Tujina

Juncker: EU ni v najboljši formi, a zaradi brexita ni ogrožena

Ljubljana, 14. 09. 2016 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

EU ni v najboljši formi, pravi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki pogreša več solidarnosti. Meni tudi, da Evropa ni dovolj socialna in da je to treba spremeniti. V luči britanske odločitve za izstop iz EU je Juncker prepričan, da EU zaradi brexita ni ogrožena.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V kakšni Evropski uniji bomo živeli?
    02:52
    Iz SVETA: V kakšni Evropski uniji bomo živeli?
  • Iz 24UR: Spočetje brez ženske?
    02:15
    Iz 24UR: Spočetje brez ženske?

"EU trenutno ni v najboljši formi", je v svojem govoru o stanju v Evropski uniji dejal njen predsednik Jean-Claude Juncker. Po njegovem prepričanju imamo ponekod v EU opravka z eksistenčno krizo.

Juncker v EU tudi pogreša več solidarnosti. Število področij, na katerih bi lahko skupaj sodelovali, je premajhno, je dejal v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Opozoril je tudi na razhajanja in razdrobitev v EU. To odpira prostor populizmu. "Populizem ne rešuje težav, pač pa ustvarja težave. Proti temu se je treba boriti," je poudaril.

Evropa po njegovem prepričanju tudi ni dovolj socialna in to je treba spremeniti, je še dejal v nagovoru poslancem.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker FOTO: AP

V zvezi z brexitom je Juncker dejal, da obžaluje in hkrati spoštuje odločitev Britancev za izstop iz EU, vendar EU zaradi tega ni ogrožena.

Ob tem je Veliko Britanijo znova pozval, naj čim prej sproži postopek za izstop države iz EU, da bi lahko začeli pogovore o novi ureditvi odnosov med unijo in Londonom. Pri tem je spomnil na spoštovanje načel enotnega trga, med drugim tudi načela o prostem pretoku ljudi.

"Ne bo enotnega trga a la carte!" je še opozoril predsednik Evropske komisije.

EU po njegovem mnenju potrebuje dolgoročno vizijo. Zato bo komisija marca prihodnje leto, ob 60. obletnici podpisa rimske pogodbe, predstavila Belo knjigo o tem, kako okrepiti in prenoviti gospodarsko in monetarno unijo (EMU).

Naslednjih 12 mesecev bo po Junckerjevih besedah ključnih, če želimo unijo ponovno združiti in zagotoviti "boljšo Evropo". V tej luči je danes napovedal podvojitev in podaljšanje delovanja evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je temeljni del naložbenega načrta za Evropo. Cilj je spodbuditi za 500 milijard evrov naložb do leta 2020 oziroma 630 milijard do leta 2022.

Komisija predlaga tudi ustanovitev podobnega naložbenega sklada za Afriko in sosednje države, s čimer bi pomagali pri odpravljanju temeljnih vzrokov migracij. Cilj je spodbuditi za najmanj 44 milijard evrov naložb, je dejal Juncker.

Predsednik Evropske komisije se je zavzel tudi za boljše varovanje zunanjih meja EU in za tesnejše sodelovanje na obrambnem področju. Oktobra bi bilo potrebno na bolgarsko mejo napotiti najmanj 200 mejnih stražarjev, je ocenil.

Boj proti terorizmu ostaja prednostna naloga, vendar je za to potreben skupen pristop držav članic. Evropa mora postati močnejša na obrambnem področju, je prepričan Juncker, ki je ob tem opozoril, da EU nima "stalne strukture". Zato bi bilo po njegovem potrebno vzpostaviti "evropski štab" in skupno evropsko obrambno enoto, ki bi se dopolnjevala z zvezo Nato.

Juncker si tudi želi, da bi EU imela vplivnejšo vlogo na mednarodnopolitičnem odru in da bi se bolje odzivala na konflikte v svetu. Prepričan je, da EU potrebuje "evropsko zunanjo ministrico". To vlogo bi lahko prevzela visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

V svojem že drugem govoru o stanju v EU, odkar je prevzel krmilo Evropske komisije, je Juncker spomnil tudi na nekatere dosežke komisije v zadnjem letu. Omenil je trgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta) in se zavzel za njegov čimprejšnji podpis. Pri Ceti ne bo ponovnih pogajanj s Kanado, je opozoril.

