Tujina

Jima bo Avstrija dovolila vrnitev? Najstniški džihadistki z Dunaja naj bi bili noseči

Dunaj, 14. 10. 2014 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Samra in Sabina želita nazaj v Avstrijo. Država pa ima jasne zakone: proti vsem džihadistom, ki se vrnejo, poteka preiskava zaradi suma terorizma. Ker gre za mladoletnici, jima grozi le do pet let zaporne kazni. Iz Nemčije pa je zbežal domnevni skrajni islamist, ki je bil nadzorovan.

Dunajski najstnici, ki sta se v Siriji pridružili džihadistom, ob morebitni vrnitvi v domovino lahko upata na mile sankcije. Kot olajševalno okoliščino se jima lahko štejejo mladoletnost in šibki dokazi, je dejal strokovnjak za kazensko pravo Andreas Venier. "Ni mogoče sprejeti, da bi vsako potovanje v Sirijo že pomenilo sodelovanje v terorističnih bojnih enotah. Krivdo je potrebno dokazati od primera do primera," je še dejal Venier.

Noseči?

Obe dekleti, Samra K. in Sabina S., sta izginili aprila letos. Po navedbah njunih staršev, beguncev iz BiH, ki so se v Avstrijo zatekli v 90. letih minulega stoletja, sta pred tem napovedali, da se želita v Siriji boriti v imenu islama. V minulih tednih so se pojavili dokazi, da sta živi – na fotografijah, ki so bile objavljene na Facebooku in naj bi bili njuni, sta sicer v celoti zakriti.

Pogrešani najstnici
Pogrešani najstnici FOTO: Facebook

Tuji mediji poročajo, da sta Samra in Sabina noseči. V Sirijo naj bi šli v prepričanju, da je njuna vloga v boju izredno pomembna, a na koncu naj bi se njuno romantično in naivno dojemanje razmer v Siriji razblinilo.

Želita nazaj

Kot so pred dnevi poročali avstrijski mediji, naj bi se sedaj dekleti želeli vrniti domov. Pristojne oblasti v zvezi s tem uradno niso dale nobenega komentarja. Prek Interpola dekleti še vedno iščejo kot pogrešani. V avstrijskem notranjem ministrstvu so ob tem pojasnili, da proti vsem džihadistom, ki se vrnejo, poteka preiskava zaradi suma terorizma.

V Avstriji je kaznivo že sodelovanje v teroristični organizaciji, kar bi lahko po oceni Venierja pomenilo, da je lahko kaznivo tako podpiranje Islamske države v Siriji in Iraku kot tudi posredovanje informacij terorističnim organizacijam. "Vendar pa morajo za to obstajati jasni dokazi," opozarja omenjeni strokovnjak za kazensko pravo iz Innsbrucka.

Grozi jima do pet let zapora

V primeru, da bi Sabini in Samri dokazali sodelovanje v teroristični skupini, jima kot mladoletnima grozi do pet let zapora, kar je najvišja možna kazen za mladoletne v Avstriji. Ob tem Venier opozarja, da obstajajo olajševalne okoliščine, kot sta npr. zastraševanje ali zapeljevanje tretje osebe. Prav tako se lahko tožilstvo, če krivda ni huda, odloči za družbeno-koristno delo. Sodišče lahko tudi zavrže obtožnico. Dekletoma bi lahko tudi v primeru obsodbe grozile zgolj "mile sankcije," je še dejal Venier.

Iz Nemčije zbežal domnevni skrajni islamist, ki je bil nadzorovan

Oblasti v nemški zvezni državi Hessen pa so danes priznale, da je domnevni skrajni islamist kljub elektronski zapestnici, ki jo je imel pripeto okoli gležnja, prek nje pa naj bi ga nadzirali nemški varnostni organi, uspel zapustiti Nemčijo in prek Turčije odšel v Sirijo, kjer naj bi se boril na strani IS. To se je sicer zgodilo že v začetku maja, zdaj pa so to odkrili mediji, oblasti v Hessnu pa so to potrdile.

Gre za 24-letnega salafista Hasana M. iz Offenbacha, ki je pogosto javno nastopal na dogodkih, ki so jih organizirali salafisti. V Nemčijo je prišel iz Paksitana, ko je bil star pet let. Lani je bil obtožen zaradi napada na snemalca nemške javne televizije in ropa, a so ga decembra izpustili iz zapora z elektronsko zapestnico za sledenje. Kje se zdaj nahaja, ni znano, a kot omenjeno, naj bi bil v Siriji.

