Tujina

'Sanader bo deležen pravičnega sojenja'

Salzburg, 09. 05. 2011 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče v Salzburgu je po vnovičnem zaslišanju Sanaderja odločilo, da ga izročijo Hrvaški. Odvetnika nekdanjega hrvaškega premierja sta že napovedala pritožbo, Sanader pa tako ostaja v priporu.

Josipović: Prepričan sem, da je vsak, tudi bivši premier Ivo Sanader, na Hrvaškem deležen pravičnega sojenja.
Josipović: Prepričan sem, da je vsak, tudi bivši premier Ivo Sanader, na Hrvaškem deležen pravičnega sojenja. FOTO: Damjan Žibert

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je zatrdil, da bodo na Hrvaškem zagotovili pravično sojenje nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju, katerega izročitev Hrvaški je odobrilo sodišče v Salzburgu. Sanaderjevi odvetniki so njegovo izročitev zavračali prav s trditvami, da na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja.

"Prepričan sem, da je vsak, tudi bivši premier Ivo Sanader, na Hrvaškem deležen pravičnega sojenja," je odločitev sodišča v Salzburgu komentiral Josipović.

Hrvaški predsednik je poudaril, da bo sojenje Sanaderju na Hrvaškem pod drobnogledom mednarodne skupnosti. "Prepričan sem, da bo hrvaško pravosodje zagotovo sprejelo zakonito in pravično razsodbo," je še dejal Josipović. Ob tem je dodal, da ne želi govoriti o tem, kakšna bo razsodba v Sanaderjevem primeru.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor odločitve sodišča v Salzburgu ni želela komentirati. Dejala je, da se kot predsednica izvršne oblasti ne bo odzvala na odločitev neodvisnih pravosodnih oblasti.

Sanader napovedal pritožbo in tako ostaja v priporu

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Pred sodiščem v Salzburgu je namreč vnovič potekalo zaslišanje nekdanjega hrvaškega premierja Sanaderja. Avstrijsko sodišče je imelo tri možnosti. Prva je bila, da ugodi Hrvaški in ji izroči Sanaderja, druga, da Sanaderju pripor podaljša za 60 dni, tretja pa, da Sanaderja proti varščini izpusti.

Odvetnik Suppan je dejal, da je avstrijski urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu sprostil sredstva na Sanaderjevih avstrijskih računih, saj na njih ni našel nič nezakonitega. A Sanader do sredstev na računih še ne bo mogel dostopati. Čeprav je avstrijsko tožilstvo za boj proti korupciji res delno odprlo njegove račune, pri blokadi še vedno vztraja tožilstvo v Innsbrucku, ki na prošnjo hrvaških oblasti prav tako preiskuje primer bivšega hrvaškega premiera.

Sodišče se je odločilo za prvo možnost, torej da Sanaderja izroči Hrvaški. "Avstrijsko sodišče je odločilo, da je izročitev Iva Sanaderja Hrvaški zakonsko sprejemljiva opcija," je dejal Sanaderjev odvetnik Werner Suppan. Sanaderja sicer poleg Suppana zagovarja še Goran Suić, odvetnika pa sta že napovedala pritožbo, ki jo bosta vložila na višje sodišče v Linzu. Pritožbo morata vložiti najpozneje v 14 dneh. Glede na to, da Sanader odločitve sodišča ni sprejel in je napovedal pritožbo, ostaja v priporu.

Sanaderjev odvetnik namerava poleg pritožbe glede izročitve Hrvaški vložiti tudi pritožbo na podaljšanje pripora. Kot je povedal Suppan, je nekdanjega hrvaškega premiera današnja odločitev sodišča prizadela, "a se bo še naprej boril".

Če bo višje sodišče potrdilo prvostopenjsko odločitev, potem se Sanader lahko vnovič pritoži, in sicer na vrhovno sodišče. Na koncu se Sanader lahko pritoži še na ustavno sodišče. To pomeni, da se v primeru, da Sanaderjeva odvetnika izkoristita vse pravne možnosti, zadeva lahko zavleče tudi za leto dni.

Suić je povedal, da je Sanader mirno sprejel odločitev sodišča. Glede na govorice naj bi sicer Sanaderja, če bi ga izpustili iz pripora, že čakalo stanovanje v Salzburgu. Ta ugibanja pa je Suić zanikal.

Sanader je sicer že večkrat dejal, da izročitvi nasprotuje, saj meni, da so postopki, ki potekajo na Hrvaškem, politično motivirani in da gre pri tem za maščevanje njegovih nekdanjih kolegov.

