Tujina

Kaj ni v redu z McDonaldsom?

Ljubljana, 28. 10. 2010 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ste vedeli, da obstaja svetovni dan boja proti McDonaldsu? Obletnica – kako ironično, sovpada z dnem, ko obeležujemo svetovni dan hrane. Na eni strani milijarda lačnih ust, na drugi strani objestno preobilje.

Otroci zelo hitro postanejo odvisni od hitre prehrane in ostajajo zvesti obiskovalci tovrstnih restavracij vse življenje.
Otroci zelo hitro postanejo odvisni od hitre prehrane in ostajajo zvesti obiskovalci tovrstnih restavracij vse življenje. FOTO: Reuters
Najbolj znana veriga hitre prehrane, ki ima svojo restavracijo skoraj v vsakem kotičku sveta, se že nekaj časa sooča s hudimi obtožbami za zverinsko ravnanje z živalmi, ogromno ekološko škodo, zlorabo otrok in delavcev, manipulacijo z otroki, promoviranje nezdrave prehrane in podpiranje lakote v svetu.

Njihovi najhujši nasprotniki jih krivijo za brutalen poboj več kot 50 milijard glav živine na leto, in ker je treba vojsko živali tudi prehranjevati, je McDonalds neposredno povezan s sečnjo ogromnih površin gozdov zaradi velikih potreb po pašnikih in žitaricah. In ne samo to: v revnih državah lahko lačni prebivalci občudujejo polja žita in koruze skozi žičnato ograjo, saj 'hrana' ni namenjena njim, temveč za piščance in govedo, ki jih poleg tega hranijo tudi z antibiotiki.

Debelost, stranski produkt hitro pripravljene hrane, pesti vse več ljudi.
Debelost, stranski produkt hitro pripravljene hrane, pesti vse več ljudi. FOTO:

In še ena ironija: glavni sponzor zadnjih zimskih olimpijskih iger v Vancouvru je bil prav McDonalds. Tako so vrhunski športniki, sicer podvrženi strogim dietam, pridno obiskovali restavracije s hitro prehrano.

