Tujina

Trump na Twitterju: Imam absolutno pravico, da delim informacije z Rusi

Washington, 16. 05. 2017 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi ruskemu zunanjemu ministru Lavrovu izdal zaupne informacije glede vojne proti terorizmu. Šlo naj bi za informacijo okrog grožnje Islamske države z napadi na potniška letala z bombami, skritimi v prenosnih računalnikih. Tako Bela hiša kot tudi Rusi so navedbe zanikali, a Trump je nato dejal, da ima pravico deliti nekatere informacije z Rusi.

Ameriški časnik Washington Post je v ponedeljek objavil, da je ameriški predsednik Donald Trump 10. maja v Ovalni pisarni ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in veleposlaniku Sergeju Kisljaku izdal zaupne informacije glede vojne proti terorizmu. Bela hiša pisanje časnika zanika, senatorji pa jo kljub temu pozivajo, naj se spravi v red.

Washington Post poroča, da je Trump Rusom prenesel informacijo, ki so jo ZDA dobile od tuje države, pri čemer naj bi ogrozil obveščevalne vire te neimenovane države. ZDA niso dobile dovoljenja, da lahko to informacijo delijo z drugimi državami, najmanj pa z Rusijo. Šlo naj bi za informacijo okrog grožnje Islamske države z napadi na potniška letala z bombami, skritimi v prenosnih računalnikih.

Časnik se sklicuje na neimenovane vire v Trumpovi vladi, Bela hiša pa je te informacije zanikala. Svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster je zagotovil, da je poročanje časopisa napačno, ker ni bilo govora o občutljivih obveščevalnih virih ali metodah. Državni sekretar Rex Tillerson je to potrdil in dodal, da ni bilo govora niti o vojaških operacijah. Tudi predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je po poročanju Reutersa na družbenem omrežju Facebook zapisala, da gre za lažno novico.

Washington Post pravi, da je Trump s tem ogrozil sodelovanje z zavezniško državo, ki dobro pozna notranje delovanje IS. "Trump je, kot kaže, zelo malomaren in ne dojema resnosti stvari s katerimi se ukvarja, še posebej ko gre za obveščevalne dejavnosti in nacionalno varnost. Vse skupaj je še bolj zamegljeno zaradi težav, ki jih ima z Rusijo," je za časopis povedal neimenovani nekdanji visoki uradnik ameriške vlade.

"Kot predsednik sem z Rusijo želel deliti podatke o terorizmu in letalski varnosti, do česar imam vso pravico," je zgodaj zjutraj po lokalnem času sporočil prek Twitterja. K temu so ga po njegovih besedah spodbudili "humanitarni razlogi", poleg tega pa želi, da "Rusija v veliki meri okrepi svoj boj proti IS in terorizmu".

Trumpova poteza ni nezakonita, saj je kot predsednik ZDA dejansko v položaju, ko lahko izdaja podatke. A pričakovati je, da bo njegovo dejanje poželo močne kritike tako demokratov kot tudi republikancev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik senatnega odbora za mednarodne zadeve republikanec Bob Corker iz Tennesseeja je posvaril, da se mora Bela hiša nujno spraviti v red, ker očitno drvi navzdol in mora najti način, da se ujame. "Ekipa za nacionalno varnost je trdna in dobro dela, vendar pa zaradi pomanjkanja discipline nastaja zmešnjava, ki ustvarja zaskrbljujoče ozračje," je posredno ošvrknil Trumpa.

Demokrat Mark Warner iz Virginije je bil bolj neposreden. "Če je to res, potem gre za veliko zaušnico obveščevalcem in za tveganje varnosti virov in metod, za kar ni opravičila, še posebej, ko gre za Ruse," je sporočil senator.

Poročanje Washington Posta nakazuje, kako se bo še nekaj časa odvijala ameriška politika. Trump je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo ruskega vpletanja v volitve v korist Trumpa. Državni uradniki so že prej izdajali zaupne informacije medijem, sedaj pa si je predsednik nakopal na glavo še jezo agentov FBI, ki so imeli Comeyja radi.

