Slovenija

Milanović odgovoril na pismo iz Bruslja: Hrvaška je izstopila iz arbitražnega postopka

Bruselj, 01. 10. 2015 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je slovenskemu in hrvaškemu premierju poslal pismo, v katerem je podprl nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. Milanović je v odgovoru ponovil, da je Hrvaška iz postopka arbitraže izstopila.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans sta v sredo poslala pismo slovenskemu in hrvaškemu premierju, Miru Cerarju in Zoranu Milanoviću, v katerem sta podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča.

"Jasno je, da komisija želi, da članice unije rešijo spore o meji, saj je tako lažje pravilno uporabljati zakonodajo EU v vseh članicah, če je jasno, kje je meja," je dejal Timmermans.

"Jasno je tudi, da je arbitraža dober način za reševanje sporov. Če je arbitražni postopek znova vzpostavljen, je to dobro znamenje," je še izpostavil prvi podpredsednik komisije.

A najpomembneje je po Timmermansovih besedah to, da članici rešita spor, saj je to tako v interesu celotne EU kot v interesu obeh držav. "V tem duhu smo napisali pismo," je dodal.

Na vprašanje, kaj konkretno pričakuje komisija od Slovenije in Hrvaške, ki ne želi nadaljevati procesa, je Timmermans odgovoril, da upajo in pričakujejo, da bosta obe državi zagotovili jasnost, kje je meja.

Juncker in Timmermans sta v pismu med drugim izrazila zadovoljstvo, da sta imenovana dva nova arbitra in da je sodišče zdaj spet operativno.

Čeprav urejanje vprašanj meje med članicami unije ne sodi neposredno pod pristojnosti EU, Evropska komisija ponavlja, da je treba odprte spore glede meje med članicami rešiti hitro, nenazadnje zato, ker lahko vplivajo na uporabo zakonodaje EU.

Ob tem komisija v pismu izraža prepričanje, da bosta obe strani delovali v duhu iskrenega sodelovanja.

Komisija v pismu podpira nadaljevanje dela arbitražnega sodišča ter verjame, da bo arbitražni proces zagotovil ustrezne mehanizme za obravnavo vseh nastalih vprašanj, ob popolnem upoštevanju arbitražnega sporazuma, in da bosta strani spoštovali odločitve sodišča.

Slovenski premier Miro Cerar in hrvaški premier Zoran Milanović
Slovenski premier Miro Cerar in hrvaški premier Zoran Milanović FOTO: Reuters

Milanović v odgovoru dejal, da je Hrvaška izstopila iz arbitraže

Hrvaški premier Milanović je danes na to pismo odgovoril in zapisal, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka, ker je "ena stran kompromitirala postopek z namernim, nezakonitim, nemoralnim in neetičnim ravnanjem". "Ta stran je svoja dejanja molče priznala, saj sta njena akterja odstopila in ni bilo nikoli nobenega demantija," je še navedel Milanović in namignil, da bi lahko bila storjena tudi kazniva dejanja.

Kot je zapisal Milanović, Hrvaška ne namerava komentirati potez sodišča niti sodelovati pri njegovem delu ter se ne bo čutila obvezane, da bi morala sprejeti ali se odzvati na katero koli odločitev sodišča.

Kot smo poročali, je arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, minuli teden imenovalo nova člana arbitražnega sodišča. To sta Norvežan Rolf Fife in Švicar Nicolas Michel. Fife bo v petčlanskem sodišču zamenjal slovenskega člana Ronnyja Abrahama, ki je odstopil v začetku avgusta, Švicar Michel pa hrvaškega člana Budislava Vukasa, ki se je za odstop odločil nekaj dni zatem.

Ocenil je, da za to, da Evropska komisija vztraja pri arbitražnem postopku med Hrvaško in Slovenijo, ni pravne podlage. Komisija se ne bi smela vključevati v spore o meji med državami članicami, je še zapisal in nadaljeval, da ne verjame, da kateri koli od tovrstnih sporov vpliva na uveljavitev zakonodaje EU, kot to v pismu navaja komisija.

Predsednik hrvaške vlade je tudi spomnil, da je bila komisija zelo dobro seznanjena s hrvaškimi stališči že v začetku septembra, ko jih je Timmermansu predstavila in pojasnila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

"Še zmeraj smo prepričani, da je edina odločitev, ki jo lahko to ad hoc sodišče sprejme kot posledico ravnanja ene od strani, njegova razpustitev, kar bi bilo v skladu z najvišjimi pravnimi, moralnimi in etičnimi standardi, ki se jih mednarodno pravosodje mora držati."

