Tujina

Informacije o bombah razkril nekdanji član Al Kaide?

Sana/Kairo, 01. 11. 2010 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so v petek odkrili dve bombi, ki sta bili poslani iz države, je Jemen zaustavil tovorni promet. Iskanje pošiljateljice paketov se nadaljuje, informacije, na podlagi katerih so bombi odkrili, pa naj bi dal nekdanji član Al Kaide.

Načelnik generalštaba britanske vojske general David Richards je na vprašanje, ali bi Jemen lahko postal naslednji Afganistan, odgovoril, da se to ne sme zgoditi. "Nikakor si ne želimo odpreti še ene fronte, pa tudi Jemen ne želi, da bi to storili," je povedal za BBC. Velika Britanija bo po njegovem mnenju še naprej ostala zelo blizu jemenski vladi, vendar bo s svojo vojaško dejavnostjo osredotočena na območje Afganistana.

Britanski BBC poroča, da naj bi nekdanji član teroristične mreže Al Kaida Džaber al Faifi, ki se je oblastem v Savdski Arabiji predal pred dvema tednoma, razkril informacije, na podlagi katerih so preiskovalci v pošiljkah, ki so bile iz Jemna poslane na naslov judovskih organizacij v Chicagu, našli bombe. Al Faifi naj bi bil v preteklosti tudi zaprt v taborišču za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Jemenski veji Al Kaide naj bi se pridružil, ko so ga izpustili iz Guantanama.

Kot je znano, so eno bombo odkrili v Dubaju, drugo pa na letališču severno od Londona. Jemenski nacionalni odbor za varnost v civilnem letalstvu zdaj želi z izrednimi ukrepi na vseh tovornih pošiljkah, ki potujejo z jemenskih letališč, poskrbeti za varnost civilnega letalstva. Tako so ustavili tovorni promet. Prav tako bodo poostrili splošne varnostne ukrepe na vseh jemenskih letališčih.

Jemenske oblasti pregledujejo še 26 zaseženih paketov in intenzivno nadaljujejo iskanje pošiljateljice paketov, so sporočili iz jemenskega notranjega ministrstva. Študentko, ki so jo aretirali, ko so na seznamu pošiljk, namenjenih sinagogam v Chicagu, odkrili številko njenega mobilnega telefona, so v nedeljo zvečer namreč izpustili, saj naj ne bi šlo za pravo osebo. 22-letni Hanan Al Samavi je podporo na protestih v nedeljo na sanski univerzi izrazilo več sto študentov, pojavila so se ugibanja, ali je morda žrtev kraje identitete.

Glavni osumljenec za izdelavo bomb ostaja 28-letni Ibrahim Hasan Al Asiri.
Glavni osumljenec za izdelavo bomb ostaja 28-letni Ibrahim Hasan Al Asiri. FOTO: Reuters

Glavni osumljenec za izdelavo bomb pa ostaja 28-letni Ibrahim Hasan Al Asiri, sicer glavni bombni strokovnjak Al Kaide v Jemnu, kar potrjuje tudi neimenovani vir v administraciji ZDA. Prav on naj bi izdelal tudi bombo, ki je nigerijskemu teroristu Omarju Faruku Abdulmutalabu decembra lani ni uspelo sprožiti na letalu nad Detroitom. Avgusta 2009 je svojega 23-letnega brata Abdulaha poslal na samomorilno misijo; s 100 grami industrijskega kemičnega eksploziva PETN, enaka vrsta je bila tudi v bombah, ki so jih odkrili v petek, naj bi ubil savdskega obveščevalnega šefa, princa Mohameda bin Najefa, vendar mu to ni uspelo, bin Najef je bil namreč v eksploziji le ranjen.

Asirija, ki naj bi se skrival v jemenski provinci Marib in velja za enega najbolj iskanih ljudi tako v Jemnu kot tudi v Savdski Arabiji, sicer povezujejo s številnimi napadi jemenske veje Al Kaide, t. i. Al Kaide na Arabskem polotoku, v kateri naj bi igral eno od ključnih vlog.

Nemčija zaprla zračni prostor za Jemen

Bela hiša je v Jemen napotila ameriške strokovnjake za varnost in boj proti terorizmu, ki bodo pomagali iskati osumljence, ki naj bi sodelovali pri izdelavi in odpravi pošiljk z bombami, obenem pa bodo urili osebje letališča v Sani za pregledovanje tovornih pošiljk.

Nemčija, ki je svoj zračni prostor že v soboto zaprla za tovorna letala, je prepoved danes razširila še na potniška letala iz Jemna. Ena od najdenih bomb naj bi namreč potovala prek nemškega mesta Köln, je povedala predstavnica nemškega ministrstva za promet. Pojasnila je, da prepoved velja za vse jemenske letalske družbe, ki letijo v Nemčijo, prav tako pa bodo letalske oblasti zavračale lete, ki v Nemčijo iz Jemna potujejo prek kakega drugega mesta. "Nemčija trenutno Jemnu prepoveduje lete na ali čez nemško ozemlje," je še dodala.

ZDA poostrile nadzor

ZDA so nad tovornim prometom okrepile nadzor, preiskovalci pa preiskujejo več pošiljk zaradi možnosti, da bi našli še več bomb, poslanih iz Jemna. Protiteroristične službe prejemnike opozarjajo, naj bodo pozorni na morebitne pošiljke, ki se zdijo nenavadne, saj bi lahko vsebovale bombe ali druge nevarne predmete ali snovi. Svetujejo tudi posebno pozornost pri ravnanju s pošiljkami, ki prihajajo iz tujine, nimajo povratnega naslova ali pa je iz njih razvidna previsoka poštnina. Preiskujejo namreč možnost, da dve najdeni bombi nista bili edini in da jih je bilo iz Jemna poslanih še več.