Oblasti takšne zapestnice nadenejo obtoženim, z njo pa nadzirajo, da so ti ob določenih predpisanih urah doma. Ne gre za vodeno zapestnico, ki lahko kažejo tudi trenutno lokacijo človeka, ki jo nosi. Takšno uporabljajo pri obtoženih zelo resnih kaznivih dejanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alko82
15. 10. 2014 08.59
+2
Jaz pa mislim da bo za ti dve razdevičeni najstnic ter še nerojeno zalego lepo poskrbel kak naiven, priden ter pošten podalpski fant. Vedno je tako, da se veliko žensk najprej *i z bad guysi, potem ko majo pa dost avantur, pa se one ponavadi kot mlade mamice umirijo, ter najdejo kakega poštenega ter naivnega fantiča.
enoh
15. 10. 2014 08.42
+1
DA HOČJO IT DOMOU NI RES!!! to probajo doseči njihovi starši, oni dve te prošnje nista naredili in sta čist ok s stem da sta tam v islamski državi
Wortex2
15. 10. 2014 08.33
+3
Ni vprašanje če jima bo dovolila avstrija ampak njihovi možje
volek
15. 10. 2014 08.09
+4
Kmalu bo Dunaj preimenovan v Nova Medina.
volek
15. 10. 2014 08.05
+4
Novi mohamedanski mesija se bo rodil v Avstriji. Če so pre 500 leti ustavili muslimansko vojsko pred Dunajem zdaj ni več nikakršnih šans za kaj takega.
Smeško Kopra
15. 10. 2014 06.33
+22
Še dva bremena več za davkoplačevalce?! V Avstriji so glih tok šašavi. Za odhod sta se odločili sami.. naj lepo ostaneta dol. Jaz ju definitivno ne bi vzel nazaj.
Samo.Jst
15. 10. 2014 07.22
+11
Nekdo mora biti za zgled! Zakaj ne oni dve? Same sta šle dol in se bahale preko FB kako je super... pa naj imata, kar sta si želeli! Jasen znak, da kdorkoli se odloči za takšno pot je to zanj enosmerna destinacija!
kiki46
15. 10. 2014 08.33
+1
pri nas se bi vsi borili, da ju dobimo nazaj.
Dejan Obradovi?
15. 10. 2014 05.42
+1
Eto starsi, ki posiljate otroke v dzamijo. Se fotr zdej po glavi tolce.
cvn
15. 10. 2014 01.14
+13
Aha, dol se borit proti nevemčemu, potem pa nazaj rodit na varni zahod, kateremu v isti sapi grozijo z uničenjem. Nein danke!
RS-44
14. 10. 2014 23.29
-26
Malce umirite konje no...punci sta šli v Sirijo aprila ko po zahodnih medijih še ni bilo ne duha ne sluha o tem kaj IS počne po Siriji ampak smo bolj kot ne brali o tem ali bo zahod napadel Sirijo zaradi kemičnega orožja katerega je baje uporabil režim Assada. Cel kup zahodnih politikov je odkrito podpiralo uporniške skupine s skrajneži vred, dokler poleti ni končno prišlo vse na dan. Jih naj sedaj izženemo? Kako naj potem ubogi najstnici sploh vesta kaj se dejansko dogaja tam...vsi po vrsti so jima prali glave.
jožagolikoža
14. 10. 2014 23.36
+20
Najstnici sta namreč nedavno preko različnih družbenih omrežij odkrito pozivali sovrstnike naj se pridružijo borcem IS. Pozivom sta dodali celo fotografijo, na kateri držita avtomatski puški. Zato ju v Avstriji že obravnavajo kot pripadnici nasilnega gibanja džihadistov.
jožagolikoža
14. 10. 2014 23.37
+13
RS-44
14. 10. 2014 23.49
-12
Si morda pomislil da vse skupaj ni bilo tako zelo prostovoljno? Sicer mi je brezveze iz parih besed v medijih delati neko zgodbo, ampak kar naenkrat so vsi kateri so šli v Sirijo islamski skrajneži. Pa večinoma gre za primere kateri so odšli ko v naših medijih ni bilo ne duha ne sluha o zločinih đihadistov ampak vse kaj drugega, nekateri so se medtem tudi že vrnili. Tudi tisti SLO borci so bili taki...je morda kdo pomislil da niso neki brezvestni morilci, posiljevalci,...ampak so pač zgolj nasedli tistemu kar je bilo v tistem času objavljeno po medijih in podprto iz strani zahodnih politikov.
Morana7
15. 10. 2014 07.21
+2
