Tujina

'Kim Jong Il je bil pekel na Zemlji za človekove pravice'

Seul/Washington/New York/Tokio, 19. 12. 2011 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dve glavni organizaciji za človekove pravice, Human Rights Watch in Amnesty International, po smrti Kim Jong Ila upata, da bo njegov naslednik "prekinil s preteklostjo" in na prvo mesto postavil človekove pravice Severnih Korejcev.

Južna in Severna Koreja sta po korejski vojni (1950–1953) mednarodnopravno gledano še vedno v vojnem stanju, saj vse do danes še nista podpisali mirovnega sporazuma.

Ljubljeni vodja Severne Koreje Kim Jong Il je mrtev, je odjeknilo po svetu. Njihova soseda Južna Koreja je nemudoma povišala stopnjo pripravljenosti v državi, vojska pa čaka na morebitne incidente. Južnokorejske oblasti so svojo zaveznico zaprosile, naj povečajo letalski in satelitski nadzor nad območjem. Spomnimo, da imajo ZDA v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov. Sicer pa so južnokorejski predstavniki še sporočili, da doslej iz Severne Koreje ni bilo opaziti neobičajnih aktivnosti.

Južnokorejski predsednik Lee Mjung Bak je sklical izredno sejo vlade in odpovedal vse za danes napovedane obveznosti. Hkrati je državljane Južne Koreje pozval, naj ostanejo mirni in se osredotočijo na vsakodnevne dejavnosti. "Okrepili smo nadzor in varnost ob meji. Budno spremljamo vse premike severnokorejske vojske," je dejal neimenovani predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Preberite tudi: Kdo bo prevzel oblast v Severni Koreji in kdo je bil Kim Jong Il?

Kitajci so prepričani, da bo država ostala enotna

Tokio
Tokio FOTO: Reuters

Kitajska je v svojem odzivu zapisala, da jo je smrt Kim Jong Ila pretresla, ob tem pa je prepričana, da bo država po njegovi smrti ostala enotna, sodelovanje med državama pa da se bo nadaljevalo. Ob Kimovi smrti je kitajsko vodstvo severnokorejskemu narodu izrazilo "globoko sožalje".

Kitajska je Kim Jong Ila označila za "velikega voditelja" in "starega prijatelja" Kitajske. "Izražamo globoko sožalje in pošiljamo iskrene pozdrave severnokorejskemu ljudstvu," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ma Zhaoxu. "Kim Jong Il je bil velik voditelj severnokorejskega naroda in tesen prijatelj kitajskega naroda," je dodal.

Nekateri kitajski analitiki menijo, da se Kimov naslednik Kim Jong Un zaveda, da njegova država ne more biti večno odrezana od sveta in da potrebuje nekatere nujne ekonomske spremembe. Dodajajo, da se je z današnjim dnem začelo obdobje po Kimovi smrti, ki bo pomembno vplivalo tudi na razvoj Korejskega polotoka.

Japonska izrazila sožalje

Na Japonskem so po novici o Kimovi smrti danes sklicali izredno sejo vlade, na kateri naj bi se dogovorili o odzivu. Hkrati je premier Jošihiko Noda odredil pozornejše spremljanje dogajanja v Severni Koreji, tesno sodelovanje z ZDA, Kitajsko in Južno Korejo ter pripravljenost na nadaljnji nepredviden razvoj dogodkov. Japonska, ki s Severno Korejo sicer nima diplomatskih stikov, pa je ob Kimovi smrti izrazila sožalje.

ZDA pozorno spremljajo razvoj dogodkov

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v odzivu na Kimovo smrt dejal, da ZDA "pozorno spremljajo" novice o smrti severnokorejskega voditelja. Dodal je, da so ameriškega predsednika Baracka Obamo seznanili s Kimovo smrtjo, ameriški predsednik pa je v tesnem stiku z zavezniki v Južni Koreji in na Japonskem. ZDA "ostajajo zavezane stabilnosti na Korejskem polotoku ter svobodi in varnosti za naše zaveznike," je še dejal Carney.

