Tujina

Kaj je v smrtonosnem zraku? V nekaj dneh dvakrat več infarktov, bolnišnice nabito polne

Peking, 20. 01. 2013 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prebivalci kitajske prestolnice te dni ugotavljajo, da plačujejo visoko ceno strmega gospodarskega vzpona, ki mu je oblast podredila ne le okolje, pač pa tudi zdravje ljudi. Zaradi onesnaženega zraka si ne upajo na prosto, bolnišnice so polne, v trgovinah je zmanjkalo kirurških mask.

Peking
Peking FOTO: Reuters
Onesnaženost zraka v Pekingu postavlja nove neslavne rekorde, okoli 15 milijonov prebivalcev pa se je več dni balo zapustiti svoje domove.

Po poročanju časopisa South China Morning Post so bolnišnice nabito polne, gre za največji naval pacientov v zadnjih petih letih. Samo v eni od otroških bolnišnic jih na dan oskrbijo več kot 7000. Nekaj olajšanja sta sicer danes prinesla sneg in hladna fronta.

Bloomberg News pa poroča, da se je število infarktov v zadnjih dneh podvojilo. Prav tako je v trgovinah zmanjkalo kirurških mask, ki ljudem ponujajo majhno zaščito pred trdimi delci v smogu.

Otrokom, starejšim in bolnikom je bilo odsvetovano hoditi na prosto, šolarji pa so ostali doma tudi zato, ker so mestne oblasti v upanju, da bo to pomagalo v boju z gosto onesnaženo meglo, ki je ovila mesto, omejile promet. Smog je bil namreč tako gost, da so pred nevi zaradi slabe vidljivosti odpovedovali celo polete letal.

Da je težava očitno resna, pa je razvidno tudi iz tega, da o težavah poročajo celo močno nadzorovani mediji, ki tokrat pišejo, da je ukrepanje v boju z onesnaženjem v mestu nujno.

Mestne oblasti so sicer pripravile strateški načrt, kako naj bi v prihodnje izboljšale kakovost zraka v mestu. Med drugim predvideva stalno zmanjšanje prometa v mestu in dodatne omejitve ob dnevih, ko je onesnaženje najvišje, ljudi pa bi na dneve, ko onesnažen zrak ogroža njihova življenja, opozarjali s posebnimi opozorili.

Vprašanje pa seveda je, ali bodo oblasti načrt zares izvajale, poročanje o onesnaženju je bilo doslej namreč skoraj prepovedano, med drugim je vodilo celo v spor z ZDA. Ameriška ambasada ima namreč nameščeno merilno postajo, izmerjene podatke pa so javno objavljali.

Poleg tega so predlagani ukrepi precej skromni in nič ne kaže na to, da bi Kitajci začeli kaj bolje skrbeti za okolje, katerega varovanje je že desetletja podrejeno gospodarskemu napredku. Ker cenejša proizvodnja pomeni tudi uporabo škodljivih materialov in postopkov, ki so marsikje po svetu že zdavnaj prepovedani, škodljive snovi pa nato namesto v čistilni napravi ali primernem obratu za uničenje končajo kar v rekah, gozdovih in seveda v zraku, pa varovanje okolja najbrž še dolgo ne bo na seznamu kitajskih prioritet.

Peking
Peking FOTO: Reuters

Kot očitno tudi ni zdravje ljudi. Čeprav jim je bilo torej prepovedano, Američani na ambasadi še vedno merijo pekinški zrak in zadnja analiza ni prav nič vzpodbudna. V pekinškem zraku je velika prisotnost trdih delcev, pred katerimi se ljudje varujejo s kirurškimi maskami. Veliki so okoli 2,5 mikrometra, če pridejo v pljuča pa povečajo možnost za hude bolezni srca in razvoj pljučnega raka. Vsebujejo strupe, kovine in alergene.

Poleg tega so izmerili izjemno visoke koncentracije dušikovega oksida, ki nastane pri izgorevanju goriva pri visokih temperaturah, torej v avtomobilskih motorjih in električnih napravah. Levji delež k tej težavi prispeva tudi kopica termoelektrarn v okolici mesta. Dušikov oksid spada med toplogredne pline, povzroča pa kisel dež, pri ljudeh pa bronhitis in druge bolezni.

V rdečem, nevarnem območju, so tudi koncentracije ogljikovega monoksida, plina brez barve in vonja, ki lahko ob dovolj visoki koncentraciji povzroči smrt, manjše koncentracije pa znižujejo raven kisika v krvi. Tudi njegova prisotnost je posledica velike odvisnosti Kitajske od fosilnih goriv in prave eksplozije v količini avtomobilov, ki se vozijo po pekinških cestah.

