Tujina

Juncker o Plenkoviću: Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva

Bruselj, 14. 02. 2018 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v Bruslju po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izpostavil njuno tesno vez. Arbitražna odločba tokrat ni bila v ospredju, je dejal Plenković, ki je sicer Slovenijo znova pozval k dialogu.

Andrej Plenković in Jean-Claude Juncker
Andrej Plenković in Jean-Claude Juncker FOTO: AP

Jean-Claude Juncker, ki je znan po svojih nagajivih in včasih neprimernih komentarjih, je po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem dejal, da do Hrvaške nima nevtralnega odnosa, da se Hrvaška obnaša zgledno in da resno jemlje svoje evropske zaveze ter da ni večjih nians med stališči komisije in Hrvaške. V uvodnem nagovoru na tiskovni konferenci pa je v duhu valentinovega tudi izpostavil tesen odnos s hrvaškim voditeljem. "Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega," je dejal. 

Juncker rad nastopa pred mediji in svoje kolege spravlja v zadrego. Tako je svojo "ljubezen" do Plenkovića pokazal že oktobra lani. Ko je ta dajal izjavo za medije, se mu je Juncker prikradel izza hrbta, ga uščipnil, nato pa poslal še poljub.

Hrvaški premier je izpostavil hrvaške načrte za vstop v schengen in območje evra ter zatrdil, da bo Hrvaška pomagala sosedam pri njihovih prizadevanjih, da postanejo članice EU. "Odprti bomo, solidarni," je obljubil.

Glede arbitraže ponovila že slišana stališča

Ne Juncker ne Plenković nista v uvodnih nagovorih na novinarski konferenci omenila vprašanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na hrvaško vprašanje o tem, ali je kaj novega v povezavi z vprašanjem arbitraže, pa sta oba v glavnem ponovila že slišana stališča.

Juncker je dejal, da je v skladu s svojim značajem zelo previden, ko gre za to vprašanje, in spomnil, da je nedavno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da je treba vsa odprta vprašanja na Zahodnem Balkanu rešiti, preden se države v regiji pridružijo uniji.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na besede predsednika komisije dejal, da pri uresničevanju arbitražne odločbe ne gre za politično vprašanje, kot bi želel prikazati Juncker, temveč pravno. Prav zato bo Slovenija Hrvaško tožila pred Sodiščem EU.

Evropejci na Zahodu ne razumejo in nikoli niso poskušali razumeti te regije, a tudi vsi, ki živijo v regiji, je ne razumejo vselej, je še menil predsednik komisije.

Ob tem je Juncker v povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško ponovil, da komisija želi pomagati, ter da ne bodo rekli, da ima prav Slovenija ali da ima prav Hrvaška. "Pomagati želimo, da se to vprašanje reši, in mislim, da bomo to uspeli storiti," je dejal.

Plenković pa je izpostavil, da danes na sestanku s celotnim kolegijem to ni bila tema in da so bili osredotočeni na druge stvari, a dodal, da lahko ponovi jasna hrvaška stališča, ki jih je tudi prenesel v dvostranskem pogovoru z Junckerjem.

Hrvaška je pripravljena na iskanje rešitve, pri čemer ni realno pričakovati, da bi lahko kar tako sprejela arbitražno odločbo, je ponovil hrvaški premier. Ob tem je ocenil, da je njihov predlog odličen za dosego dogovora ter da bi lahko zadovoljil tako Slovenijo kot Hrvaško.

Hrvaški premier je še izpostavil, da enostranski koraki niso dobri in da je sploh najslabše prenašanje problema med državama na državljane, ki ga obžaluje. Izpostavil je kazni ribičem in pojasnil, da je Hrvaška ukrepala za zaščito nacionalnih interesov, a se ne počuti dobro.

Plenković je ob tem tudi znova pozval slovenskega kolega Mira Cerarja k dialogu. "Pozivam še enkrat ob podpori Junckerja kolega Cerarja, da se usedemo z ekipama in poskušamo najti rešitev, ki bo dobra za Hrvaško in Slovenijo," je pozval.

