Tujina

Slovenka v Londonu: Šok in razočaranje. Zbudili smo se v drugačni Veliki Britaniji

London, 24. 06. 2016 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenka Nadja Rajgelj, ki že dolga leta živi in dela v Londonu, je nad izidom referenduma izjemno razočarana. Prepričana je, da se bodo razmere poslabšale za vse, ne samo za tujce. Razočarana je tudi Alenka Jelen Sanchez, ki pravi, da ne izključuje vrnitve domov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj referendumski izid pomeni za gospodarstvo Evrope in Slovenije?
    01:21
    Iz SVETA: Kaj referendumski izid pomeni za gospodarstvo Evrope in Slovenije?
  • Iz SVETA: Kaj čaka Britance?
    01:33
    Iz SVETA: Kaj čaka Britance?
  • Iz SVETA: Cameron bo odstopil
    01:25
    Iz SVETA: Cameron bo odstopil
  • Iz 24UR: Brexit sprožil val posledic
    04:18
    Iz 24UR: Brexit sprožil val posledic
  • Iz SVETA: Talenti, ki dajejo Ljubljani poseben pečat
    03:13
    Iz SVETA: Talenti, ki dajejo Ljubljani poseben pečat
  • Iz 24UR: Evropski politiki zaskrbljeni
    02:46
    Iz 24UR: Evropski politiki zaskrbljeni
  • Iz 24UR: Val posledic po referendumu
    04:18
    Iz 24UR: Val posledic po referendumu
  • Iz 24UR: Prenova EU je neizogibna
    01:26
    Iz 24UR: Prenova EU je neizogibna
  • Iz 24UR: Kaj izid referenduma pomeni za Slovenijo?
    02:13
    Iz 24UR: Kaj izid referenduma pomeni za Slovenijo?

V Veliki Britaniji živi tri milijone priseljencev iz drugih držav Evropske unije, med njimi številni Slovenci. Vse zanima, kaj izid referenduma pomeni zanje. Bodo lahko ostali? Bodo morali oditi? Bodo še imeli delo? Kaj bo s socialnimi transferji? To so vprašanja, na katera še ni mogoče odgovoriti.

Oglasila se nam je Slovenka Nadja Rajgelj, ki že dolga leta živi in dela v Londonu. Pravi, da zanjo kot verjetno za večino tujcev v Londonu izid pomeni šok in ogromno razočaranje. Brexit je bil v zadnjih tednih, predvsem pa v zadnjih dneh pred referendumom pogosta tema pogovorov, tudi v pisarnah in pubih, in čeprav je bilo slutiti, da bo izid tesen, so kljub temu upali na drugačen izid. Razočaranje je še toliko bolj čutiti v predelu, kjer sama živi, saj je tam skoraj 80 odstotkov glasovalo proti izstopu.

Kaj izid pomeni za Britance in za tujce, ostaja neznanka, dodaja. "Niti slučajno me ne skrbi, da bi nas 'pošiljati' nazaj ali kaj podobnega, sem pa prepričana, da bodo šle stvari na slabše za vse, ne samo za tujce."

Osebno se ji poleg špekulacij o negativnih finančnih posledicah zdi najbolj skrb vzbujajoče širjenje in sprejemanje politične retorike, ki se je ne tako dolgo nazaj zdela povsem nesprejemljiva. "Kot so danes zapisali v Guardianu, smo se zbudili v drugačni Veliki Britaniji, in to je danes vsekakor čutiti na vsakem koraku."

