Tujina

Kadrovske menjave v Vatikanu zaradi afere Vatileaks?

Rim, 28. 06. 2012 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vatikan bo z julijem za posodobitev medijske strategije in komuniciranja z javnostmi najel dolgoletnega ameriškega dopisnika iz Rima Grega Burka, ki naj bi bil po poročanju nekaterih medijev član konservativnega gibanja Opus Dei.

Vatikan
Vatikan FOTO: Thinkstock

V Vatikanu, ki je sredi preiskave uhajanja zaupnih dokumentov v tako imenovani aferi Vatileaks, se obetajo kadrovske spremembe. Vatikan bo namreč z julijem za posodobitev medijske strategije in komuniciranja z javnostmi najel dolgoletnega ameriškega dopisnika iz Rima, novinarja Fox Newsa Grega Burka. Pojasnil je, da njegovo imenovanje ni neposredno povezano z afero Vatileaks, ampak bo njegova naloga poenostaviti vatikanske novice in preprečevati presenečenja, kot so bile na primer napačne odločitve pri izjavah glede spolnih zlorab otrok v Cerkvi.

Aktualni vodja službe za odnose z javnostmi v Vatikanu Federico Lombardi ostaja na svojem položaju, je pa iz najetja Burka kljub temu mogoče sklepati, da papež Benedikt XVI. s komuniciranjem Vatikana z javnostmi ni najbolj zadovoljen.

Burke član gibanja Opus Dei?

Ker je Burke po poročanju nekaterih medijev član konservativnega gibanja Opus Dei, se že pojavljajo očitki, da slednji nikakor ne bo poskrbel za večjo transparentnost odnosov z javnostmi v Vatikanu. Prav nasprotno, Opus Dei velja za skrivnostno in elitistično združenje.

Papež
Papež FOTO: Reuters

V italijanskih medijih se sicer šušlja o še eni kadrovski menjavi, o odhodu državnega sekretarja, kardinala Tarcisia Bertoneja, ki je bil ena glavnih tarč uhajanja zaupnih dokumentov izza vatikanskih zidov. Po ugibanjih italijanskih medijev bi Bertoneja utegnili zamenjati že letošnjo jesen. Bertone bo namreč decembra star 78 let in čeprav njegov položaj ne predvideva upokojitvene starosti, bi kot uradni razlog njegove zamenjave po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera utegnili navesti prav za upokojitev primerno starost.

Glavni osumljenec papežev osebni tajnik

Uhajanje zaupnih vatikanskih dokumentov v javnost Vatikan še preiskuje. Glavni osumljenec ostaja papežev osebni tajnik Paolo Gabriele, ki je še vedno v priporu.

Paolo Gabriele
Paolo Gabriele FOTO: Reuters

Vodja tričlanske preiskovalne komisije, španski kardinal Julian Herranz, sicer tudi član Opus Dei, je v teh dneh pojasnil, da je preiskava intenzivna in prinaša rezultate. Na teden je na zaslišanju pet do šest oseb, tako laikov kot cerkvenih predstavnikov. Podrobnosti iz zaslišanj ni razkril, je pa napovedal, da bo v kratkem objavljeno kakšno presenečenje.

Afera Vatileaks je v zadnjih mesecih močno pretresla Vatikan. Objavljeni dokumenti so namreč razkrivali obtožbe o močno razširjeni korupciji znotraj Cerkve, o izjemno slabem upravljanju s financami in pričali o hudih bojih za oblast med posameznimi strujami kardinalov. Ob aretaciji Gabrieleja je bilo mogoče slišati, da je slednji le žrtveno jagnje, češ da sam takšnega uhajanja dokumentov ni mogel zrežirati, ampak so v ozadju kardinali.

