Tujina

'Žal je prišel dan, ko ne morem več'

San Francisco/Los Angeles, 25. 08. 2011 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Z mesta generalnega direktorja Appla je odstopil Steve Jobs, srce in duša podjetja. Vzrok za ta korak naj bi bilo poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja, Jobs namreč izgublja bitko z rakom.

Steve Jobs je odstopil z mesta generalnega direktorja Appla, rekoč, da ne more več izpolnjevati svojih dolžnosti. "Vedno sem govoril, da vam bom prvi povedal, če bo kdaj prišel dan, ko ne bom več mogel izpolnjevati svojih obveznosti kot generalni direktor Appla. Žal je ta dan prišel," je zapisal v svoji odpovedi.

Jobs, soustanovitelj in prvi mož proizvajalca slovitih macov, ipodov in iphonov, velja za 43. najbogateljšega Američana, njegovo premoženje ocenjujejo na 8,3 milijarde dolarjev.

Njegov položaj v podjetju, ki se je z njegovo pomočjo prelevilo iz obrobnega računalniškega proizvajalca v enega vodilnih tehnoloških velikanov, je prevzela njegova desna roka Tim Cook, on pa ostaja predsednik nadzornega odbora.

Vzrok za potezo naj bi bilo poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja. Jobs je namreč na bolniškem dopustu že vse od 17. januarja, ker se bori z redko obliko raka trebušne slinavke.

Eden glavnih direktorjev Art Levinson je v imenu vseh iz podjetja pohvalil Jobsa za "izjemno vizijo in vodenje ter neskončen prispevek k Applovemu uspehu". Dodal je, da bo Jobs kljub temu podjetju še vedno pomagal s kreativnimi in unikatnimi idejami, ni pa povedal ničesar o njegovem zdravju.

Steve Jobs je eden največjih tehničnih vizionarjev v zgodovini računalništva.
Steve Jobs je eden največjih tehničnih vizionarjev v zgodovini računalništva. FOTO: Reuters

Novica je vzbudila vprašanja in dvome glede prihodnosti podjetja. Jobsova bitka z rakom namreč že dolgo časa skrbi Applove privržence, investitorje in podjetje samo. Marsikdo dvomi, da bo podjetje svojo uspešno pot nadaljevalo brez 56-letnega ustanovitelja in vizionarja. Po drugi strani pa so številni prepričani, da bo Apple nadaljeval svojo pot, kot jo je že pred njim na primer vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft po odhodu Billa Gatesa.

Da je Jobs srce in duša podjetja, priča dejstvo, da so Applove delnice v prvih urah po objavi, da Jobs odhaja, padle za več kot pet odstotkov na 356,32 dolarja. Kasneje so se nekoliko umirile, še vedno pa so vredne odstotek in pol manj kot pred Jobsovo napovedjo, da se umika. Podjetje je sicer po tržni vrednosti delnice danes vredno dobrih 340 milijard ameriških dolarjev in je drugo največje podjetje na svetu. Nekateri analitiki sicer pravijo, da vlagatelji nimajo razloga za paniko, saj ima podjetje veliko dobrih in talentiranih kadrov in bo Apple posledično dobro posloval tudi v prihodnje.

Jobsovo pismo v celoti:

"Vedno sem govoril, da vam bom takoj povedal, če bo kdaj prišel dan, ko ne bom več mogel izpolnjevati svojih obveznosti kot generalni direktor Appla. Žal je ta dan prišel.

Z odhodom Stevea Jobsa se je za Apple končala neka era.
Z odhodom Stevea Jobsa se je za Apple končala neka era. FOTO: Reuters

Zato odstopam z mesta generalnega direktorja. Če vam to ustreza, bi rad ostal predsednik nadzornega odbora.

Glede svojega nasledstva močno priporočam, da uresničimo načrt in na moje mesto imenujemo Tima Cooka.

Verjamem, da so pred Applom svetli in najbolj inovativni dnevi. Veselim se opazovanja in prispevanja k njim v svoji novi vlogi.

Pri Applu sem dobil nekaj najboljših prijateljev v življenju in zahvaljujem se vam za mnoga leta, ko sem lahko delal z vami.

Steve

Kdo je Steve Jobs?

Jobs je podjetje Apple Computer ustanovil skupaj s Stevom Wozniakom leta 1976. Podjetje je imelo sedež v garaži Jobsove družine.

Njun prvi računalnik se je imenoval Apple I. Leta 1977 sta predstavila Apple II., ki je dosegel ogromen uspeh na tržišču hišnih računalnikov. Decembra 1980 so predstavili Apple III., ki ni doživel uspeha.

