Tujina

Je v umor malteške novinarke vpletena sicilijanska tihotapska združba?

Valletta / Palermo, 24. 10. 2017 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za umorom malteške novinarke Daphne Caruana Galizia bi lahko stala organizirana kriminalna združba, ki iz Libije na Malto tihotapi gorivo. Preiskavo vodi italijansko tožilstvo, pridržali so že nekdanjega nogometaša, ki ga je Galizia v preteklosti že navedla v svojih člankih. Evropski parlament je po umorjeni novinarki poimenoval novinarsko sobo.

Carmelo Zuccaro, glavni sicilijanski tožilec, ki vodi preiskavo tihotapljenja goriva, je opozoril, da bi lahko za umorom malteške novinarke Daphne Caruana Galizia stala tihotapska mreža. 53-letna preiskovalna novinarka, ostra kritičarka malteškega premierja Josepha Muscata in njegovih laburistov, je bila ubita prejšnji teden. Njen avtomobil je eksplodiral le nekaj trenutkov po tistem, ko je odpeljala izpred doma.

Zuccaro je za Guardian povedal, da bi bili lahko v eksplozijo bombe vpleteni prekupčevalci iz Libije, Malte in Italije.

"V preteklosti je napisala kar nekaj člankov o organizirani tihotapski mreži, razpredeni med Libijo in Malto," je dejal tožilec in dodal, da so bili nekateri posamezniki, na katere je naletel med preiskavo, v njenih objavah tudi poimensko navedeni. 

Malteška policija preiskuje vse možne indice, ki bi jih lahko pripeljali do morilcev, tesno sodelujejo tudi z italijanskimi preiskovalci. 

Preiskava več milijonov dolarjev težkega kriminalnega "posla" poteka že več mesecev, italijanski preiskovalci so nekaj dni po Galiziinem umoru aretirali več ljudi. Nihče sicer še ni bil uradno obtožen vpletenosti v atentat.

Maltežana Darrena Debona, ki je del nezakonite združbe, povezane z libijsko vojsko in tihotapci denarja ter goriva, so v petek aretirali na italijanskem otoku Lampedusa. Za zdaj ga še niso obtožili, da bi sodeloval pri umoru 53-letne novinarke, neznanka ostaja tudi, kako je prispel na Lampeduso in kdaj. 

Caruana Galizia je Debona, nekdanjega nogometaša, v svojih člankih omenila že februarja 2016, ko je zapisala, da je imel "lastnik restavracije" in "ribič" precej "poslov z Libijo". Trdila je, da ji je nek Debonov sorodnik poslal grozilno pismo. Novinarka je zapisala tudi, da je Debono v nevarnosti, ker sta v tistem obdobju v eksploziji avtomobilov umrla dva druga "ribiča", vpletena v podobne posle z Libijo. 

Guardian se je dokopal tudi do nekdanjih Debonovih odvetnikov, ki pa zadev svojega bivšega klienta nista želela komentirati.

Zuccaro opozarja, da preiskava o tihotapljenju goriva še ni obrodila želenih končnih sadov, saj malteški preiskovalci že 18 mesecev obljubljajo podatke, pa jih Italijani še vedno niso prejeli. "Malta postaja nekakšna kriminalna oaza za vse vrste pošasti," je dejal tožilec. 

Tihotapska mreža naj bi med Italijo, Libijo in Malto v zadnjem letu dni pretihotapila za 30 milijonov evrov goriva. Gorivo začne svojo pot v libijski rafineriji, nato ga z ladjo prepeljejo na Malto, od tam pa v Španijo, Italijo in Francijo. 

Predsednica komisije za boj proti mafiji Rosy Bindi (desno).
Predsednica komisije za boj proti mafiji Rosy Bindi (desno). FOTO: AP

Maltežan Fahmi Bin Khalifa, ki so ga avgusta aretirali v Tripoliju, naj bi bil vodja kriminalne združbe. Khalifo so aretirali že v času režima Moamerja Gaddafija, a ga nato po diktatorjevi smrti izpustili na prostost. Takrat naj bi postal vodja milice, tesno povezan z libijsko državno naftno družbo. Poleg goriva naj bi tihotapil tudi orožje in ljudi.

Italijanski kriminalisti so se dokopali tudi do dokazov, da je mreža povezana s sicilijansko mafijsko družino iz Catanie, ki je odgovorna za umor sicilijanskega novinarja Giuseppeja Fava leta 1984.

Tožilci v 284-stranski obtožnici niso navedli povezave med Debonom in malteško novinarko, opisali pa, kako je nekdanji nogometaš izrazil svoj bes nad strokovnjaki Združenih narodov, ki so leta 2016 opozorili na tihotapljenje goriva iz Libije na Malto. Debonu so prisluškovali že dlje časa, izsledke je v preteklosti objavil tudi časnik Wall Street Journal (WSJ).