RS to če ni bilo v main stream medijih kaj delajo tam doli še ne pomeni, da se nič ni vedelo. Kdor je danes pri vseh dokumentarcih, knjigah, pričevanjih preživelih iz vojnih območij prepričan v neko pravično vojno brez grdobij pa nima vseh čistih...
Samo.Jst
15. 10. 2014 07.26
+3
RS - a se ti zdi sploh normalno, da sta mladoletnici sami brez odobritve staršev šle v državo, kjer splošno velja da ženska sama nima kaj iskati izven domačih zidov?? Če pa že gre ven, mora biti obvezno v spremstvu moža, bratov ali nekoga iz bližnje družine... toliko o Siriji in podobnih destinacijah...
jakec1575
14. 10. 2014 22.43
+5
Za zadekane najstnice obstaja zakon za trajni izgon v več državah. Za tajkune, ki so s kockanjem ogrozili prihodnost držav pa takšna moznost pomeni kršenje clovekovih pravic?! Evropa je stara pokvarjena nenacelna oportuisticna teta. Demokracija je tu le še privid. Ugrabile so jo korporacije in velike banke. Prvo je treba prisliti padec tajnih trgovinskih dogovorov, vzporedno pa oblasti večjih držav prisiliti v akcijo in pokončanje teh plačancev korporacij imenovanih ISIS. Saj menda je sedaj že jasno, da so to vojno začele korporacije in je to direktni napad na suverenost držav. Če zmagajo v tej bitki, bodo v vsaki "bitki" z vsako državo. Irak je samo ta nesrečen poskusni poligon. Ima nafto. In vodo. Naslednja bo katera država? Te samovšečne elitne p***une je potrebno ustaviti tocno v tem trenutku. Sicer bomo izgubili človeštvo, kot smo ga poznali. Ne govorimo o ukinjenih pravicah brez malice in prevoza. Govorimo o lastništvu vodnih virov, energetskih virov, finančnih virov in o tlaki večine. Lahko si damo sončna očala gor in se delamo, da se nas to ne tiče in ušivamo lajf, ampak ko bo sistem postavljen, bo prepozno. No, prepozno ne bo, bo pa veliko bolj krvavo. Prepozno ni nikoli.
pe?navodo
14. 10. 2014 22.54
+3
smo ga že izgubili v veliki meri, veliko nas je že leta nazaj to opozarjalo. Je že izgubljen takšen svet kot smo ga poznali. V naše kraje prihaja razpad in anarhija in velik del evrope. Potem bo pa itk vse bežalo v evropo še 200 let ki bo vprašanje kaka. Taka kot danes več ne bo.
suzuki1000
14. 10. 2014 21.48
-9
Tincha26
14. 10. 2014 22.19
+12
Misija1
14. 10. 2014 21.48
+11
kako radirka brise, ko nekdo napise resnico o teh priseljencih! Skoda, komentarja nisem kopiral, da bi ga sedaj lepil do jutra tukaj gor! Tebi administrator pa en nasvet, ce gre za pripadnike tvojih, ne rabis tega jemat tako osebno, ker kar sem napisal, je DEJSTVO! Muslimanski priseljenci v Avstriji, Nemciji itd., so vsi isti, starsi jim od mladih nog perejo mozgane, hodijo zadekani v djamijo, koran poznajo na pamet itd..!
Misija1
14. 10. 2014 21.52
+7
Otroski bojevniki v Afriki so stari 10 let, pa bodo ubijali z lahkoto! Brez milosti, ker so oprani! Kaj se torej pricakuje od teh deklet?
ONniON
14. 10. 2014 21.29
+54
švicarji so pa na referendumu zavrnili gradnjo džamije in imeli so prav ,
joja11
14. 10. 2014 21.28
+16
svinčena krogla...in konec
ONniON
14. 10. 2014 21.25
+9
Avstrija je nevtralna država , zakoni so razumni
Haloze Slo
14. 10. 2014 21.04
+3
Pa je res sedaj svoboda in demokracija na bližnjem vzhodu, ker se žena lahko odloči in zapusti moža. Pa ne no kdo bi pa to verjel, so zadaj višji cilji teh "borcev".
lightning
14. 10. 2014 20.55
+23
največja in najboljša kazen bi bila, da ju tam dol udomačita dva pripradnika kalifata in postaneta zamaskirani serijski proizvajalki podmladka kalifata
Arguss
14. 10. 2014 20.28
+12
Res ne vem zakaj se Kurdom ne pomaga.Vedno ponosen KATOLIK.
canelo
14. 10. 2014 20.37
+18
Škoda da se zelo malo ljudi zaveda, da je zelo pomembno da spoštujemo svojo zgodovino, kulturo, tradicijo...ker zaradi teh dejstev imamo mi dokaj urejene države v primerjavi z temi butalci!! VEDNO PONOSEN KRISTJAN!
