Tujina

Možne aretacije Karadžićeve družine

Dunaj/Beograd, 27. 07. 2008 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Postavlja se vprašanje, ali bodo Karadžićevega nečaka Dragana preganjali, zaradi njegove pomoči stricu. 'Kri ni voda,' pravi Dragan in poudarja, da svojih dejanj ne obžaluje.

Kot poroča srbski Press online, nečak Radovana Karadžića ni zaskrbljen zaradi morebitne aretacije. Ker je Dragan stricu pomagal pri skrivanju, ga sodišče lahko obsodi na dve leti zapora. "Kri ni voda. Ni mi žal in če bi bilo potrebno, bi to ponovno storil,“ je dejal Dragan. Stric mu je tudi priznal, da je naredil napako, zaradi katere so ga najverjetneje tudi ujeli. Karadžić ni povedal na kaj točno misli, a Dragan predvideva, da je bilo to povezano z zdravljenjem pacientov. Možno je, da so prepoznali njegov glas, v zadnjem času pa se je tudi veliko pojavljal v javnosti.

Dragan in Luka Karadžić
Dragan in Luka Karadžić FOTO: dnevnik.hr

Čeprav je stike s Karadžićem imel le Dragan, pa je Luka Karadžić vedel za to. Brat haaškega obtoženca je zatrdil, da je s Karadžićem komuniciral prek svojega sina, ni ga pa obiskoval. "Ponosen sem na sina,“ je dejal Luka. Meni, da njemu in tudi njegovemu sinu ne morejo soditi, ker veljata za bližnja sorodnika. Oglasili so se pravni strokovnjaki, ki pravijo, da sodno res ne morejo preganjati bližnjih sorodnikov, a poudarjajo, da nečak ne spada mednje. Policija tudi še vedno preiskuje, kakšno vlogo so pri Karadžićevem skrivanju imeli ostali člani družine.

Vendar pa mnogi dvomijo, da Dragan govori resnico. Profesor beograjske fakultete za varnost Zoran Dragšić meni, da je malo verjetno, da je Dragan res pomagal Karadžiću. Pristojne službe so po njegovem mnenju nadzorovale celotno družino. Če se bodo nečakove trditve izkazale za resnične, potem je verjetno nekdo pustil, da se to dogaja, je za B92 povedal Dragšić.

Na tožilstvu za vojne zločine so seznanjeni z Draganovim priznanjem, a zaenkrat ne želijo govoriti o tem. Pravijo, da jim je vsa ta zgodba malce sumljiva. "Predstavljajte si, da obveščevalne službe niso preverjale sorodnikov Radovana Karadžića,“ so dejali in dodali, da je bolj verjetno, da je celotna zgodba le usmerjanje v neko drugo smer. Prav prikritje ostalih pomagačev naj bi bil razlog za Draganovo priznanje.

Sodišče, kjer je Karadžić v priporu.
Sodišče, kjer je Karadžić v priporu. FOTO:

Karadžića izdal glas

V javnost so prišli podatki, ki govorijo o tem, kako je pravzaprav prišlo do Karadžićeve aretacije. Po poročanju spletnega portala Blic Online, naj bi na eno izmed telefonskih številk policije poklical moški, ki je sporočil, da po Srbiji hodi nek zdravilec z belo brado in predava o zdravem življenju. ''Preverite, meni se zdi njegov glas zelo podoben glasu Karadžića,'' je rekel anonimnež in prekinil.

Prijavo so zabeležili, na začetku pa se nihče ni preveč posvečal tej prijavi, saj jih je bilo vedno veliko, vse pa so se izkazale za napačne, zato so tudi tokrat pričakovali podoben rezultat. Ampak temu ni bilo tako, piše Blic Online.

Vsi se sprašujejo, kdo je izdal Karadžića.
Vsi se sprašujejo, kdo je izdal Karadžića. FOTO: Reuters

Obveščevalci so odšli na teren in kmalu potrdili navedbe, da je zdravilec res Radovan Karadžić. Operacija je trajala kar šest tednov, saj so morali preveriti vse podatke in informacije, ki so bile na voljo, prav tako pa so Draganu Davidu Dabiću tudi sledili. O operaciji je vedela le peščica ljudi, saj je niso želeli ogroziti. Po službeni dolžnosti je za njo vedel tudi Vojislav Koštunica.