Pariški podnebni sporazum ne bi bil dosežen brez EU. Spričo dejstva, da sta sporazum že ratificirali ZDA in Kitajska, je Juncker pozval, da to čim prej stori tudi EU. Pohvalil se je tudi z ukrepi, ki jih je komisija sprejela na področju boja proti davčnim utajam, v pomoč evropskemu kmetijstvu in jeklarski industriji.

Evropska komisija tudi trdno stoji za predlagano direktivo o napotitvi delavcev, ki je bila sicer deležna kritik pretežno vzhodnoevropskih članic EU. "Evropa ni Divji zahod. Je socialno tržno gospodarstvo brez socialnega dumpinga," je še dejal Juncker.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu2
14. 09. 2016 20.30
+4
EU naj že končno propade.... BRUSELJ JE EVROPSKA PRESTOLNICA LOBISTOV IN KORUPCIJE, MI PA NJIHOVI HLAPCI, HLAPCI KORPORACIJ!
puspan
14. 09. 2016 20.38
-6
A ti pa hlapec? Daj, daj. Hvala lepa za takšne hlapce, ki bi jih moral na koncu še gospodar rediti.
DIWG
14. 09. 2016 20.23
+5
Če povzamem v nekaj stavkih. Evropejci morajo še več delat, da bo EU še bolj socialna za migrante, da pa ne bo ostalo le pri tem moramo delat še več, da bo EU zabila 44 milijard evrov v Afriko. Zdej ne vem a se teli evropski politiki sam delajo neumne al to tud dejansko so. Iz vesolja se vidi, da bodo migrantje uničili EU. Sam veleumi v parlamentu tega ne vidij, al pa nočejo. No sej, ko bo pisker poln boste skup z migranti s prvim letalom leteli nazaj v pakistan.
DIWG
14. 09. 2016 20.26
+1
Torpedo stane 2 milijona evrov. Cenejše in učinkovitejše.
puspan
14. 09. 2016 22.07
-1
Če propade EU, ti ne bo treba leteti v Pakistan, ker ga boš lahko doživljal kar doma na lastnem zapečku.
Prihaja
14. 09. 2016 20.12
+10
Evropa je s pristopnimi pogoji, reformami in uredbami poskrbela za največjo lopovščino v vseh novih članicah, zdaj ko bo pa naselila zaželjene arabce bo pa bančni sistem poskušala reševati s helikopterskim denarjem tem istim arabcem kateri ne znajo delati drugega kot otroke
Prihaja
14. 09. 2016 20.15
+3
...povzroči težavo v smislu "saj so vas domači pokradli in ne eu", in pride nazaj v zmagoslavju in odrešitvi od turbo kapitalizma, za vedno zapisana v anale kot pravična, solidarna, odrešilna eu. bruhuhu.
I G N O R A N T
14. 09. 2016 20.10
Zanimivo je to
ecnarf
14. 09. 2016 19.36
+3
Tako EU kot Junker bost lih kar prošlost.
EMINENT
14. 09. 2016 19.40
-5
puspan
14. 09. 2016 22.09
-1
Nekateri pač še vedno ne morejo iz juge, saj jim je to edina "budučnost".
EMINENT
14. 09. 2016 19.29
-2
Državljani Slovenije ne bomo nikoli mogli se dovolj zahvalit EU, ki je preprečila vsaj življenje v hiperinflaciji in ponižujoč odnos slovenskih carinikov na zahodnih mejah do vsopajočih slovenskih državljanov! Pajaci so ta dogajanja že pozabili, ker so bila na sporedu že ene 25let nazaj, niso si pa sposobni zapomnit niti tistega od včeraj! Seveda če ni ravno vcepljeno!
LLLEPI
14. 09. 2016 19.48
+2
Drzavljani Slovenije so si sami krivi za ponizevanja,ce ze neznajo postavit za svoje pravice in neprestano potrebujejo nekega gospodarja da jih ponizuje in jim dovoli da mu lizejo podplate kar Slovenci delajo z velikim veseljem