Plenković se je danes udeležil delovnega kosila kolegija komisije, nato pa je imel dvostransko srečanje z Junckerjem. Po bilaterali sta imela skupno novinarsko konferenco, na kateri slovenski novinarji niso dobili priložnosti za vprašanje.

Pred pogovori na sedežu komisije Berlaymont se je Plenković sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je po srečanju tvitnil, da so bila to posvetovanja pred neformalnim vrhom unije prihodnji teden.

V Tuskovi tiskovni službi so še sporočili, da je na koncu srečanja Plenković odprl tudi slovensko-hrvaško vprašanje meje, a na nadaljnja vprašanja v povezavi s to temo ni bilo odgovorov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
12. 03. 2018 18.43
Samo, da ne bo ta "tesna vez" med njima postala "telesna"...
brado
15. 02. 2018 19.32
+2
Bravo Juncker....malo po ovinkih je dal vedeti,da zakonov,odločb,odredb in še kaj,ki jih predpiše EU....NI potrebno (po želji) spoštovati in se teh držati,izvajati.....lep šolski primer....no.....za njih je važno,da je Hrvaška prišla v EU...ni važno kako....vse ostalo je brez predmetno....ostali bomo na suhem.....
FesterAdams
12. 03. 2018 18.47
Itak! Tudi zgodovina govori o tem, da smo slovenci vselej izviseli. Tudi takrat, ko nas je gen. Maister nekaj štajercev zajebal, da danes nismo del Avstrije...
BroNo1
15. 02. 2018 19.30
+2
edini recept za arbitrazo bi bil seveda, ce bi imeli slovenci hrbtenico, da se ne gre na dopust na Hrvasko. Samo cakam prve soncne zarke in se bodo kolone valile dol, in na lepem bodo vsi pozabili arbitrazo. Joj joj prejoj, za bonbon bi se prodali. Pa da imajo en velik minus v turizmu, ker resnica je ta, da jim slovenci fino denar nosjo, pa da vidis kako hitro bodo podpisali tist papir.
helter skelter
16. 02. 2018 10.23
+2
... sicer nisem reden gost na hrvaškem morju, v zadnjih 10 letih sem bil tam 2 krat, pa vendar, zakaj ne bi ljudje šli tja na dopust???? Saj niso Hrvati krivi za polomijo naših levičarskih vlad, za blamažo Erjavca in Cerarja s prisluhi, niso Hrvati krivi, če so njihovi lobisti uspešnejši od naših lolekov, kot je Židan, ki še Terana ni uspel zaščititi ..... Niso Hrvati krivi, da naša zunanja politika zanje mesece na prvo mesto postavlja priznanje Palestine, ker od podpore Hamasa in Fataha si res lahko veliko obetamo .... Niso Hrvati krivi, da se je leta 2010 večina Slovencev na referendumu odločila za arbitražo pred vstopom Hrvaške v EU .... Odločili so se Slovenci na pobudo slovenskih levičarjev takrat s Pahorjem in Židanovo stranko SD na čelu .....
morituri
15. 02. 2018 18.09
+2
ERJAVEC NI DORASEL ZUNANJI POLITIKI, JE NAJVEČJI KRIVEC POLOMA ARBITRAŽE.
BUONcaffee
15. 02. 2018 16.49
Naj ribe plavajo.
BUONcaffee
15. 02. 2018 16.30
+1
Kohel zafrknil stvar ko je prepričeval EU da prizna Palestino. Sedaj nam je EU vrnila nazaj.
morituri
15. 02. 2018 18.13
+2
pALESTINA IN NENORMALNO KRITIZIRANJE aMERIKE IN euJA
spletni Kritik
15. 02. 2018 16.10
+6
Važno da bo spet 3/4 slovenski ovc dopustovalo spet na hrvaškem :) Samo eno leto ne, samo eno leto, da se pokaže kdo je od koga odvisen..
SDS_je_poden
15. 02. 2018 16.39
-4
Lej, ti si lahko doma z nogami v lavorčku.
BUONcaffee
15. 02. 2018 15.58
-2