Poudaril je tudi, da je Hrvaška takoj po sprejeti odločitvi o izstopu iz arbitražnega sporazuma predlagala Sloveniji, naj državi nemudoma začneta iskati drug način reševanja ozemeljskega spora. Izrazil je obžalovanje, da je Ljubljana ponudbo zavrnila, a ta ostaja na mizi. Po njegovem je to edina pot za izhod iz slepe ulice, v kateri sta se državi znašli.

Arbitraža s Slovenijo je bila nenačrtovano tudi prva tema današnjih pogovorov med Milanovićem in njegovim britanskim kolegom Davidom Cameronom, je poročala Hrvaška televizija (HTV). Milanović je Camerona seznanil z vsebino pisma, ki ga je poslal Evropski komisiji in ponovil, da gre za dvostransko vprašanje. Kakšen je bil odziv Camerona, Milanović novinarjem ni želel razkriti, je pa nakazal, da Zagreb lahko računa na razumevanje pri državah, kot so Velika Britanija in ZDA, je poročala HTV.

Po današnjem uradnem srečanju s Cameronom v Londonu je Milanović izjavil, da je povabilo Bruslja Hrvaški in Sloveniji, naj nadaljujeta kompromitirani arbitražni postopek eden od primerov vpletanja komisije v nekaj, kar ni njeno delo.