EMINENT
14. 09. 2016 19.59
-3
Ja, in v tako stanje nas pelje predvsem vedno večvi proračunski primakljaj! In tako kot v ranjki jugi, so tudi sedaj krivi gnili kapitalisti, ki naš sistem vzdržujejo! Vsaka čast ranjkemu Bučarju, da je kapitalistom sporočil, da juge nima smisla podpirat, kljub temu, da je bil dodaj po lastni domišljiji!
puspan
14. 09. 2016 20.01
+1
LLLEPI
14. 09. 2016 20.21
+0
V TAKSNO STANJE NAS JE PRIPELJALO HLAPCEVSTVO SLOVENCEV KI NISO SPOSOBNI POKONCNE DRZE
puspan
14. 09. 2016 22.20
-3
Biti hlapec ni nič žaljivega, če si priden in pošten. So pa po navadi tisti, ki omenjajo hlapčevstvo največkrat takšne sorte, ki jim delo ni vrednota, temveč ovira.
Kollerik
14. 09. 2016 22.48
+2
Biti hlapec je žaljivo in poden od podna. Puspan, le kaj za vraga pa ti spiješ, da si tako pameten?
LLLEPI
14. 09. 2016 19.08
+4
Za navadne drzavljane clanic EU bi bilo najbolse da EU propade cimprej.Za eu politike pa je to nesprejemljivo zacetna placa 20 000evrckov neobdavcenih SOFER MERCEDEZ stanovanje vecerje nedotakljivost itd Tezko se je odpovedat taksnim ugodnostim
Svalbard
14. 09. 2016 18.15
+9
Zdi se, da so se Britanci v svoji odločitvi, da zapustijo EU več kot izognili krogli. Kot poroča Express je Evropa že dolgo pred Breixitom planirala Federativno Evropo ali Super državo. Radikalni predlogi pomenijo, države EU bodo izgubile pravico do svoje lastne vojske, kazenskega prava, davčnega sistema in centralne banke, pri čemer se vse te pristojnosti prenesejo na Bruselj. Se še spomnite Beograda?!? Načrti za "tesnejšo Evropsko unijo" so označeni za poskus oblikovanja "evropske superdržave" Banka Slovenija itak ni v slovenskih rokah ampak v lasti zionistične družine morilcev Rotschild, tolk v znanje. Predsednik z čipom v glavi pa že mesece zagovarja FEDERATIVNO EVROPO kot edino možnost, v isti sapi pa laže o svobodni in uspešni Sloveniji. Minioni čas, da se soočite z lažmi in nevarnimi agendami prodanih politikov, ker to nas lahko stane države in še te svobode, ki jo imamo.
LLLEPI
14. 09. 2016 19.09
+3
Britanci so edini ki so mislili z svojo glavo in pravocasno zapustili suzenstvo EU politikov
puspan
14. 09. 2016 17.49
-7
Nič čudnega, če je v slabi formi. Takšno stanje najbolj ogrožajo banana države z Madžarsko na čelu, zato ima luxemburški zunanji minister kar prav z njegovim mnenjem, da države, kot omenjene, ne bi smele imeti mesta v Uniji.
ivan.z Doba
14. 09. 2016 18.07
-8
hle
14. 09. 2016 18.16
+3
Ni vsaka država Slovenija da ima samo kimavce in tiste ki to plačujemo
puspan
14. 09. 2016 18.31
+3