V času vladavine Kim Jong Ila je Severna Koreja postala še bolj izolirana in revna država. Kljub temu pa so ga doma slavili kot božanstvo.
V času vladavine Kim Jong Ila je Severna Koreja postala še bolj izolirana in revna država. Kljub temu pa so ga doma slavili kot božanstvo. FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je po srečanju z japonskim kolegom Koičirom Gembo v Washingtonu danes potrdila, da se oba zavzemata za "mirno in stabilno tranzicijo v Severni Koreji" kot tudi za mir in stabilnost v regiji. Clintonova je ob tem dejala, da so ZDA v "tesnem stiku" z oblastmi v Južni Koreji kot tudi na Kitajskem in v Rusiji. Vse omenjene države sodelujejo na šeststranskih pogovorih o spornem jedrskem programu Severne Koreje. Clintonova je dejala tudi, da si ZDA želijo boljših odnosov s to državo in njenim ljudstvom.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes obljubil, da bo okrepil pomoč svetovne organizacije Severni Koreji po smrti njenega voditelja Kim Jong Ila. Generalni sekretar ZN je potrdil zavezanost k miru in stabilnosti na Korejskem polotoku, je v New Yorku dejal njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq in dodal, da bodo ZN še naprej pomagali ljudem v Severni Koreji. Ban Ki Moon, sicer nekdanji zunanji minister Južne Koreje, je ob tem tudi izrazil sožalje ljudem v Severni Koreji v času, ko ti žalujejo za svojim voditeljem.

Dve glavni organizaciji za človekove pravice, Human Rights Watch in Amnesty International, pa po smrti Kim Jong Ila upata, da bo njegov naslednik Kim Jong Un "prekinil s preteklostjo" in na prvo mesto postavil človekove pravice Severnih Korejcev.

Kim Jong Il je bil "pekel na Zemlji za človekove pravice", je prepričan izvršni direktor Human Rights Watch, Kenneth Roth, ki je ob tem ocenil, da je bil Kim odgovoren za smrt tisočev ali celo milijonov ljudi, ki so umrli zaradi lakote, v zaporih, delovnih taboriščih ali so bili javno usmrčeni.

Osebje severnokorejskega veleposlaništva v Pekingu spušča zastavo ob novici, da je umrl voditelj Kim Jong Il.
Osebje severnokorejskega veleposlaništva v Pekingu spušča zastavo ob novici, da je umrl voditelj Kim Jong Il. FOTO: Reuters

Evropa poziva k miru in stabilnosti

Evropska unija pa je bodočega severnokorejskega voditelja pozvala, naj ohrani mir na razdeljenem Korejskem polotoku. "EU pozorno spremlja razmere in računa na bodoče severnokorejsko vodstvo, da bo zavezano miru in stabilnosti na Korejskem polotoku," je v Kijevu izjavil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Velika Britanija razume, da je ljudstvu težko

Po mnenju Londona pa bi Kimova smrt utegnila predstavljati prelomnico za severnokorejski narod. "Prebivalci Severne Koreje žalujejo po smrti Kim Jong Ila. Razumemo, da je to zanje težko obdobje," je v izjavi dodal britanski zunanji minister William Hague. Izrazil je še upanje, da bo novo vodstvo prepoznalo, da sodelovanje z mednarodno skupnostjo ponuja najboljše možnosti za izboljšanje življenja prebivalcev Severne Koreje.

Rusija: Prijateljske vezi med Rusijo in Severno Korejo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov upa, da Kimova smrt ne bo vplivala na prijateljske vezi med državama. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je poslal sožalni telegram Kimovemu najmlajšemu sinu in najverjetnejšemu nasledniku Kim Jong Unu. Druge podrobnosti niso znane.