Vodja stikov z javnostmi Vatikana Lombardi je tovrstna poročila medijev pospremil z besedami, da nekateri novinarji preveč posnemajo avtorja za Vatikan ne najbolj prijetnega kriminalnega romana Da Vincijeva šifra Dana Browna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
28. 06. 2012 23.14
+5
Jezus Kristus!!! Drugega človek ne more reči, ko bere novice iz katoliškega undergrounda. A so Vatikan že končno vpisali na seznam t.i. malopridnih držav ali spet kaj spletkarijo v ozadju, da jih ne bodo uvrstili? Slovenska samostojnost ob vsem ostalem šitu, dobi še bolj grenak priokus, ko človek pomisli, da nas je prvi priznal prav Vatikan.
Slo4theist
28. 06. 2012 22.51
+3
Čas bi bil da gre firma v stečaj, denar pa razdeli tistim ki so jim ga pokral!
MR-1919
29. 06. 2012 10.29
Veyron95
28. 06. 2012 16.50
+9
Vatikansko zlato razdeliti med ljudi pa ni več krize.
kim llsung
28. 06. 2012 16.13
+6
pobrat vse imetje duhovnike pa za tekoci trak pa je stvar resena
KisloZelje333
28. 06. 2012 15.18
+6
Ja jerca ti kar nabijaj, ko bodo v vatikanu zamenjali 10 ljudi, z najverjetneje še bolj pokvarjenimi, se bo pa po svetu začelo cediti mled in mleko, jerca povej tako kot je, naj te ne bo strah (vem da je to le tvoje delo in da tu ne moreš nič) ampak če bi se vas 10 20 50 komadov na pop tvju uprlo zionistični propagandi, bi se ljudje posledično tudi hitreje zbudili in spravili k sebi...
WikiX
28. 06. 2012 15.13
+3
Opus dei (Božje delo), ki ga je leta 1928 v Španiji ustanovil Jožefmarija Escrivá de Balague je torej nekakšno katoliško društvo, podobno Oshotu, ki omogoča povsem tudi vsakdanjim ljudem, da prakticirajo krščanstvo po svetu. Vsakdo je lahko duhovnik, če je včlanjen v Opus dei, mediji ob tem postanejo povsem nerelevantni, kot smo se lahko prepričali tudi ob krizi v Španiji, o razlogih za nastanek katere ni nihče poročal. Tudi stran imajo precej dolgočasno urejeno, glede na Vatileaks, sploh pa preveč poenostavljeno glede na Vatikanske arhive, kjer zbirajo novice iz celega sveta. Največji Vatileaks je torej prav Vatikan, le da ljudje potrebujejo še nekoga, ki bi jim uredil in podrobneje predstavil zanimive stvari, iz poplave vseh teh podatkov.
WikiX
28. 06. 2012 20.17
+2
Ustanovitelj Opus Dei Jožefmarija je "...14. februarja leta 1943 po božjem navdihu ustanovil Duhovniško družbo Svetega križa, ki je z Opus Dei neločljivo povezana. Le-ta je omogočila, da so nekateri laiški člani Dela lahko prejeli mašniško posvečenje in vključitev v služenje Delu. Kasneje naj bi Duhovniška družba Svetega križa dovoljevala tudi duhovnikom, vključenim v škofije, da se poslužujejo duhovnosti Dela ter se v skladu s svojo poklicanostjo trudijo za svetost pri opravljanju svojih duhovniških obveznosti, in sicer v brezpogojni poslušnosti svojemu škofu..." Delo, kakšno "Delo" je bilo to, menda ne Slivnikovio, mogoče so učenci nadškofa Rožmana kovertirali izdajalce in jih sopreminjali v partizane, ampak domobrancev pri nas menda ni bilo vse do 1944. Treba se je namreč zavedati, da je bil Jožefmarija razumen otrok, ki je za Vatikan opravljal nadnaravno poslanstvo, v stilu herojskih apostolskih del. Sliši se še bolje kot znanstvena fantastika v realnosti, domišljija je vsaj naravna.
rissp
28. 06. 2012 14.42
+9
Novinarji, kje ste danes??? Vedno ste tako "hitri" pri objavljanju novic iz Sirije... Kje je torej zadnja novica, ki odmeva po vsem svetu, da so "uporniki" izvedli teroristični napad v središču Damaska ter poklali cele družine? Ostali mediji že pol dneva prikazujejo slike mrtvih žena ter otrok, pobitih s strani teroristov ("upornikov")... Ali pa druga odmevna novica danes, da teroristi v Siriji oskrunjajo cerkve ter vse verske objekte, ki niso muslimanski?... Aja, te novice se ne skladajo s propagando, ki jo morate trobiti..?...
KisloZelje333
28. 06. 2012 15.14
+3
donat323
28. 06. 2012 14.24
+15
Sm slišu, da se bo Vatikan v slovenijo preselu, ker ma boljše pogoje za delo (krajo)
donat323
28. 06. 2012 14.22
+10
vatikanska mafija, kr sami naj krijejo zgubo mariborske škofije. Pokradejo lahko, ko treba pa nazaj dat, pa pozabi. Janša, kr iz svojga gnaarja pokri zgubo, si nas tud ti pa tvoje ovce že preveč okradle.
KisloZelje333
28. 06. 2012 14.37
+3