Tudi žveplov dioksid nastaja pri gorenju fosilnih goriv, povzroča pa bolezni dihal in astmo. Nad vsemi dovoljenimi mejami pa je zadnje dni v Pekingu tudi raven ozona, ki otežuje dihanje, draži grlo, povzroča kašelj, slabša stanje ljudi, ki imajo bronhitis ali astmo, dolgotrajna izpostavljenost pa lahko trajno poškoduje pljučno tkivo.

Mnogi se sicer sprašujejo, zakaj je trajalo tako dolgo, da so kitajske oblasti sploh začele razmišljati o ukrepih, ki bi zmanjšali onesnaženje okolja. Ena od razlag je tudi ta, da se pritisk javnosti krepi šele zdaj. Za razliko od na primer epidemij, ki lahko zelo na hitro terjajo številna življenja, namreč tako veliko onesnaženje smrt seje počasi.

Predsednik kitajskega zdravniškega združenja Zhong Nanshan je lani za Guardian dejal, da se število bolnikov s srčno-žilnimi in pljučnimi boleznimi hitro veča, prav tako narašča število bolnikov z rakom, še posebej na močno industrializiranih območjih, onesnažen zrak pa naj bi v prihodnjih letih predstavljal največji kitajski zdravstveni problem.

Druga razlaga pa je seveda ta, da so kitajske oblasti leta lagale. Najprej o tem, kako onesnažen zrak sploh je, kasneje pa o tem, kako se situacija izboljšuje, a se je v resnici še poslabšala.

