je ogromna,'' je odgovoril strojevodja.

Na prošnjo, naj še enkrat pomisli, je Garzon odgovoril: ''Odkrito vam povem, da ne vem. Nisem tako nor, da ne bi zaviral.'' Povedal je, da je sprožil vse vrste zavor, vendar je bilo prepozno. ''Preden sem izgubil nadzor, sem vse aktiviral, vendar sem uvidel, da nam ne bo uspelo.''

V ovinek je pripeljal s 180 km/h.
V ovinek je pripeljal s 180 km/h. FOTO: Reuters

Pozneje je na vprašanje, ali je bilo kaj narobe s tiri ali vlakom odgovoril ''ne, ne, ne'', nato pa dodal: ''Ključno je to … v tistem trenutku sem moral priti na tisto hitrost (80 km/h, pravilna hitrost za omenjeni odsek proge).''

Na vprašanje, ali je po telefonu govoril, zato da bi nadzoroval stolp, je odgovoril ''ne, ne, ne spomnim se''. Podatki črne skrinjice so namreč nakazovali na to, da je po telefonu govoril z uslužbenci železniškega podjetja Renfe.

Strojevodja je pozneje zmedeno govoril o ravnanju ob nesreči, saj je razložil, da bi po navadi začel zavirati že štiri kilometre pred predori, ki so pred ostrim ovinkom, da bi tako zagotovil tekoče zaviranje. V tem primeru pa je priznal, da je vozil med 180 in 190 km/h, vendar ni znal pojasniti, zakaj. ''Eno bi bilo, če bi se to zgodilo v trenutku,'' je dejal sodnik, ''vendar ste vi štiri kilometre vozili veliko hitreje, kot bi normalno''. ''Štiri kilometre voziti 200 km/h je zelo hitro,'' je odgovoril Garzon.

V nesreči je umrlo 79 ljudi.
V nesreči je umrlo 79 ljudi. FOTO: Reuters

Garzona so sicer izpustili iz pripora, vendar ostaja pod nadzorom. Vsak teden se mora pojaviti na sodišču, prav tako pa ne sme zapustiti Španije brez dovoljenja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko Oblak
31. 07. 2013 22.43
+4
Tole me spominja na tisti francosko- nemški vlak na katerega bi se mi morali vkrcati......... Naša država ravno takole poka kot je počila cela kompozicija vagonov....
Darko Oblak
31. 07. 2013 22.44
+3
roaddogg
31. 07. 2013 23.18
+10
Ne... tale vlak je drvel.. Un ekonomski pa stoji na postaji z utrganim karterjem, Hollande in Merklca pa z lavorjem lovita olje po peronu...
babika_lalala
31. 07. 2013 22.27
+20
Sej ne da ga zagovarjam al karkoli ampak se mi vseeno on bolj smili kot pa npr. tisti kapetan coste concordie...je vsaj priznal in mu je zau, se pa srtinjam da bo nosil zelo tezko breme v zivljenju saj imeti 79 ljudi na vesti ni kar tako..... sozalje druzinam :(
.Prašek
31. 07. 2013 22.10
+5
Važno ,da je živ i n zdrav_
vlak
31. 07. 2013 20.15
+17
Res je,da težo bo nosil,do konca svojega življenja,da se ,bo pobral bo rabil veliko volje in moči ,da se bo pobral.Čeprav je kriv je za njega hudo trpljenje in ta dogodek bo imel pred očmi vsak,dan.
lluckyss
31. 07. 2013 19.26
+4
Vsaka podobnost strojevodje z našimi politiki je zgolj naključna in nenamerna.....
ferencz 1
31. 07. 2013 18.08
+15
A niste včeraj napisali, da so uradno potrdili, da je vozil 150 km na uro!