Tujina

FOTO in VIDEO: Jezni protestniki okupirali prostore lokalnih oblasti

Peking, 28. 07. 2012 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi želimo živeti v čistem in zdravem okolju. Tudi prebivalci kitajskega mesta Čidong, ki so se odpravili na ulice in protestirali zoper gradnjo cevovoda za odpadne vode. Pri tem so vdrli v pisarne lokalnih oblasti, na cesti pa so z golimi rokami obračali avtomobile.

Napoved, da bodo v njihovem mestu postavili cevovod za industrijske odpadne vode, je povzročil srdito jezo med prebivalci kitajskega mesta Čidong, poročajo tuji mediji. Okoli 1000 protestnikov se je zbralo na ulicah tega vzhodnega mesta, kjer stoji tudi tovarna papirja, ki bi odpadne vode odvajala v morje. Ljudje so nad to idejo zgroženi, saj želijo živeti v čistem in zdravem okolju, zato ostro nasprotujejo postavitvi cevovoda.

Med protestom so se odločili, da bodo vdrli v prostore lokalnih predstavnikov oblasti. Prepričani so namreč, da jim slednji ne želijo prisluhniti. Med okupacijo pisarn so razbili številne računalnike in drugo pisarniško opremo.

Protestniki so se spopadli tudi s policisti.
Protestniki so se spopadli tudi s policisti. FOTO: Reuters

Lokalne oblasti zatrjujejo, da tovarna ne bo onesnaževala morja, pri tem pa želi v to na vse možne načine prepričati tudi prebivalce. Pred protestom so tudi sporočili, da bodo projekt za nedoločen čas preložili, saj želijo opraviti še neke raziskave. Prebivalcem so celo poslali obvestila, da bi bili kakršni koli protesti nezakoniti.

Kljub temu pa so se protestniki odpravili na ulice. "Če je res, da ne bo onesnaženja, zakaj odpadnih voda ne spustijo v reko Jangze? Zato, ker če to storijo, bo to vplivalo na ljudi v Šanghaju. Ljudje v Šanghaju pa bodo temu nasprotovali," je dejal 25-letni protestnik.

Protest je varovalo okoli 1000 policistov, najmanj dva pa sta bila pretepena, ko so ju jezni protestniki zvlekli v množico. Množica je tudi prevračala osebna vozila, in sicer z golimi rokami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlaBlaGluposti
29. 07. 2012 10.08
+1
No Slovenci, kaj pa mi? Bomo državni hlapci še naprej?
kawasakimen
29. 07. 2012 10.26
vodavkolenu
28. 07. 2012 13.07
+6
Tako je treba.