Preberite še več spornih dejstev, ki bremenijo najbolj razširjeno verigo hitre prehrane, kaj se dogaja v klavnicah živali in kaj v resnici jemo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kunar
01. 09. 2011 17.57
Vse je že malce pretirano to obtoževanje in napadanje ponudnikov hitre prehrane, sej si lahko vsak sam izbere kaj bo jedel, nevem zakaj bi morali ljudje umreti zdravi :D Poleg tega ima tudi veganska, vegeterjanska slabe strani in to ne malo itd...
spaceair
31. 10. 2010 17.34
a si zamislite da bi jutri vsi ki bi šli v trgovino pa spraševali po mesu ki je bilo hranjeno naravno, z hrano katero je določena za vsako vrsto posebej in na prostem govedo pitano izključno z travo? Mislim da bi doživeli velik šok:) Vendar ne za dolgo,pametne glave bi začele hitro tuhtat kako pa zdaj.
mjolnir
31. 10. 2010 17.02
No, mate prav za AMeriko, dostiukrat se hvalijo da pri njih niti najrevnejši niso lačni kar je res, sam problem je v tem da to kar jejo je slabše kot če bi jedli iz smeti!
mjolnir
31. 10. 2010 17.02
Tanja321 Pozdravljam tvoje stališče da je boljše krajše življenje z vsebino kot dolgo brez nje, jaz sem si tudi zaprisegel (ko sem gledal stare starše kako trpijo zaradi kapi, parkinsona, oslabele srčne mišice) da bom sam končal svojre življenje če več ne bom mogel hoditi, skrbeti zase itn AMPAK, če že zdaj pri 27 ne pazim na zdravje se zna zgoditi da pridem v tako stanje že pri 45ih namesto kot je normalno pri 70ih! A zastopiš? Ne pravim da je treba (če tega nočeš) živeti zadnjih 20 let v bolečini, odvisnosti od drugih itn, sam dejstvo je da že zgodaj ahko poskrbiš ne le za daljše življenje pač pa tudi za POLNO življenje. Če bom pri 60ih še zdrav in vitalen, bom pa ja hotel živeti, če bom pa že pri 40ih poln bolezni pa raje že tedaj "pogoltnem metek" Tvoja logika me spominja na tisto iz Tretji kamen od sonca, ko je model kadil pol ga tajnica vpraša "a veste da vam čiki skrajšajo življenje za 20 let", on pa "ja, sam to so itak zadnja us'rana leta, komu mar"
spaceair
31. 10. 2010 17.01
-1
vsi ki pišete vprid MC vam priporočam, da se bolj razgledate,informirate kar se tiče pridelovanja zelenjave ter pitanja živali. Če veste kaj je talna ali prosta ali baterijska vzreja jajc veste 0,1% ampak vsaj nekaj.
spaceair
31. 10. 2010 16.56
Se pa lahko zamislite kako MC lahko zagotovi oziroma na kakšen način se vzgaja govedo,piščanci,zelenjava da se lahko pokrijejo zaloge mesa zelenjave za vse restavracije MC po svetu. Npr. od 100% vzrejenih piščancev na hitro jih 15% pogine vzrejeni so tako da sploh ne morejo hodit imajo dosti večja prsa kar je umetno bilo privzgojeno. to vse zaradi našega velikega povpraševanja se potem domišljajo novih tehnik kako vrediti čim več da lahko zadovoljijo potrebam na trgu. Če bomo zahtevali zdravo prosto rejo se bodo posvečali temu,vse skupaj dirigira potrošnik s tem kar kopuje. Krave pitajo z koruzo da čimprej pridobijo na teži kar je sploh nasprotno z tem kar jedo krave izključno travo. tukaj spet krivda potrošnika zaradi velikega povpraševanja po poceni trash food.
mjolnir
31. 10. 2010 16.54
kvadratek Travojedi fanatiki tud razlagajo kako so vrhunski ššportniki čeprav ne jedo ne mesa, ne jajc ali mleka, pa večina z malo pameti samo nasmehne! Tudi tvojj "argument" v prid Mcdonaldsa je ravno tolk vreden!
spaceair
31. 10. 2010 16.45
Predlagam da si pogledate film FOOD inc. ga mate na netu
spaceair
31. 10. 2010 16.42
kvadratek tvoja pamet se je že očitno čisto predala značilnemu okusu po hamburgerjih v katerih je predvsem veliko ojačevalcev okusov in antibiotikov ker masovna reja ni sposobna zdrave vzreje brez zdravil. malo so poglej kako se kaj dela pa ne govorit gluposti če kmet sam hoče vzgajat sojo iz svojega zdravega semena ga proizvajalci kar tožijo ker ne uporablja GMO semen. ne zagovarjat nekaj kar je 1000000% narobe
kvadratek
29. 10. 2010 10.46
tkole: odkar jem v McDonalds - u se mi je življenje spremenilo. končno imam normalen krvni sladkor, normalen holesterol, shujšal sem za 7 kilogramov in klahko nadenem svoj najljubši kombinezon. tudi pleše nimam več, zraven pa sem opazil da lahko maraton pretečem pod 3:12:30. sedaj treniram za vzpon na kilimanđaro in brez meka ne bi mogel dohajati treningov klovn,.... hvala ti!
janez6bbb
29. 10. 2010 08.06
ja v macu je najbolša hrana pa sploh je tako pripravljena pa vzgojena hrana najbolša, zato pa vsako leto zaradi srčnih bolezni umre 450.000 američanov, kok je oh in sploh dobra:)lol naivne ovce, mogoče že piše na vsakem menuju, vprašanje pa je ali je to res. Poglejte si CODEX ALIMENTARIUS o čem govori.
lolipoly
29. 10. 2010 07.22
V Ameriki je tudi znano, da hodijo vsaj 3x na teden v restavracije naj bo hitra ali pocasna. Tudi Pica in pasta se steje za hitro hrano. Za hitro hrano se dva dobro najesta za $15 kar v pocasni porabis vsaj 2 ure in placas $ 60-70 v tem je razlika. Enasmrklja ti se malo motis, v Ameriki imajo strogo nadzoro kaj se lahko dodaja jedilom , Monosodiom glutamate kar je najvecji ojacevalec okusov je zabranjen ali pa vsaj morajo imeti navedeno na vsakem menuju kaj in koliko vsebuje vsak kos , ki je serviran zato lahko vsak sam odloci .
yet
29. 10. 2010 07.09
ko da je u kaki drugi klavnici drugače. kod pa piše tam.
enasmrklja
29. 10. 2010 06.52
v Ameriki je znano, da le sredni in nižji sloj hoti redno v restavracije z hitro prehrano. dodajo malo ojačevalcev okusa in še malo E-jev in barvil.... pa je okusno, tudi meni je. za-2x na leto nič narobe.
naivna
29. 10. 2010 03.11
A ni ista hrana , ki jo kupis v Merkatorju ' Spartu ali Tusu? Nobena ni vzgojena na domacem vrtu in brez vsakih umetnih pripomockov. Samo se to, pri meso ni nobenih dodatkov , razem malo soli, toliko da ves. McDonalds ni za Evropejce .Je pa bolsi kot KFC.
makavelithedon
29. 10. 2010 00.49
hehe. vsi ful prepametni in se zgražamo nad njihovim početjem obenem pa kako IRonIčnO ne ukrenemo ničesar da bi jih zausavili in iroNIčNo žremo naprej, zato k je dober. bluuuzitte vi
naivna
28. 10. 2010 23.50
RE; ZBUDISENAROD Ne vem kaj ti opisujes, v Ameriskih McDonaldih je vse sveze in prava hrana, ce pa ne marras dodatnih omak , pa ni treba jesti. Je AAA goveje meso, krompija nikjer drugot ne dobis tako ukusnega. Je vse cisto in sveze, nebi rekla za druge gostine (restavracije ) ker ti ponudijo vse pogreto in staro , to velja za Slovenske restavracije.
SnakeEyes8
28. 10. 2010 22.57
Se sprasujejo kaj ni:)....Za ceno ene boge zemlce ki ni zemlca in pol od pol tko majhno je bodo zahteval ene 4,5,6 in vec evru...Halo.Naj dajo konkretno rec pa se placa 4 ali 5 € ne pa eno niti ne pest veliko zemlco
carpathian
28. 10. 2010 22.56
dabra 28.10.2010, 22:41 Dva dvojna cheesburgerja,velika porcija McNugetsov,sladkokisla omaka,pomfri,mali milkshake vanilija.... ---- pa dietno kolo?
dabra
28. 10. 2010 22.41
Dva dvojna cheesburgerja,velika porcija McNugetsov,sladkokisla omaka,pomfri,mali milkshake vanilija.... jst sm spet lačn ratal,njammmmmmmmmmm! :-)))))