Stvar je že tako zavožena, da se ni smisla sekirat več. Poleg tega so pred nami volitve in po eni strani se mi smili nova vlada, ko bo dobila zapuščino Cerarjeve vlade. Pahor se lahko le še smeje! 5 let bo dobro služil in predaval mašo svojim ofcam.
BakaŽvaka
15. 02. 2018 16.16
+1
Spet pesek v oči in omenjanje in vse skozi se naslanjat na volitve!! Kaj imajo s tem opravit volitve!? Dejstvo je, da Plenko pere možgane vsem Hrvatom in nas prikazuje v slabi luči, istočasno pa hodi v Bruselj, kjer prav tako pere možgane ostalim in kaj ... pri nas lahko pride bilo kdo na oblast in se takrat zadeva ne bo dala več rešit. Dejstvo je, da hrvati ne odstopajo in konec. Tudi letos me hrvati ne vidijo tam, saj vem, ker mene ne bo se ne bo spremenilo nič, AMPAK v sebi bom srečen, da pa od mene, pravega slovenca niso uspeli potegnit niti Eura, tudi jaz imam svoj ponos. Me že dolgo ni bilo na Hrvaškem ... pred več leti, ko sem postal motorist so se mi odprle oči in ceste, ter sem ugotovil, da ne daleč vstran je še lepše morje od Hrvaške ... Poglejte si malo Kotor, Albanijo - Sarande, Pulebarda Beach,Himare ali Grčija ... ah, vsepovsod lepše, kot pri teh Hrvatih, pa še kot gost si nekaj vreden. Če imate za gorivo do Dubrovnika, ni hudiča da nimate še za malo dlje ....dajte spregledat slovenci, nima samo Hrvaška morja!!
BUONcaffee
15. 02. 2018 16.31
+2
Kohel zafrknil stvar ko je prepričeval EU da prizna Palestino. Sedaj nam je EU vrnila nazaj. Kohel lahko pere možgane le ofcam v državi.
morituri
15. 02. 2018 18.15
+1
Če je že Karel tako nesposoben kako hudičevo nesposoben bo šele Šarec, ki pojma nima.
BakaŽvaka
15. 02. 2018 14.24
+2
Je pa res, da je Plenko v Bruslju sigurno 1x tedensko. Človek se bori za svojo državo, ne pa naši politiki, ki se jim j--- in čakajo, da jih kdo pokliče, šele takrat se odzovejo. Erjavec je za novo leto govoril, da pripravlja pritožbo, ki jo bodo poslali ob koncu februarja!! Pa kaj maš tak dolgo za čakat!!? To se naredi nemudoma, brez čakanja, ne pa da kot mehkužci delamo z Brusljem. Treba je vdarit po mizi, se zapeljat v Bruselj malo pritiskat, ne pa pustit, da drugi delajo mi pa zamujamo ... zadnjič jim je Plenkovič razdelil zemljevite hrvaške, kje poteka meja, kaj jim je včeraj odnesel? Papirje o lastništvo apartmajev? Vprašanje, na katerih otokih imajo veljaki v Bruslju padarjene apartmaje ...
BakaŽvaka
15. 02. 2018 13.54
+2
Hebe nas EU, hebejo nas Hrvati .... šele sedaj so bo začelo iz strani hrvaške, ko so videli, da je kljub razsodbi arbitraže, EU na nikogaršnji strani. To pomeni, da so bolj na strani Hrvaške, ker potem takem bi jim početje Hrvatov bilo čudno, tako pa jim ni ..... in najbolj smešno bo to, da bodo kratkomiselni Slovenci kljub temu se kuhali v svojih vozilih poleti na Hrvaških mejah in trajektnih lukah, da jim bodo lahko težko prislužen euro odnesli, prav njim, največjim hinavcem v bivši državi.
BakaŽvaka
15. 02. 2018 13.58
+3
In potem, da še dodam to .... bodo koga napadli pač hrvaši lokalpatrioti in simpatiki lipe naše, potem bodo pa jokali, kaj so jim hrvati naredili. Sem prepričan, da bomo lahko letos večkrat prebirali o tem, kako so se izživljali nad slovenskimi avtomobili, napadli slovence ... itd. Isto je bilo lani, če se spomnite, ko se je začelo z arbitražo, ko so slovenski fantje v Paklenici doživeli nesramno obnašanje lastnice apartmaja, ter ljudmi, ki jih je naščuvala proti njim .... se bojim, da bo več tega, potem bodo pa slovenčki jokali pred kamerami ...