Oblasti Združenih arabskih emiratov se medtem trudijo, da bi s pomočjo serijske številke mobilnega telefona, ki je bil vgrajen v bombo, najdeno v Dubaju, in tiskalnika, v katerem je bila bomba skrita, prišli do sledi, ki bi jih lahko pripeljale do osumljencev. Pri tem sodelujejo tudi z ZDA in nekaterimi drugimi državami, je povedal neimenovani vir iz varnostne službe.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aa1A
02. 11. 2010 10.09
Ta član živi v Ljubljani na Titovi cesti, hehehe
Mr.357
02. 11. 2010 07.52
Na prvi sliki črnc, na drugi belec. Kot Bin Laden. Corporate media good game!
Alexxsaso@yahoo.ca
02. 11. 2010 06.54
Duka-San01.11.2010, 20:114 Yemen news agencija (SABA) - poroča da nobeno UPS letalo ni letelo iz Jemna v zadnjih dnevih. In kot pravi Rha, na uradni strani od UPS ni leta na ta dan iz Jemna. 1 1 = 2 Itak, a se narod po svetu zbuja in odpira oci. Demonstracije proti trenutnemu rezimu je najti povsod in cas je spet za malo teroristov in grozenj, da se ljudje spet zacnejo ukvarjati s strahom za lastno varnost in pozabijo na resnicne probleme. pa se potrosnistvo dviguje taksna "strahovlada"... Dve muhi na mah...
nikhrast
02. 11. 2010 05.34
Nekateri ste pa res zabit, nikamor ne greste? Malo poglejte po velemestih po svetu, Paris, London, New York, Toronto..., ponekod se počutiš kot "visible minority". Na živce mi gre ko ti porivajo koran v roke.
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 20.11
Yemen news agencija (SABA) - poroča da nobeno UPS letalo ni letelo iz Jemna v zadnjih dnevih. In kot pravi Rha, na uradni strani od UPS ni leta na ta dan iz Jemna. 1 1 = 2
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 20.10
ena plus ena je dva
naivna
01. 11. 2010 20.06
naivna
01. 11. 2010 20.05
Rht A ti ne ves , da na Youtube lahko vsak norc da kaj hoce, ? Ce je na Youtubu , ne pomeni da je resnica.
.eu.
01. 11. 2010 20.05
Al kaida pa to to je neka globalna fora Underground je pa vse med sabo povezano od Usa pa do S koreje.
HLAPCI.HLAPCI
01. 11. 2010 19.41
link zbrisan, lahko pa strica googla vprašaš o news227621
HLAPCI.HLAPCI
01. 11. 2010 19.32
proofreader01.11.2010, 19:21 Škoda da ti ne morem prilepit linkov. Kot drugo, UPS letalo ta dan ni letelo iz Jemna, in tu se zgodba konča, lahko preveriš na njihovi uradni strani. Sicer pa malo pobrskaj na po jutubu "jemen bomb hoax"
Martian
01. 11. 2010 19.30
Rha kva ti gledađ zaen bbc,k praviš da so gor potrdili da ni nobeno letalo poletelo iz Jemna?tist bbc k ga jst berem,piše da sta letala poletela iz Sanaa-e....to pa je v jemnu,kot je meni znano in kje na netu piše da je vse hoax?
proofreader
01. 11. 2010 19.21
@Rha Tisto, čemur ti praviš "del vezja iz TV-ja", je Nokia 6120 Classic.
HLAPCI.HLAPCI
01. 11. 2010 19.14
Alo? Kdo mi je dal minus? - Lepo naj gre na net in preveri in potem stiska minuse ali pluse Ta zadeva printer/bomba je hoax !!
HLAPCI.HLAPCI
01. 11. 2010 18.32
Nobeno UPS letalo ni letelo iz Jemna. Pri poročilih pa so vedno prikazovali UPS letalo kako ga ustavijo, in nato preiščejo. Potem, tisto kar bi naj bil nek telefon z SIM kartico, je del vezja iz TVja, iz 80 let, in pa ni nobene baterije ali drugega vira elektrike, in nobenega sprožilca, ki bi aktiviral to tako imenovano "bombo" prevara - manipulacija
HLAPCI.HLAPCI
01. 11. 2010 18.25
BBC je potrdil da v vozilu od UPS ni bilo nobene bombe, da je hoax vse skupaj. To so informacije iz prve roke, policitov s kraja "dogodka". Preverite na netu
sannja5
01. 11. 2010 17.44
nobena pot ni prava, niti islamskih teroristov niti prefinjenih ameriških teroristov, ki mečejo bombe iz letal. To so plenilske kulture, samo poglejmo genocid nad Indijanci in samo vprašanje časa je, kdaj se bo udaril islam z ZDA zaveznicami.
HLAPCI.HLAPCI
01. 11. 2010 17.24
naivna ne bit naivna
naivna
01. 11. 2010 17.19
Ne vem kje vi zivite, sploh nimate pojma kaj se v svetu dogaja, samo da je vse kriva Amerika in da so izmisljotine vse skupaj. Muslimani zivijo po celem svetu ze dolga leta in se vedno se necejo prilagoditi navadam in kulturi kam so prisli in kdo jih zivi, svjoo tradicijo hocejo imeti naprej kot prej , samo so zahtevni, da jim drzava da vse oni pa nic. Ce hcerka , noce nositi teh oblacil, jo kar druzinski clan usmrti, brez da bi bil kaznovan....Nimate pojma , kaj se dogaja v svetu...ce dalje ne vidite kot Hravska in Bosna.
RONZL
01. 11. 2010 17.14
Nič bat world police USA bojo vse rešili in mi bomo lahko v miru barval pirhe še naprej.