"Sporazum je propadel zavestno. Mi ponujamo civilizirane načine reševanja spora," je Milanovićevo izjavo povzel Jutarnji list.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (428)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
03. 10. 2015 23.41
+2
Tipičo, ko hrvate postane strah, da bodo izgubili, stisnejo rep med noge in se grejo Hoolywoodske igrice. Pa na pomoč pokličejo zdaj in vb, ker oni želijo blokirati eu. Hrvat, ki javno prizna,d a prisluškuje, se upa obtožiti koga drugega, smešno. Naj ostanejo na Balkanu, predlagam blokado in berlinski zid na meji. :)
Ov3r9000
04. 10. 2015 10.24
VB je bolj odvisna od EU kot obratno, tako da res nimajo nekega asa v rokavu... Skoraj pol izvozijo v Evropo medtem ko je obratno 9%. Me zanima tudi zakaj noče povedati kakšno stališče so imeli njegovi sogovorniki, mogoče zato ker ni preveč podpirajoče do njihove strani?
deathbite
03. 10. 2015 15.09
+4
Milanović je populist, naši diplomati pa nesposobni. SOVA tudi!
kosomak
03. 10. 2015 13.06
+2
Mi pa odstopamo od podpore kandidaturi Hrvaške za vstop v EU...ob preklicu teg imamo pravico zahtevati zapustitev dvorane/seje/česarkoli, kjer je prisotna hrvaška delegacija...in ga bodo pljugali lepo :)
silberblack
03. 10. 2015 23.42
jani75
03. 10. 2015 12.02
+3
Ka še ma što jajca, ka vržemo tou bagro komunistično z vsejmi sinčekami, vnukeci in dedeki z oblasti, kak so tou napravle bivše države Varšavskoga pakta??? Samo pijtan.....
silberblack
03. 10. 2015 23.43
Poklicat nazaj Jelenčičanin Kacina, on bi znal odogovorit tem manipalantom !
murinar
03. 10. 2015 12.00
+5
Naša banda ima vikende tam doli ,zato jih hrvat izseljuje in ima v šahu
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.24
+5
Tule si poglejte kako se zasttopa svoje interese brez jačniki poniglavi!
LaziVRdecem
03. 10. 2015 10.48
-2
In kako so levičarji na referendum hiteli, za svoje brate Hrvate.
.jest
02. 10. 2015 21.22
+3
Ali se da izstopiti tudi od plačila položnic?
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.32
+4
BULDOH
02. 10. 2015 20.13
+7
Kučanisti-veliki pok -mali prdec-usrane gate...
felix58
02. 10. 2015 21.35
+0
ti že maš pune gate ko se fsekneš in ko vidiš rdečo zvezdo
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.26
-2
Ah ti Miška maš pa tako globoke komentarje da si ziher blond!
BULDOH
02. 10. 2015 20.03
+1
Zima zima bela,pa tako je pela, da bo Mirka vzela, ker on nič ne dela,ker on se nič ne nauči, čakaj čakaj Mirko ti-volitve spomlad 2016...
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.28
+2
Vauuu celo prvi rzred si končala bravo no lepo recitiraš sedi -6!
EMINENT
03. 10. 2015 17.20
-1
Daj Miška ne bluzi. Trenutno za nove volitve manjka osnovni pogoj, to pa je kompetentna desna vlada. Je pa res , da se bo spomladi verjetno bolj na glas začelo govorit o veliki koaliciji. To pa samo zaradi tega, ker nam bodo računi za vzdrževanje pajdaškega kapitalizma začeli prihajat.
novak.novak
02. 10. 2015 19.00
+2
fantje, kak se reče po domaće, ...? zahebal so, naši politiki...veliko priložnosti, vse zamujene...kahl prav da je vse ok, mko se oglasi po skoraj tednu dni po aferi.....total nesposobni...zgodovina to sam potrjuje...žal. in nihče ne bo prisilil Hrvatov, da spremene svoja stališča...zapomnite se, nihče...in meja je tam, kjer so si jo oni zamisnli, in ko bo kateri ribič zašel na njihovo morje, ga bodo odvlekl v umag, in ga oglobil...in ta bo plačal, in vsi se bodo držal njihove meje...kahl pa bo pol "ostro" protestiral.....hahahahahahahaha
felix58
02. 10. 2015 19.21
+0
in s to našo netaktičnostjo imajo vse niti v svojih rokah
scipio
02. 10. 2015 15.26
+3
še radi se bodo vrnili v arbitražo, ko jim iz EU in ZDA usekajo drage kredite in slabo boniteto. samo za to gre v celem špilu, bogati hočejo red in ga uveljavijo z novimi kolonialnimi metodami: finančnimi instrumenti. Čisto in učinkovito. Denar prodira in mehča hitreje in globje kot smodnik in jeklo, ne pozabite!
novak.novak
02. 10. 2015 19.02
+3
pozabi...se ne bodo oni zarad enga malega mesta sekiral....hrvaško morje je pa eno najlepših na svetu, ...to vedo tujci...in tako pravijo slovenci ki tam letujejo...
felix58
02. 10. 2015 19.22
+2
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.34
+0
no nikar v množini smo pa letovali takrat v stari YUGI!
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.36
+0
SE VIDI POREKLO PO PRIMKU NOVAK SAMO POVDAREK JE NA "O!"
EMINENT
03. 10. 2015 17.25
Hrvati točno vedo, kaj pomeni zapuščina bodočim rodovom. Mi smo to pozabili že 45ga. Scipio, ki vse prek oči potrošnika gleda, ne razume, da Hrvati določenih krščanskih zakonitosti niso še pozabili. In to je bistvena razlika med nami in njimi, zatorej mi smo bedaki in oni to izkoriščajo.
