Tujina

Južno Evropo še vedno pestijo požari

Almeria/Rim/Ajaccio/Atene, 24. 07. 2009 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ognjeni zublji v južni Evropi še ne pojenjajo. Zaradi ognja je še posebej hudo na južni obali Španije, na Korziki, Sardiniji in v Grčiji.

V okolici Almerie na južni obali Španije so morali zaradi požara danes že drugič v zadnjih desetih dneh evakuirati ljudi. Tokrat je požar iz še neznanega razloga izbruhnil v priljubljenem letovišču Mojacar, kjer so evakuirali 1500 ljudi. Ogenj gasi več deset gasilcev, pri gašenju pa pomaga tudi več letal.

Z ognjenimi zublji se borijo množice gasilcev.
Z ognjenimi zublji se borijo množice gasilcev. FOTO: Reuters

Na Korziki gasijo tri velike gozdne požare, ki so na otoku izbruhnili v četrtek. Kot poroča radio France Info, je eden že pod nadzorom, medtem ko se gasilci z dvema še bojujejo. Ognjeni zublji med drugim ogrožajo hiše približno 30 kilometrov od mesta Ajaccio. V požarih na Korziki, ki so doslej uničili okoli 4000 hektarjev gozda in grmičevja, je bilo lažje ranjenih pet gasilcev. Po poročanju francoskih medijev je bilo več požarov na tem otoku podtaknjenih.

Požari divjajo še naprej tudi na Sardiniji, kjer so v četrtek zahtevali dve smrtni žrtvi. Še posebej so kritične razmere na severu tega italijanskega otoka, kjer po navedbah lokalnih medijev v gašenju sodeluje tudi deset letal in enajst helikopterjev. Ogenj se zelo hitro širi zaradi vetra in visokih temperatur, ki dosegajo celo do 46 stopinj Celzija. Vzrok požarov še ni znan.

V Franciji je močno gorelo že v četrtek.
V Franciji je močno gorelo že v četrtek. FOTO: Reuters

Iz Grčije poročajo o približno 50 manjših gozdnih požarih, gasilcem pa preglavice poleg vetra povzročajo tudi visoke temperature. Vremenoslovci napovedujejo, da se utegne živo srebro te dni povzpeti tudi do 43 stopinj Celzija in ljudem svetujejo, naj se v najhujši vročini zadržujejo v zaprtih prostorih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darkosa
24. 07. 2009 13.20