EU obstaja precej dlje, kot Slovenija in zelo dobro bi bilo osvežiti izgubljajoči spomin, kako smo se vdinjali in popravljali, bolje rečeno ponarejali bilance, da so nas sploh sprejeli v omenjeno zvezo držav. Seveda pa takšni nismo bili samo mi, temveč tudi skoraj vse višegrajske države, vključno z Rumunijo in Bolgarijo. Seveda s tem ne smemo pozabiti tudi Grčije. Če samo na hitro pogledamo bilanco omenjenih, zelo hitro vidimo, zakaj EU ni več tisto , kar je dolgo časa bila. Prav te države imajo največ povedati, kaj vse bi moralo biti drugače, le pri njih samih se do danes ni zgodilo nič bistvenega, razen to, da so pokasirale milijardne vsote subvencij, večino tega denarja pa je vzela megla in končalo v bančnih oazah, kamor so ga naložili tajkunski lopovi vseh barv. To je realno stanje in največji vzrok, da EU ne deluje več, kot bi morala. Torej najprej je treba vse takšne pometati ven in začeti s pravim očiščenjem. Sicer pa vsak osnovnošolček ve, da bi vse te napihnjene stvorbe, ki se imenujejo države, z izgubo mesta v EU, padle za najmanj 50% pod nivo, ki so ga imele pred vstopom v EU.
LLLEPI
14. 09. 2016 19.12
+0
EU je v slabi formi zaradi pozresnosti in nesposobnosti Bruselskih politikov. Njihov cilj je polnjenje svojih zepov z neobdavcenim denarjem
hle
14. 09. 2016 21.51
-1
Puspan za vse države ki jih omenjaš je denimo Nemčija svojim podjetjem priznavala pavšal za korupcijo tako da se ne sprašuj od kod jo je toliko seveda ob poslu ne bodo napisali korupcija ampak v skladu z lokalnimi običaji
puspan
14. 09. 2016 22.03
-1
Kollerik
14. 09. 2016 22.50
+1
Pušpi, pozabljaš da je EU sprejela tisto ciganijo od Romunije in Bolgarije v paketu in to skoraj takoj, brez problemov. Se je mudilo nabaviti milijone novih hlapcev za četrti rajh.
Enota NAprej
14. 09. 2016 16.02
+4
VAŽNO DA DOBIVAJO MESEČNE PLAČE, DRUGO JE PA,... ČE JE ALI PA ČE NI
DonDonDan
14. 09. 2016 15.47
-2
EU bo močna šele tedaj, ko bo močno udarila po takih zločinskih režimih, ki vlada pri nas !!!!!!!!!!!!!!!
LLLEPI
14. 09. 2016 19.13
+1
Eu NE BO UDARILA PO SEBI EU BO UDARILA PO REVEZU Z SE VISJIMI DAVKI KI SI JIH DELIJO POLITIKI
number46
14. 09. 2016 15.06
+8
Želja za božička, da mora vsak EU poslanec na dan spit 2l Cocoa Cole.
deathbite
14. 09. 2016 15.03
+7
Forma? Se mi zdi, da če ne bi bilo "poživil" je EU samo še napol crknjeno kljuse.
Borut Stari
14. 09. 2016 14.45
+5
Junckerjeva referenca je A. Bratušek.
fakinshit
14. 09. 2016 15.17
+0
ma dej no juncker komaj ve kdo je to, kaj s esmesis , saj komisarje predlagajo Slovenci in poslejo ime v EC kjer naj bi s eizbira spostovala, seveda je rekel da je Alenka ok saj jo se SLO vlada predlagala
TRUMPP
14. 09. 2016 14.11
+13
EU je ogrožena zaradi tega pajaca.....vse jasno,....pa to.
seljak+
14. 09. 2016 14.14
-2
a pol ni to vasa angloameriska marioneta? jst desnicarje vec ne razumem
seljak+
14. 09. 2016 14.16
-1
koga se je obama izogibal na g20 in koga je objemal?
Borut Stari
14. 09. 2016 14.48
+2
Obama, kot najslabši predsednik v zgodovini USA ne more biti nekakšna velika referenca
LLLEPI
14. 09. 2016 19.16
+1
cela eu je en velik pajac sestavljen iz posameznih pajacev kot je Junker
masni
14. 09. 2016 14.02
+7
Tudi v Sloveniji smo čist na psu pa nismo ogroženi,dokler je še kaj za pokrast ,bomo še migali, to vam Cmerar zagotavlja.
Transformerji