Za informacijo, ki bi privedla do prijetja Karadžića, je bila ponujena tudi nagrada v višini pet milijonov ameriških dolarjev, vendar vse kaže, da nagrada ne bo dobila lastnika. Vprašanje, iz katerih krogov je anonimnež, ki je izdal Karadžića, tako ostaja neodgovorjeno.

Ko so v ponedeljek pred sodišče pripeljali človeka s sivimi lasmi, brado in brki, so bili vsi presenečeni, saj se slika obtoženega Karadžića ni ujemala s starim sivim moškim, ki je stal pred njimi. Karadžić je, za razliko od Stojana Župljanina, takoj priznal kdo je.

Karadžić ni nikogar obtoževal, tudi jezen ni bil, piše Blic, ki mu je podatke posredoval vir blizu preiskavi. Karadžić je le rekel, da njegovo prijetje predstavlja začetek konca Republike srbske.

Različna ugibanja o tem, kdo je Glumac

Mediji so zadnje dni poročali o tem, da se je Karadžić vsaj mesec 'potikal' tudi po avstrijskem glavnem mestu, kjer naj bi kot zdravilec alternativne medicine ponujal svoje usluge. Vendar očitno so bila ugibanja napačna, saj se je že javil človek, ki trdi, da mediji opisujejo njegovo življenje.

Pojavljajo se nekatere trditve, da je Karađžić potoval po Evropi in tudi obiskoval tekme Interja in Lazia.

Kot poroča Tanjug, 78-letni Petar Glumac, ki živi v Vojvodini, trdi, da je Karadžić prevzel njegov izgled in energijo ter da je on oseba, o kateri mediji pišejo te dni.

Sovaščani "pravega“ Petra pravijo, da je Glumac velika atrakcija in da imajo tudi oni zdaj svojega Dragana Dabiča. Za Tanjug je Glumac dejal, da je alternativni zdravilec, z dolgoletnimi izkušnjami in da ima tako hrvaško kot srbsko državljanstvo. "Nosim očala, imam dolgo sivo brado in brke, lase pa si vežem v rep," je dodal. Trdi, da je fotografija, ki te dni kroži po nekaterih avstrijskih medijih, njegova. Danes se ni želel fotografirati, saj je ekskluzivno pravico že odstopil nekemu tujemu mediju.

Povedal je, da zdravi vse vrste bolezni, specializiral pa se je za žensko neplodnost. "Nikoli nisem imel težav s policijo, razen enkrat, ko je lastnik stanovanja, kjer sem živel, ubil človeka,“ je dejal Glumac. Opis njegovega življenja se popolnoma ujema s poročanjem o zdravilcu, ki je živel na Dunaju.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić FOTO: Reuters

Potrditev o možni zamenjavi identitet je sicer že sinoči dalo avstrijsko notranje ministrstvo. Čeprav je bila avstrijska policija prepričana, da je Karadžić bil v njihovi državi, pa je po zaslišanju nekaterih prič notranje ministrstvo ugotovilo, da je verjetno prišlo do zamenjave.

S pomočjo hrvaških kolegov so odkrili Petra Glumca, ki je bil podoben zamaskiranemu Karadžiču. Niso hoteli povsem ovreči trditve Srbov na Dunaju, ki trdijo da je bil Karadžič zagotovo nekaj mesecev v avstrijski prestolnici. Vse kaže, da so ga zamenjali za Hrvata, ki danes živi na Hrvaškem. Kljub različnim podatkom avstrijska policija nadaljuje s preiskavo.

