Tujina

Kaj se je IS naučila od pedofilov?

London, 10. 04. 2015 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skrajneži t.i. Islamske države rekrutirajo zahodnjaške mladoletnike s tehnikami, ki jih uporabljajo tudi pedofili, pravijo strokovnjaki. Z mladimi manipulirajo in z njimi ustvarijo skrivnostni svet, o katerem ne smejo govoriti staršem.

Skrajneži t.i. Islamske države (IS) z mladoletniki ravnajo podobno kot pedofili - z njimi manipulirajo, jih distancirajo od njihovih prijateljev in družin, nato pa jih zvabijo k sebi, ugotavljajo psihologi. Džihadisti so mojstri v ustvarjanju namišljenih zvez, poznajo, kako razmišljajo otroci in jih učijo, kako naj staršem zamolčijo, da se pogovarjajo z njimi. Na ta način pa ustvarijo nov skrivnostni svet, ki otroke zelo privlači.

V Veliki Britaniji so zaradi terorističnih groženj prejšnji teden aretirali 14 letnika in 16 letnico v okolici Manchestra. Nazir Afzal, britanski odvetnik je ob tem opozoril, da so mladi Britanci lahek plen za skrajneže.

Tri britanske najstnice so se februarja odpravile v Sirijo.
Tri britanske najstnice so se februarja odpravile v Sirijo. FOTO: Metropolitan police
Kot je dejal za britanski The Guardian, je na stotine britanskih najstnikov v nevarnosti, da bi jim lahko vcepili ekstremistično ideologijo, saj so za njih teroristi "pop idoli". "Fantje si želijo biti kot oni, punce pa si želijo biti z njimi," je pojasnil pojav t.i. džihadimanije. Propagando, ki jo izvaja IS, je primerjal z marketingom, ki ga imajo denimo One Direction ali Justin Bieber. Najstniki pa takšno predstavo brez rezerv "kupijo".

Tudi Mia Bloom, profesorica varnostnih ved na Univerzi Massachusetts v Lowellu, pravi, da džihadisti mlade zvabijo z istimi tehnikami, kot pedofili. Le pri deklicah pod 16 leti je taktika nekoliko drugačna, saj se pojavi še vmesni člen – druge ženske, praviloma nekoliko starejše Britanke, ki so že članice IS, delujejo kot povezovalke med borci in mladimi dekleti. Dekleta bi se namreč lahko ustrašila, če bi jih takoj ogovoril starejši moški. "Povezovalke" pa dekleta opogumijo in jih prepričujejo, da lahko zaupajo džihadistom.

Mlade punce zvabijo prek spleta, fante pa pogosto novačijo kar starejši bratje

Najstnice privlači občutek skrivnostnosti.
Najstnice privlači občutek skrivnostnosti. FOTO: Thinkstock

Prvi stik z najstniki džihadisti navežejo na Twitterju ali Facebooku, nato pa jih usmerijo na druga družbena omrežja, kot so Sharespot ali Kick, kjer poteka "zapeljevanje". V le nekaj tednih jim nato uspe v navadnega najstnika vcepiti ekstremistično ideologijo.

"Nato sledijo stiki na družbenih omrežjih, kjer jih počasi prepričujejo, da morajo svoje povezave z džihadisti ohraniti tajne in se oddaljiti od svojih družin in prijateljev," pravi Bloomova. Ravno ta občutek skrivnostnosti pa je mladim zelo privlačen.

Natančnih številk o tem, koliko najstnikov iz zahodnih držav je zavedla IS. Pieter Van Ostaeyen je za spletno stran Jihadology zapisal, da se je vsaj 15 belgijskih najstnikov pridružilo IS. Najmlajši je bil star le 13 let, ko je lani skupaj s svojim 27-letnim bratom zapustil Bruselj. 13 letni Francoz, znan kot Abu Bakr al-Faransi, je sicer najmlajši džihadist, ki je umrl na bojiščih IS doslej.