Iran užaloščen ob smrti Kim Jong Ila

Iranski parlament je ob Kimovi smrti izrazil sožalje severnokorejskemu parlamentu. "Zelo sem bil užaloščen, ko sem bil obveščen o smrti Kim Jong Ila, velikega voditelja prijateljske države, Demokratične ljudske republike Koreje," je v sožalni brzojavki zapisal predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deerar
20. 12. 2011 15.36
-3
Kako me to spominja 30 let nazaj.Vsi smo bili največji reveži,ker nismo vedeli resnice
Prometej
20. 12. 2011 15.54
aauum
20. 12. 2011 16.42
+0
Matjaž Zvan
20. 12. 2011 12.21
+3
Ta tip je bil zažagan, njegovemu sinu pa se tudi po faci vidi da ni čisto gladek. Ubogi ljudje. Drugače pa res, notranje zadeve držav je najbolje prepustiti njim samim...
vrtnar01
20. 12. 2011 12.53
+10
kako ste eni kratkovidni in naivni! "ubogi ljudje",kot si zapisal,kaj ne vidiš,da je pri nas enako, ja ja ,sebe ne vidimo,res smo vedno bolj UBOGI LJUDJE tudi pri nas.... ja ja ,kratkovidnost in slepota človeka je ogromna Se strinjam s predhodniki: -amerikanizacija je tut pekel, sam tega noben ne piše -Zanimivo, ali američani vedo koliko njihovih državljanov umre na dan zaradi lakote, droge,alkoholizma in nasilja ?
janez6bb
20. 12. 2011 14.14
ta Matjaž je daljnoviden, ne vidiš točno vidi kako je v S. Koreji
odprioci
20. 12. 2011 10.59
+4
Vodstvo S. Koreje so zgradili UMTS omrežje po celi državi da so se lahko birokrati pogovarjali preko video klica, med tem ko ostali umirajo od lakote.
vzhod
20. 12. 2011 13.03
-1
tam nihce ne umira zaradi lakotw od kod tebi to.ti si tak kot vsi ki vrjamejo ameriski propagandi in podkupljenim covekoljubljubnim organizacijam ki po afriki ubijajo ljudi.v ameriki umre vec ljudi kot v severni koreji.v severni koreji ni breadomcev kot so v ameriki.v ameriki imajo slizbe ki vsako jutro po chilagu pobirajo po parku trupla brezdomcev.
janez6bb
20. 12. 2011 14.15
+0
od lakote so umiral , oz jih je skoraj milijon zaradi katastrofalnih poplav v 90 letih, pa tega je že 20 let:) da ne bo kdo širil laži.
Bolivar
23. 12. 2011 19.06
+2
Poplave, požari, hurikani, tornadi in druge katastrofe prizadevajo tudi Japonsko, Rusijo, Kitajsko, ZDA, Tajsko, Filipine, Evropo, Pakistan idr. pa ne terjajo milijon žrtev. Torej kakor koli obrneš, severnokorejski režim ima precej krivde na glavi za lakoto v 90ih letih.
Danica.Vizjak
20. 12. 2011 10.46
+0
še večji hudič bo priš gor! bogi narod!
kolcamož
20. 12. 2011 09.48
+12
kaj se spet svet sekira ,je pač imel vse pošlihtano,a kakšen korejc jamra,da mu je blo slab,pač niso živel po belčevih neumnih kapitalističnih ,butasti zakonih,pustimo jih na miru,povsod kjer se vmešavamo, naredimo še večje gorje,tudi jugo so namenoma razdrli,pa čist fajn smo živel......
CrusaderKnight
20. 12. 2011 12.33
-2
Ne bobeden korejc ne jamra ker ne sme, konec koncev, pa noben ne pride čez mejo da bi povedal!
G-i-z-m-o
20. 12. 2011 09.15
+7
kaj pa če je vse, kar vemo o S. Koreji, laž, sproducirana s strani zahodnih velesil? kaj pa če...
kmardra
20. 12. 2011 07.53
+7
