Tujina

Južnokorejci volijo naslednika odstavljene predsednice

Seul, 09. 05. 2017 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po tistem, ko so odstavili predsednico Park Geun-Hye, ki v priporu čaka na sojenje zaradi zlorabe oblasti in korupcije, se južnokorejci odpravljajo na volišča. Javnomnenjske raziskave napovedujejo konec vladavine konservativcev in zmago levo usmerjenega Moon Jae-Ina.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago levo usmerjenega Moon Jae-Ina.
Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago levo usmerjenega Moon Jae-Ina. FOTO: AP

Južnokorejci danes volijo naslednika odstavljene predsednice Park Geun-Hye, ki v priporu čaka na sojenje zaradi zlorabe oblasti in korupcije. Javnomnenjske raziskave napovedujejo konec vladavine konservativcev in zmago levo usmerjenega Moon Jae-Ina.

Četrto največje azijsko gospodarstvo je več mesecev pretresala politična kriza, ki se je končala z odstavitvijo predsednice države. Več milijonov Južnokorejcev je na ulicah zahtevalo njeno razrešitev zaradi vpletenosti v korupcijski škandal.

Želja Južnokorejcev po spremembah se bo danes uresničila. Volitve bodo prinesle konec vladavine konservativcev, ki so državo vodili skoraj ves čas od njenega nastanka. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bo največ glasov med 15 kandidati prejel nekdanji odvetnik Moon Jae-In. Anketa Realmeter mu napoveduje dobrih 42 odstotkov glasov, sredinskemu kandidatu Ahn Cheol-Sooju in konservativcu Hong Joon-Pyoju iz stranke bivše predsednice pa po 18 odstotkov.

Po padcu predsednice Park Geun-Hye južnokorejci volijo novega predsednika.
Po padcu predsednice Park Geun-Hye južnokorejci volijo novega predsednika. FOTO: AP

Zmagovalca čakajo težki izzivi - upočasnjena gospodarska rast, naraščajoča neenakost in brezposelnost, zlasti med mladimi, kar so bili tudi razlogi za vse večje nezadovoljstvo javnosti s konservativno vlado Park Geun-Hye. Brezposelnost med mladimi do 30. leta starosti je lani dosegla rekordnih deset odstotkov in bo po pričakovanjih rasla tudi letos, plače medtem stagnirajo.

Na volitvah je pričakovati visoko udeležbo, celo višjo kot na zadnjih volitvah decembra 2012, ko je na volišča prišlo 75,8 odstotka Južnokorejcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.