Tujina

Jedrski odpadki po 92 urah prispeli na cilj

Berlin, 09. 11. 2010 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Transport z radioaktivnimi jedrskimi odpadki je zaradi oviranja številnih protestnikov do Gorlebna potreboval 92 ur. Varovalo ga je okoli 20.000 policistov, stroški še niso znani.

Transport z radioaktivnimi jedrskimi odpadki je danes vendarle dosegel cilj, skladišče v Gorlebnu v Nemčiji. Tokratni prevoz, ki je potekal po železnici in po cesti, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trajal najdlje doslej – pred tem se je to zgodilo leta 2008, ko je za pot potreboval 79 ur.

Po 92 urah so odpadki prispeli na cilj.
Po 92 urah so odpadki prispeli na cilj. FOTO: Reuters

Prevoz se je začel v petek, ko je v bližini francoskega obrata za predelavo jedrskih odpadkov v kraju La Hague krenil na pot vlak s predelanimi odpadki. Tovor so nato v nemškem Dannenbergu v ponedeljek pretovorili na tovornjake, saj je moralo enajst rezervoarjev, v katerih je skupno 123 ton visoko radioaktivnih jedrskih odpadkov, do 20 kilometrov oddaljenega Gorlebna po cesti.

Po podatkih nemške policije je letošnji transport varovalo okoli 20.000 policistov, stroški varovanja pa še niso znani.

Pred obratom v Gorlebnu se je od nedelje zbralo več kot tisoč nasprotnikov transporta, ki so na ulicah 45 ur pričakovali nevarne odpadke in pri temperaturah pod ničlo preživeli dve noči, preden so jih odstranili. Zadnje ulične protestnike, ki so s sedenjem poskušali preprečiti transport odpadkov, so odstranili davi.

Hkrati so aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace s tovornjakom, ki so ga postavili na cesto, 12 ur preprečevali odhod transporta iz Dannenberga. Tovornjak so pritrdili na betonski blok in policija je potrebovala kompresorje ter posebno težko orodje, da so ga odstranili. Policisti so morali odstraniti tudi piramido iz betona, h kateri so se priklenili kmetje.

'V Nemčiji ne more biti dveh ali treh Gorlebnov'

Letošnji protesti so bili uperjeni tudi proti odločitvi nemške vlade o podaljšanju obratovanja jedrskih elektrarn v Nemčiji in ureditvi končnega skladišča za jedrske odpadke v bližini sedanjega začasnega zbirališča v Gorlebnu. Nemški minister za okolje Norbert Röttgen je sicer danes dejal, da morajo šele proučiti alternativne kraje za ureditev končnega skladišča za jedrske odpadke, če se bo izkazalo, da je Gorleben za to neprimeren. "V Nemčiji ne moremo imeti dveh ali treh Gorlebnov," je dejal za n-tv.

Vodja poslanske skupine nemških Zelenih Jürgen Trittin pa je menil, da bi morali lokacijo za končno zbirališče izbirati transparentno in javno. Izrazil je tudi dvom v to, da je Gorleben za to primeren. Nemški parlament naj bi o letošnjih protestih razpravljal v sredo.

Transport so ovirali številni protestniki.
Transport so ovirali številni protestniki. FOTO: Reuters

Skoraj 1.000 poškodovanih

Letošnji protesti sicer veljajo za najsilovitejše, protestniki pa so prišli iz vse Nemčije. Kot poroča dpa, so bili ob koncu transporta tako policisti kot demonstranti na koncu z močmi. Z izjemo nedeljskih izgredov so sicer protesti potekali mirno.

Vodja policijskega sindikata Konrad Freiberg je soodgovornost za silovitost protestov pripisal tudi nemški vladi. Kdor se odpove konsenzu glede jedrske politike, lahko pričakuje, da bo to v družbi pripeljalo do konfliktov, je dejal za današnji Mitteldeutschen Zeitung. Med izgredi vzdolž železniške proge naj bi bilo po navedbah organizatorjev protestov skoraj tisoč poškodovanih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jacfive
09. 11. 2010 23.05
Ta greenpeace je včasih precej smešen. A oni mislijo, da ptički na vejah ustvarjajo elektriko? Jedrska energija je še najčistejši od vseh trenutno dosegljivih virov. Zakaj ravno proti temu protestirajo?
MERDE-AVE-MERDE
09. 11. 2010 15.16
Oseba ki je s čredo ovc in psom zaprla cesto mi je največji car. Premakni ti zdaj 100 ovc
savinjon
09. 11. 2010 15.09
kok so butasti...ta čas ko so jih ovirali de bi kak bin laden mimo pršu..proti komu bi pole protestirali???