Bloom opaža, da je spletno novačenje učinkovito predvsem pri najstnicah in fantih, ki so v ranih 20-ih. Večina fantov najstnikov, ki so odšli v Sirijo, pa se je tja odpravilo s svojimi starejšimi brati ali celo družinami.

Ekstremizem podoben odvisnosti od drog?

Sporočilo ima veliko večjo težo, če pride iz ust "zdravljenega odvisnika", pravi birtanski odvetnik Nazir Afzal.
Sporočilo ima veliko večjo težo, če pride iz ust "zdravljenega odvisnika", pravi birtanski odvetnik Nazir Afzal. FOTO: Reuters

Čeprav se strokovnjaki in psihologi že dalj časa ukvarjajo z razlogi in miselnostjo mladih, ki jih skrajneži pridobijo na svojo stran, pa zahodni protiteroristični strokovnjaki še vedno niso odkrili pravega načina, kako zajeziti prefinjene metode in zlorabo spleta za novačenje mladih v IS.

Ameriške oblasti so začele kampanjo na spletnih medijih, kjer s sarkastičnimi objavami in muslimanskimi raperji skušajo IS osmešiti. Toda Afzal meni, da bi morale vlade mobilizirati uspešne mlade muslimane, ki so lahko potencialnim tarčam skrajnežev za vzgled in ki so živ dokaz za to, kakšno je lahko njihovo življenje na Zahodu.

"Ti mladi ne poslušajo starejših, avtoritet, uveljavljenih verskih voditeljev ... To je podobno kot odvisnost od drog. Če mladim rečete, da to ni dobro zanje in jim grozite s policijo, ne boste rešili težave. Sporočilo ima veliko večjo težo, če pride iz ust "zdravljenega odvisnika" in drugih mladih iz njihovih skupnosti, s katerimi se lahko poistovetijo," pravi Afzal.

