Tujina

Rdeči križ ne more v uporniško četrt Homsa

Homs, 02. 03. 2012 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
16

Kljub temu da so pripadniki Rdečega križa prejeli zeleno luč za vstop v sirsko uporniško četrt v mestu Homs, so sirske oblasti konvoju sedmih tovornjakov preprečile vstop. Iz območja prihajajo nepotrjene informacije o naglih usmrtitvah.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo od marca lani pobitih najmanj 7500 ljudi, samo danes jih je umrlo 35.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da je konvoj sedmih tovornjakov, ki je krenil na pot iz Damaska, prispel v sirsko mesto Homs, a v uporniško četrt Baba Amr, ki je bilo 26 dni tarča obstreljevanja, kljub zeleni luči sirskih oblasti ni vstopil.

V Babi Amru naj bi bilo ujetih okoli 20.000 civilistov, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani in zdravilih. Za številne ranjene naj bi namreč skrbel en sam zdravnik v zasilni ambulanti. Tovornjaki so polni hrane, zdravil, odej, mleka za dojenčke in druge opreme, je povedal Khaled Erksoussi, na vstop v Baba Amr pa čakajo tudi prostovoljci sirskega Rdečega križa in reševalna vozila.

Civilisti v Siriji
Civilisti v Siriji FOTO: Reuters

Potem pa je odjeknila novica, da so sirske oblasti konvoj zaustavile in mu kljub predhodnemu dovoljenju za vstop tega preprečile. "To je nezaslišano, da ljudje, ki že tedne potrebujejo pomoč, te še vedno niso prejeli," je ob tem dejal predsednik ICRC Jakob Kellenberger. Po njegovih besedah bo konvoj ostal v Homsu čez noč in morda v četrt vstopil v "bližnji prihodnosti".

Dogodek potrjuje domneve, da je v četrti vojska osovraženega predsednika Bašarja al Asada, ki izvaja nagle usmrtitve. Usmrčenih naj bi bilo 17 ljudi, vendar te informacije niso potrjene. Po še nepreverjenih podatkih naj bi tudi hodili od hiše do hiše in iskali moške, starejše od 12 let, ki naj bi jih nato odpeljali neznano kam. Nekaj naj bi jih poskusilo zbežati, pri tem naj bi jih ustrelili Asadovi vojaki.

ZN pozivajo sirske oblasti k spoštovanju mednarodnega prava

Da so vznemirjeni ob poročilih iz četrti Baba Amr, je izjavil tiskovni predstavnik urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Rupert Colville.  "Oblasti želimo spomniti na njihovo odgovornost v skladu z mednarodnim pravom. Bistveno je, da ni nezakonitih povračilnih ukrepov, naglih usmrtitev, mučenja in samovoljnega pridržanja," je opozoril.

Po navedbah vodje Sirskega observatorija za človekove pravice Ramija Abdela Rahmana je bilo medtem v četrti Baba Amr ubitih deset ljudi. "Okoliščine njihove smrti niso znane," je še dodal. Rahman je povedal tudi, da so režimske sile tamkajšnje nakupovalno središče spremenile v zapor, in ICRC pozval, naj območje preišče.

Vrh EU: Odgovorni naj odgovarjajo za svoja dejanja

Ogorčenje nad dogajanjem v Siriji so izrazili tudi voditelji držav in vlad EU. Odločeni so, da morajo krivci za hudodelstva proti civilnemu prebivalstvu v tej državi odgovarjati za svoja dejanja pred sodiščem. V ta namen so pozvali tudi k oblikovanju dokaznega dosjeja o zločinih v Siriji in k pripravi dodatnih sankcij.

Ponovili so poziv sirskemu režimu, naj takoj preneha z nasiljem in kršitvami človekovih pravic, al Asada pa pozvali k odstopu. Takoj ko bo v Siriji omogočena demokratična tranzicija, je Unija pripravljena biti partner državi in ji pomagati pri njenem razvoju.

Ob robu vrha EU je Sarkozy sporočil odločitev Francije, da bo zaprla svoje veleposlaništvo v Siriji. "Kar se dogaja, je škandal. Več kot 8000 ljudi je že bilo ubitih, med njimi na stotine otrok, mestu Homs pa grozi izbris z zemljevida. To je povsem nesprejemljivo," je dejal. Svoje veleposlaništvo v Siriji je v četrtek zaprla že Velika Britanija, že v začetku februarja pa so tamkajšnje veleposlaništvo zaprle tudi ZDA.

Uničeno mesto Homs
Uničeno mesto Homs FOTO: Reuters

Francoski tožilci sprožili preiskavo

ICRC je medtem sporočil, da so dobili trupli ubitih ameriške novinarke Marie Colvin in francoskega fotografa Remija Ochlika. Njune posmrtne ostanke bodo zdaj prepeljali v Damask.

Ob Colvinovi in Ochliku so bili še trije novinarji ranjeni. Britanca Paula Conroya so odpeljali na britansko veleposlaništvo v Libanonu, Francoza Edith Bouvier in Williama Danielsa pa sta danes z vojaškim letalom prispela v Pariz.

Francoski tožilci so sicer medtem sporočili, da so odprli preliminarno preiskavo umora zaradi napada na novinarsko središče v Homsu, v katerem sta bila ubita Colvinova in Ochlik, omenjena trojica pa ranjena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

n0mistakez
02. 03. 2012 16.26
+1
Ej EU...koji vam je ***** da se vmešavate u Sirijo ??? Puste jih nej se med sabo zmenijo...Za tista ''hudodelstva proti civilinemu prebivalstvu'' pa samo upornikom prepišite....
MERDE-AVE-MERDE
02. 03. 2012 15.40
+4
Dokazi so da so ti "uporniki" blokirali dostop zdravstvenemu osebju
DedekLakai
02. 03. 2012 13.18
+8
Admin ti si en velik hlapec Amerike. Kje je tu svoboda govora? NI JE!!!!!!! Če je tale post izbrisan potem vi na 24ur niste nič bolši od raznih diktatorje, ki ne dovolijo ljudem se svobodno iuražat. Sram vas naj bo!!! Brišete poste, ki vam ne ustrezajo. Brisali ste post kjer sem napisal, da se Francija pogaja s Sirijo o izpustitvi 18 zajetih vojakov v Siriji. Izbrisali ste moj post kjer sem povedal, da je zahod kriv za to nasilje saj oborožuje te "aktiviste", ki se skrivajo za nedolžnimi ljudmi in jih uporabljajo za živi ščit.
T_one
02. 03. 2012 13.39
+2
Ma itak. Se pa tudi ve kakšno bo poročilo tega "Rdečega križa", ki je v resnici pod kontrolo Zahodnih imperialistov, ravno tako kot Amnesty International... Poročali bodo kakor je Zahodu po godu; ne glede kakšna je resnica... Hočejo okupirat še Sirijo, Iran, Pakistan in Severno Koreje, pa naj bo kar hoče....
vzhod
02. 03. 2012 11.54
+11
odkril bo da so prebivalci bili ubijani z strani upornikov da so jih mucili in pretepali...in zahod ter njegova medijska masinerija EU itd bodo to spremenilo v zrtve ki so nastale zaradi osvoboditve mesta od upornikov.
hellbastard666
02. 03. 2012 13.00
+1
n0mistakez
02. 03. 2012 16.20
+2