Tujina

EU enotna: nobena od članic ne namerava seliti veleposlaništva v Jeruzalem

BruselJ/Bejrut/Teheran, 11. 12. 2017 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V EU so odločno zavrnili navedbe izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da bodo članice unije sledile zgledu ZDA, ki so nedavno priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. V skladu s tem nobena od članic tja ne namerava seliti svojega veleposlaništva. Se pa zaradi poteze Trumpove administracije še naprej vrstijo zborovanja in protesti na Bližnjem vzhodu.

Mogherinijeva je zanikala Netanjahujeve navedbe, da bodo ZDA sledile tudi članice EU.
Mogherinijeva je zanikala Netanjahujeve navedbe, da bodo ZDA sledile tudi članice EU. FOTO: AP

V mednarodni skupnosti še vedno odmeva poteza ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je za prestolnico Izreala priznal Jeruzalem in tja seli veleposlaništvo. To je bila tudi najbolj vroča tema Netanjahujevega obiska v Bruslju, ki je sicer bil načrtovan že pred Trumpovo odločitvijo.

Izraelski premier je danes v Bruslju poudaril, da priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela omogoča mir in da je Trump zgolj postavil dejstva jasno na mizo, saj je Jeruzalem prestolnica Izraela že 70 let, prestolnica Judov pa 3000 let.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer Evropsko unijo obiskal prvič po 22 letih, kar je danes izpostavila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Dodala je, da je to predolga doba za prijatelja in partnerja, kakršna sta EU in Izrael. 

Izraelski premier je med drugim izrazil prepričanje, da bo v prihodnje večina članic EU preselila svoja predstavništva v Jeruzalem, izpostavil prizadevanja ameriške administracije za nov mirovni predlog in pozval, da je "treba dati miru priložnost". "To ne preprečuje miru, to omogoča mir, saj je priznanje realnosti vsebina, temelj miru," je poudaril na skupni izjavi z Mogherinijevo.

Mogerinijeva je te navedbe odločno zanikala. "Vem, da je premier Netanjahu nekajkrat izrazil pričakovanje, da bodo drugi sledili odločitvi predsednika Trumpa o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem. Ta pričakovanja lahko prihrani za druge, ker članice EU tega ne bodo storile," je dejala.

Že 22 let ni izraelski premier obiskal EU, je izpostavila Mogherinijeva ter ocenila, da je to vse predolgo za prijatelja in partnerja, kakršna sta EU in Izrael.
Že 22 let ni izraelski premier obiskal EU, je izpostavila Mogherinijeva ter ocenila, da je to vse predolgo za prijatelja in partnerja, kakršna sta EU in Izrael. FOTO: AP

Visoka predstavnica EU je sicer že pred dnevi v odzivu na Trumpovo odločitev izrazila zaskrbljenost nad njenimi potencialnimi učinki v zelo krhkem bližnjevzhodnem kontekstu. Takrat in danes je izpostavila jasno in enotno stališče EU – da edina realistična rešitev konflikta med Izraelom in Palestino temelji na dveh državah z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav, Izraela in Palestine.

Erjavec: Nobena članica EU ne namerava seliti veleposlaništva v Jeruzalem

EU je danes jasno sporočila, da je enotna, ko gre za vprašanje Jeruzalema. Nobena članica unije ne namerava preseliti svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, niti Slovenija, je poudaril tudi zunanji minister Karl Erjavec po pogovorih EU z izraelskim premierjem.

Navedbe Netanjahuja, da bodo članice EU sledile ZDA, niso točne, je poudaril Erjavec. Mogherinijeva je danes izrecno vprašala, ali katera članica to namerava, pa se ni nobena oglasila, tako da je izrazila pričakovanje, da ne bo kakšnih presenečenj, je še pojasnil.

Glavno vprašanje v današnji razpravi o Bližnjem vzhodu je sicer po Erjavčevih besedah bilo, v katero smer bo šel mirovni proces in kakšno rešitev naj bi predlagale ZDA, a jasnega odgovora ni bilo. Erjavec je pojasnil, da se v naslednjih dneh oziroma tednih pričakuje konkreten predlog, kako nadaljevati ta politični proces, saj ni druge alternative.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec in francoski zunanji minister Jean Yves le Drian
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec in francoski zunanji minister Jean Yves le Drian FOTO: AP

Erjavec je danes v Bruslju komentiral tudi vprašanje priznanja Palestine. Ministri na zasedanju o tem niso razpravljali, na podlagi pogovorov s kolegi ob robu pa sklepa, da ni na vidiku kakšnega novega priznanja Palestine kot samostojne države, je pojasnil.

Netanjahu je imel v Bruslju dvostransko srečanje z Mogherinijevo, udeležil pa se je tudi neformalnega zajtrka z zunanjimi ministri EU, ki naj bi ga pozvali k pomenljivemu dialogu za zagotovitev miru s Palestinci. Na dnevnem redu so bile tri teme: bližnjevzhodni mirovni proces, dvostranski odnosi med EU in Izraelom ter regionalna vprašanja. Največ pozornosti pa je bilo namenjene razmeram v Jeruzalemu in možnostim za vnovičen zagon bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Kot predsednik stranke DeSUS je Erjavec spomnil, da je slovenska vlada prekinila postopek priznanja Palestine in napovedala vrnitev k temu vprašanju, če bosta postopek priznanja Palestine sprožili vsaj dve drugi članici unije.