Brexit
Brexit FOTO: Thinkstock

'Vrnitev domov ne izključujem'

Z Otoka se nam je oglasila tudi Alenka Jelen Sanchez, ki tudi pravi, da se ji je svet postavil na glavo. Meni, da je na odločitev volivcev najbolj vplivalo dejstvo, da nimajo nadzora nad priseljevanjem iz evropskih držav, pa tudi mnenje, da jih Bruselj stane preveč in jim diktira zakone in državno politiko. Prepričana je tudi, da so bili Britanci o migracijskih in evropskih zadevah izrazito slabo informirani. Kot pripoveduje, so se nekateri proti izrekli zaradi splošnega nezadovoljstva in frustracij s trenutnim stanjem v državi in vladajočo elito. A je prepričana, da bi morali prej kot EU kriviti lastno državo in njene politike.

Njena prva misel po razglasitvi je bila, da mora zaprositi za britansko državljanstvo. A kmalu je začela razmišljati, če si sploh želi ostati v Veliki Britaniji glede na ne najbolj prijazno klimo proti priseljencem iz EU. Ko pa je Škotska, kjer tudi živi, napovedala referendum o neodvisnosti v želji, da ostane v Evropi, ji je to dalo upanje, da jo za prihodnost na Škotskem ni treba skrbeti. "Sicer pa tudi vrnitve domov, sploh če Škotski ne bo uspelo ostati v EU, ne izključujem."

Kot pripoveduje, se verjetno pogoji dela in bivanja vsaj v naslednjih dveh letih ne bodo spremenili. Vsi, ki lahko, bodo sedaj pohiteli s prošnjami za državljanjstvo. Je pa prepričana, da se bodo dolgoročno pogoji spremenili, saj je bilo znižanje števila priseljencev iz EU poglavitna obljuba tabora za izstop. "Če smo visoko kvalificirana delovna sila, naj nas ne bi skrbelo, ampak če slučajno izgubimo službo, potem smo lahko s prvi letalom poslani domov. Številni priseljenci izven EU se trenutno soočajo ravno s tovrstno situacijo."

Pravi, da je vzdušje na Škotskem "šokantno, žalostno, tragično". "Mislim, da se se nihče dobro ne zaveda, kaj se je zgodilo in kaj bo to pomenilo za prihodnost Združenega kraljestva. Tudi tisti najbolj goreči privrženci izstopa ne želijo sprememb, za katere so glasovali."

Pravi še, da padec funta najbolj občutijo podjetja in tisti posamezniki, ki načrtujejo počitnice v tujini, saj so se te dobesedno čez noč precej podražile. Pa tudi nakupovanje je na Otoku zdaj bistveno cenejše.

Brexit
Brexit FOTO: AP

'Priseljenci sprememb ne bodo čutili'

Na spletni strani kampanje za izstop iz EU zagotavljajo, da priseljenci sprememb ne bodo občutili. "Za državljane EU, ki zakonito bivajo v Veliki Britaniji, sprememb ne bo. Tem državljanom bo avtomatično podeljena pravica, da neomejeno dolgo ostanejo v Veliki Britaniji. Obravnavali jih ne bomo nič manj naklonjeno kot doslej," so zapisali. Enako naj bi po njihovih navedbah veljalo za dva milijona Britancev, ki so si dom poiskali v drugih članicah Unije.

Druga stran je "strašila", da se bo za evropske prišleke spremenilo vse, saj bodo izgubili zdaj zagotovljeno pravico do bivanja in dela v Veliki Britaniji. Najverjetneje, pravijo, se morajo pripraviti na omejitve v obliki dovoljenj, vizumov in drugih z birokracijo povezanih stroškov.

Na podlagi določil pogodbe se bo namreč začel pogajalski proces, ki bo trajal do dve leti in bo določil prihodnji aranžma odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. V tem času bo Združeno kraljestvo polnopravni član EU z vsemi pravicami in obveznostmi članstva. Ministrstvo za zunanje zadeve

