Tujina

Jordanec napadel varnostnika na izraelskem veleposlaništvu, napetosti med državama se stopnjujejo

Aman, 24. 07. 2017 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V streljanju na območju izraelskega veleposlaništva v Amanu sta bila ubita dva Jordanca, en Izraelec pa je bil ranjen. Streljal je izraelski varnostnik, potem ko ga je napadel mlajši Jordanec. Napetosti med državama se stopnjujejo. Po nedavnem krvavem napadu je Izrael na Tempeljskem griču namestil detektorje kovin in nadzorne kamere, mlajše muslimanske moške pa na grič niso spuščali.

V nedeljskem streljanju na območju izraelskega veleposlaništva v jordanski prestolnici Aman sta bila po najnovejših podatkih ubita dva Jordanca, en Izraelec pa je bil ranjen. Kot je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, je streljal izraelski varnostnik, potem ko ga je napadel jordanski delavec.

Haaretz poroča, da je bil napadalec star 17 let, napad pa naj ne bi bil politično motiviran. 

Jordanski delavec mizarskega podjetja je na območje veleposlaništva prišel v nedeljo zvečer, da bi v stanovanju izraelskega varnostnika v zgradbi ob veleposlaništvu, namestil pohištvo. Nenadoma je varnostnika od zadaj napadel z izvijačem, varnostnik pa je odgovoril s streljanjem. Pri tem je bil po nesreči ranjen Jordanec, ki živi v bližini. Ta je kasneje podlegel poškodbam.

Varnostnik je bil v incidentu lažje ranjen. Jordanske varnostne sile so po incidentu zavarovale območje okrog veleposlaništva.

Izraelsko ministrstvo po navedbah BBC trdi, da ima varnostnik diplomatsko imuniteto in da ga pred aretacijo in preiskavo ščiti dunajska konvencija. 

Varnostnik je bil v napadu lažje ranjen.
Varnostnik je bil v napadu lažje ranjen. FOTO: AP

Napetosti med Izraelom in Jordanijo se stopnjujejo

Med Izraelom in Jordanijo je v zadnjih dneh prišlo do napetosti, potem ko je Izrael na Tempeljskem griču, ki mu muslimani pravijo Haram al Šarif, po nedavnem krvavem napadu namestil detektorje kovin in nadzorne kamere. Muslimanskih moških mlajših od 50 let pa na grič niso spuščali.

V tem napadu so trije izraelski Arabci v starem delu Jeruzalema s strelnim orožjem napadli izraelske policiste, nato pa pobegnili na bližnji Tempeljski grič, kjer so jih ubili pripadniki izraelskih varnostnih sil. V napadu sta bila ubita dva policista, ki sta ranam podlegla v bolnišnici. To je bil eden najhujših incidentov v Jeruzalemu v zadnjih letih.

Jordanija je uradni skrbnik muslimanskih svetih lokacij v Jeruzalemu, poostreni varnostni ukrepi na omenjenem občutljivem območju, ki je svet tako za muslimane kot Jude, pa so spodbudili tudi petkov protest več tisoč Jordancev v Amanu.

Arabska liga je sicer v nedeljo obtožila Izrael, da se z novimi varnostnimi ukrepi na Tempeljskem griču "igra z ognjem". "Jeruzalem je skrajna meja," je sporočil vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt in dodal, da "noben Arabec ali musliman ne bo sprejel kršitev" na tem občutljivem območju.

Zaradi stopnjevanja napetosti v regiji so ZDA na Bližnji vzhod napotile posebnega odposlanca Jasona Greenbatta, ki je že na poti v Izrael.

"Pogovarjamo se z vsemi vpletenimi stranmi in se čutimo zavezane, da najdemo rešitev za ta varnostni problem," je za ameriško televizijo CNN povedal predstavnik ameriške administracije.

Švedska, Francija in Egipt pa so zaradi novih napetosti na Bližnjem vzhodu zahtevale izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gremonadesno
24. 07. 2017 13.34
+4
v Evropo nam vsiljujejo migrante , za katere se ne ve kaj so počeli doma .,,. lako je pobil 10 + ljudi , pa ko bo prisel v Evropo bo zivel prosto na racun davkoplacevalcev .,.
appollyon
24. 07. 2017 09.11
+4
Po pravilih zn-ja, so skrbniki jordanci, izrael pa zagotavlja varnost, tako da tukaj ce kso kaj krsi so palestinci, jim gre ocitno v nos ker ne morjo vec orozja svercat v dzamijo
bigbooss
24. 07. 2017 11.41
-3
bigbooss
24. 07. 2017 11.48
+0
Da ti nekdo okupira Slovenijo in potem ti da detektorje na vrati češ da on zagotavlja mir , kako bi ti ti gledal, rekel bi mu pojdi od kod si pršu,ne klati neumnosti, pač pa piši realnost, vsi vemo kakšna je tam realnost, sam zaitskamo oči pred resnico. .lp