Črna kronika

Sodnica Žlendra oprostila obtožb za pomoč pri trojnem umoru v Srbiji

Maribor, 03. 11. 2015 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mariborskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje Alexandru Žlendru, obtoženemu sodelovanja pri trojnem umoru pred skoraj 22 leti v Beogradu. Sodnica je ocenila, da ne obstajajo trdni dokazi za njegovo pomoč pri krutem zločinu, zato mu je izrekla oprostilno sodbo. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Po več kot letu dni in številnih težavah z vabljenjem prič iz Srbije - nekatere med njimi so nato le zaslišali preko videokonference - se je tako na prvi stopnji končalo sojenje slovenskemu državljanu, ki ga je obtožnica bremenila kaznivega dejanja sodelovanja pri umori iz koristoljubja.

Aretacija
Aretacija FOTO: Thinkstock

Alexander Žlender naj bi 9. oktobra 1993 sodeloval pri zločinu, v katerem so pod streli Radovana Joksića padli lastnik enega od butikov Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun mladoletni nečak. Prav Joksić, ki v Srbiji prestaja 40-letno zaporno kazen, ga je najbolj obremenil, potem ko je preko videokonference povedal, da naj bi mu takrat 21-letni Žlender celo ukazal uboj trojice z besedami, da "mrtva usta ne govorijo".

Medtem ko je tožilec Darko Simonič menil, da je pričanje Joksića nedvomno potrdilo Žlendrovo sodelovanje pri zločinu in je zanj zahteval 19 let zapora, pa je Žlendrov odvetnik Aleksander Tušek izpodbijal verodostojnost edine priče, ki je obremenila njegovega klienta. Temu je prisluhnila tudi sodnica Tanja Rot, ki je menila, da je nedvomno dejstvo, da je Žlender bil prisoten na kraju zločina, vendar ni dovolj dokazov, da je pri njem tudi sodeloval. Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo pa je že napovedalo pritožbo.

Da je Žlender zgolj žrtev zarote, so na sojenju skušali dokazati tudi njegovi svojci, češ da je zelo miroljuben človek, ki ne bi pohodil niti mravlje. Prav zaradi tega, ker ni maral orožja, naj bi tistega leta že spomladi dezertiral iz služenja vojaškega roka v Nišu in pobegnil v Maribor, od koder je sicer prihajal njegov oče.

Žlender, ki je današnjo obravnavo zapustil še pred razglasitvijo sodbe, je bil vse do leta 2011 nedosegljiv srbskim pravosodnim organom. Ko so ga policisti vendarle našli v Sloveniji, ga ta zaradi slovenskega državljanstva ni izročila Srbiji, zato je slednja na pobudo mariborskega tožilstva kazenski pregon odstopila Sloveniji.

Prisotnost Žlendra na kraju zločina je na zadnji obravnavi preko videokonference potrdil tudi Aleksandar Stanković, ki je bil sprva prav tako med obtoženimi, da je skupaj z bratrancem Nebojšo Titelcom sodeloval pri grozljivem dejanju, od katerega je 9. oktobra minilo 22 let, a sta bila pozneje oba obtožb oproščena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
04. 11. 2015 19.21
+0
Kdaj sem že dejal ,da nam vlada jugo mafija in sami sebi ne bodo v kahlo srali.
evasle
03. 11. 2015 17.27
+8
Škoda za sodnike, da se sploh matrajo po fakultetah. Za tako zafurancijo, kot jo zganjajo po sodiščih je dovolj osnovnošolska izobrazba. A so v samostojni Sloveniji sploh speljali kakšen odmeven ali večji proces, pri katerem bi se izkazalo njihovo znanje? Nič od nič. Niiič.
Sršen
03. 11. 2015 20.38
+1
fafajonka
03. 11. 2015 16.24
+13
Jaz tudi ne morem pohoditi mravlje, soseda bom pa z vilami, če bo še kdaj šel iz gostilne, skozi mojo spalnico domov.. :-)
spletni_nepridiprav
03. 11. 2015 15.28
+20
hehe pameten, kam drugam pa naj bi pobegnil kot v slovenijo ki je znano zatočišče nedolžnih :)