Tujina

Je spolne zlorabe prikrival tudi papež?

Vatikan/New York, 25. 03. 2010 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Vatikanu so protestirale žrtve duhovniških spolnih zlorab, ravno v tem času pa v javnost prihajajo obtožbe, da je za zlorabe vedel tudi papež in da se je tudi sam trudil prikriti kaznivo početje duhovnikov.

Protest proti spolnim zlorabam v Vatikanu-3
Protest proti spolnim zlorabam v Vatikanu-3 FOTO: Reuters

V Vatikanu so se na Trgu svetega Petra danes zbrali protestniki – nekdanje žrtve spolnih zlorab duhovnikov, ki od papeža in cerkvenega vrha nasploh zahtevajo, da odkrito začne postopke proti duhovnikom, ki so zlorabljali otroke. "Papeža bi prosil, da odpre dokumente Kongregacije za doktrino in vero, in vse informacije preda policiji," je povedala Barbara Blaine, predsednica združenja Mreža tistih, ki so doživeli zlorabe duhovnikov (SNAP). S tem je mislila na kongregacijo, ki jo je Benedikt XVI. vodil, še preden je postal papež. Izrazila je željo, da bi papež vsem škofom po svetu naročil, da nemudoma izločijo vse duhovnike, ki so kadar koli zlorabili otroka, in jim onemogoči opravljati duhovniški poklic.

Tokrat se je prvič zgodilo, da je škandal, povezan s spolnimi zlorabami, prišel tako blizu papeža. Žrtve so namreč zahtevale, da papež oblodani, kako je sam obravnaval primere zlorab, še preden je nastopil svoj pontifikat. V javnosti namreč krožijo obtožbe, da je sodeloval pri prikrivanju zlorab, ki so se zgodile v Münchnu med letoma 1977 in 1981, ko je bil sam münchenski nadškof.

"Papež je dejal, da mu je žal," pravi John Pilmer, ki je bil zlorabljen, ko je hodil v drugi razred osnovne šole pred 30 leti. "A česar ne bo priznal, je tisto, kar je vedel in kar so ljudje o tem vedeli v Vatikanu. To je dolžan vsakemu preživelemu in njihovim družinam. Pojasniti bi nam moral, kaj se je dogajalo za temi stenami, kaj je bilo prikrito, in nam končno povedati resnico," še dodaja žrtev duhovniških zlorab.

Protest proti spolnim zlorabam v Vatikanu-1
Protest proti spolnim zlorabam v Vatikanu-1 FOTO: Reuters

Kardinal Jose Saraiva Martins, ki je zelo blizu papežu, pa je novinarjem pojasnil, da so obtožbe le izgovor za napad na cerkev. "Gre za dobro izdelan načrt z zelo jasnim ciljem. Ne bi smeli preveč dramatizirati, če so nekateri škofje vedeli in so stvar raje zadržali zase," meni omenjeni kardinal. Ob tem je obtožil tudi odvetnike, da želijo s tem, ko na plano prinašajo več desetletij stare primere, zaslužiti veliko denarja.

Je zlorabe prikrival tudi papež

Ameriški časopis New York Times pa je danes poročal, da papež v času, ko je vodil pisrno, ki se je ukvarjala z zlorabami, ni odstavil duhovnika iz Milwaukeeja Lawrenca Murphyja, čeprav je bil opozorjen, da je v letih od 1950 in 1974 zlorabil okoli 200 gluhih dečkov. To naj bi dokazovala pisma, ki sta si jih izmenjevala škof Winsconsina in takrat še kardinal Joseph Ratzinger. Iz korespondence med omenjenima naj bi bilo razvidno, da je bila prva prioriteta Cerkve, da primer ne pride v javnost. Na podoben način naj bi se že omenjena kongregacija v času, ko jo je vodil sedanji papež, odzivala na številne primere zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki.

New York Times je objavil 25 dokumentov, med njimi pa tudi pismo Murphyja, ki ga je Ratzingerju poslal leta 1998. V njem je prosil za pomilostitev, kljub temu, da je tedanji Ratzingerjev pomočnik sprva predlagal tajen disciplinski postopek. A duhovnik je kasneje tega leta umrl.

Na to se je odzval predstavnik Vatikana Frederico Lombardi, ki je sporočil, da kanonsko pravo ne predvideva avtomatskega kaznovanja duhovnika, ki je zlorabljal otroke. Dodal je, da so civilne oblasti v 70. letih prejšnjega stoletja opustile preiskavo proti Murphyju, zato se je Vatikan s tem primerom le seznanil.