A CIA-ni laboratoriji za pranje možganov v Severni Koreji ?!!!!
minister
20. 12. 2011 07.09
+18
nas čaka isto....že zdaj je revščina pa še večja bo.......
Redžepi
20. 12. 2011 06.47
-7
PAČ KOMUNISTI, ISTO KOT PRI NAS;
JanZ
20. 12. 2011 08.38
+7
no ja, tak kult pistovetenja s svojim voditeljem pozna pri nas le SDS. Edina sreča za naš narod je, da pri nas ta voditelj nima takšne moči, kakršno ima v Koreji...
playback
20. 12. 2011 12.13
-6
KDO PA JE POSTAVIL JANKOVIČA? ALI KUČAN, STANOVNIK, PAHOR IN JANKOVIČ NISO KOMUNISTI? NE SRAT VEDNO ZNOVA NA RAČUN JANŠE. RAJE SE POGLEJ V OGLEDALO!
Niko_K
20. 12. 2011 02.15
+19
"Demokratične" hahahaha Ljudske hahahaha Republike HAHAHAHA
Brazi
20. 12. 2011 00.44
+37
Obama je tud pekel na Zemlji za človekove pravice pa je tip dobil še Nobelovo nagrado za mir.
Fillmore
20. 12. 2011 06.09
+9
Drzi ! Posebno za tiste ki slabo govorijo anglesko.
zalijanc
20. 12. 2011 08.50
+11
Zanimivo, ali američani vedo koliko njihovih državljanov umre na dan zaradi lakote, droge,alkoholizma in nasilja ?
minnaema@yahoo.com
20. 12. 2011 00.14
-12
S temi Korejani človek pomeša Južno in Severno Korejo a v esplicitnosti tako kakor se bere je zdaj govora o Severni Koreji, ki naj bi bila demokratična republika - a menda demokracijo se smatra v drugačnem pomenu besede - ali vsaj v dejstvih, da bi naj bile VOLITVE - vsake štiri leta, pa bi se štelo državo za nekako demokratično & tako bi namreč moralo biti po celotnem svetu da bi se predsedniki izmenjavali na resnično POŠTENIH volitvah. Morda bo mladina v več kakor triindvajset (23) milijonski Sevverni Koreji prepoznava u bistvom, da je dobro politiko obrniti da prevladajo svobodne in neobremenjene VOLITVE vsake štiri leta- sicer skoraj več kakor 6X večji Severni Koreji od Slovenije bi bilo težko kaj soflirati ali še huje oporekoti, ker velike je treba poslušati al ivelikokrat tudi akceptirati, zato te moje misli posvečam upnju, da bodo tudi Severni Korejci živeli nekoč konstruktivno v demokratični republiki.....da demokracija je beseda velikega pomena & ali je za njihove državljane v konstruktivnosti tako.? Hm... je težko podati jasen odgovor, če pa v nekaj dvomiš NI pošteno komentirati....le da bi bilo veliko sloge, zadovoljstva in miru tudi pri njih in Lp
Fillmore
20. 12. 2011 06.07
+14
sinnus82
19. 12. 2011 23.29
+7
Seveda ja....in zato pol sveta joče za njim ker je bil pekel na zemlji?
SilverBullet
20. 12. 2011 11.03
+1
major1
19. 12. 2011 23.22
+7
Prvi pošten naslov, v ljudeh je vse preveč licemerstva in tolerantnosti.
ButaleLand
19. 12. 2011 22.21
+65
Tudi slovenski menedžerji so pekel na zemlji za slovenskega delavca in slovensko gospodarstvo.
Negan
19. 12. 2011 22.58
-12
major1
19. 12. 2011 23.29
+11
Je pri nas več košev, ki so razporejeni po moči?
SilverBullet
20. 12. 2011 11.09
+0
Kdor ne mara menedžerjev, naj gre za kmeta in sadi krompir za svojo porabo. Ni sramotno, brez skrbi. Največji kmet je kmet v mestu. In največja sramota.
zigas5
19. 12. 2011 17.02
+21