Mnenje, da Sanader, ki se želi zagovarjati pred avstrijskim sodiščem, na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja v skladu s Konvencijo ZN o človekovih pravicah, je sicer Suppan podprl z več kot 50 stranmi dolgo analizo skupine strokovnjakov, ki jo je sodišču predložil marca.

Kot je znano, je Sanader v priporu v Salzburgu vse od decembra lani, Hrvaška pa njegovo izročitev zahteva zaradi suma korupcije in zlorabe položaja.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 05. 2011 20.02
Nikoli, Finci in Avstrijci so sicer pošiljali neke "depeše", ampak se je vse nekam založilo in porazgubilo!
LaStellaRossa
10. 05. 2011 11.22
Kdaj bomo sodili pri nas raznim tajkunom in politikom, ki so jih pomagali ustvariti? Kdaj bomo razlastninili Slovenske lopove? Kdaj bomo tudi v naših medijih PISALI o teh ljudeh z IMENOM IN PRIIMKOM tako, kot to delajo Hrvatje. Pri nas pa jih ščitimo v strahu pred odvetniškim lobijem Senica - Kresal, ki mu je podrejeno tožilstvo z Zalarjem na čelu. LP
Tonček Balonček
10. 05. 2011 09.14
Gre za politično gonjo, totalni konstrukt, za katerim stojio Kučan, Cvikel in Golubić!
alterego
09. 05. 2011 19.40
Sanader bo na koncu kriv še za Tudjmanove grehe!
VURDERINGER
09. 05. 2011 18.24
Ko bo potoval proti svoji lipi hrvatski, se naj kar pri nas ustavi, ga bodo Čeferinčki v roke vzel, sej ma dost dnarja in naslednjih 20 let se mu ne bo nič zgodilo. Pri nas so še hujši lumpi, Šrot, Bavčar, Hilda, Zidar, Jankovič, Kangler, in še naslednjih nekaj 10 pa se jim nič ne zgodi, tako da boš vedel Slovenija je raj za mafijo, tu ti je mesto,...to so pogruntal tudi Italjani Rusi pa še kdo, ki se pri nas breskrbno koplje v denarju.
smajser
09. 05. 2011 13.42
koga sploh boliqrac za tega ustaškega lopova
ovip
09. 05. 2011 13.35
Seveda, boji se, da bi ga hrvatje linčali. In prav bi imeli.
Tonček Balonček
09. 05. 2011 13.31
On mi je všeč, ker je antikomunist, bivši študent teologije, izobraženec in hoče narodu vse dobro! Takih ni veliko! Gre za domoljuba!
Tonček Balonček
09. 05. 2011 13.26
On bi moral sodišče nujno vprašati, zakaj ne preganjajo Zorana Jankovića in Zorana Thalerja, Evropa je namreč pravna država. Zakaj pa Waldheima niso zaprli? Jasno da zato, ker je bil antikomunist in je vedel, kaj se bo dogajalo v 21. stoletju! Njegovih jam ni nihče razkopaval, bil je humanist in demokrat! Arhivi o njem ne bodo odprti še par deset let, to pač ni UDBA!
MB-KAPS
09. 05. 2011 13.05
kok je bogi :)
loden
09. 05. 2011 13.02
tito7 09.05.2011, 12:39 2 j jansu obvezno k senaderju potem bi moguce blo mir v drzavi he, he, a se ti mal zezaš.... ne bu blu mir v državi, vsaj tvoji ne, čeprav v Sloveniji Janšo za rešetke spravjo....:=)))
theta
09. 05. 2011 13.01
Upam, da tudi naše KGB potipajo avstrijci.. hypo hypo!
drago štubljar
09. 05. 2011 12.52
ce pride jansa na oblast polj bu sanaderja za ministra financ tako kot bajuka negdanji saveznici dijaspora
loden
09. 05. 2011 12.52
Tonček Balonček 09.05.2011, 12:20 A ti igraš šah? Al pa vsaj tarok?
pika poka ježek
09. 05. 2011 12.46
Sanaderju se slabo piše. Vse grehe HDZ-ja bodo obesili nanj.
FCL
09. 05. 2011 12.45
Ivek, jao naj..... si :)))))))))) Prav je tako, lopove za rešetke!!!!! Slovenija, kaj pa naši ?
srpko
09. 05. 2011 12.45
Bivši bratje so spet v težavah. Priznam - da mi je nekoliko všeč - da so v težavah.
heello
09. 05. 2011 12.40
Tako je prav.
drago štubljar
09. 05. 2011 12.39
j jansu obvezno k senaderju potem bi moguce blo mir v drzavi
24Ppkur
09. 05. 2011 12.37
... naj pride v slo ... pri nas se bo lahko svobodno gibal še dolga leta ... morda pa mu ponudijo tudi službo na kakšnem od ministrstev