Vendar Erjavec zdaj meni, da so se okoliščine spremenile in da bi morala slovenska vlada znova obravnavati to vprašanje. Spomnil je, da DeSUS podpira priznanje Palestine, da takšno stališče zastopa tudi SD, SMC pa naj bi o tem razpravljala ta teden.

Novi protesti proti Trumpovi odločitvi glede Jeruzalema

Tudi danes so se ponekod nadaljevali protesti proti odločitvi ameriškega predsednika Trumpa, da Jeruzalem prizna za prestolnico Izraela. Množičnega zborovanja v Bejrutu se je udeležilo več deset tisoč ljudi, o protestu poročajo tudi iz Teherana.

Množico protestnikov v libanonski prestolnici je prek video povezave nagovoril vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, ki je obljubil, da bodo ščitili Palestince in Jeruzalem. Kot je dejal, se zdi Trump v svoji odločitvi osamljen, uživa le podporo Izraela.

V Libanonu se nadaljujejo protesti zaradi odločitve ZDA glede Jeruzalema.
V Libanonu se nadaljujejo protesti zaradi odločitve ZDA glede Jeruzalema. FOTO: AP

Ponovil je poziv k tretji palestinski vstaji proti Izraelcem. "Pozivam vsa odporniška gibanja, naj združijo vrste in predstavijo enotno strategijo in načrt," je dejal, medtem ko je množica za njim ponavljala vzklik "Smrt Izraelu". Zaključil je z mislijo, da Trumpova odločitev pomeni "začetek konca Izraela".

Da je Trump pospešil razpad Izraela, je bilo slišati tudi na protestu v iranski prestolnici Teheran, kjer se je sicer zbralo le nekaj sto ljudi.

Na neonski tabli ob robu trga, kjer je potekal protest, je bilo izpisano število 8240 – gre za število dni, ki naj bi še preostali Izraelu v skladu z napovedjo iranskega vrhovnega voditelja Ajatole Ali Hameneja, ki je za leto 2030 napovedal konec Izraela.

Proti priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela protestirajo tudi v Indiji.
Proti priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela protestirajo tudi v Indiji. FOTO: AP

Erdogan in Putin o razmerah na Bližnjem vzhodu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v Ankari gostil ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katerim sta se posvetila zlasti razmeram na Bližnjem vzhodu po ameriškem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela in reševanju konflikta v Siriji. 

Kot je dejal Putin, so se razmere na Bližnjem vzhodu izjemno poslabšale. Z Erdoganom sta se strinjala, da je odločitev ZDA, da Jeruzalem priznajo za prestolnico Izraela, destabilizirala razmere v regiji, je dejal Putin na skupni novinarski konferenci s turškim predsednikom.