14. 09. 2016 13.52
+5
Tudi Juncker ni v najboljši formi.......ga še nihče ne ogroža??
fakinshit
14. 09. 2016 15.17
+0
ce bi ti tolio skozi dal kot on tudi ne bi bil v olimpijski formi
LLLEPI
14. 09. 2016 19.17
+1
HorstWiesel
14. 09. 2016 13.47
+16
EU pač ne bo doživela starosti SFRJ, to so dejstva in s tem se bo pač treba sprijaznit, to tko je...
vladaricaumov
14. 09. 2016 13.59
+4
CyberWorm90
14. 09. 2016 14.34
+2
bolj ameriko kle kopirajo : )) amerika je konfederacija : )) yuga je bla federacija z republikami in skupnimi zakoni : )) ameri majo pa zwezne držawe k ma wsaka swoje zakone itd : ))
Verbena
14. 09. 2016 15.18
+0
...slovenskipatriot, ne pozab, da je v bistvu EU nastala že leta 1949, res z imenom Svet Evrope in bilo je samo 6 članic....zgleda da vsako srovšno pač ni za pobrat v eno unijo...zato so potem nastajali drugačni problemi....torej teče že 67 let od nastanka...
fakinshit
14. 09. 2016 15.21
+1
kako da ne saj jo je prezivela ze zdavnaj SFRJ 1945 - 1992 - 47 let EU 1958 - 2016 in naprej (61 let) a vids da kr nekaj pises
Verbena
14. 09. 2016 15.25
-1
...jaz sem jo še mal postarala...sej, navsezadnje je ta Svet Evrope le drugo ime za EU....
puspan
14. 09. 2016 17.58
+3
Patriot, v tistem momentu, ko propade EU, bomo mi stagnirali čez noč za najmanj 50%.
LLLEPI
14. 09. 2016 19.20
+0
Kdor ima prave proizvode in je navajen delat bo ravno obratno
puspan
14. 09. 2016 20.04
To smo že enkrat imeli in, če še nisi pozabil, bi se teh lepih časov še moral spomniti, jaz sem jih imel dovolj in upam, da se ne povrnejo več.
prašek
14. 09. 2016 13.41
+1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !!!!
prašek
14. 09. 2016 13.42
-6
Nihče normalen ni nikoli dvomil v EU ! Ostala bo in se še širila !!!!
vladaricaumov
14. 09. 2016 13.59
-1
prašek
14. 09. 2016 14.03
+1
Pozdravljena, ampak mudi se mi na kosilo !
korintos23
14. 09. 2016 14.18
+0
puspan
14. 09. 2016 18.00
+2
Prašek, po dolgem času ti moram zopet dati prav.
seljak+
14. 09. 2016 13.20
+0
"Bregzit je dimna zavesa za preusmerjanje pozornosti od skupnega interesa UK in ZDA"
seljak+
14. 09. 2016 13.23
+0
seljak+
14. 09. 2016 13.40
+1
to se nisem jst zmislu ..email med Jack Straw in ameriški državni sekretar Colin Powell.
prašek
14. 09. 2016 13.40
+0
prašek
14. 09. 2016 13.41
+0
seljak+
14. 09. 2016 13.43
-1
prašek
14. 09. 2016 13.44
+0
Hudir je, ko se en malarin spravi pisat !!!!
prašek
14. 09. 2016 13.45
-1
Jaz za ta Bregzit prvič slišim !! Ti ga omenjaš, ti nam nevednim razloži !
prašek
14. 09. 2016 13.46
-2
Še Vuk bi te za ušesa, kajti to ni niti v sistemu "piši kao što govoriš" !!!!!!!!
seljak+
14. 09. 2016 13.52
-1
kaj ti sploh hoces povedat? ma na ti pikice vejice velike in male zacetnice Aa Bb Cc ki ke ko ke da ce ;.!?
prašek
14. 09. 2016 14.00
+0
Jaz zelo natančno povem kar mislim !!!!! Ti pa niti na osnovno vprašanje ne znaš odgovoriti !!!!!!!
prašek
14. 09. 2016 14.01
+1
seljak+
14. 09. 2016 14.03
-1
prašek
14. 09. 2016 14.08
-1
☺☺☺, ja , pri vas v Sloveniji ☺☺☺