Po nesoglasjih v podjetju je Jobs leta 1985 zapustil Apple in ustanovil podjetje NeXT Computer. Leta 1996 je Apple kupil NeXT in Jobs se je vrnil domov. Tedaj je Apple začel svoj zmagovalni pohod. Leta 1998 je prišel računalnik imac, največji napredek pa mu je zagotovila revolucionarna naprava iz leta 2001 – predvajalnik glasbe ipod.

Po vsem svetu je bilo v šestih letih prodanih več kot 100 milijonov ipodov, v spletni prodajalni glasbe itunes pa so uporabniki kupili čez pet milijard skladb. Ameriški gigant je zmagovalni pohod nadaljeval leta 2007 s predstavitvijo iphona, januarja 2010 pa so predstavili težko pričakovani tablični računalnik in najnovejšo napravo, občutljivo na dotik, ipad.

Zavedanje, da boš umrl, je najboljši način, ki ga poznam, da se izogneš pasti, ki te vodi k razmišljanju, da imaš kaj izgubiti. Si že gol. Zato ni nobenega razloga, da ne bi sledil svojemu srcu. Steve Jobs

V preteklem četrtletju je družba vknjižila skoraj 29 milijard dolarjev prihodkov. Njegove rasti ni zaustavila niti kriza leta 2008 in 2009. V zadnjem poslovnem letu, ki se je zaključilo lani septembra, je Apple tako imel 52-odstotno rast prihodkov, na 65 milijard dolarjev.

Jobs je v tem času nekaj let delal za nominalno plačo en dolar letno, s čimer si je zaslužil Guinnessov naslov "Najslabše plačan šef uprave". Res pa je ob tem za uspešno delo dobival nagrade – 90 milijonov dolarjev vredno reaktivno letalo in 30 milijonov delnic podjetja Apple je bilo nadomestilo za uspeh.

Leta 2004 je zaradi raka na trebušni slinavki prestal operacijo, leta 2009 pa so mu presadili jetra. Zaradi teh težav je šel v zadnjih sedmih letih trikrat na bolniško za daljše obdobje, poleg tega je zelo shujšal.

"Nobenega razloga ni, da ne bi sledil svojemu srcu"

Na svetu obstajajo ljudje, ki so revolucionirali eno stvar. Steve Jobs jih je revolucioniral več: računalništvo, telekomunikacije, glasbo in filme. Z njegovim odhodom se je končala ena najbolj uspešnih karier poslovnega sveta.

Leta 2005 je imel Jobs na ameriški univerzi Stanford slaven govor, v katerem je priznal, da ni nikoli diplomiral, nato pa povedal tri zgodbe iz svojega življenja – o povezovanju točk, o ljubezni in izgubi ter o smrti. Prva zgodba je govorila o  njegovem otroštvu in kako ga je pot pripeljala do predavanj o kaligrafiji. "Seveda je bilo nemogoče povezati točke v prihodnost, ko sem bil še na kolidžu, bilo pa je zelo zelo jasno ozreti se nazaj 10 let pozneje. Ne moreš povezati točk, če gledaš naprej v prihodnost. Povežeš jih lahko šele, ko se ozreš nazaj. Zato moraš zaupati, da se bodo točke nekako povezale v prihodnosti. Moraš zaupati nečemu: svojemu občutku, svoji usodi, svojemu življenju, svoji karmi – čemur koli," je dejal.

Druga zgodba govori o začetkih v garaži, ko je Apple v desetih letih zrasel v dve milijardi dolarjev vredno podjetje z več kot 4.000 zaposlenimi. Ko so ga odpustili, je preživljal težke čase, danes pa je prepričan, da je to ena najboljših stvari, ki so se mu zgodile v življenju. "Včasih vas bo življenje udarilo v glavo s kosom opeke. Ampak ne izgubite vere. Prepričan sem, da je bila edina reč, ki me je gnala naprej, to, da sem užival pri tem, kar sem počel," je povedal.

