Tujina

Je sonda prinesla prah z asteroida?

Tokio, 13. 06. 2010 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To se sprašuje kar nekaj japonskih znanstvenikov, potem ko je sredi avstralske puščave pristala vesoljska sonda, ki je za tri mesece odpotovala na asteroid Itokawa.

Sladkor v vesolju
Sladkor v vesolju FOTO:

Japonska vesoljska sonda Hajabusa, ki so jo leta 2003 izstrelili, da bi zbrala prah z asteroida, se je danes uspešno vrnila na Zemljo, je sporočila japonska vesoljska agencija Jaxa. Pri bližanju zemeljski površini je bilo nad južno Avstralijo, kjer je pristala, videti žarečo ognjeno kroglo. Pristala je sicer v strogo varovani vojaški bazi sredi avstralske puščave, kot je bilo načrtovano, so še sporočili iz Jaxe.

Misija Hayabusa je leta 2003 odletela na 500 metrov dolg asteroid Itokawa, kjer je ostala tri mesece v letu 2005. Z vzorci praha asteroida bi se morala vrniti že leta 2007, vendar se je njen odhod zamaknil zaradi tehničnih težav. Celo tri leta pozneje še vedno ni jasno, ali je sonda uspela zbrati in prinesti omenjene vzorce. V Jaxi namreč razen navedb, da je "misija uspela“, niso potrdili nič.

Japonski znanstveniki, ki sodelujejo pri projektu, tako ostajajo optimistični, bo pa preteklo kar nekaj časa, preden bodo vedeli zagotovo. Zaradi morebitne kontaminacije kapsule ne bodo takoj odpeljali z območja, kjer je pristala. Protokol namreč preprečuje, da bi jo prepeljali na Japonsko prej kot čez nekaj dni. Ko pa pride na Japonsko, bodo znanstveniki porabili vsaj nekaj mesecev, da zagotovo lahko povedo, ali je s kapsulo na Zemljo prišlo tudi kaj prahu z asteroida.

"Upaš na to, da pride nekaj gramov vzorca, vendar pa lahko delaš tudi z dosti manjšo količino. Z misijo Stardust je tako prišlo nekaj tisoč nanogramov, torej tisoč zrn, od katerih je vsak tehtal en nanogram. Vsakega od njih pa lahko preučuješ tudi leto dni,“ je povedal Michael Zolensky, ki je delal za Nasino misijo Stardust.

Takšne informacije, če jih bodo v Jaxi dobili, bodo ponudile nov vpogled v zgodnje obdobje Sončevega sistema in nastajanje planetov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vedeževalka Safeta Safeta
14. 06. 2010 00.36
postaja zelo zanimivo
Nad.oblaki
13. 06. 2010 22.54
Lahko bi seboj prinesla razne mikrobe in smrtonosne viruse, kateri kakor lahko vidimo že na Zemlji denimo zamrznjeni v letu preživijo tudi do 32.000 let (in več) in ob vreli žvepleni vodi bruhajoče se lave, itd. Nekateri tudi tako upravičeno domnevajo, da so ravno kometi prinesli življenje na Zemljo, saj ne smemo pozabiti, da je naš planet bil ob nastanku ena sama žareča krogla, ki se je kasneje ohladila.
mamica55***
13. 06. 2010 20.28
@tyrus saj ne vejo !
papasmurf
13. 06. 2010 20.22
Zato ker so najbolj kekec stran pri nas :)
tyrus
13. 06. 2010 19.45
in zakaj ste delali sliko galaksije?