Protesti v podporo Karadžiću ne pojenjajo

Vsakega novinarja bosta ščitila dva človeka. Generalni sekretar SRS Aleksander Vučić

V Beogradu vsakodnevno ob 17. uri protestirajo Karadžićevi podporniki. Zaradi nasilnosti nad novinarji, je mnogo novinarjev in snemalcev zdaj še posebej previdnih pri svojem delu. Policija je sicer že aretirala dva 18-letnika, ki sta na petkovih protestih napadla snemalca televizije B92, trenutno pa sta v priporu. Še vedno iščejo tretjega napadalca. Srbska radikalna stranka (SRS), ki stoji za protesti, se je že opravičila za napade na novinarje, včerajšnji protesti pa so potekali mirno. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić je izjavil, da bo veliki protest, ki je napovedan za torek, varovalo dodatnih 2.000 ljudi, vsakega novinarja pa bosta ščitila dva človeka.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budda
29. 07. 2008 21.01
zopet si dokazal da si nespameten kar sem napisal je resnica in ne bajka
zakretene
29. 07. 2008 17.50
@buddala: Povsem možno je, da te matra senilnost, ampak na tvojo srečo tukaj lahko prebereš kakšnega od svojih včerajšnjih postov, če se jih ne spomneš več. Hint za onemogle: 21:10
budda
29. 07. 2008 17.23
o kakšnih turških bajkah ti govoriš? sodeč po tvojih komentarjih ti še vedno berejo pravljice pred spanjem...
se_kotali
29. 07. 2008 10.59
kris 714: vidim, da te je zelo zabolelo. Medtem, ko se ti jeziš, se jaz sončim v Kopru. Malo bolj prijazno prosim. Te bo še infarkt ruknu - poglej kakšna vročina je zunaj.
zakretene
29. 07. 2008 02.46
@buddala: Nas v Sloveniji tiste tvoje luzerske turške bajke niti najmanj zanimajo. Plačaj si spiritualistično seanso in pejt klicat duhove ;-)
budda
28. 07. 2008 23.13
jest nism tvoj sogovornik. na žalost se te amebe mene ne tičejo. vidim pa, da imaš ti veliko opravka z amebami, saj ste na isti valovni dolžini. tako, da mej kar amebe za svoje sogovornike. LP
zakretene
28. 07. 2008 22.25
@buddala: moj nick je povsem ustrezen sogovorniku - torej tebi. PS: Ne pozabit na krivic, ki so jih severne amebe povzročil južnim amebam pred 2 miljardama let. Lolek... ;-))
budda
28. 07. 2008 21.10
zakretene ti bi lahko spremenil nick v "odkretena" seveda se zgodovina ne sme pozabiti. ne sme se pozabiti turških vpadov, se pravi ISLAMIZACIJE ne sme se pozabiti nemškega terorja ne sme se pozabiti ustašev, se pravi POKATOLIČEVANJA kaj so bili naši predniki krivi v takratnem času, da so morali skozi našteti pekel? so mogoče takrat izvajali tako rekoč "genocide" nad drugimi? največji šmorn je pa ta, da so nekateri podlegli verskim institucijam zaradi samega pritiska in tako postali izdajalci lastnih bratov in zato je tudi karađić dejal, da je takrat prišel čas maščevanja. Zakaj niso ostali kaznovani po enakih merilih kot bo npr. Karađić? Zakaj so zahodne sile pustile, da pride do takega sranja kot je prišlo? Zakaj je vatikan (namenoma z malo začetnico napisano) vedno podpiral nasilno pokatoličevanje? Odgovor je samo eden: zato da nas imajo velike države v oblasti, da se lahko igračkajo. bolj smo sprti, boljše je za njih. matijass vprašanje: si mogoče pravi naci? še nekaj mi je dalo misliti: vedno omenjate neke svetle izjeme v drugih narodih. te svetle izjeme so tretirane na še slabši način kakor ostali. govorim iz prve roke. da da kriss in podobni, ki imate ss v nicku...spregal sklanjal, pisal eseje boljše kot večina slovencev takrat. sem mogoče bil enako obravnavan? ne, ker biti južni ter uspešen je pa še slabša kombinacija, kajneda? ker mi smo tisti, ki vam odžiramo kruh? zato nehajmo se sprenevedati, ti in tebi podobni ne marate nas zaradi korenin, jaz pa ne maram vas zaradi takega mišljenja. simple as that vedno sem pristaš tega, da na vsakem koncu sveta, v vsaki kulturi se najde nekdo, ki je odprte glave. se veselim vaših komentarjev LP