Peking
Peking FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
21. 01. 2013 15.18
+4
Gotofi so... in gotofi smo mi, VSI! Tako je, če se človeštvo preveč spozabi na "vesoljsko ladjo" - planetom, na katerem potuje skozi vesolje. Če bi nekemu kapitanu na kakšni vesoljski ladji rekel, naj aktivira na njen na 1000-če (atomskih) bomb, jo onesnažuje, jo prevrtava s svedri, jo 15-kratno prenatrpa s posadko, koplje rudnine iz njenega trupa, jo napada z elektromagnetnim orožjem, jo onesnažuje s kemičnimi plini... in uničuje na tisoče drugih načinov.... bi ti rekel: "a si nor, bom ja uničil vesoljsko ladjo, potem smo pa Gotofi". A človeštvo trenutno na Zemlji je tako nespametno, da to vendarle počne... in temu primerne bodo posledice oz. so že. "Civilizirani" ljudje bi se lahko zelo, zelo veliko naučili od domorodcev in indijancev, ki govorijo, da je Zemlja sveta, da jo je treba varovati in ne izkoriščati in uničevati... ni to tako za lase privlečeno, kot nekateri mislijo; le razumejo tega ne prav. Tudi Jezus in ostali preroki so nas v bistvu to učili, a je duhovščina in cerkev, ki je od vsega začetka preganjala te duhovno visoko razvite ljudi, popolnoma izpridila to sporočilo. Materialno in versko usmerjen človek je usojen na propad! In to se vedno bolj vidi tudi v stvarnem svetu.... Vse gre v kur---... tako država, kot cerkev... kot tudi vsa narava. Planet Zemlja; RIP - počivaj v miru...
T_one
21. 01. 2013 15.36
+3
Zato pa velja reklo; " ali bo 21-eto stoletje duhovno, ali pa ga ne bo!" ... duhovno, ne versko, kar je ogromna razlika... vera je naravnana napram duhovnosti, ker ne širi zavesti, ampak jo, z nenehnim ponavljanjem istih oslarij, omejuje... Enako velja tudi za materializem.... O nekem razvoju duhovnosti torej ni ne duha ne sluha... torej 21-ega stoletja ne bo... ali pa bo zelo, zelo kruto - pekel na Zemlji... podobno kot v temlem mestu na Kitajskem...
blokbi
21. 01. 2013 12.17
+0
zagiftali se bodo do konca, pol bo pa naše gospodarstvo spet zacvetelo... ma kako lahko sploh živijo v tem da se niti neba ne vidi... groza!
appollyon
21. 01. 2013 11.22
+3
Kaj je v zraku?!? Ja kontrola populcije!
kolcamož
21. 01. 2013 07.57
+10
ne dolgo nazaj nas je milič pošiljal na kitajsko in nam dajal njih za primer,kako poceni delavna sila so kitajci,da bi mi morali še ceneje delati kot oni,če bi hoteli obdržati napredek,no zdaj imamo rezultat,sedaj, bi ga rad slišal,da bi rekel no bomo pa večje plače dal,ker kitajci več naredijo,jok,denar pkradejo tajkuni,,zdej pa pravi,da se pa z kitajsko ne moremo primerjati,češ,oni imajo 8 %BDP,mi ma na ničli,kdo jim je pa to omogočil???? POCRKAL,BOJO ONI IN MI.....MI OD REVŠČINE,ONI OD PRENATRPANOSTI OZRAČJA IN ZEMLJE Z STRUPI,,,,PRAV NAM JE......MILIĆ hvala......
HooplaToopla
21. 01. 2013 00.34
+6
"Kaj je v smrtonosnem zraku? V nekaj dneh dvakrat več infarktov, bolnišnice nabito polne" Evo. Tisti ki smo šole obiskovali takrat, ko so še kaj veljale, točno vemo za kaj gre. To je Ameriški RBK napad. Pri čemer je B biološko orožje, K pa kemično. Težko je takole na daljavo vedeti, kaj točno so uporabili. Skopati se in popiti vroč čaj je pa največ kar, lahko žrtev sama stori. Poleg molitve. seveda
izkušena Polonca
20. 01. 2013 20.30
+1
električna vozila brez nafte bojo rešili marsikateri problem onesnaženja
appollyon
20. 01. 2013 20.49
+1
Hja sedaj je že prepozno, kitajska da šalta na Električne avtomobile do 50% deleža vseh vozil, rabjo glih 20 let! Drugače pa na kitajskem avtomobili ne predstavljajo velikega problema, ampak zastarela industrija. Zakaj pa misliš da so nam podurili teš6, ker sedaj termoelektrarne počasi ukinjajo pa morjo koga naF* da kup njihov premog!
Wortex2
20. 01. 2013 21.13
+1
Električna vozila nebi rešila ničesar saj bi se povečala poraba elektrike in posledično bi pripeljalo do večje porabe vodnih virov, trdih goriv in fosilnih. Zadnje dve še vedno povzročata onesnaženje. Prava ideja bi bila vozila na vodik vendar pod pogojem da nebi bilo potrebno za proivodnjo x vodika potrebne y energije.
Samko(zadnji Slovenec)
20. 01. 2013 21.38
+3
Najboljša rešitev bi bila splošna usmeritev k alternativnim virom energije, kot vetrna, sočna, hidro ter celo morda fuzijske elektrarne na vodik. Hkrati pa omejiti količino plinov iz tovarn s pomočjo filtrov.
Timmy164
20. 01. 2013 20.14
+5
Logično da imajo onesnažen zrak če pa jih je toliko kot mravelj.....
Wortex2
20. 01. 2013 18.34
+10
Me zanima kaj se bo zgodilo s Kitajsko in preostalim svetom ko bo ta dosegla kritično točko s svojo eksponentno gospodarsko rastjo. Ker takšna gospodarska rast slej ko prej preide v kaos, ki se izraža v vojnah in podobnih človeku že znanih nepotrebnih stvareh. In ni dvakrat za rečt da še bodo prišli časi ko se bomo po cestah vozili z kolesi namesto avtomobili.