Zadnja anketa agencije Reuters in inštituta Ipsos ugotavlja, da si 59 odstotkov Američanov želi neodvisne preiskave ruskega vpletanja v volitve. Med njimi je 41 odstotkov republikancev ter 79 odstotkov demokratov. Delež republikancev se je od podobne ankete februarja povečal za 11 odstotkov. Kar 36 odstotkov Američanov nima nobenega zaupanja v vlado, Trump pa se lahko tolaži s tem, da jih 43 odstotkov nima nobenega zaupanja v kongres, 44 odstotkov pa nobenega zaupanja v medije.

Donald Trump se je sečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.
Donald Trump se je sečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. FOTO: AP

Trump v Beli hiši gosti turškega predsednika Erdogana

Predsednik Trump bo danes v Beli hiši sicer gostil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Slednji upa, da bo predvsem v pogovorih na štiri oči lahko prepričal Trumpa v izboljšanje sicer vse bolj obremenjenih odnosov med državama.

Odnosi med Turčijo in ZDA so se skisali predvsem v zadnjem obdobju administracije prejšnjega predsednika ZDA Baracka Obame zaradi ameriške podpore kurdskim borcem v Siriji in zaradi zavračanja, da bi Turčiji izročili klerika Fethullaha Gülena, ki ga Erdogan krivi za poskus državnega udara julija lani.

Trump je bil sicer med prvimi, ki je Erdoganu čestital za uspeh na referendumu 16. aprila, na katerem so volivci s sicer tesno večino podprli ustavne spremembe za povečanje pooblastil predsednika države, torej Erdogana samega. To je bilo v očitnem kontrastu z zadržanostjo voditeljev evropskih držav, pa celo State Departmenta.

Erdogan naj bi zdaj v Washingtonu poskušal doseči, da bi Trump spremenil to smer, čeprav bo to, kot ocenjujejo analitiki, zelo težko. Odnosi med ZDA in to veliko muslimansko članico Nata bodo zato zelo verjetno ostali napeti.

V Ankari so na to naklonjenost močno stavili, a vmes je Washington napovedal oboroževanje sirskih Kurdov za njihov boj proti teroristični skupini Islamska država. To pa je močno vznejevoljilo Turčijo, ki v tem vidi potencial za krepitev moči turških Kurdov in zlasti prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), s katero se bojuje na jugovzhodu države.

Erdogan naj bi šel zdaj v Washington s ciljem, da doseže umik odločitve o oboroževanju sirskih Kurdov in izročitev "pučista" Gülena, pred njim pa bo tudi reševanje problema aretacije v ZDA turško-iranskega poslovneža Reze Zarraba in vodilnega moža Halkbanke Hakana Atille, ker naj bi pomagala Iranu pri izogibanju sankcijam.