"Samo kopirajo in ponavljajo, kar so novinarske riti objavile v Wall Street Journalu," naj bi opozorila pripadnikov ZN komentiral Debono. Caruana Galizia je članek WSJ objavila tudi na svojem izjemno branem blogu Running Commentary.

Roberto Montalto, eden od novinarkinih odvetnikov, je povedal, da Galizia Debona ni nikoli omenila, tudi na grožnje, ki jih je pogosto prejemala, se ni ozirala. Malteške oblasti menijo, da za umorom stoji kakšna lokalna oseba, a odvetnik je prepričan, da so vanj vpleteni pripadniki organiziranega kriminala. 

Maltežani zahtevajo podrobno preiskavo umora novinarke.
Maltežani zahtevajo podrobno preiskavo umora novinarke. FOTO: AP

Evropski parlament po umorjeni novinarki poimenoval novinarsko sobo

Evropski poslanci so se danes v Strasbourgu z minuto molka spomnili nedavno umorjene novinarke Daphne Caruana Galizia. "Daphne je bila zgled in tega ne smemo pozabiti," je poudaril predsednik parlamenta Antonio Tajani. Zato so po ubiti novinarki poimenovali novinarsko sobo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

V Strasbourg je vtorek prišla tudi njena družina - mož, trije sinovi in snaha. Evroposlanci so jih pozdravili z glasnim aplavzom. "Ta aplavz predstavlja jasno sporočilo: Evropski parlament ne bo pozabil umora vaše žene, mame, tašče," je poudaril Tajani. "Dokler ne bomo ugotovili resnice, ne bomo tiho. Ne bomo umolknili, dokler ne bomo našli naročnika umora," je dodal.

Tajani je izrazil zgroženost ob umoru, Daphne Caruana Galizia pa označil za pogumno žensko, veliko novinarko, ki je preiskovala, da bi odkrila resnico, se ni bala nikogar in je resno opravljala svoje delo. "V 30 letih kariere ni nikoli izgubila poguma. Odgovorna je bila le svojim bralcem," je dejal. Poudaril je še, da je bila kot prava novinarka "vojakinja v prvi bojni črti za obrambo vrednot," tudi svobode izražanja.

Predsednik Evropskega parlamenta je v svojem govoru na plenarnem zasedanju poudaril še, da umor ne sme ostati nekaznovan. Izrazil je upanje, da bodo malteške oblasti preiskale vse vidike, po njegovem je treba v preiskavo vključiti tudi Europol in narediti vse za kaznovanje odgovornih za ta umor.

Evropski poslanci so po umoru Daphne Caruana Galizia v torek popoldne razpravljali tudi o zaščiti novinarjev in varstvu medijske svobode na Malti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
24. 10. 2017 11.37
+2
Najprej so bile insinuacije, da so storilci teroristi, ker je bil uporabljen eksploziv semtex. Sedaj pa naj bi umor storila, naročila mafija. Kaj vse si bodo še izmislili, da bi pozornost odvrnili od pravih storilcev, o katerih je pisala novinarka. O politikih, tajkunih..., ki imajo denar v davčnih oazah.
VolkBrenin
24. 10. 2017 11.42
+1
++++....in še celi čredi eu politikov, ki so direktno ali posredno vpleteni ....ali pa kar celotnega zahodnega " demokratično poštenega " sistema ...ki jim omogoča vse te rabote ....o katerih slehernik iz baze 99 % lahko samo sanja....
Fifi 24
24. 10. 2017 21.48
+1
dosto saj realizirala je lahko mafija sam naročnik pa ...?
appollyon
25. 10. 2017 11.41
+1
Na vsak način želijo obrniti pozornost stran od rusije, ki je ena glavnih akterjev pranja denarja na malti. Tako kot so bili glavni v grčiji ki je propala, na cipru in se marsikje.
Fifi 24
25. 10. 2017 13.27
VolkBrenin
24. 10. 2017 09.18
+9
Politični vrh malte od predsednika navzdol...in evropska komisija - ki že leta in leta miže opazuje rabote in sodeljuje v njih ...očitno niso krivi ničesar...Lepo . Tole je samo preusmerjanje pozornosti in iskanje dežurnega krivca . In zgodba gre mirno naprej . Lahko bi v članku dodali tudi - da je pismo sožalje napisal tudi papež - komu in kdaj on napiše takšno pismo je jasno. ( v vse te zgodbe je vpletena tudi rkc) ...In vsi našteti so omenjena " mafija v članku " ...tej so omogočili raznim tajkunom prehod ogromnih zneskov iz črnega v belo ali naprej v druge oaze....
Fifi 24
24. 10. 2017 21.43
+1
Če še naš čolnič triglav sodeluje pri brezplačnem prevozu migrantov v EU je JASNO da je tukaj HUDO močno ozadje
appollyon
25. 10. 2017 11.42
Rabote ki jih izvajajo rusi. Malo naj preverijo pri putinovih kolegih, ki za njega perejo gnar. sm se bojim da bodo potem napali celo državo, ne sm novinarja.