kadunc82
20. 01. 2013 19.13
+4
BitterMan
20. 01. 2013 19.48
+6
30 večjih etničnih skupin je na kitajskem. Rast v zadnjih 5 letih je samo še na račun internih mega projektov. Delovna sila ni več tako poceni, poleg tega jim že primankuje delavcev, ki so pripravljeni delat za smešno nizke zneske, korupcija je na višku (samo v lanskem letu so obsodili več kot 600.000 državnih uradnikov na zaporno kazen zaradi zahtev po podkupninah), zahod noče več prenašati proizvodnje na kitajsko za novejše zadeve, ker v enem letu zaradi kršenja patentnih zakonov izgubijo prednost pred konkurenco....v glavnem težka se jim piše, ko bodo masivni krediti ki jih imajo za plačat (nova Japonska - tisti ki veste kaj se je zgodilo japonski v 80. in 90. si lahko predstavljate).
doktor_muc
20. 01. 2013 19.54
+4
sataraš
20. 01. 2013 18.08
+16
Zadnji čas da se narava zbudi in jih že spet malo strese...letos jih še ni....
Igor Hari 1
20. 01. 2013 18.03
+1
v zraku ni ničesar takšnega, kot pred 30-esetimi leti , samo , da danes državniki prelagajo svoje delo na Državljane , kateri pa vse to težje prenašamo , samo do kdaj , je zdaj vprašanje ?????????
kurcvasgleda01
20. 01. 2013 17.50
-15
za te živali kitajske mi pa res ni nič mar...kr naj vsi do zadnjega
k_komet
20. 01. 2013 17.52
+26
če pa tale komentar ni za brisat...pol pa ..:((
tedoONSP9RP980medo
20. 01. 2013 17.49
+11
Po mojem kitajska oblast pravi: "Dol nam visi za naše ljudi, itak jih imamo preveč, bomo pa še bolj gospodarsko razviti in imeli še več tovarn, če ne bomo težili z okoljevarstvenimi predpisi."
matic cad
20. 01. 2013 17.32
+29
Govorijo, da je v krizi KITAJSKA zgled ostalim državam, ker ima 7,8% BDP rast. Jaz pa pravim, če bi cela EU iz danes na jutri znižala plače na 100€ za vse enako bi z 700 milijoni ljudmi, v enem letu imeli 40% BDP in nato 30% in nato 15% in nato 7,8% ter bi še zmeraj veljali za velesilo EU v resnici pa bi bili reveži Američani pa imajo največji dolg 16.440 milijard !!! pa samo 2.5% GDP pa živijo bolje, ker so pametni ter se zadolžujejo ter vedo da jim tisti denar ne bo treba nikoli vrniti .......KER BO PREJ EKONOMSKI KOLAPS
ebiga
20. 01. 2013 18.15
+12
Tako je! In mi gremo po isti poti.........puf na puf, obresti na obresti..........važno da se imamo fajn. Kakšno ceno bodo plačali naši otoci nam je kaj malo mar.
Macafur
20. 01. 2013 20.03
+1
čuj mi sami dovoljujemo, da se dela za nas tam, ni važno kaj bo delal naš človek in ni važno kdo bo to kupil. Meje bi morala EU zapret in začeti notranjo trgovino bolj racionalno izkoriščati in to je to. Meje se seveda bodo zaprle in takrat pa lahko pričakujemo vojno, ker to bi bil ekon
appollyon
20. 01. 2013 20.44
Kitajska zadnja 4 leta še ni videla takega padca njihovega gospodarstva, tako da gre njim tudi na slabše! Ni vse tako lepo dol kot si misliš, predvsem pa je BDP povezan z umetnim dvigovanjem jena!
tali?ni tom
20. 01. 2013 17.30
+3
nč bt , ma slovenija dost placa za fabrke pa čist zrak! bojo pa tle tovarne postavlal , delqamo slovenci itak za dnar primerljiv kitajskemu delavcu , vsaj kaj dobiš za recimo sto evrov tle al tam ! ne bluzit zdej kolk oni dobijo , ampak koliko dobiš za sto evrov tle eli tam!
lodz68
20. 01. 2013 17.10
-1
lahko pridejo k nam v prekmurje na svež zrak ,pa še toplice imamo......
?unek123
20. 01. 2013 17.13
+28
borisl1
20. 01. 2013 17.26
+18
lennchma
20. 01. 2013 20.27
+6
Uh, tudi v MB jih je že kar precej. Pa dobro, me ne motijo, ker so zaenkrat še mirni.
G8J
20. 01. 2013 17.09
+15
Spet toplo vodo odkrivate? A ne veste kaj naredi globalizem in pohlep?
mijavci
20. 01. 2013 17.06
+11
pri nas pa okoljske takse za vsak drek. Pa izpust CO2 , dokler bojo na Kitajskem žgal vse po vrst se tud pri nas ne splača ne vem kaj gledat .
Josh18
20. 01. 2013 19.00
+4
torej predlagaš da se še mi zavijemo v meglo smoga?
mijavci
20. 01. 2013 19.49
+1
Ne to je tako kot z odpadki deset jih sortira, tisoč pa ne, na koncu pa pristane vse v isti jami. Ne bo pa od nas odvisno ali bomo v smogu ampak od drugih dejavnikov. Podnebne spremembe so že dokazal da so največji nateg, vprašajre g. Alkalaja iz inst. Štefan.
lennchma
20. 01. 2013 20.30
+5
Smog je eno, podnebne spremembe pa drugo. Elita skuša podnebne spremembe prikazati s primerom globalnega segrevanja. Trdi delci v smogu k večjemu povzročajo ohlajanje ozračja, saj odbijejo veliko svetlobe.
enoh
20. 01. 2013 17.01
+6
dobrodošli v dvajsetem stoletju
Josh18
20. 01. 2013 19.01
+7
Vprasanjainodgovori.si
20. 01. 2013 16.59
+6
Ohjej, počasi bo vse šlo samo še navzdol, dokler ne pride do 0 točke.
concord
20. 01. 2013 16.54
+26
Hja, želeli so svetovno industrijo preseliti k sebi, zdaj pa imajo, kar so želeli.