A dejstvo je, da zagotovil ni, vse pa je odvisno od izida pogajanj med Londonom in Brusljem. "Večjih sprememb in posledic, povezanih z izhodom Združenega kraljestva, na kratki rok ne pričakujemo. Na podlagi določil pogodbe se bo namreč začel pogajalski proces, ki bo trajal do dve leti in bo določil prihodnji aranžma odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. V tem času bo Združeno kraljestvo polnopravni član EU z vsemi pravicami in obveznostmi članstva. Dolgoročne posledice pa bodo odvisne od dogovorjenega aranžmaja prihodnjih odnosov," pravijo na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Pri časniku Guardian so se pogovarjali z vrsto pravnikov, ki menijo, da "statusa quo" zagotovo ne bodo ohranili in da stran, ki se je zavzemala za brexit, zavaja. "Če odideš iz Evropske unije, nisi več član kluba, ki ti je podeljeval določene pravice," je pojasnila strokovnjakinja za evropsko pravo Sionaidh Douglas-Scott z londonske univerze Queen Mary. Gre za pravice, kot so pravica do prebivališča, zaposlitve, šolanja, pravica do dostopa do zdravstva, do lastništva nepremičnine ali podjetja in pravica, da po upokojitvi ostaneš v državi, piše Guardian.

Lizbonska pogodba, ki prvič izrecno dopušča možnost izstopa države članice iz Evropske unije ter ureja postopke v tem primeru, teh pravic ne omenja, opozarja Douglas-Scottova. To pomeni, da bodo predmet pogajanj. Tudi trditev, da nadaljevanje pravic zagotavlja dunajska konvencija, ne drži, dodaja pravnica.

Brexit
Brexit FOTO: AP

Nick Rollason, ki se pri londonski odvetniški družbi Kingsley Napley ukvarja prav z vprašanjem imigracij, državljanom EU v Veliki Britaniji napoveduje veliko nove papirologije. "Ko bo potencialni delodajalec od vas zahteval dokazilo, da imate pravico prebivati v državi, ne bo več dovolj, da mu pokažete potni list," je dejal za Guardian.

Pojavljajo se napovedi, da bodo začeli uporabljati »avstralski sistem«, kakršen že velja za ljudi, ki prihajajo iz držav zunaj evropskega gospodarskega prostora (EEA; poleg EU še Norveška, Islandija in Liechtenstein). Ta določa, da imetniki vizuma po petih letih neprekinjenega bivanja v Veliki Britaniji zaprosijo za stalno dovoljenje za bivanje. Dokazovanje pa je lahko težavno, "če si bil brezposeln, če si si vzel prosto leto, študijski dopust ali bil na daljšem potovanju", trdi Rollason.