puspan
02. 10. 2015 15.08
+5
Vsak se odloči, kot se. Nihče mu ne more braniti. Torej morska meja z Republiko Hrvaško se začenja malo pred Rovinjem, sicer pa meja ni noben primer, le v stare zemljiške knjige je treba pogledati, če jih nima tekoči meter skrite doma v omari.
razocarani
02. 10. 2015 14.06
+2
kaj pa so pricakovali od hrvaske ,,take sosede je res lepo imeti ,,nikoli ne bomo imeli miru ,,nasa gnila politika pa takoj v jok ,,ce bi imeli res politike ki jim je kaj za narod in dezelo bi bil na meji z hrvasko ze postavljen zid ne samo ograja ,,in se vedno vsa gospoda rine na hrvasko na pocitnice in vikende ,,preprican sem da so dobili marsikaj od hrvatov da se ne brigajo za dezelo ,,lepo je ko ti sosed omogoci da si z umazanim denarjem postavis ob morju palaco ,,se vrasajo te ne od kot ti ta denar ,,zato pa imajo vse nase gospode na spagcah ,,da ne recem kaj o gospodih ki so hrvatom prodajali orozje ,,joj ko bi hrvatje dali na svetlo te dokumente ,,tega se nasi junaki osamosvojitve najbolj bojijo ,,zato pa delajo hrvati nz nami kar jim pase ,,no se kako podjetje jim senkajte da bo mir ,,sicer pa bodo kmali prevzeli vse polozaje v sloveniji ,,volimo najvecje sovraqznike slovenstva ,,in to so novodobni politiki vseh barv in pasem ,,
nemojte
02. 10. 2015 16.55
+2
prašek
02. 10. 2015 13.39
+1
Kaj Hrvati mislijo in kaj Milanović govori sploh ni važno ! Arbitraža traja, pod EU so podpisali da se bodo strinjali z odločitvijo AR. Zdaj se lahko napihujejo kot žabe, pa jim to čisto nič ne pomaga !
BULDOH
02. 10. 2015 14.02
+4
prašek
02. 10. 2015 15.15
+1
Miš .... Tebe sem iskal, pa si bila baje v samici !
nemojte
02. 10. 2015 16.01
+1
Praško, ne atrinjam se vedno, s tabo, priznam pa, da imaš stil. Balončka tudi pogrešam. lp
BULDOH
02. 10. 2015 16.09
+3
Ja-en teden je balonček v samici, en teden prašek....
nemojte
02. 10. 2015 16.12
+5
BULDOH
02. 10. 2015 13.04
+4
Pravilno , da Hrvati zj....naše dudeke-sta Janša in Jelinčič dovolj zgodaj opozarjala, da je treba prej uredit meje,preden stopijo Hrvati vNato in Evropo-Pahorju je Kosorka samo pomižiknila, pa je prevzel odgovornost-zdaj bo tudi odgovarjal.....
nemojte
02. 10. 2015 13.34
+7
nemojte
02. 10. 2015 13.35
+6
Je pa že takrat, ko je izgovarjal te besede, vedel da mu ne bo treba odgovarjati
wolfterier
02. 10. 2015 16.02
+1
Janša je hotel zasesti vojaški objekt v Savudriji,tako kot na Sveti Geri.Predsedstvo je bilo proti...hvala,Kućan,nje...
BULDOH
02. 10. 2015 16.03
+4
Jez sem tu že davno pisala, da bo Janša oproščen-zato, ker sem vedela....
felix58
02. 10. 2015 21.36
+0
Janez je že takrat vedel da bo s Thomsonom
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.40
-1
SAJ SE VIDI NA KAKŠNE FEŠTE "OLJUJE POŠILJA SVOJE FANE ĐI-ĐI"!
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.42
+0
MIŠKA TI IMAŠ SVINJSKO DOBRE VEZE KO TAKO VSE VEŠ. NA USTAVNEM-, NAJ SE ZAHVALI MALTEŠKIM VITEZOM!
Frane Šajn
03. 10. 2015 08.44
+0
WOLFTERIER ZDAJ JIH PA ŽE MEČEŠ NA ROKO!
wolfterier
03. 10. 2015 09.53
+1
Dejstva so taka,Frane,ne pa leva bluzenja,nje...
justime
02. 10. 2015 12.47
+4
tako slovenska kot hrvaška politika imata odprtih nekaj kvazi sporov s katerimi pred volitvami nabirajo pike pri volilcih ker drugih argumentov jim je že zmanjkalo.ta košček zemlje ni edini sporen ampak je pač nekdo to obesil na veliki zvon in to je glavna tema.pa naj mi kdo reče da se v toliko letih to ni dalo rešiti,seveda se je dalo a zakaj?
wolfterier
02. 10. 2015 16.03
+0
Meni je sicer vseeno,ali pokažem osebno v Sečovljah ali pa v Umagu.
opazovalec_
02. 10. 2015 11.02
+13
tipočno za hrvate... če ni po njihovem, se skregajo!!
BULDOH
02. 10. 2015 13.06
+2
colibri-r
02. 10. 2015 10.49
+3
Kdo bi verjel da so Hrvatje kar lep konec slovenske zemlje zasedli 1991 leta med Kaldanijo in reko Dragonjo.
wolfterier
02. 10. 2015 16.05
+1
Seveda ga niso,takrat so tam kraljevali Italijani.Beri zgodovino,colibri !
murinar
02. 10. 2015 10.31
-1
Sampo prebereš komentarje ;štrigovčana ,bubamare in mandžutiča in ti je takoj jasno od kje prihajajo ! Takoj se vidi njihova inteligenca ,razgledanost ,da o kulturi ne govorim!
murinar
02. 10. 2015 10.28
+4
hrvat sigurno ni za EU .Ti še niso civilizirani .hrvati srbi bosanci in albanci bi morali biti skupaj v balkanski uniji!
deathbite
02. 10. 2015 10.40
+7
Multipratik
02. 10. 2015 12.28
+7
Hrvatje vsaj poskušajo tujim krasti, kaj pa naši?
BULDOH
02. 10. 2015 19.59
+2
felix58
02. 10. 2015 21.37
-2