problem Severne in Južne Koreje je v tem, da so ti ljudje bili in so do svoje (korejske) vojne isti narod, nasprotja med temi ljudmi pa so bila umetno ustvarjena, kot marsikje po svetu, čeprav so tukaj večjo vlogo igrali Kitajci, ki še zdaj nočejo, da bi se sever in jug potencialno združila, ker bi jim bili prevelika gospodarska konkurenca...spomnimo, da je Južna Koreja v zadnjih letih izjemno gospodarsko napredovala...
Bolivar
19. 12. 2011 17.50
+20
Tiha želja Kitajcev je združitev vseh daljno azijskih držav pod njeno kontrolo in sčasoma kontrolirati dogajanje na svetu. Podobno kot so ZDA združile praktično celotno zahodno družbo, le da je ta veliko bolj homogena tako kulturno, miselno in politično, kot pa družbe daljno azijskih držav z več kulturami in različnimi politikami. Zato je Kitajska tudi obdržala komunizem(kljub hkratni uveljavi kapitalizma), saj z njim uspešno krotiš zgodvino kulture in s tem tudi religije in lahko iz več narodov narediš en sam narod kot so Kitajci postali. Podobno tudi zahodna demokracija uspe samo v državah, kjer je že prej podobni temelj kulturne in miselne similaritete. Zato je demokracija uspela v srednji in deloma vzhodni Evropi po padcu železne zavese, ni pa recimo uspela globoko v Vzhodni Evropi in na Bližnjem Vzhodu. Uspeh demokracije zahodnega tipa pa je uspel na Japonskem in v J.Koreji saj sta ti dve azijski kulturi že vsaj 200 let močno povezani z evropskimi vplivi, veliko bolj kot recimo s tistimi iz centralne Azije.
Smrekar1
19. 12. 2011 22.53
+4
Uspeh demokracije zahodnega tipa v Južni Koreji in na Japonskem je predvsem posledica izjemno močnega zahodnega vpliva v ti dve državi po 2. svetovni oziroma po Korejski vojni. Prav zelo odprti ti dve državi nista bili, Japonska se je začela odpirati iz srednjeveške fevdalne države šele leta 1867, Koreja pa je bila pod Kitajsko, Rusko in nato še Japonsko nadvlado do leta 1945. Se pa strinjam z željo Kitajcev, čeprav se mi ne zdi ravno tiha.
Bolivar
19. 12. 2011 16.26
+6
V glavnem Zahod na čelu z ZDA upajo da bo novi voditel bolj prijaznogled do njih in kooperativen v smislu financ in vstopa na njen trg. Rusija in Kitajska pa upata, da novi voditelj nebi preveč stopil iz sence očeta in korenito spremenil političnih ciljev, ter tako ohranili nadzor nad državo.
El_Pistolero
19. 12. 2011 15.27
+33
Mogoče se bom zdaj marsikomu zdel čuden,samo nevem kako lahko imajo ti Severnokorejci,tako zelo radi svojega \"liderja\",ko pa jih je popeljal v hudo revščino in so izolirani od sveta. Zares ne vem,akj vidijo tako magičena na tem vodilteju. Mislim,da je Kim Jong Il,bil okruten komunistični diktator,nič kaj milejši kot marsikateri drugi diktatorji(Hussein,Ceaucescu,Mubarak in mnogi drugi). Že sama beseda diktator,je za mene vedno bila beseda,ki je predstavljala nekaj zlobnega,skratka nič kaj lepega. Lepo je videti,da so ga njegovi podložniki imeli zelo radi oziroma ga seveda še vedno imajo samo nevem kaj vidijo na njem tako veličastvenega,ko pa jih je imel toliko let praktično v zaporu,saj je Severna Koreja povsem izolirana od sveta. Sicer pa očitno,že imajo svoje