Po drugi strani pa analitiki opozarjajo, da Trump, tudi če bo to morda obljubil, ne more direktno doseči izročitve Gülena mimo neodvisnega ameriškega pravosodnega sistema. Vprašanje je, kako bo Erdogan to sprejel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
17. 05. 2017 21.58
mogoče bo zbral še za stilsko preobrazbo z drugim frizerjem
trumpet2018
16. 05. 2017 21.16
+0
tale Marija Zaharova ve , kako se je treba obnašati do fejk lažnivih novinarjev, je na youtubu kar nekaj zabavnih posnetkov :) v većini jih nadere ali pa kar ignorira, več kot enega stavka ne dobijo od nje, Trump bi se lahko zgledoval po njej, tudi Spicer je preveč prijazen do njih, zato bo verjetno zamenjan. Do lažnivih podlasic namreč ne moreš biti prijazen, ker vsako tvojo najmanjšo napako takoj obrnejo proti tebi, na tiskovkah pa eno vprašanje bolj neumno od drugega, pa vedno vsaj trije vprašajo isto stvar.
newhola
16. 05. 2017 16.15
-3
Dvorni norček.
Frane Šajn
16. 05. 2017 15.58
+1
Na-to , pa CIA, DEA FBI pa toliko truda k vzbujanju sovraštva do Rusov potem pa Trump vse šenka. Tudi brez Trumpa vemo kakšna je vaša politika kvazi demokrati predvsem do Rusov in celega sveta kdor se vam ne podreja. predvsem od kar je zgrabil tega Ruskega medveda Putin za roge.( v prispodobi) da mi kdo ne napiše da ne vem kaj je medved kaj Teksaški bik. Kljub vsemu je Tramp le malce politika.
Frane Šajn
16. 05. 2017 16.10
-1
Menda, da je sedaj senčnega primca sram " ka je paroču tista naša ta lejpa baba ta Trump!"
nikhrast
16. 05. 2017 15.38
-3
Mogoče Trump sploh ne dojame kako nepopularni so Rusi v Ameriki.
vertex
16. 05. 2017 15.45
-1
rusofobija je samo bolezen jansevikov,ostali nimamo problemov
Frane Šajn
16. 05. 2017 16.00
+2
nik hrast predvsem kot ti na tem portalu kanadsko gasterbajtarsko hlapče. Kolikor gnojnice so zlili po teh nedolžnih ljudeh ameriški hohštaplerji sploh čudno da ne mislijo , da imajo roge pa dolge repe.
nikhrast
16. 05. 2017 16.18
+0
Francl, če se tu v Torontu malo pogovorim s svojim prijatelji, Poljaki, Ukrajinci..., potem takoj vidim kako sovražijo Ruse. Pa isto v Ameriki, folk gleda na Ruse ponižujoče, Kitajci, Korejci, Vietnamci... pa dobijo precej respekta.
eFranjo
17. 05. 2017 22.00
samo v poduk: rusija je svetovna velesila in se tako tudi obnaša. vse ostalo - POZABI
Nightyfly
16. 05. 2017 15.05
+5
nevica 16.05.2017 14:32:37 1 1 Ne morem verjeti kako pomembne so Murgle, nič čudnega, da je Janša ves presran in čisto paranoičen - tudi če kihne, mu je gotovo Kučan virus poslal....***********************Odlicna !!!! ;)
mallonge
16. 05. 2017 15.20
-1
Namesto s Trumpom se raje ukvarjajte z Brglezom in njegovim uvajanjem in populariziranjem fašizma v državnem zboru.
vertex
16. 05. 2017 14.54
+5
Ko se kucan sreca s putinom janseviki tulijo in cmerajo,ko se trump pa utihnejo
JApajaDAja
16. 05. 2017 15.03
+5
na kučana je lov odprt vsa leta, za trumpa pa čakajo na dovolenje
Nightyfly
16. 05. 2017 15.09
-2
REs je .Od tistega dne ,ko so ga imeli zaslisevalci na tapeti in se je pticek razgovoril ,,, obenem pa lizal sladoled ali zobal cesnje , se je zacel odprt lov na Kucana . Enega dokumenta se nisem videl , ki bi ga spravil v kot . Po tolikih letih bi moralo tudi najhujse mascevanje izgubiti svoj smisel in naboj .
Frane Šajn
16. 05. 2017 16.04
+0
Ampak drek pa taka izobrazba iz obramboslovja ko kar 26 let obleganja Murgel ne rodi niti pirove zmage. Mogoče sedaj poskušali bodo s Trojanskim Pahorjem tam v senci. Ja Odiseju je uspelo po10 letih mogoče senčnim po 26-tih ojej čelo več kot četrt stoletja.
Frane Šajn
16. 05. 2017 16.06
+1
Kake gube na kupu tam v hladovini! kajnede?
eFranjo
17. 05. 2017 22.03
nekaj ne razumem; kakšen lov, kateri kučan nič od tega ne dogaja
proofreader