Še vedno pa obstaja nemajhna možnost, da bo Velika Britanija ostala v EEA. V tem primeru bodo tudi meje ostale odprte. Za to si bodo po napovedih BBC zavzemali britanski poslanci, ki so v veliki večini podpirali obstanek v povezavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
25. 06. 2016 14.47
+5
Zbudila si se v Britaniji kot so jo volilci hoteli saj to je demokracija,kaj ti Alenka bi rajsi videla da bi se Britanija odlocila brez referenduma brez glasu ljudi,da bi odlocali samo nekaj vplivnih politikov samo da bi ustregli tebi da bi se zbudila v tvoji zamisljeni realnosti?Kako lepa je demokracija ko ljudje odlocajo in ne ultra liberalni utopisti.
gr rg
25. 06. 2016 13.44
+1
Eu In Nato delujeta na primeru ustrahovanja, je to mogoče demokracija? Taki sistemi nimajo podlage za preživetje. Poglejte kako je zdaj strah vse migrante, ki delajo v Angliji. Čisto so jim oprali glavo. Še na dan referenduma so imeli poplave v Londonu, je to mogoče slučajnost? Gre za osnovo demokracije, najvišji inštitut, referendum. v Sloveniji tega inštituta že zdvnaj ne spoštujejo več. Zdaj pa ljudje z opranimi možgani žalijo in ne priznajo poraza. Ampak nič ne de za vse bo boljše, mnogo resnic bo prišlo na dan s vsesljem, ne pa z ustrahovanjem diktatorjev EU parlamenta in Natovih govorcev.
Kollerik
25. 06. 2016 11.56
-1
Slabost demokracije je v tem, da lahko 10 butljev preglasi 9 pametnih in potem dobimo ven britanski brexit. Tastari volilci so s tem dobro zahebali svojo lastno mladino in zaradi te neumnosti bo še veliko škode na vse strani. Skrajna desnica že opleta s svojimi odurnimi gofljami in še bolj intenzivno seje svoj strup, da o ekonomski škodi in o bodočih zapletih z Irsko, Škotsko... niti ne govorimo.
Andrejka Caharijaz
25. 06. 2016 16.17
+2
Slovenci smo dali ogromno denarja Grčiji, nikoli jih ne bomo dobili nazaj !! Oni ne znajo živeti s 40 € / dan, slovenci pa moramo živeti s 6 € / dan !!!!!!!!!!!!. Druga : še nikdar ni bilo toliko terorističnih napadov kot sedaj, ko smo spustili skozi vse meje uboge- mlade moške( izredno malo žensk)- VOJAKE !!! Malo s e zamisli človek ! Nam so trobili zgodbico, da so prodali vse premoženje, da bi prišli v boljši svet ! Le kdo bi kupil tiste ruševine !! Kdo je kupil tiste ruševine za 5000 € !! Sem slišala da je tam nafta, zakaj niso ostali in začčeli prodajati nafto, pa bi imeli boljše življenje, AJA . SAMO DELATI JE TREBA KAJNE ! TEGA PA NE ZNAJO !!! UPS Koliko slabega se dogaja!!! v zadnjem letu !!
Kollerik
25. 06. 2016 20.28
-1
Daj odrasti že! Jaz sem se že davno zamislil, pa se daj še ti!! Slovenci nismo dali nobenega denarja Grčiji, saj se je tisti naš "denar za grke" obrnil že na začetku svoje poti in nato urno stekel v nemške, francoske in ne vem kere banke še. Grki so grki in takšni so že 2000 let! Pričakovat od grkov, da delajo tako kot npr. nemci je bedarija na kvadrat in ne si mislit, da profesionalni bančniki iz teh zahodnih bank tega niso vedeli. Dokler pa bankam tale lopovski sistem dovoljuje, da njihove milijardne luknje pokriva davkoplačevalski denar, lahko delajo kar hočejo. Kar se tiče beguncev pa ti takoj povem enostavno in kruto realnost! Če EU (zlasti Nemčija in še kdo) hoče obdržati vsaj približen nivo penzij ob hitro starajočem se prebivalstvu (otrok pa je občutno premalo) in če hoče industrija obdržati svoj elan ob mladi delovni sili, potem se pač zgodi, kar se je zgodilo, ane...
Mejduš