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ioda
26. 03. 2010 15.08
tojomi 26.03.2010, 08:11 1 Mrhovinar bo vedno tam, kjer so trupla... Pedofil bo vedno tam, kjer so otroci!!! Žal je tako!!! Obsojam Vatikan! Obsojam Cerkev!!! Ampak povejte mi, kaj ima to veze z vero??? A v svetem pismu piše..."posiljujte otroke!"??? Tudi v koranu ne piše "izvajajte teroristične akcije!"! Ne posplošujte! Kdo govori o veri? Vera je čudovita, verjeti v to, da ti bo nekdo pomagal, da je nekdo dober, da je na svetu pravica, da bo vse dobro poplačano z dobrim.... Celo, verovati v boga, v stvarenje, ...ja seveda zakaj pa ne, ko ni nikakršne druge razlage.... v deset božjih zapovedi... ali niso prav one temelj socialnega reda. Toda, kdo govori o veri? Osebno sem govoril o RKC (Rimo-katoliški cerkvi), kot inštituciji, ki vero zlorablja in se na njen račun bogati in okorišča. Kamor koli je segla njihova roka, povsod so pustili svoj pečat, grenkobo in pustošenje. Vero so imeli za krinko, sedaj pa bi se zopet radi zmazali z nekaj odpustki? Osebno se mi zdi enačenje RKC in krščanske vere zmotno in je zopet ena od RKCjevskih zlorab.
Musti
26. 03. 2010 14.11
no potem pa le še verjamte v boga in institucijo CERKVE in pošiljajte otroke k njim, odpustite jim davke in dajajte darila Cerkvi... ze skoz zlorabljajo otroke...banda ena klerikalska...grrrrr pr nam pa na vsakem hribcku pedofilska ustanova.
didiss
26. 03. 2010 12.48
misl m za ustrelit k zajce bolniki pa ta vatikan ljudstvo pa tako naivno...o.m.g
Svobodni
26. 03. 2010 12.06
Tem izprijencem naj sodi ljudstvo.
Svobodni
26. 03. 2010 12.04
ursi-ursi 25.03.2010, 18:07 12 zato sem pa jaz ateist. Če bi bla privrženka katerekoli vere, ki poneumlja ljudi(razen budizma mogoče, pa še to je vprašanje), bi bla najverjetneje že zdavnaj zlorabljena. Zato sem raje samosvoja in delam dobra dela brez pomoči cerkve in sem srečna, da lahko obstajam. Pekla zame ni in pravtako ne nebes. Ničesar se mi ni treba bati, saj me pri slabih dejanjih že zaustavi moja vest. Js ne rabim vere, da bi verjela v dobro, ki je na svetu. Verjamem v dobre in slabe energije, ki krožijo povsod okoli nas in so nekaj vsakdanjega. Lepo povedano. Skratka zakon je narava, ženska, otrok in sonce. To je moja VERA.
mjolnir
26. 03. 2010 11.02
resslovenka Hecal sem se...sorry, drgač se strinjam da je tip najslabša možna izbira
resslovenka
26. 03. 2010 10.49
mjolnir Tvoja stvar če tako misliš, ampak verjemi BOG ni izbral trenutnega papeža, ampak vplivne vatikanske glave. In kakorkoli že, težko verjamem da se strinja s tem kar se dogaja v cerkvenih institucijah. Bi se prej strinajala, da je sodeloval pri izbiri bivšega. Dajte kaj narest, da se to kar se dogaja ne bo ponavlajlo, zmečite pokvarjence ven, brez milosti. To kar počnejo je katastrovalna pokvarjenost in hinavščina pod krinko vere.
resslovenka
26. 03. 2010 10.31
Ima mrlo leden pogled, ki pri človeku ne vzbudi topline. V nasprotju s pokojnim papežem. Težko verjamem, da sočustvuje s komer koli na tem svetu. Vera pa res nima nobene ampak čisto nobene veze z institucijo cerkve. Razlagajo eno, delajo drugo.
yerbas
26. 03. 2010 10.07
Saj ima zadosti velika oblačila za skrivanje
limonca4
26. 03. 2010 09.57
Z moje strani samo to: to je najbolj odurna in ogabna ustanova (pedofilija, pohlep ...). Da se razumemo, to nima nobene veze z vero ... LP
Rok Vilhar
26. 03. 2010 09.56
Prokleta mafija Cerkvena!!!..in ljudje verjamejo takim lažnivcem?!?!...sramota!!!
Pincopalino
26. 03. 2010 09.50
ne morem verjet, sramota, katoliška cerkev je ena najbolj pokvarjenih ustanov na svetu, ki nima primerjave z samo vero. To je pokvarjeno človeško gnjat, in ne vera v boga.
tojomi
26. 03. 2010 08.11