BUONcaffee
15. 02. 2018 12.57
+3
Kahel mogoče preveč naglas omenjal da hoče priznati Palestino. Junkerju to ni všeč.
morituri
15. 02. 2018 18.19
Karel in nekateri bolj počasni politiki so za Palestino in proti Ameriki in EUju, zato vedno dobimo po riti in nič nas ne izuči, isto je kot na volitvah, vedno podpremo tistega, katerega nam podturijo strici!!!!
BUONcaffee
15. 02. 2018 11.59
+2
Kaj pa ste mislili, da bo. Jaz sem o tem že pisal mesece nazaj, a ste me poimenovali svečkar in Hrvat, ker ste naivni in ne razumete, da so naši politiki zavajali javnost z neresničnimi izjavami, kot to, da evropska komisija stoji za arbitražo, katero je rad izgovarjal Kohel. Arbitraža kot taka je zavezujoča le, če se obe sprti strani strinjata, tako so poročali italijanski mediji, pa se mi je zdelo čudno, ko je Kohel govoril, da je zavezujoča tudi, če se Hrvaška ne strinja. Tale tožba katero Kahel napoveduje pa ne vem če bo obrodila sadov?????? Ne vem na kaj jih bo Kohel tožil?????? Račun pa bomo plačali državljani. Toliko za enkrat od mene. Sedaj pa me popljuvajte!
BUONcaffee
15. 02. 2018 12.01
+3
Pa še to bi rad dodal, da je stvar zavozil fantastičen dan, ker je Hrvate spustil v EU pred implementacijo arbitraže.
sre?a3
15. 02. 2018 12.46
+0
Moja izkušnja iz življenja...če me nekdo kaj vpraša, mu odgovorim in takrat imam občutek, da je slišal/a, kaj želim povedati...če pa povem svoje mnenje brez, da bi me kdo kaj vprašal, se pa zavedam tega, da imajo ostali pravico sprejeti ali pa zavreči moje mnenje...in tako je tudi pri tebi...ljudje imajo to pravico, da se sami odločijo, kako bodo vzeli tvoj komentar...
preprosto
15. 02. 2018 11.44
Če bi imel povezave na video izjave Junkerja bi jih izrezal in leplejno objavil
Frane Šajn
15. 02. 2018 11.28
-2
Da smo trenutno v nehvaležnem položaju, ni treba posebno poudarjati. kako se bodo stvari nadaljevale bo pa odvisno smo od naše trdne volje in pokončnosti. Mislim , da smo vse to zaslužili kar doživljamo naša mlačnost glede obnašanja Hrvaške je od vsega začetka vsega obžalovanja vredna . Samo naivneži dobivajo take kajle v EU. Poglejmo Poljsko ,Madžarsko ali so jih kaj premaknili strici v EU in sedaj Hrvate pokončna drža in vera v svoj prav šteje. Vera v neko pravno EU je rezervirana za bebćke ne pa za resno zunanjo politiko. Kaj smo hoteli svoji državi če počnemo z njo kot svinja z mehom. Že leta trobim o strateškem pomenu Hrvaške za zvezo nato in njihove imperjalistične apetite do Rusije . Vsi ti posegi na bližnjem vzhodu in sever ni Afriki od umora Gadafija naprej bi nam morali dati misliti. Niso Rusi zastonj priključili Krima in posredovali v Siriji potrebovali so le povod s strani Ukrajine in njenega rušitelja USA. Strateško je to za Rusijo odlično zavarovan trebuh v Črnem morju. Kot se pa bere, da gre znova na posvet Pahor v EU in pa v Nato, ljudje moji črna nam se piše. Za take pogovore je potrebno poslati resno in razgledano osebo ne pa tega pozerja lepo vas prosim. Če pa Slovenska politika išče dežurnega tepčka je s tem naredila slabo potezo za Slovenijo in dobro zase , da bodo vedeli na koga kazati s prstom. Eh bog nam pomagaj! Slutim na slab konec te nenehne štorije. Ali se bo končalo s poklekanjem pred vsemi ali pa z izstopom iz te združbe in kolikor toliko ohranjenim obrazom , kar bi bilo po moje najboljše.
