Tujina

Je umor Đinđića naročil podpredsednik vlade?

Zagreb/Beograd, 20. 09. 2011 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To je namreč povedal eden od članov kriminalnega Zemunskega klana, ki sedi v hrvaškem zaporu. Da naj bi naročil atentat, Nebojša Ćović sicer odločno zanika, izjava pa je vseeno razburkala srbsko politiko.

Je za atentat na Đinđića res odgovoren njegov namestnik?
Je za atentat na Đinđića res odgovoren njegov namestnik? FOTO: Reuters

Atentat na nekdanjega predsednika srbske vlade Zorana Đinđića je naročil njegov tedanji namestnik oziroma podpredsednik srbske vlade Nebojša Ćović, trdi Miloš Simović. Simović je eden od bolj 'slavnih' članov srbskega podzemlja, t. i. Zemunskega klana, ki je pred več kot letom dni v mafijskem obračunu blizu Zagreba streljal v Sretka Kalinića.

Srbska policija je tako Simovića kot Kalinića iskala prav zaradi domnevne vpletenosti v atentat na nekdanjega premierja, obema pa sodijo na posebnem sodišču v Beogradu. Kalnića je Hrvaška že izročila Srbiji, Simović pa še vedno sedi v hrvaškem zaporu.

Po navedbah beograjskih medijev naj bi Simović takoj po aretaciji, v upanju da bi dobil status skesane priče, posebnemu tožilcu Miljku Radisavljeviću razkril ime srbskega politika, ki je naročil Đinđićev umor. Kdo ga je naročil, naj bi mu povedal sam Milorad Ulemek Luković, znan pod nadimkom Legija.

Legija je obsojen na 40 let zapora zaradi sodelovanja v atentatu, kazen pa prestaja v najbolj varovanem srbskem zaporu Zabela pri Požarevcu. Vendar pa naj bi Legija Simoviću izdal samo nadimek 'naročnika'. Kot poročajo srbski in hrvaški mediji, je ta nadimek Ćoki.

Miloš Simović naj bi 'zapel' in izdal 'Ćokija'.
Miloš Simović naj bi 'zapel' in izdal 'Ćokija'. FOTO: Interpol

Srbski mediji so sicer skrajno previdni pri interpretacijah, za koga naj bi šlo. Vendar pa se največ špekulira okoli tega, da se za tem nadimkom skriva Nebojša Ćović, ki je bil v Đinđićevi vladi podpredsednik.

Vendar pa za to trditev ne obstaja nobenega drugega dokaza kot Simićeve besede. Legija naj bi mu namreč na košček papirja napisal, kdo stoji za nadimkom Ćoki oziroma Ćoravi. Domneve, da bi lahko šlo za Ćovića, so med drugim sprožila njegova prikrivanja povezav z Legijo, s katerim naj bi se redno sestajal.

Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi bil načrt takšen, da po atentatu Ćovič zasede vidnejšo pozicijo v srbski vladi in bi bil v zameno prizanesljiv do pripadnikov Rdečih baretk, ki jim je poveljeval Legija. Prav tako naj bi Ćović nato zaustavil politiko izročanja haaških obtožencev, ki jo je uvedel Đinđić.

Čovič, ki je sicer v javnosti najbolj znan kot predsednik košarkarskega kluba Crvena zvezda, bil pa je tudi župan Beograda, je ta namigovanja že zavrnil. ''Najhuje je odgovarjati na nesmiselne zgodbice in insinuacije,'' je dejal.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
20. 09. 2011 11.48
... cansy ... saj nisem prebral ... samo komentiral sem ...
cansy
20. 09. 2011 11.23
če te ne zanima, ne beri in ne piši ;-)
Prophet
20. 09. 2011 11.21
V bistvu pametno uporabljaš nike katere poznajo le lopovi. Ko pa začnejo peti pa se ne ve ali je Čoki-Čović ali ne.
delboske
20. 09. 2011 10.58
Čoki, Boki, Lole, Nole,Mika..joj joj
upornik18
20. 09. 2011 10.52
ko se tepejo bogati proti bogatemu me to ne dosti skrbi.
wsharky
20. 09. 2011 10.49
... po pravici povedano, me ne zanima ...