Mrhovinar bo vedno tam, kjer so trupla... Pedofil bo vedno tam, kjer so otroci!!! Žal je tako!!! Obsojam Vatikan! Obsojam Cerkev!!! Ampak povejte mi, kaj ima to veze z vero??? A v svetem pismu piše..."posiljujte otroke!"??? Tudi v koranu ne piše "izvajajte teroristične akcije!"! Ne posplošujte!
lepdanzelim
26. 03. 2010 08.04
Cerkev naj ukine celibat in naj vsem svojim delavcem dovoli, da živijo kot običajni ljudje. Premoženje, ki ga ima in ki je glavni razlog za vse "sranje" pa naj vrne državam, kjer ga ima. Saj Cerkev je po defoltu menda revna, a že od pantiveka tlači naivne ljudi in ima premoženje, kakršnega nima nihče drug.
v8vega
26. 03. 2010 07.55
Javna tajna je da so sprevrženi do konca, a se še vedno delajo nedolžne... kot naša vlada. Stare mame pa še darujejo 3/4 penzije za ubogega župnika, da bo dal za revne v Vatikanu! Pardon - Afriki. Če se odločijo za celibat naj jih dajo skrajšat da ne pridejo v skušnjavo pa bomo videli kako se obnese!
rostfrei1
26. 03. 2010 07.44
Sploh nimam komentarja za to bando. Zvlečt na ulico pa postrelit. Drugače pa imam pripombo kako na hitro je bil spisan ta prispevek. Vsaj tri napake sem na hitro opazil - "Papeža bi prosil, da odpre..." četudi je to povedala ženska - "...zahtevale, da papež oblodani, kako ..." verjetno obelodani -"...v času, ko je vodil pisrno, ki se..." verjetno pisarno
mjolnir
26. 03. 2010 01.11
Papež je nezmotljiv....Papež je od Boga določen in izbran! Papež je edina Luč na tem bednem svetu....kako si drznete tako obtoževati EDINEGA čolveka na Zemlji ki ga je Bog osebno določil in je EDINI z katerim je Bog redno v stiku!!!! Na kolena pred Njim, Papežom mislim! Sramota za našo državo da se tako piše....molimo!
mjolnir
26. 03. 2010 01.07
To že vemo....nič "ali je..."
ioda
25. 03. 2010 22.56
RKC, njenih uradnih in neuradnih frakcij me je groza. Mafija je v primerjavi z njimi otroški vrtec. Njihovo finančno poslovanje je razdeljeno na kar nekaj medsebojno neodvisnih proračunov. Tako npr. prpračun za izgradnjo in obnovo cerkva nima nikakršne zveze z vatikanom. Temu proračunu bi lahko rekli "fehtarski" ali "beraški" iz njega pa se financirajo še plače duhovnikov. Ostali proračuni so na višjih nivojih in imajo značilnost, da se v njih sredstva samo zbirajo in porabljajao na višjem nivoju oz. vplačujejo še na višji nivo. Zakaj so njihove bilance tako bizarne. Kljub temu, da je RKC lastnik velikega dela nepremičnim, pa te niso vknjižene direktno na versko organizacijo. RKC ima v ta namen podjetja, ki s temi nepremičninami upravljajo in jih izkoriščajo. Prihodke od teh nepremičnin pa vplačujejo ne v škofovske proračune ampak v višje, za kar skrbijo katoliške banke, kjer se sredstva porazdelijo po določenih kontih. In tako nekako denar, ki ga je ogromno izhlapi skozi skrite Opus Dei in vatikanske kanale, ostjajo pa samo bizarne bilance far in škofij, ki nekako prikazujejo, da je RKC pomilovanja vredna beraška organizacija, kateri moramo mi vsi plačevati še prispevke za socialo, zdravstvo in pokojnino. Seveda, pa ne smem pozabiti povedati, da imajo podjetja, ki jim je RKC namenila upravljanje z njihovimi nepremičninami tudi svoje bilance in so dolžna poslovati po lokalni davčni in poslovni zakonodaji. Vendar, kdaj pa je bila to garancija, da je potem vse čisto? Če imajo lahko naša podjetja račune v tujini, na katere je je vplačeval del sredstev od prodaje in storitev na tujih trgih, potem so tudi RKC podjetja v povezavi z njihovimi investicijskimi fondi ZVON 1, 2, RAST... vpeta v mednarodno finančno mrežo, kjer skozi špekulativne nakupe delnic, investicije, kerdite lahko skrivajo in prikrivajo ogromno količino denarja in ga kanalizirajo tja kamor ga morajo. Stvar je samo v tem, da je ostala družba dorasla RKC-ju samo do razkritja pedofilije. Ne morem si predstavljati presenečenja, ko bomo sposobni odkriti naslednjo njihovo podlost.
Eptecius
25. 03. 2010 22.43
srbin333 kdo si ti, da me obtožuješ?