Arguss
14. 10. 2014 21.01
-1
Misija1
14. 10. 2014 21.03
+15
Holz, Krscanska! Vera je krscanstvo, podveja krscanstva pa je KATOLICIZEM! Prav tako pravoslavci spadajo pod krscanstvo!
canelo
14. 10. 2014 21.17
+1
Po zadnje popisu se je za katolike opredelilo 54% ljudi. Drugače pa drži Katolicizem je podveja krščanstva tako kot različne protestantske denominacije, pravoslavje itd...meni osebno te delitve ne predstavljajo problema...
Misija1
14. 10. 2014 21.24
+7
Tudi meni ne, pa sem ateist! Evropa je krscanska, kot taksni smo bili vzgojeni, pa sedaj vecina pristnih evropejcev ni vernih, pac pa so ateisti. Izvzemsi starejse ljudi, ki spadajo se v tisti rang ljudi, ki so hodili redno v cerkve. Ampak mladina ne vec! Pa se vecina se edno opredeli kot kristjane!
Arguss
14. 10. 2014 21.24
+3
ateisti so pa dosti bližje katolištvu kot islamu.
Misija1
14. 10. 2014 21.26
+8
Tocno tako. Vecina ateistov v Evropi, se se vedno opredeli kot kristjani, ker je to del nasega zivljenja! In vera na nas NE VPLIVA! Cerkev dejansko zadnjih nekaj desetletij na nasa zivljenja ne vpliva in zato tudi ne more biti moteca! Ravno nasprotno. Kar pa ne velja za islam in djamije iz katerih se derejo arabske molitve, ki ze v osnovi zelijo vplivat na ljudi!
pkorosec
14. 10. 2014 22.22
+1
Misija1, dokler je nekaj takšnih, ki znajo trezno razmisljat, je upanje za ta del evrope. Žal v demokraciji in v verskih osvajanjih ni vazna kvaliteta, ampak kvantiteta.
pkorosec
14. 10. 2014 22.23
+4
Ti zenski nista prisli iz Avstrije do Sirije kar tako samo, zaradi romantičnega prepricanja, ampak s pomočjo dobro organizirane islamisticne mreeže. V Avstriji, na Dunaju, Insbrucku, Salzburgu in Grazu obstajajo rekruti, ki rekrutirajo tovrstne osebe za jihad. In tile rekruti so še danes v Avstriji in težko je avstrijskemu tožilstvu dokazat kje je meje med sovražnim govorom in rekturiranjem za teroristične akcije. Ko bosta ti dve noseči jihadistki prišli nazaj, bodo tile rekruti pomagali vzgajat te otroke v prepričanju, da so njihovi starši bili heroji, da jih neverna Avstrija krivično obravnavala in da je nj ihova sveta dolžnost, da se odzovejo klicu islama in nadaljujejo jihad. Natanko bo. In to s pomočjo tistim, ki so nepopravljivo tolerantni do nasilne ali nenasilne islamizacije celotnega sveta.
sumarum
14. 10. 2014 22.32
+0
Mene še nihče ni nič vprašal, kaj sem po verski opredelitvi, zato so te raziskave nemerodajne, če ne zajemajo vsega prebivalstva. Potem bi morali vprašati vse slovenske državljane. Katolikov bi naj pa sigurno bilo vsaj 3/4.
sandi101
14. 10. 2014 20.26
+12
Čas je že, da pade tudi Evropa in njen euro, ki je z leti vreden čedalje manj!!! Meje kot države nazaj v prvotno stanje, če se želimo še rešit!!! Mene je evropa nardila reveža, za druzge pa vidim, da ni nič boljše...
ginger 1
14. 10. 2014 20.36
-2
Kaj pa si naredil da bi ti bilo boljse ? Predvidevam da nic,ker izjavljas neumnosti !! Reveza si se naredil sam !!!
caspera1
14. 10. 2014 20.46
+1
Kaj si pa živčen, Ginger? Ti glih veš, kaj je naredil ali česa ni. In dokler samo predvidevaš, nimaš kaj nadirat tu gor.
MADBIKER
14. 10. 2014 20.51
+4
ONniON
14. 10. 2014 21.30
+1
češka je pa z članstvom v evropski uniji pridobila , slovenija pa ne
hhmmm
15. 10. 2014 08.26
GINGER je en tistih pri koritu,pa se usaja in njegov glas bo vedno posredovan naprej,naše bojo pa brisali!!!
brezcasni
14. 10. 2014 20.18
+41
kjer in kdor vaju je napumpal tako in tako naj vaju se swedaj ščiti in neguje.....ostanita doooollll in nikol več nazaj pa tud ce počta.....