razloge. Severnokorejci se mi zdijo zelo srčni in čustveni ljudje. Takšno mnenje od njih imam od takrat,ko sem gledal njihovo nogometno reprezentanco igrati na SP lansko leto v Južni Afriki. Resda,so na koncu vse 3 tekme dokaj gladko izgubili,vendar so igrali neverjetno srčno in pošteno namučili brazilce,ki so jih s skrajnimi močmi na koncu komaj porazili. Pravtako mi je ostal v spominu,njihov kapetan,mislim,da je igral ali pa še igra za Bochum,ki je med petjem himne bil tako čustven,da so mu tekle solze. Ta narod,se mi smili,saj menim,da si ne zaslužijo,da so v neke vrste lastnem zaporu. Pravtako si ne zaslužijo,da živijo v takšni revščini zaradi njihovega velikega \"liderja\". Lepo bi bilo,če bi lahko ta narod dostojno živel in še bolj lepo bi bilo če bi bili Severnokorejci povsem svobodni in bi lahko videi,še preostali svet,ki je res čudovit in zaslužili bi si da ga vidijo. Verjetno,se bo zdaj marsikdo zgražal nad mojim komentarjem,samo to je moje iskreno mnenje.
Aaron-Heydar
19. 12. 2011 16.05
+13
Zakaj ima ves svet rad ZDA? Z njo sodeluje, čeprav sprožajo vojne po celem svetu, ubijajo otroke in ostale civiliste, podpirajo Izrael pri njihovem genocidu nad palestinci, onesnažujejo zrak bolj kot ves svet skupaj, skratka samo sranje počno. Zakaj hoče ves svet biti prijatel z ZDA?
cucjetina
19. 12. 2011 16.28
+6
zda je večji diktator če nisi z njimi te bombardirajo ali take sankcije dobiš grrrrrrr
BigLebowski
19. 12. 2011 18.23
+2
Pistoljero, naj te razsvetlim. Sreca je relativna zadeva. En shiran Korejec, ki ljubi svojega predsednika in drzavo, je lahko srecnejsi od enga debelega Americana, ki se dnevno nazira z mcdonaldsom, po playstajsnu nabija Gta in na koncu vzame uzija, pa gre po kaksni soli ljudi streljat...
mangakid
19. 12. 2011 15.20
-17
Marionetna država Južna Koreja bi se lahko zgledovala po severni sosedi saj ljudje v Severni Koreji veliko lepše živijo so srečnejši in se imajo radi.
Aaron-Heydar
19. 12. 2011 16.22
+6
Ampak oni ne razumejo kako je živeti izven oprijema materializma.
Jimi1
19. 12. 2011 16.50
+20
Ja, z izjemo bodočega mladega vodje izgleda, da ga ni v deželi, ki bi imel probleme z prekomerno težo.....
Negan
19. 12. 2011 23.05
+6
Kje si pa to pobral? Južni korejci pa zelo dobro živijo ... veliko boljše kot severni. Sicer pa vsi, ki govorite, da so azijci samo suhi ... pojdite v kakšne države tam, in ne glejte samo televizije ki kaže kakšne probleme ima Amerika, ker ima Azija zelo podobne težave, kar se tiče teže, itd.
lolipoly
20. 12. 2011 02.03
+6
V S.Koreji so ljudje kar 20 cm manjsi od J, koreje in tudi lazji, in to samo zato, ker nimajo zadost hrane v mladih letih.
EricFlat
19. 12. 2011 13.44
+42
Mislim, da bi bilo dobro za Severno Korejo in njene državljane, da bi se malo bolj odprli svetu. Ampak ne preveč, ker kapitalistov pač ne smejo spustiti v državo. Če ne se jim lahko zgodi kot se je vsem nam, ko je večina bogastva prišla v roke nekaj posameznikov.
vrtnar01
19. 12. 2011 13.50
+8
80sRock
19. 12. 2011 14.01
+7
mimic
19. 12. 2011 15.03
+3