croasan
15. 02. 2018 12.00
+2
Na Poljskem,Madžarskem it. so na oblasti desničarji zato je drugače ne pa pri nas levičarji ( zapravili so že Koroško.Primorsko,Istro ) Večina vas levičarjev na tem forumu, kje je zdaj mati Rusija,Palestina itd. Vse možnosti za rešitev meje ste imeli pred vstopom hrvaške v EU, pa ste bivši komunisti zapravili !
nightifly
15. 02. 2018 13.56
-1
cro ....... ma kaj trabunjate .Kaksni levicarji , desnicarji . Ali si zaveden ali pa nisi .Do zdaj so bili levicarji vedno zavedni .Nikoli niso izdali svoje domovine nikomur . O cem vraga pisete !!! Samo zato ,da sprevrzete golo resnico ? No ,povejte kaj ste naredili na desni do sedaj ? Incidente ?
dipe
15. 02. 2018 09.11
+2
Ni problemov, Erjavi bo uvedo Šengen in Hrvatom in EU.
DAEMONIUM
14. 02. 2018 22.53
+12
No Hrt1 je ze imel temo okoli meje v odaji Otvoreno in seveda slavil zmago v Bruslju. No le pri Srbih so se zafrknili kar jim je srbski predsednik predvcerajsnjim v Zagrebu naravnost povedal, da Srbija ne bo pustila da jo izsiljuje Hrvaska ali Bruselj (tukaj je mislil na Junkerjevo izjavo okoli resenih mrj) in da jim nsj povedo 2025 ali izpolnujejo pogoje ali ne. Jasno ker potem se bodo obrnili proti Rusiji in se bo tisti humanitarni center v Nisu v trenutku spremenil v rusko raketno bazo, pa naj ima Evropa na svojem jugu ruske raketne baze, pa mogoce se kaksno kitajsko!
Frane Šajn
15. 02. 2018 11.34
+1
Isto bi mi morali storiti z letališčem Cerkljah in pa raketne baze po naših hribih ki so več kot primerni za to. Če nam ni usojeno dostojno ostati v EU je tudi zdraharstvo bolje kot pa upognjenost. Slovenci moji pokonci ne se utrujat z Ameriko in EU niso oni cel svet!
BakaŽvaka
15. 02. 2018 14.03
+0
To, da se Srbi ne bodo pustili peljat žejne čez vodo, sem pisal že pred letom dni .... tukaj pri Srbih se bo Hrvatom vse vrnilo kot bumerang, tukaj bodo videli, kje ima pes jajca, ker se Srbi ne bodo pustili, tako kot smo se mi .... Na hinavsko struno je igrala Kosorjeva, pri nas pa je takrat vsa politična elita nasedla praznim besedam.
nightifly
14. 02. 2018 22.52
+20
Nekaj se boste ,bomo Slovenci morali zavedati in se osvestiti . Ne samo Hrvati ampak vsak pankrt na tem svetu ,ki obkroza Slovenijo gleda samo na to kako je narod enoten . To je isto kot trop zivali ,ki je napaden od zveri . Kot trden trop se lahko brani ,kot posameznik je zival izgubljena . In krovati kot proverbialno bolj nasilen narod kot Slovenci samo cakajo ,da Slovenec malo poklekne . Ja vem , marsikdo bo rekel -kaj pa ta pise . Dragi tisti ,ki se to sprasujete - pojdite za nekaj destletij v svet , probajte preziveti in boste videli kaj to pomeni . A kdo ve kako velika je Slovenija ? Kako in komu je pomembna in komu je mar , da Slovenci dobro zivijo . ? Mislite , da je komu v Evropi mar ? Da