S tem se strinja tudi Bloomova, ki pravi, da je treba poudariti neskladnost IS propagande s stanjem na terenu. Ko mlada dekleta zavajajo, jim obljubljajo zanimivo in udobno življenje, mnoge prepriča tudi to, da bodo lahko skrbele za sirske sirote in tako storile nekaj dobrega. A dejstvo je, da ko pridejo v Sirijo, jih takoj poročijo in njihove sanje o lepem in koristnem življenju se razblinijo. Zato je tudi Bloomova prepričana, da bi morali za boj proti ekstremizaciji uporabiti predvsem tiste, ki so se vrnili z bojišč in lahko največ povedo o razliki med propagando in realnostjo v IS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedRocket
11. 04. 2015 05.29
-1
Bullshit, IS ne dovoli Amerikancem da pridejo do njihovega izvira nafte.
LaFemme
10. 04. 2015 23.57
+5
Saj vsi norci delajo na ta princip kot je opisan v članku - diktatorji, pedofili, morilci, fanatiki... Vsi imajo nizko samopodobom in rabijo za filanje svojega ega izkoriščat ljudi. To naredijo z manipulacijo, lažjo in zavajanjem. Tko da to ni nič novega.
llalalala
10. 04. 2015 22.09
+0
Učijo se pa osebno od vatikana...
PejtGaPogledatBrane
10. 04. 2015 14.38
+4
Včeraj so hekali prek interneta in onemogočili delovanje TV5, danes gledajo mlade fantke...prejšnji teden so pa jahali kamele. Neki ne štima.
Našvasan_zob
10. 04. 2015 18.11
+6
Mene sam zanima od koga so se naučil pedofilije.. Clintona al Burleskonija?... Al RKC?
pravica5
10. 04. 2015 21.04
+5
A se oni ne porocajo z 10 +staeimi deklicami.A to ni pedofilija ??ne za njih je to tradicijja
llalalala
10. 04. 2015 22.09
+1
Seveda štima, en teden traja da pride oprema od CIE v njihove konce...
appollyon
11. 04. 2015 10.46
+0
Učijo se iz korani, ki jim dovoljuje poročanje z deklicam starim 9+ let! Mohamedova prva žena Aisha je imela 9 let, to vse pove! Pedofili po definiciji!
aaaaaa122121
13. 04. 2015 10.32
-1
v zgodovini je blo normalno da so se porocal prej, se je tut zivelo manj casa ofce.
Virtuoz12
10. 04. 2015 14.31
+7
Kako se delajo norca iz vas dragi bralci, kako vas ponižujejo !! Smejijo vam se ko verjamete takšnim komentarjem !
poslanka sexs
10. 04. 2015 17.40
-6
Našvasan_zob
10. 04. 2015 18.12
+5
Ste verjetl v tiranijo Sadama in Gadafija zdej mate pa demokratični ISIS... Za vas je že prepozno..
Našvasan_zob
10. 04. 2015 14.29
+4
Treba bo obnovit definicijo pedofila.. Bill Clinton je hodu na Bahame na mladoletne orgije... Kam to spada?
Našvasan_zob
10. 04. 2015 14.24
+2
Ziher ja .. :) Kje se spomnete take?...
Mil?007
10. 04. 2015 14.16
+9
Me prav zanima koliko rdecelasih ali blond pegastih britanskih najstnikov boleha za džihadimanijo. Tudi ta tema bo kljub multikultomaniji prej ali slej prišla na vrsto. Itak vsi vemo za kaj se gre in to da se tega ne izpostavlja v mainstream medijih še ne pomeni, da tega ni. V glavnem, dlje kot se bodo skrivali za multikulturnostjo, bolj jih bo to na koncu nazaj usekalo.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
10. 04. 2015 14.07
+4
če gledam strogo iz svojega Evropskega zornega kota z Evropsko mentaliteto še vedno nebi razumel kaj vidijo toti Američani v tistem peski tam doli, sama puščava, v*ukojebina, nerazvitost, veliko religioznih fanatikov.....skratka ničesar kar bi me vleklo tja dol, kaj šele da bi hotel toto deželo okupirat in tam biti stalno prisoten. Zgolj njihova želje po nafti in nekih bolanih zionističnih fetiših (glede zgodovine glede svete zemlje iz biblije in podobne bedarije) vlečejo svetovno elito tja dol. Nobenemu normalnemu človeku nebi bila všeč tista puščava tam doli. Razen, če ima neke nenormalne namene. Bolj logična bi mi bila ozemlja ki imajo polno rodovitne zemlje ugodno podnebje za veliko poljščin vrtnin in dežela polna rezerv s pitno vodo. Bolj kot nafta se mi bolj uporabne zdijo rudnine kot so baker, železova ruda, silicij....ipd. Kar se tehnološkega vidika tiče.
Našvasan_zob
10. 04. 2015 14.31