16. 05. 2017 14.52
+9
Zakaj bi ameriške obveščevalne službe želele, da teroristi napadejo Rusijo? A ni bilo dovolj, da so sponzorirali ISIS?
Frane Šajn
16. 05. 2017 16.07
+5
Ja saj tako in tako vse plača arabska nafta.
spletni_nepridiprav
16. 05. 2017 14.40
+1
KJE PA JE SENZACIONALISTIČEN ČLANEK O DVEH KEPICAH SLADOLEDA?????? ZAOSTAJATE ZA OSTALIMI KLOVNOVSKIMI MEDIJI..
CestniKolesar370Wattov
16. 05. 2017 14.59
-2
Ha ha ha ta je bila do zdaj najmočnejša. Al pa ko je Christiju rekel, da bosta skup pojedla mesno štruco.
HouseBeatz
16. 05. 2017 14.39
+6
Grem se stavit, da če bi bila opcija, da Trump odvrže bombo, ki bi pokončala vsakega ISIS-evca, bi bile naslovnice na vseh večjih kupljenih medijih: Genocid nad genocidi, Trump pokončal nedolžne vernike
tornadotex
16. 05. 2017 14.30
+3
In kdo je izdal Slovenijo v prisluhih????????
mallonge
16. 05. 2017 14.48
-1
CestniKolesar370Wattov
16. 05. 2017 14.25
+10
Par dni nazaj je CNN v oddajo povabil neko demokratinjo povezano s CIA. Novinar ji je rekel, da ve, da ona ne sme povedat strogo zaupnih informacij, bla bla bla... Ženska mu je izstrelila izjavo, da nimajo nobenih dokazov o povezavi Trumpa in Rusije izpred volitev in BUM, intervjuja je blo konec. Podobno kot pred pol leta, ko je nekdo v prenosu v živo omenil Clintonove emaile, so na CNN nastale "tehnične težave" in pogovora je bilo konec. Demokrati širijo laži okrog, da je sam Putin sodeloval v Ameriških volitvah. Povprečen Ameriški demokrat z IQjem nekje okrog 70 misli, da je Putin pohekal volilne glasove, malo pametnejši demokrat misli, da je Putin pohekal DNC strežnik. Vse pa kaže na to, da DNC strežnika ni nihče pohekal, pač pa je nek insajder sam predal dokumente Wikileaksu. In kdo bi le to bil, če ne Seth Rich - človek čigar ime je v visokih krogih DNCja prepovedano izgovarjat?
trumpet2018
16. 05. 2017 14.44
+1
kure so samo izpostava CNN-a, lastnik je isti, se pravi time warner, po novem AT & T, lažejo pa oboji enako, vse vnaprej programirano, ko je pa Hillary prodala 20 procentov ameriškega urana rusom in se dvakrat tajno sestala s Putinom, se jim pa to ni zdelo dovolj pomembno, da bi sploh kaj omenili. to je takšen fake news da glava peče
nikhrast
16. 05. 2017 15.32
+2
korintos23
16. 05. 2017 14.22
+2
Tudi na ukrajinsko-ruski meji si bodo vojaki v roke segnili in se fajn pozdravili, po cevi!
korintos23
16. 05. 2017 14.20
+5
Toti Trump me močno spominja na našega velikega vodjo, tudi on rad twitka.
nevica
16. 05. 2017 14.24
+6
Jas res, od njega pa v resnici v glavnem samo čivkanje, že desetletja ničesar dobrega za narod...Sicer pa res ne vem kako bi nam bilo, če bi zmagala stranka slepih....
korintos23
16. 05. 2017 14.30
+3
Kako bi bilo, bi se samo otipavali! hahaha
murinar
16. 05. 2017 14.19
+8
Trump drži se ,ti si pravi možak !
korintos23
16. 05. 2017 14.22
+2
Če ga pogledaš na zgornji sliki, res je prava naplavina!
komarec
16. 05. 2017 14.19
+1
A ha, se že dobrika Putinu.
sonofabitch
16. 05. 2017 14.17
+8
Kako so demokrati zaskrbljeni, ko Trump izdaja informacije o ISIS-u, njihovemu otroku na bližnjem vzhodu.
HorstWiesel
16. 05. 2017 14.18
+2
nevica
16. 05. 2017 14.26
+3
Trump bo očitno izdal tudi to, kdo je zahteval prisluhe o Piranskem zalivu....da bo enkrat jasnmo za vselej, kdo je za Slovenijo in proti njej. Bo že twitnil....
brusalija
16. 05. 2017 14.14
-3
zdej ste pa vsi pametni kolk nima pojma.... kdo od vas si je ustvaril pol odstotka kolikor je ustvaril on?? da on ne ve kaj govori je malo smešno... bolj boli kolk vsi na prvo žogo nabijajo kolk je glup... verjetno ma razlog za take izjave..
korintos23
16. 05. 2017 14.23
+4
Tudi davkov ni plačeval, ati mu je pa milijon za štart.
zeleleni
16. 05. 2017 14.14
+1
nov šov trump"ed
kurva2
16. 05. 2017 14.04
+0