Tujina

Južni Sudan postal član Združenih narodov

New York, 14. 07. 2011 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Južni Sudan je pet dni po osamosvojitvi postal 193. država članica Združenih narodov. "Dobrodošel, Južni Sudan. Dobrodošel v Združene narode," je ob tem dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Južni Sudan je v soboto razglasil samostojnost.
Južni Sudan je v soboto razglasil samostojnost. FOTO: Reuters

"Razglašam, da je Južni Sudan član Združenih narodov," je povedal predsednik Generalne skupščine ZN Joseph Deiss, potem ko je generalna skupščina to potrdila z aklamacijo.

Generalna skupščina je potrdila sprejem države v ZN z aklamacijo, potem ko je Varnostni svet ZN v sredo v resoluciji priporočil sprejem te 54. afriške države v svetovno organizacijo. Nazadnje je nova država članica ZN leta 2006 postala Črna gora, štiri leta pred tem pa Vzhodni Timor in Švica.

"Dobrodošel Južni Sudan. Dobrodošel v Združene narode," je ob tem dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Poudaril je, da v tem zgodovinskem trenutku živijo vsi tisti, ki so preživeli dolgo državljansko vojno, ki so izgubili ljubljene, ki so zapustili svoje domove in ki so ohranili upanje.

Izpostavil je, da so pred državo velike naloge, da pa ima tudi velik potencial ter da ji bodo pomagali pri oblikovanju prihodnosti. Poudaril je še, da sta blaginja in gospodarski razcvet Sudana in Južnega Sudana medsebojno odvisna. "Sever in jug delita skupno usodo. Prihodnost morata načrtovati kot partnerja in ne kot tekmeca," je dodal.

Južni Sudan je razglasil samostojnost v soboto na slovesnosti pred več deset tisoč ljudmi in številnimi tujimi voditelji v prestolnici Juba po skoraj petih desetletjih konfliktov s severom, ki so zahtevali milijone življenj.

Samostojnost je razglasil na podlagi januarskega referenduma, na katerem so se prebivalci Južnega Sudana skoraj enoglasno odločili za odcepitev. Največja afriška država je tako razpadla na dva dela, med katerima pa ostajajo napeti odnosi kljub obljubam obeh strani, da bosta spore rešili z diplomacijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
15. 07. 2011 10.49
Končajmo že enkrat z okupacijo Texasa. Branilci Alama se v San Anotniu niso borili za priključitev k ZDA, temveč za suverenost Texasa. R.I.P. Bowie, Travis in Crocket.
Raztezje
15. 07. 2011 00.48
Veliko prehitro se sprejemajo odločitve o priznanju samostojnosti nekih fluidnih narodov, pod hinavsko pretvezo, da ima vsak narod pravico do samoopredelitve in osamosvojitve. Premalo se govori o razlogih konflikta, preveč se ob vsaki priliki omenja genocid, predvsem pa kakšen je sploh ta južnosudanski narod. Mene razmere tam prej spominjajo na državljansko vojno v Ameriki, med severom in jugom, čeprav je sever zmagal, se ta ni končala z odcepitvijo ali delitvijo amerike na dvoje. Sever je zmagal preprosto zato, ker so za njimi stale naprednejše ideje, ni šlo le zato, da bi premagali nasprotnika, temveč so morali vsi skupaj premagati nazadnjaški kolonijalizem, opraviti suženjstvo ter sprejeti demokratične civilizaciske norme. To jim je tudi uspelo in še kako, takrat se je začela zlata doba Amerike, ki je na teh temeljih postala vodilna sila v svetu. Podobno bi se lahko zgodilo s Sudanom, njihov konflikt izvira iz evropskih, belgijskih delitev naroda na izbrance ter njihove sužnje, gre za masovno pranje možganov, ne pa za politične delitve, na podlagi katerih bi lahko nastala dva prava naroda. Mimogrede, prav Belgijci so izdelali tudi etnične sezame sudanecev, ki so omogočili nasilno genocidno razslojevanje, vse skupaj pa je le ena velika laž ter prevara. Sploh pa se katastrofalna slovenska diplomacija preveč zaletava ter zapleta v te konflikte, s tem si bomo nakopali le še več sovražnikov, centralna afriška država Sudan ima namreč povsod veliko prijateljev, ki si bodo zagotovo zapomnili tudi našo hinavsko podporo razdiralnim težnjam v tem prostoru, ki dolgoročno ne bodo rešile ničesar. Tega pa mi ne potebujemo, še ena slaba poteza Žbogarjevega ministrstva in te vlade naših separatističnih komunistov, za katero bodo prihodnje generacije, tako ali drugače, še dolgo plačevale visoko ceno.
vzhod
15. 07. 2011 00.38
Ban ki mun zakaj Kosovo ni v zdruzenih narodih ???? zato ker se dobro ve da nekaj tu ne stima ;)
m_t_h
14. 07. 2011 22.44
Eni ste pa res.. Oprane mozgane imate, oprala vam jih pa ni elita ampak ste si jih sami. UN, NATO, EU to so stvari ki MORAJO biti, a vi, kozice, verjamete nekim "prerokom". seveda laznim.
mac4_m
14. 07. 2011 19.30
generalni sektretar bi moral skupaj z al baširjem in drugimi sudanskimi klavci odgovarjati pred mednarodnim sodiščem za zločine. V celotnem mandatu ni ukrenil nič proti moriji v sudanu, bombardiranju blatnih koč neoboroženih nub, posiljevalskim kampom..., ukvarjal se je samo z 'prioritetami' interesov zahodnega sveta. Sramota za človeka, ki bi ob najbolj pomembni funkciji na planetu moral dati več na svojo čast in manj na koristi določenih skupin... Zgodovina ga gotovo ne bo zapisala dobro...
AnyColour
14. 07. 2011 19.21
raje pište o grozotah ki se tam dogajajo ... naj svet ve !
ljx
14. 07. 2011 17.40
-1
Tud mi smo postali člani ZN,sam a mi lahko kdo pove kaj mamo od tega razen članarine ki jo moramo plačevat?