+1
Ne no.. gre se za to da bi jim radi Američani zagotovili demokracijo in človekove pravice.. :))))))))))))))))))
Našvasan_zob
10. 04. 2015 14.32
+0
Irak ---> Nafta... Afganistan ------> Litij.. ( in opij)..
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
10. 04. 2015 14.41
-1
ampak dejansko nafta ima polno alternativ...biodizel, elektrika, vodik....itd. Medtem ko si pa ne znam predstavljati kako boš v elektrotehniki nadomestil silicij, baker, germanij, tudi zlato, v letalski industriji titan in v ostalih industrijah potreba po aluminiju...ipd.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
10. 04. 2015 14.43
-1
opij je samo za džankije dober dokler obstajajo džankiji tako dolgo se prodaja v tako veliki nakladi. Jaz pa gledam strogo iz vidika vsakodnevno pomembnih nenadomestljivih surovin, brez nekih alternativ.
Našvasan_zob
10. 04. 2015 19.15
In več ko bo revščine več bo klošarjev - džankijev... Mamilarski biznis se šteje v 1000 miljardah.. In zahodne Mega-banke perejo mamilarski denar..
Našvasan_zob
10. 04. 2015 19.16
+3
Ti priporočam na Tube ogled dokumentarca COCAINE CAWBOYS... Zanimivo s kakšnim denarjem je bil zgrajen MIAMI v 70ih letih... In koliko bank je takrat bilo odprtih tam..
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
10. 04. 2015 20.29
+1
Ja saj pravim dokler bo jim uspevalo ljudi spreminjati v džankije in očitno jim zelo dobro uspeva.
PejtGaPogledatBrane
10. 04. 2015 13.57
-3
Zeham. Dost mam teh pravljic o džihadistih, ki so mimogrede, ameriški produkt. Dost jih imam! Dajte nam še kakšno pravljico o Lubitzu, kavici in odvajalu! Dajte nam...kruha in iger!
Našvasan_zob
10. 04. 2015 14.26
-3
Sam res.. pretiraval so s temi znanstveno fantastičnimi pripovedkami o IS.. Kredibilnost je že šla v kanalizacijo...
ho?emVšolo
10. 04. 2015 13.40
-8
Neverjetno kako zelo bi jih radi očrnili, pa jim ne gre najbolje!
Damir Grubeša 1
10. 04. 2015 13.38
+7
Pišete o nečemu kar je splošno znano. Kako Američani novačijo svoje vojake?!?! Bit problema leži v drugi smeri....
Balki30
10. 04. 2015 13.32
+0
IS skrajneži se ne vozijo mimo vrtcev in šol počas...pa to.......pedofili pa se ....tak da....zračunite si mal....ka je bolš.....de?
NESDSU
10. 04. 2015 12.58
+12
Tudi Vinko iz SDSa novači mlade fante.
deratizacija
10. 04. 2015 12.57
+9
Zanimivo, kako so ti klavci inteligentni. Ali pa morda nekdo drugi razmišlja namesto njih?!
kapljač1
10. 04. 2015 12.51
+15
Vprašanje bi se moralo glasiti. Kaj so se IS naučili od nesposobnih strašev in perverzne zahodne družbe? Pedefilija se da izkoreninit. Zakaj se ne! Pa ne da pedofilija seže do samih vrhov politike in oblasti? Pa je nedotakljiva. Oziroma ali so ljudje podvrženi testiranjem preden postanejo starši, ali so te vloge sploh polno sposobni. Oziroma ne čudimo se, če se takšne slabosti družbe zlorabijo
Mil?007
10. 04. 2015 13.52
+6
A ti mislš, da v arabskih družbah ni perverzosti. V Jemnu je imet sužnje danes sprejemljiva praksa bogatih posestnikov pa tudi spolni odnosi z mladoletniki obeh spolov so med arabci nekaj običajnega. Pa mal se spomni kaj se je dogajalo zahodnim novinarkam na kairskem trgu Tahrir med islamsko revolucijo. Edina razlika je, da so na zahodu take prakse skomercijalizirane.
kapljač1
10. 04. 2015 14.45
+1
Civiliziran svet se nikakor z neciviliziranim, v ničemer, ne bi smel primerjat. Oziroma kakšna pa je to primerjava, da je kdo manjša baraba od velike barabe???
gangsterist
10. 04. 2015 12.51
+8
ta primitivec z larfo na glavi ima direkt tarčo na sredini čela
abigail
10. 04. 2015 12.30
+3
Salman Rushdi je v Satanskih stihih napovedal in pojasnil marsikaj...
Domen Dolenc 1
10. 04. 2015 12.28
+1
podobno kot zahodnjaki, kapitalisti z nami
MaršNapolje
10. 04. 2015 12.24
+7
problem je samo naivnost preveč razvajenih otrok... vse ki imajo tukaj jih že dolgočasi zato se jim zdi ekstremizem tako zanimiv...