Tujina

Je poveljnik odgovoren za smrt?

Zagreb, 06. 09. 2007 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poveljnika Slavico, ki je vodil gašenje na Kornatih, so aretirali zaradi suma ogrožanja splošne varnosti. Doslej je umrlo že 11 gasilcev.

Potem ko je včeraj popoldan umrl že deveti gasilec, ki je sodeloval pri gašenju požara na otoku Veliki Kornat, sta zaradi posledic težkih opeklin minulo noč v zagrebški bolnišnici umrla še 19-letni Karlo Ševerdija in 52-letni Marinko Knežević, so sporočili iz hrvaškega ministrstva za zdravje.

Zdravniki se v Splitu borijo še za življenji dveh gasilcev
Zdravniki se v Splitu borijo še za življenji dveh gasilcev FOTO: dnevnik.hr

Nesrečna gasilca sta umrla manj kot teden dni po tragičnih dogodkih na Kornatih, ki so do sedaj zahtevali že 11 žrtev. V splitski bolnišnici se borijo še za življenje dveh gasilcev, ki sta še vedno v kritičnem stanju.

Aretirali poveljnika Dražena Slavico

Aretirani poveljnik Dražen Slavica
Aretirani poveljnik Dražen Slavica FOTO: dnevnik.hr

Policija je doslej opravila pogovore z več kot sto osebami, ki so bile kakorkoli povezane z največjo tragedijo hrvaškega gasilstva. Danes zjutraj so v Šibeniku aretirali Dražena Slavico, poveljnika gasilcev šibensko-kninske županije, ki ga sumijo kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti. Slavico so odvedli h kriminalistom, ki preiskujejo tragične smrti gasilcev . V naslednjih 24 urah se bodo odločili, ali bodo Slavico predali k preiskovalnemu sodniku ali pa ga spustili na prostost. Hrvaška policija je še sporočila, da ni prejela uradne prijave o grožnjah s smrtjo, ki naj bi jih po poročanju medijev prejel omenjeni poveljnik.

Prisoten tudi bencin?

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Dnevnik.hr, tako hudih poškodb gasilcev nikakor ni mogla povzročiti samo goreča trava "Pokazalo se je, da moč ognja, ki je zajela travo, nikakor ni mogla biti tako velika, da bi gasilcem povzročila tako hude opekline. Prisoten je moral biti tudi bencin,“ je povedal Mladen Magdić, predstavnik sindikata hrvaških profesionalnih gasilcev.

Policija je dva dni po nesreči sporočila, da je požar na Kornatu izbruhnil zaradi cigaretnega ogorka, ki ga je v suho travo odvrgel 20-letni delavec Nacionalnega parka Kornati. Osumljencu, ki so mu podaljšali pripor, grozi tri leta zapora zaradi kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti. Odvetnik osumljenca je izjavil, da se njegov varovanec ne počuti krivega za nesrečo.

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so Magdićevo izjavo takoj demantirali in dodali, da uradni rezultati preiskave ne bodo znani vsaj še 14 dni.

Dodajmo, da so preiskovalci na prizorišču našli fotoaparat, s katerim je eden izmed umrlih gasilcev posnel dogodke na kraju nesreče. Kot na svoji spletni strani piše Jutarnji list, med strokovnjaki prevladuje mnenje, da je nesrečne gasilce presenetil požarni vihar, ki ga je čez območje, na katerem so bili, razpihoval močan južni veter.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtkoen
06. 09. 2007 14.47
Glede na stopnjo opeklin (praktično vsa koža) in glede na njuno mladost bi bilo vseeno bolje da gresta tudi onadva v miru počivat, kamor so šli vsi ostali njuni prijatelji v tej nesreči. Zakaj? Sočustvovanje ima omejen rok trajanja - tisti trenutek, ko bi stopila (iznakažena) na cesto bi se začel njun drugi del trpljenja (nerazumevanje, izobčenost, govorice za hrbtom) ... pa ne me narobe razumet ... želim jima le vse dobro.
ananaska
06. 09. 2007 14.44
Seveda jima vsi želimo, da bi preživela. Pa vendar: kdor je kdaj videl strahovite brazgotine in iznakaženja, ki jih puščajo opekline, saj požrejo tkivo v globino, deformirane ude in sploh celoten videz človeka zaradi skrčenih mišic in kit, invalidnost, pa zaradi doživete strahote morda tudi umsko prizadetost, ta tema mladina človekoma na pragu življenja morda le ne bi želel, da preživita, pa če se to še tako grdo sliši. Psihična travma ju bo vsekakor zasledovala vse življenje.
Domoljub
06. 09. 2007 14.39
In spet iščejo grešnega kozla... Mah vsepovsod en in isti drek :S (Pri nas pa Golovec in železnica) Smešno je že to malo!
mr.remington@gmail.com
06. 09. 2007 14.12
Lucky luser - na Konatih, ne na Hvaru. Res upam, da bosta preživela, čeprav pri tako velikih opeklinah ... no ja, držim pesti.
Ramzess
06. 09. 2007 13.51
Buskica upajmo, da bosta res preživela, o kvaliteti življenja tako ne moremo govoriti več, če ju ne bodo prej utišali, glede nato kaj vse se dogaja tu okrog, saj onadva sta zadnja, ki poznata pravo resnico. Policija je nekam zelo molčeča in se izgovarja, zavlačuje preiskavo, skrivajo dokaze in resnico. Na koncu pa bomo deležni zgolj uradne resnice, ne pa tudi tiste ta prave resnice, kar žal velja tudi bližnje sorodnike teh nesrečnikov.
Uroš S.
06. 09. 2007 13.15
Me veseli da se najde tudi nekaj Slovencev ali pa hrvaskih Slovencev ki razmisljajo trezno.
selector
06. 09. 2007 13.05
RIP Sožalje vsem svojcem in Hrvaški vladi.
Lahka konjenica
06. 09. 2007 13.02
Bo malo hudoben. Tistega, ki je zakuhal to grozno tragedijo, ko je zakuril požar na Hvaru, bi ga tudi jaz ...
janmuha@mail386.com
06. 09. 2007 13.01
RIP Sožalje vsem...
Prvo Bore
06. 09. 2007 11.33
Kakšna žalost. Moje iskreno sožalje vsem prizadetim
buskica@yahoo.com
06. 09. 2007 11.20
RIP upajmo, da vsaj še ostala dva preživita! tragedija!