Trump je svojo odločitev glede Jeruzalemu kljub predhodnim svarilom z vseh strani sporočil minulo sredo. V številnih državah so nato sledili množični protesti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
12. 12. 2017 20.32
+0
Preoblikujmo evropski slogan iz enotni v razlicnosti v enotni v antisematizmu. Ali pa enotni v islamofiliji...
nikhrast
12. 12. 2017 17.01
+1
Trump je najbolj razveselil evangeliste na jugu Amerike, tam skoraj vsak verjame v boga, pričakujejo pa drugi prihod Kristusa v Jeruzalem. Jeruzalem je naš, to je njihov slogan. Malo na sprehod po Alabami, pa boste videli kaj so fanatični evangelisti, to je tudi Trumpova volilna baza. Alabama in Kalifornia sta kot noč in dan. No, kakšen milijon bogatih Judov za svojo kampanjo pa Trump tudi ne bo odklonil.
drmr1980
12. 12. 2017 16.43
+0
Uffff koliko nacistov je na tem portalu...
?an Karlo
12. 12. 2017 13.21
+8
Židi, so zasedli Palestino, ko jih je Mojzes pripelu iz Egipta. Ker niso bili s tem zadovoljni, so šli po svetu in nabirali bogastva, Jeruzalem in okolico pa so prepustili Arabcem. Pred drugo svetovno vojno so bili vsepovsod in upravljali z večino denarja sveta. Ker Bog ne mara bogatašev in napihjencev, jim je poslal Hitlerja. Ko so bili spet na kolenih jim je svet pomagal, da so ponovno osvojili Palestino. Sedaj so zopet polni napuha in bogastva, saj upravljajo svetovno gospodarstvo in bančništvo. Iz svojih napak se niso ničesar naučili in so še hujši, kot so bili, zato jih bo Bog spet kmalu kaznoval, vprašanje je samo katera država bo božji bič.
silce
12. 12. 2017 15.00
-1
jg57
12. 12. 2017 12.45
-5
Jeruzalem je glavno mesto Židov že kake 4000 let. Res je do so se vmes tudi malo sprehodili ven iz svoje dežele; enkrat so šli za dalj časa v Egipt, pozneje za kratek čas v Babilon, nazadnje pa so šli spet za dalj časa, za skoraj 2000 let, po svetu. No sedaj so se vrnili domov in sami upravljajo svojo deželo. Če upoštevamo ta zgodovinska dejstva je samoumevno, da imajo prestolnico v Jeruzalemu, komu to ni jasno?
HorstWiesel
12. 12. 2017 14.33
-1
Jessie Aomi
12. 12. 2017 11.52
+5
24 ur, pozabil si omenit da protesti in zborovanja niso le na bližnjem vzhodu, pač pa po celem svetu... cel svet podpira Palestino in je čas da se jo že enkrat prizna kot suvereno državo #JerusalemCapitalOfPalestine
supergigi
12. 12. 2017 09.40
+4
S ta pravimi se je sestal Netanjahu, eden večji ljubitelj vere miru kot drugi.Tudi ta Mogherinijeva je velika ljubiteljica vere miru in ji še jaz mirne duše ne bi dal roke, za vso škodo, ki jo je naredila Evropi.
HorstWiesel
12. 12. 2017 11.47
+4
In zakaj naj bi EU v vsem oz. v vseh neumnostih slepo sledila ZDA?
Ka pa mislis
12. 12. 2017 09.25
+3
Od kdaj pa je izrahell drzava?
kbcz
12. 12. 2017 10.12
-1
frako
12. 12. 2017 11.25
+2
Od kdaj je jeruzalem glavno mesto židou je boljše uprašanje. Odgovor preseneča.
TellingTheTruth
12. 12. 2017 09.25
-3
Zakaj ne? Se bojite inzinirjev?
appollyon
12. 12. 2017 08.48
+6
Zdej se ne cez cajt bodo pa vsi tam. Ker pac bo to bolj ekonomsko.
Madeni
12. 12. 2017 08.45
-2
Razlika med Palestinci in Izraelci je taka kot med Slovenskim javnim sektorjem in Gospodarstvom..prvi delajo iz rodovitne zemlje pesek drugi pa OBRATNO..in prvi bi radi bili še plačani za škodo,k ki jo delajo sebi in ostalim..v glavnem pa samo kričijo, lajajo izb vsakega okna in z prstom kažejo na druge..
zloba.si
12. 12. 2017 11.02
+1
HorstWiesel
12. 12. 2017 11.48
+0
Madeni, zakaj pa se vsako jutro pelješ v Lj v službo v JS?
Jožajoža
12. 12. 2017 08.44
+4
še dobro, da je erjavec samo marioneta tujih vlad.,kajti prejšnji teden je dajal čudne izjave in podpiral ameriško odločitev .seveda je to bilo njegovo osebno mnenje.
Madeni
12. 12. 2017 08.36
+11
Zakaj imajo AMERIČANI tako poceni Bencin in EVROPEJCI tako dragega ker je tam Amerikan first v EVROPI pa Evropljanin LAST..Torej se pri Klumpu vozijo zastojn EVROPEJCI pa drago..Tako je so javni sektrojo 3x preveliki in imaš take kulturnike kt so pri nas..
Madeni
12. 12. 2017 08.37
+6
Viva, la, Viva go...bencin je iz kontrole všol..
kor22
12. 12. 2017 09.54
+2
zato ker američani ogromno svoje nafte načrpajo mi pa jo uvažamo.
Ka pa mislis
12. 12. 2017 08.13
-2
Klump in sionisticni teroristi glavni vir vojn in trpljenja.
York
12. 12. 2017 08.04
+9
Končno je vodstvo EU le zmoglo toliko poguma in pokazalo Izraelu in Trumpu, kaj si mislimo o njihovem podpihovanju sovraštva.
Desnica boli
11. 12. 2017 22.59
+14
Kjer so židje v igri ni nič dobrega.Glavno mesto sploh ni pomembno.
appollyon
12. 12. 2017 10.38
+0
Še vedno boljše tam kjer so muslimani. Samo poglej zadnje krizno žarišče, mznamar in filipine.
HeroinHero
11. 12. 2017 22.59
+5
lahko bi ga Slovenija preselila v Jeruzalem, evropejci so itak ene presrane jokice...
Madeni
11. 12. 2017 22.57
+21
EVROPA RAZPADA KOT klub NEUVRŠČENIH..ni podpire za špetir z RUSI..ni podpore za roza izzivanje in ni podpore za Migrante..
HorstWiesel
12. 12. 2017 11.49
+1
Madeni
11. 12. 2017 22.56
-11
Gredo ali ne JERUZALEM je IZRAELSKI ali bo to komu pasalo ali NE..
mackintosh
11. 12. 2017 23.17
+1
kok si pa ti brihtn dej raj kakšno svečko prižgi pa za janeza en očenaš zmol. ampak pri vseh pi...rijah ki jih delate in toženju po evropi tudi to ne bo pomagalo ne tebi ne njemu
tony_abcde@yahoo.com
11. 12. 2017 22.45
+18
Če jim bo židovski lobij ponudil dovolj visoke podkupnine bodo hitro preselili veleposlaništva v Jeruzalem.