SPICELJ
28. 07. 2008 19.50
še miojga tiča naj aretirajo....
zakretene
28. 07. 2008 19.18
Ni nobenega izgovora za to kar je organiziral Tupovan. Noben Jasenovac ali 500 let zgodovine. Če ste že pozabili so po koncu 2. svetovne pobili praktično vse ustaše, za dobro vago pa še njihove družine in to brez sojenja. Za onih 500 let zgodovine se naj pa Tupovani, Mladičeki in Koštunjavci pogovarjajo z Ankaro - če si seveda upajo (v kar pa glede na to, kar smo videli v zadnjih balkanskih vojnah, zelo dvomim).
Limona2021
28. 07. 2008 16.55
ta mlada... moj komentar je skupeg besa in namerno tako napisan... ker je očitno, da na normalne komentarje ni dziva. in ne primerjaj bedakov iz 25 junija, k se sami sebe bojijo z kriminalcem, ki je bil pripravljen pobijati svoje, če niso prijeli orožja... In ja, je prav da grozijo tadiču s smrtjo? je to način? ko bosta tebi dav brata umrla, ker nista bila nič kriva, pa ju tud noben ni nič vprašal, potem se oglašaj.
krutirealizem
28. 07. 2008 15.42
MatijaSS ----pa ti nisi normalen. Ja kaj se je pa tebi kot otroku zgodilo, da si toliko proti Srbom. Cel narod...cel srpski narod ti je omogočil da imaš danes svojo državo. Tako v času Kraljevine SHS, kot po II.sv.vojno, pa vztrajno udrihaš po njem. Pa saj vam je srpski narod tudi gospodarsvo postavil na noge, fabrike naredil, ceste tlakoval, saj ste imeli ubogih nekaj kilometrov ceste od Kranja proti Dunaju. Največja napaka Srbov je, da so zmeraj dobri do vseh, do sebe pa najslabši. Svoje teorije genocidnosti pa prodajaj na bolha.com, prežvečeno, uporabljeno, a žal že nekaj časa neuporabno.
krutirealizem
28. 07. 2008 15.39
MatijaSS-ponovno Stari moj....ne bom se več vključeval v polemike s teboj, saj kot sem že rekel, si en navaden ignorant, poln nekih v otroštvu nastalih in nikoli premoščenih kompleksov...in še posebej, si ZELO PREDVIDLJIV. Tvoje razumevanje zgodovine in upoštevanje nekaterih sosoledij je na nivoju enoceličnega organizma. Vesel bodi v svoji nevednosti.
kriss714@amis.net
28. 07. 2008 15.12
Cent71c, ne skrbi ti, gnoj južnjaški, za mojo inteligenco in moj izpričani intelekt. Take "ugotovitve", kot jih tukaj stresaš na moj račun, prišparaj raje za svojo balkansko žlahto. Nimam nobenih frustracij, niti razočaranj, kot navajaš, kakor tudi nisem baba, ti polpismeno govedo. Imam pa IQ, ki ga v tvoji bastardni familiji ne sestavite vsi skupaj v treh generacijah. Res si en bedasti degeneriran primerek južnega primitivca, ki si domišlja, da je inteligenten in izobražen, ker je spackal osnovno šolo, potem pa še kakšen levi kardeljanski sociološki blickurs. Goni se v 3pm.
istra1
28. 07. 2008 13.34