je bila Slovenija sprejeta v UE zato ,ker nas imajo tam radi ? Zbudite se . Ste kdaj gledali s kaksnim tempom se Evropa siri ? Ste pogledali sinhronijo padanja ali povecevanja proizvodne , gospodarstva v Nemciji in ostali Evropi z siritvijo ? In potem , zakaj se je zgodila Ukrajina in posledicno sankcije Rusiji ? Zakaj ni bilo sankcij v casu najbolj ledenih odnosov ..... in podobne cvetke . Je kdo bral te dni , da se Rusija in Kitajska malce bolj pripravljata na povecanje tenzij v svetu ? Morda v Evropi ? Slovenija je mirolčjubna ,ima sodbo v zepu ,ima zagotovila od UE ,da bo skrbnik sodbe ,ima zagotovila in obljubo juznih laznivcev , da bodo spostovali dobro gesto Slovenije ...... torej ,kje je vse to ? Zakaj Slovenija molci ? Zakaj vrhslovenske politike tekmuje na socialnih omrezjih kateri cep--,,,,,c bo bolj lep in privlacen in imel vec ´´lajkov´´ ,namesto ,da bi svetu ponujali zavzetost in skrb za Slovenijo , NE PA ZASE .Kaj takega ni pocel niti klovn Berlusconi .Privatno ja , danes mu pa moram priznati , da je politicno naredil vsaj v zunanji politiki dobre poteze in jih strumno zagovarjal . Madona kaksne politike ima Slovenija .Razen redkih , je vse za tolc kamen na Kras . Vrag naj vzame take politike ,pa tudi volilci bi lahko jasno in glasno povedili kaj .Pa ne na volitvah .EN MILION ljudi pred parlamentom , da se jih slisi . Mirno seveda ,brez razbijanja .Ampak na glas . Kje za vraga je ta slovenski narod ? A bo treba res hlapcevati krvaztom ? V cetrt stoletja je slo vse samo dol . Zavesti pa tudi ..... ne vem ka reci . Ljudje iz arabskih drzav ,magari samo sto pride protestirati v Bruselj , V Ljubljani pa niti 10 ,da bi Evropi rekli -kaj tam pocenjate , sploh veste kje je Slovenija ? Sramota .In hrvati se ze smejijo ,ker vedo da bo spet milion in toliko Janezev spet pustilo dobro miliardo v njihovi drzavi . Se bodo pa smejali .Najmanj dvakrat .Pa se Junckerju in ostalim se bodo zahvalili za plac z najlepsim pogledom na Jadranu ,brez skrbi .In placali bodo Janezi . Kot pribito .
toti mišek
14. 02. 2018 22.43
+18
Še smo v prednosti....ne potrdimo vstopa HR v Šengen in ga sami temeljito izvršujemo in to je to....škoda hodit v Bruselj jokat..
Frane Šajn
15. 02. 2018 11.38
+4
Ja in ravno mi bomo to preprečili daj se malo uščipni no prej ga bodo nam vzeli to si zapomni!
BakaŽvaka
15. 02. 2018 14.06
+1
Oba imata prav, ampak naši politiki nimajo jajc, da bi se zoprstavili bilo komu, oni samo kimajo, drugi pa nas lepo od zadaj .... naši politiki pa živijo v iluziji, češ, kaj so pomembnega naredili .... NIČ!!
DAEMONIUM
14. 02. 2018 22.26
+5
Sicer pa nam bo zrihtal Erjavec malo morja od Palestine!
morituri
15. 02. 2018 18.20
Po svoji nori pameti resnično spadamo v Palestino!!!!
Frane Šajn
14. 02. 2018 22.07
+4
No klovni nam je bilo treba tega članstva in za povrh še kot polni plačniki!? Ne EU glavni NATO krvnik diktira delovanje EU.
DAEMONIUM
14. 02. 2018 22.25
+10
Tocno Nato, v natu so americani glavni, izraelci vodijo finance v Ameriki, nas bl3nto od Erjavca pa se poigrava z Palestinci okoli priznanja in sedaj je racun tukaj!
Frane Šajn
15. 02. 2018 11.39
Ti še naprej predalčkaj smo ne se sam sebe poneumljat lepo te prosim.