25. 06. 2016 11.00
+1
Počakajmo kaj bo ratalo mogoče bodo lažje reševali svoje probleme saj imajo orožja dovol,da jim nebo problema rešiti.
Ofca1A
25. 06. 2016 10.21
Itak.... Sankcije.... Gospodarstvo bo ugasalo to so dejstva
nevski
25. 06. 2016 09.41
+11
Najprej se bojo morali ljudje začeti zavedati, da Anglija ni samo London in večina Angležev živi izven Londona. Glavni krivec za izhod Anglije pa je EU sama s svojo bruseljsko birokracijo ter Angela Merkel. Prvi žebelj v krsti EU je bila lani Grčija in izživljanje EU birokracije in Merklove nad Grki. Drugi žebelj je bil migrantski val in nesposobnost EU, da uredi vprašanje migrantov. Tretji žebelj pa je bila kapitulacija Merklove pred sultanom Erdoganom. Potem imamo tukaj še protiruske sankcije, ki so najbolj prizadele ravno EU. Brexit je začetek konca EU in čez nekaj let EU ne bo več obstajal, pa če se naši politiki postavijo na glavo.
yyyeb
25. 06. 2016 09.59
raje vidim,da mi nemčija diktira kot anglija
Salamandros
25. 06. 2016 10.37
+5
Nemčija od druge sv vojne ne diktira več, saj so lastniki celotne Nemčije Angleži in Američani...
Kollerik
25. 06. 2016 11.57
-2
jaz pa bi raje videl, da si diktiramo kar sami sebi. Pa je - vsaj tako kaže-, na žalost to bilo mogoče samo pod tovariši. Tile novodobni gospodje nas bodo razprodali do koncca.
ad-hoc
25. 06. 2016 12.36
+1
ja, ampak človek težko razume, da je evropska politika delala proti zdravi pameti...takšno politiko vodi le nekdo, ki hoče eu uničiti
Kollerik
25. 06. 2016 20.37
+1
Evropska politika je delala (in dela) predvsem za korporacije in banke. Zakaj pa misliš, zakaj so takoj po tistem, ko je "pridna in zgledna učenka" Slovenija šla v EU, nato brez vsakršnih problemov spustili not tudi Romunijo in Bolgarijo, čigar pravni in še kakšen drugi red ni prišel niti blizu evropskem? Zaradi novih milijonov napol zastoj delavcev vendra, pa zaradi novega trga, surovin... se spomnem, kako so kaj hitro začeli romunski tovornjakarji konkurirat našim in vozit komaj za pičlih 500 eur na mesec.... hja in v banke EU so morali našpricati dobrih 1200 milijard evrov, da so jih spravili pokonci... neke druge milijarde pa medtem neobdavčeno ležijo po raznih davčnih oazah...
mertseger
25. 06. 2016 09.29
+1
Zdaj je še toliko bolj pomembno da gre Britanija čim prej ven in se zavrne trgovinski sporazum z ZDA, ki so ga britanci najbolj forsirali. Da ne bodo imeli idejo sprejeti sporazuma potem pa pobegnit.
vezuv_
25. 06. 2016 08.54
+5
Edina država, ki razmišlja pametno in sicer preveč vsiljevanja pravil, zakonov EU. Mi sicer živimo v svoji državi, a nismo nič samostojni, ta je bila zapravljena z vstopom v EU -smo samo EU hlapci in nič, popolnoma nič drugega. Britanci so se zbudili. In jih ne moti toliko priseljevanje iz drugih držav EU temveč vsiljena politika EU, da morajo toliko in toliko arabcev sprejeti. menim, da ji bodo sledile še nekatere druge države. Avstrija, V$ ne nazadnje tudi Grčija, ki so jo lani dejansko uničili do konca - ja EU veljaki.
Barbarezo
25. 06. 2016 09.14
+0
Aijn Prenn
25. 06. 2016 08.49
+0
Zaradi svoje brezmejne sebičnosti, si bodo sesuli "kraljestvo". Prav je tako.
Draža
25. 06. 2016 08.39
+2
Nikoli več v Eu,bravo Anglija
KardinaIFrancRodeVKristusu2
24. 06. 2016 21.59
+36