V tretji zgodbi je pripovedoval, kako je izvedel za svojo bolezen. "Pri 17 letih sem prebral nekaj približno takega: Če živiš vsak dan, kot da je tvoj zadnji, boš nekega dne najverjetneje imel prav. To je naredilo vtis name in od takrat dalje, zadnjih 33 let, se vsako jutro pogledam v ogledalo in vprašam: Če bi bil danes moj zadnji dan mojega življenja, ali bi storil kar koli od tega, kar nameravam početi danes? In kadar koli je moj odgovor ne preveč dni zapored, vem, da moram nekaj spremeniti."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rati
27. 08. 2011 14.08
+1
ne glede na to, če vam je všeč apple ali ne je treba priznat da je Steve izjemen človek in vizionar... :)
solidsnake
26. 08. 2011 10.42
Steve Jobs je in bo ostal daleč najboljši govorec in neverjeten vizionar našega časa. Apple pa ena redkih znamk, ki se zaveda, da je tudi design ključnega pomana v potrošniškem svetu. Še vedno ne morem verjeti, kako se druge znamke tega ne morejo zavedati? Steve, drži se!
kolibri370
25. 08. 2011 22.56
Apple je vera! Steve Jobs je njen bog! Bogovi ne umirajo!!!!!
mare.florida
25. 08. 2011 17.15
Drži se Jobs...Apple znamka je zakon,sploh pa MAC modeli računalniki.Ni mi bilo žal denarja za maca,čeprav je drag vendar te z kakovostjo prepriča.Dejstvo je da ne dobi virusa...Upam da bo dobil dobrega naslednika.
StajercSSS
25. 08. 2011 16.42
+0
Diktator je odšel. Za vse,kar vi mislite,da je on izumil,pa moram povedat,da ni. Vi pač ne poznate zgodovine,ker ste neumni.
Urbekistan
25. 08. 2011 16.27
Vsi ste neki glasni sam oblika in način uporabe računalnika (miška qwerty tipkovnica okna še in še) za katerim sedite in pluvate apple (vecina seveda na windows okolju ki je bil ukraden applu) je po njegovi zaslugi.... tudi če ne uporablate apple naprav mu lahko rečete samo hvala in kapo dol..
erco
25. 08. 2011 16.08
Jobs je car, tako da upamo na najboljše glede njegovega zdravja!
Strelja?ko
25. 08. 2011 15.56
Kmalu bo samo še Windoze in Linux. Viva...
losser
25. 08. 2011 14.45
Bravo Oštir, na vse se spoznaš =) od letalskih nesreč do pobiranja krompirja =)
Raztezje
25. 08. 2011 14.42
Mogoče bi lahko bil njegov naslednji revolucionarni projekt, če bi vložil ves dobiček v razvoj zdravila proti raku. S par sto milijarami olarjev bi mu mogoče uspelo ali pa bo uganko spet rešil nekdo v garaži. takrat mu je ratalo zato, ker je verjel, ne ker bi bil neka legenda industrije. Veliko problemov je rešil v svojem svetu, s katerimi je uspel v našem skupnem, morda jih bo tudi tokrat, le da potem ne bo mogel več ven.
TA_RDEC
25. 08. 2011 14.39
STEVE JOBS, ŠE EDEN KI JE IMEL DEMOKRACIJO IN DOSTOJANSTVO DRUGIH BOLJ TAKO ZA HEC
CyberWorm777
25. 08. 2011 14.33
ma on je bil še najwečji wizionar z apple Lisa računalnikom k je že leta 1983 meu non-preemptive multitasking in virtual memory to kar se ostalim OSom ni sanjalo tja do leta 1990 : )) pa še office je meu : ))
norbit
25. 08. 2011 14.25
Mi je žal kot človeka, ne razumem pa zakaj je legenda in ne vem kaj . Legenda bo tisti, ki bo odkril kako ozdravit to bolezen, a ne tip, ki vodi neko podjetje in ne ve kam z denarjem.
PowRider
25. 08. 2011 14.18
Kakorkoli, v zgodovino se bo zapisal z zelo velimi črkami! Res vsaka mu čast. Nisem nek velik fan appla, čeprav priznavam da imajo odlične izdelke in so tudi med najboljšimi na trgu. Če ne bi bilo appla sem prepričan da sedaj svet računalništva ter mobilne tehnologije ne bi bil tako razvit!
JezusKrishna
25. 08. 2011 14.08
Konec bo nategovanja z Mac precenjenimi računalniki, ki jih kupujejo ženske, da se lahko hvalijo kako lepo ohišje imajo.
Pandemia
25. 08. 2011 13.56
super za Steva. Jaz mislim da ni panike za apple. on in cook sta od vedno skupaj in sta team. eden je fantaziral drugi jih je udejanjil. zdaj bo ta člen manjkal-ampak je vrjetno že cela ekipa ki ga bo nadomestila.
ascension
25. 08. 2011 13.05
Največji vizionar... Brez njega še kopirati ne bi mogli pri Samsungu in tudi vsi drugi..:))
albrecht
25. 08. 2011 12.48
CAR.. cim mnj trpenja.
TITSTILLIDIE
25. 08. 2011 12.04
Brez skrbi...na Kitajskem so še trije...Steve Mops, Steve Tops in Steve Cops
RagingPixel
25. 08. 2011 12.04
velik je naredu v življenju, biu je tud mau čudn po kdaj pa njegova ravnanja v kašnih primerih so tud mau vprašljiva, sam ne morš pa zanikat da brez njega bi skoraj zagotovo še zmer mel slabo dizajnane računalnike, MP3-ji bi bli bl švoh, pa smart phone bi biu še zmer bolj tko-tko vse skp,...