100postosrbin28.07.2008, 12:53 Za vojno ni potreben samo eden to naj ti bo jasno. Resnica. Da do vojne pride je dosti ena budala in ta budala je vaš produkt, ki se imenuje Miloševič. 100postosrbin28.07.2008, 12:53 Katera vojna pa nima žrtev. Ta vojna je bila nepotreba tako kot žrtve niso bile potrebne. 100postosrbin28.07.2008, 12:53 Vsi govorite o tej Srebrenici za katero ste slišali edino preko medijev. Ne veste pa ,zakaj je pa prišlo do tega. To bo pojasnil Karadžič v Haagu, če ga bo pa spomin izdal mu bo v pomoč Mladič kar bi bilo pravično, da bi se mu pridružil. 100postosrbin28.07.2008, 12:53 Mogoče bo nekaterim znano mesto Jasenovac... Tudi Slovenci smo bili žrtve te svinjarije. 100postosrbin28.07.2008, 12:53 BTW: jaz nikjer niti na busu niti v lokalu nisem zasledil slike Miloševiča ampak Josipa Broza Tita. Nevem kje si se pa to potepal in to videl. Ni se mi bilo treba potepat. Ko sem vstopil v avtobus me je naravnost Miloševičeva slika butnila v glavo. Lahko bi navedel nekaj imen teh šoferjev, ki so bili avtorji tega, samo ne bi zdaj o imenih.
krutirealizem
28. 07. 2008 13.33
MatijaSS ----pa ti nisi normalen. Ja kaj se je pa tebi kot otroku zgodilo, da si toliko proti Srbom. Cel narod...cel srpski narod ti je omogočil da imaš danes svojo državo. Tako v času Kraljevine SHS, kot po II.sv.vojno, pa vztrajno udrihaš po njem. Pa saj vam je srpski narod tudi gospodarsvo postavil na noge, fabrike naredil, ceste tlakoval, saj ste imeli ubogih nekaj kilometrov ceste od Kranja proti Dunaju. Največja napaka Srbov je, da so zmeraj dobri do vseh, do sebe pa najslabši. Svoje teorije genocidnosti pa prodajaj na bolha.com, prežvečeno, uporabljeno, a žal že nekaj časa neuporabno.
brankasrbijanka
28. 07. 2008 13.29
Pa še tebi SSovec@ Bodi vesela, da se ne POZNAMA. Kaj je to POZNAMA!!! Govoriš v tej papajščini, da se te Toporišič sramuje.... Slovenska slovnica ti ne gre, zgodovina ti ne gre, z geografijo si na tesnem. Retorike si se učil na ulici...In ti bi bil pokončen, klen Slovenec. Takih se sramujejo in sramujemo!! KNJIGU U ŠAKE G.OVEDO!!
brankasrbijanka
28. 07. 2008 13.20
# LJ-can 28.07.2008, 10:54 .....naj takoj povem, da nisem Srb, ampak zanimivo se mi je zdelo, ko je pred nedavnim en Hrvat komentiral izjave: "hrvatsko more, hrvatska zemlja...", je rekel: kaj pa je potem božjega?.... Moram te popraviti LJ-CAN: Citiral si dr. Muhameda Filipovića, akademika, filozofskega pisatelja, poznanega po nepristranskem mišlenju. Je eden najbolje priznanin filozofov in intelektualcev na teh prostorih.... LP
100postosrbin
28. 07. 2008 12.53
istra1 zgleda da zate obstajata samo dva naroda v sloveniji. Slovenci in pa Srbi. Ker si rekel da so Vas samo Srbi posiljevali z svojo kulturo. Ostalih narodov ni na tem ozemlju. Za vojno ni potreben samo eden to naj ti bo jasno. Tak patriotizem mogoče manjka nekaterim tukaj v sloveniji, da se nebi potem kregali z sosedom Hrvatom, kateri to prav lepo izkoriščajo. Katera vojna pa nima žrtev. Nažalost vsaka. Vsi govorite o tej Srebrenici za katero ste slišali edino preko medijev. Ne veste pa ,zakaj je pa prišlo do tega. Mogoče bo nekaterim znano mesto Jasenovac... Če smo že pri temu. Vsi pljuvate samo preko enega naroda, ker nočete pogledati resnici v oči . Vsi so delali hude stvari ne samo eden narod. LP tudi od mene BTW: jaz nikjer niti na busu niti v lokalu nisem zasledil slike Miloševiča ampak Josipa Broza Tita. Nevem kje si se pa to potepal in to videl.
istra1
28. 07. 2008 12.48
LJ-can28.07.2008, 12:41istra1: mogoče ima palica dva konca, ampak resnica je pa samo ena,ne?:) in resnica je v vsakem primeru, da ne smemo posploševati zadev... Se strinjam.