Britance na kratki rok čaka recesija, a na dolgi rok je bila odločitev pravilna… Recesija bo trajala leto, največ dve leti, potem pa bo VB prosperirala brez birokratskih omejitev, ki jih nalaga EU.... Zato se najprej pozanimajte, kaj ima do leta 2025 na tapeti Evropska komisija (t.i. neizvoljeni evrobirokrati)... Predlogi zakonov, ki bojo popolnoma porušili suverenost držav in postale zgolj zvezne države Združenih držav Evrope.... Federativna ureditev, nacionalne parlamente lahko razpustimo, Ustavo lahko vržemo stran, TTIP in CETA sporazum in privatizacija vodnih virov pa bojo oblast predale korporacijam… v Evropskem parlamentu pa imamo samo ducat predstavnikov od skupno 750 poslancev..... Hlapčevstvo brez primere....
Aijn Prenn
25. 06. 2016 08.51
+1
Pozabil si omeniti, da so si s to odločitvijo nakopali gnev mladine, da bo odfrčala Škotska po svoje, da Irci besnijo... Nič dobrega se jim ne obeta.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
24. 06. 2016 21.56
+21
Britaniji grozijo ˝sankcije˝ s strani EU in pristransko poročanje medijev, ker je ljudstvo na demokratičen način izrazilo željo po izstopu.... TOLIKO O EU ˝DEMOKRACIJI˝.... EU kaže svoj pravi obraz tehnokratske korporativne poltotalitarne politike.....
aviktora
24. 06. 2016 21.48
+18
Ti Slovenka nikjer ti ne paše, ne v Sloveniji in zdaj ne tam kjer si.
Bover
27. 06. 2016 15.26
+1
Pravilno tej Slovenki nikjer ne pase zivet,predvsem ji ne pase zivet v demokraciji.Taksnim ljudem kot je ta Slovenka pase edino v totalitarnem rezimu,kjer ni dovoljeno da imas drugacen politicen pogled od vladajoce politicne diktature.
NapovedovalecPrihodnosti
24. 06. 2016 21.30
+8
Nadja Rajgelj razmišlja tako kot drugi v Britaniji za vrnitev domov v slovenijo,ker je z tem izstopom Britancev tajkunstvo,migrantstvo ter levaška propaganda umrla.Ampak ne bo pridobila nič,ker bo v kratkem tukaj enaka zadeva.Po vsej europi imajo dovolj levaške komunistične propagande kateri vladajo sami tajkuni in nepridipravi. Mimogrede--ali sedaj ne daje več spevov Merklci katera je glavni faktor za izstop Britancev?
Ate_ist
24. 06. 2016 21.57
+12
Lahko bi se malo bolje informiral. V GB ima v že 800 let več kot 95% države v lasti 1% ljudi, pa še ti so med seboj sorodniki. V Nemčiji ima 70% lastnine aristokracije in ne buržuazija. Levičarji so marginalci. Bistvo razpada EU je preživetje evropskih vladarjev, saj bi jih v skupni evropi požrli ameriški in njihove korporacije. Gre za preživetje. Mi ali oni tam za oceanom
TRUMPP
24. 06. 2016 21.11
+1
Mladi a ste že poštudirali to,.....da vam Lukavi Mesečnik ni prihodnost,.......Če še niste vam ni pomoči,...Po Angliji ne boste več terali svoj samoupravni socializem,........A še ne razumete,....saj boste ,...počasi,...pa to.
ferencz 1
24. 06. 2016 21.04
+32
Tudi jst ne bi rad ostal v EU, po podpisu TTIPA in TISE!
ferencz 1
24. 06. 2016 21.02
+45
Tudi slovenčki bi morali imet referendum o izstopu iz Eu, ziher pa iz NATA!
EMINENT
24. 06. 2016 21.09
+3
Slovenci predvsem rabimo referendum za izstop iz KPS.
Fr33dom
25. 06. 2016 09.20
+3
Mejduš
25. 06. 2016 11.04
+0
Ni Eu kriv da so tisti ki sedijo na visokih stolčkah zropali državo.
ferencz 1
24. 06. 2016 21.01
+22
Dosti imajo Poljakin in Poljakov, ki jim čistijo njihov čips in njihove wcje!
Nikiiy
24. 06. 2016 20.57
+8
Anleži so odšli..Slovence bodo pa brcnali na Balkan..
NapovedovalecPrihodnosti
24. 06. 2016 21.41
+2
Ne bodo,ker bo slovenija pod ZDA kateri se bo sedaj tudi priključila Britanija.
Nikiiy
24. 06. 2016 20.56
+10
Konec Evrope...konc je razpustrt Evro parlament zbincat nagnat.....