Tujina

Je Perković v zaporu razkril še tri vpletene v umor hrvaškega izseljenca?

Zagreb/München, 30. 04. 2014 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija naj bi širila seznam osumljencev za umor hrvaškega izseljenca Đurekovića. Poleg Perkovića in Mustača naj bi se na seznamu našli še trije njuni kolegi, pripadniki jugoslovanskih obveščevalnih služb.

Potem ko je Hrvaška Nemčiji izročila nekdanja pripadnika jugoslovanskih obveščevalnih služb Josipa Perkovića in Zdravka Mustača zaradi vpletenosti v umor hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića, še najmanj trije njuni kolegi živčno čakajo, ali se bodo na nemških tiralicah morda pojavila tudi njihova imena, danes poroča Jutarnji list.

Hrvaški mediji že nekaj dni namigujejo, da so prispeli novi priporni nalogi za nekdanje pripadnike jugoslovanske tajne policije, Franja Vugrinca, Miša Deverića in Gorana Ljubičića. Na hrvaškem notranjem ministrstvu niso teh informacij ne potrdili ne zanikali.

Perkovića je Hrvaška januarja letos izročila Nemčiji.
Perkovića je Hrvaška januarja letos izročila Nemčiji. FOTO: Reuters

Če bi evropski priporni nalogi prispeli, bi hrvaška policija morala že ukrepati, kar pa se ni zgodilo. Toda to ne pomeni, da nemški nalogi ne bodo prispeli kmalu, danes poroča zagrebški časnik.

Pojasnjuje, da zagotovo ne gre za navadno izmišljevanje, ker se v dokumentih nemškega pravosodja Vugrinca, Deverića, Ljubičića in še nekatere posameznike iz jugoslovanskih obveščevalnih služb in njim nadrejene politike neposredno povezuje z Đurekovićevim umorom na Bavarskem leta 1983.

Kot navaja časnik, so bili nekateri izmed njih povabljeni v Nemčijo kot priče. Iz strahu, da bi končali v nemškemu zaporu, se na povabilo niso odzvali.

Jugoslovanska tajna služba odgovorna kar za 22 umorov

Perkovićev odvetnik Anto Nobilo je medtem potrdil, da sta Perković in Mustač zavrnila dogovor z nemškimi preiskovalci, da bi pričala v zameno za milejšo kazen.

Za sodelovanje pri umoru Đurekovića je bil na münchenskem sodišču leta 2008 na dosmrtno ječo obsojen nekdanji sodelavec jugoslovanske službe za državno varnost Krunoslav Prates. Kot je ugotovilo nemško sodišče, je Prates jugoslovanskim agentom posredoval ključ od tiskarne v garaži Wolfratshausenu pri Münchnu, v kateri so potem umorili Đurekovića.

Na sojenju je bilo slišati, da je umor Đurekovića naročil Mustač, ki je organizacijo operacije "Brk" zaupal Perkoviću, ta pa Vugrincu. Njegov podrejeni je bil Deverić, operativec pa Ljubičić, še piše časnik. Izpostavlja, da obstaja možnost, da bi Vugrinec, Deverić in Ljubičić poskusili dobiti status priče in se tako izognili prijetju.

Časnik dodaja, da nemški preiskovalci preiskujejo mnogo več ljudi, kot naj bi bilo vpletenih v umor Đurekovića. Sestavljali naj bi namreč mozaik za 22 umorov izseljencev z območja nekdanje Jugoslavije v Nemčiji med letoma 1967 in 1989. Sumijo, da je za vse odgovorna nekdanja jugoslovanska tajna služba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volimo Janšo
30. 04. 2014 19.47
+6
UUUUUUUUUUDBOVCEM SE SPET TRESEJO HLAČE
janezpodre
30. 04. 2014 16.06
+5
Nekoč, v gnilem socijalizmu, je direktor zagrebške Ine sunu 1 milijon mark in s familijo pobegnu v Nemčijo. Čez nekaj časa je nekdo /Arkan/ likvidiral njega, ženo in otroka. Res kruto, ampak tako očitno ni pa noben več kradu. Če bi pri nas.........
binmister
30. 04. 2014 14.53
+9
Leonardo09
30. 04. 2014 14.18
+1